G4Media.ro

Captagon, „drogul jihadului”: cum a devenit Siria cel mai nou narco-stat din…

Sursa foto: Captură video - YouTube / Channel 4 News

Captagon, „drogul jihadului”: cum a devenit Siria cel mai nou narco-stat din lume

Un deceniu de război civil sângeros a lăsat Siria distrusă și fragmentată, dar un singur drog traversează toate liniile de front: captagonul, sau „cocaina săracilor”, cum a fost denumit în România. Drogul, asociat cândva cu jihadiștii din Statul Islamic, a dat naștere unei industrii ilegale în valoare de peste 10 miliarde de dolari care susține regimul paria al președintelui Bashar al-Assad, dar și pe mulți dintre dușmanii acestuia, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Captagonul a transformat Siria în cel mai nou narco-stat din lume, iar comerțul a prins rădăcini adânci în Libanul vecin, a cărui economie s-a prăbușit.

În prezent, drogul este de departe cel mai mare export al Siriei, depășind toate exporturile sale legale combinate, potrivit estimărilor bazate pe date oficiale colectate de AFP.

Captagon este o amfetamină derivată dintr-un medicament destinat tratării narcolepsiei sau a tulburărilor de deficit de atenție.

Drogul ilicit s-a răspândit în Orientul Mijlociu, unde Arabia Saudită este cea mai mare piață.

AFP a intervievat peste 30 de surse, inclusiv actuali și foști oficiali de securitate din Siria și din alte țări, traficanți, activiști, diplomați străini și experți în narcotice, în încercarea de a înțelege amploarea fenomenului.

Cel puțin 25 dintre aceștia au cerut ca identitatea lor să fie protejată din motive de securitate.

„Droguri de petrecere”

În Arabia Saudită, captagonul este adesea considerat un drog de petrecere, dar utilizarea sa se extinde dincolo de elita bogată.

Mulți saudiți cu venituri mici și lucrători migranți folosesc acest drog ieftin și discret, care este mai puțin tabu decât alcoolul în această țară musulmană.

„Pot să lucrez non-stop timp de două sau trei zile, ceea ce mi-a permis să-mi dublez salariul și mă ajută să-mi plătesc datoriile”, spune Faisal din Riyadh. Acest proaspăt căsătorit, fragil, din clasa muncitoare, în vârstă de 20 de ani, cheltuiește 150 de riali pe săptămână (aproximativ 40 de dolari) pe tablete de captagon.

„Îmi termin prima slujbă epuizat în zori”, spune el, dar drogurile îl ajută să reziste la a doua slujbă ca șofer pentru livrări.

Un muncitor egiptean din construcții a declarat pentru AFP că a început să ia aceste tablete după ce șeful său i le-a pus în secret în cafea pentru a-l face să lucreze mai repede și mai mult timp.

„Cu timpul, eu și colegii mei am devenit dependenți”, spune el.

Tableta de top din gama superioară, achiziționată de jet-set-ul saudit, poate valora până la 25 de dolari, dar pastilele falsificate de proastă calitate sunt vândute cu 1 dolar.

Drogurile își încep călătoria în zonele fără lege dintre Siria și Liban.

Baroni și triburi

Cu fața mascată și ochii ascunși de ochelari negri, un traficant din estul câmpiei Bekaa din Liban povestește pentru AFP cum organizează transportul drogurilor.

„Patru sau cinci nume mari se adună de obicei și împart costul unui transport de, să zicem, 10 milioane de dolari pentru a acoperi materiile prime, transportul și mita”, explică el în mijlocul unei podgorii.

„Costul este mic și profitul mare”, deoarece, explică contrabandistul, chiar dacă doar una din 10 încărcături reușește să treacă, „tot câștigi”.

„Există un grup de peste 50 de baroni (…) Ei formează o mare rețea, sirieni, libanezi și saudiți”, continuă el.

Traficul de captagon se întinde pe teritoriul mai multor țări, iar mulți dintre actorii cheie au legături tribale, în special prin intermediul Bani Khaled, o confederație de beduini care se întinde din Siria și Liban până în Iordania, Irak și Arabia Saudită.

Un transport poate rămâne în sfera de influență a lui Bani Khaled de la fabricarea în Siria până la livrarea în Arabia Saudită, potrivit unor surse concordante, inclusiv un ofițer de informații, dezertori din armata siriană și un traficant.

Iar cifrele sunt uluitoare.

Peste 400 de milioane de tablete au fost confiscate în Orientul Mijlociu și nu numai în 2021, potrivit cifrelor oficiale, iar descoperirile din acest an se așteaptă să fie și mai mari.

Pentru fiecare transport confiscat, alte nouă transporturi sunt expediate, au declarat pentru AFP oficiali din domeniul vamal și al combaterii drogurilor.

Acest lucru înseamnă că, chiar și cu un preț mediu de cinci dolari pe tabletă și cu doar patru din cinci transporturi care ajung la destinație, captagonul reprezintă o industrie de cel puțin 10 miliarde de dolari.

Potrivit oficialilor din domeniul securității, Siria este sursa a 80 % din traficul mondial de droguri și, prin urmare, comerțul reprezintă cel puțin de trei ori mai mult decât bugetul său național.

Fratele lui Assad

Potrivit experților în domeniul drogurilor, statul sirian se află în centrul traficului în zonele controlate de regimul lui Bashar al-Assad.

Rețeaua opacă de sefi de război și de profitori pe care președintele sirian s-a bazat pentru a câștiga războiul a beneficiat foarte mult de acest trafic, spun experții.

Ei indică în special puternicul Hezbollah libanez susținut de Iran, despre care spun că joacă un rol important în protejarea contrabandei de-a lungul frontierei libaneze din sud-vestul Siriei.

„Siria are mare nevoie de valută, iar această industrie este capabilă să alimenteze tezaurul public printr-o economie paralelă, de la importul de materii prime la fabricarea și, în cele din urmă, la exportul” tabletelor, a declarat pentru AFP un fost consilier guvernamental sirian intervievat în afara Siriei.

Un nume apare în toate interviurile realizate de AFP: Maher al-Assad, fratele temut al președintelui sirian și șeful de facto al Diviziei a patra, unitatea de elită a armatei siriene.

O duzină de surse, inclusiv doi traficanți, un membru al forțelor de securitate din regiune, un fost ofițer de informații sirian, militanți, un membru al unui trib sirian implicat în traficul de captagon și un lucrător farmaceutic au implicat această brigadă.

Implicarea lui Maher al-Assad a fost, de asemenea, citată în rapoarte ale Centrului pentru analiză și cercetare operațională (Coar) și ale Centrului pentru analiză istorică și conflicte (CHACR).

„Maher al-Assad preia o parte din câștigurile din captagon, care sunt folosite chiar pentru a plăti parțial salariile unui grup armat atașat Diviziei a patra”, spune Rami Abdel Rahman, șeful Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO, un ONG cu sediul în Marea Britanie).

Solicitată să reacționeze, ambasada siriană de la Paris a trimis la AFP un răspuns din partea ministerului sirian de interne, afirmând că acest trafic este opera unor „organizații teroriste” care „au beneficiat de controlul lor asupra zonelor de frontieră” ale țării, în „cooperare cu traficanții de droguri”.

„Nicio fabrică sau laborator de fabricare a acestei substanțe nu a fost confiscat pe teritoriul Republicii Arabe Siriene”, a precizat ministerul, denunțând „o campanie de atacuri mediatice” împotriva Siriei pe acest subiect.

„Producătorii de captagon obțin materiile prime direct de la Divizia a patra, uneori în saci militari”, a declarat un activist care a solicitat anonimatul. Un traficant sirian a declarat pentru AFP că această unitate de elită livrează drogurile către grupările rebele care se opun regimului.

Divizia a patra controlează o mare parte din granița poroasă cu Libanul, vitală pentru trafic, iar portul Latakia, situat în Marea Mediterană, este, de asemenea, unul dintre bastioanele sale.

„Divizia a patra a jucat un rol activ în protejarea, organizarea și fabricarea de captagon și în transportul către porturile Latakia și Tartus” (în nord-vestul și vestul Siriei), afirmă Caroline Rose, expert la New Lines Institute.

Granița libaneză, care nu a fost niciodată clar delimitată, a fost întotdeauna un teren preferat pentru contrabandiști, iar traficul de captagon este acum în plină expansiune în nord.

„Wadi Khaled este noul centru, locul este plin de traficanți”, a declarat pentru AFP o sursă judiciară, referindu-se la această regiune de frontieră din nordul Libanului, unde o mare parte a populației de partea libaneză se consideră siriană.

În perioada de vârf a războiului, armele au fost introduse ilegal în Siria prin regiunea Wadi Khaled.

Rebelii, implicați și ei

În sudul Siriei, provinciile Suleida și Deraa, la granița cu Iordania, sunt alte două rute principale de contrabandă către Arabia Saudită.

În Deraa se află mai multe laboratoare în care se produc medicamente. Soueida este plină de bande care transportă captagon, iar triburile de beduini aduc încărcături de la principalele fabrici de producție din jurul Damascului și din provincia centrală Homs.

„Contrabanda este organizată de triburile care trăiesc în deșert, în coordonare cu peste 100 de mici bande înarmate”, spune Abu Timur, purtător de cuvânt al unui grup armat local, Al-Karama.

În Siria, comerțul a reconciliat dușmanii de ieri, iar drogul a creat alianțe improbabile chiar și în nordul țării, unde se află ultimele focare de rezistență rebelă și jihadistă împotriva regimului.

„Captagon a reconciliat toate părțile implicate în conflict (…) guvernul, opoziția, kurzii și Statul Islamic”, a declarat fostul consilier al guvernului sirian.

„Lucrez cu oameni din Homs și Damasc care primesc tabletele de la depozitele Diviziei a patra”, a declarat pentru AFP un contrabandist din zona rebelă dominată de turci.

„Distribui tabletele aici sau mă coordonez cu grupurile rebele pentru a le trimite în Turcia”, a declarat el, descriindu-și munca ca fiind „foarte periculoasă și foarte ușoară în același timp”.

Traficantul a declarat că a vândut captagon și liderilor grupării jihadiste Hayat Tahrir al-Sham (HTS), care controlează o parte din enclava Idleb din nord-vestul Siriei.

Potrivit acestuia, o multitudine de grupări rebele afiliate la Turcia s-au implicat recent în comerțul cu captagoni. „Regiunea este plină de grupuri de rebeli. Este o junglă, toată lumea este flămândă”, a spus el.

El a adăugat că noul rege al traficului din regiune este Abu Walid Ezza, un comandant al facțiunii Sultan Murad a Armatei Naționale Siriene, o grupare pro-turcă.

„Are relații foarte bune cu Divizia a IV-a, deoarece a fost anterior la Homs”, a declarat traficantul, care a precizat că „aduce tablete de o calitate excelentă”.

Chestionată de AFP, gruparea rebelă a negat orice legătură cu traficul de captagon.

Părțile turcești sunt, de asemenea, implicate în contrabandă, potrivit unui anchetator judiciar din regiune.

„Eterul dietilic, un fel de cloroform, este unul dintre principalele componente necesare pentru fabricarea captagonului, iar cea mai mare parte a acestui material provine din Turcia”, a spus el.

„Mașina de bomboane”

Pe lângă substanțele chimice, cea mai mare investiție pentru un laborator de captagon este o presă de tablete sau o „mașină de bomboane”.

Un site chinezesc oferă chiar și o „presă de tablete captagon” pentru 2.500 de dolari, capabilă să producă zeci de mii de tablete pe oră.

Odată obținuți precursorii chimici, este nevoie de doar 48 de ore pentru a crea un laborator de fabricare a captagonului cu echipamente relativ rudimentare.

Acest lucru înseamnă că, chiar dacă unitățile de combatere a narcoticelor sunt percheziționate, producătorii de captagon se pot întoarce rapid la lucru. Aceștia au înființat chiar și laboratoare mobile în spatele unor camionete după un raid recent în estul Libanului.

Guvernul sirian ia, de asemenea, măsuri, dar majoritatea confiscărilor „sunt o farsă (…) oficialii de aplicare a legii sunt chiar hoții”, spune un angajat al unei companii farmaceutice siriene, intervievat în afara Siriei, care afirmă că unele fabrici farmaceutice sunt implicate în trafic.

Videoclipuri video de la vama și poliția saudită arată cum este utilizată tehnologia avansată și unitățile canine pentru a contracara contrabanda.

Dar traficanții sunt întotdeauna cu un pas înainte, spun înalți oficiali din domeniul securității și justiției din regiune.

„În portul Tripoli (nordul Libanului), de exemplu, scanerul trebuie întotdeauna reparat în ziua nepotrivită sau este oprit din greșeală”, a declarat pentru AFP un înalt oficial libanez.

„Iar atunci când se fac arestări, șoferul, singurul om care nu știe nimic, este întotdeauna cel pe care serviciile de securitate îl prezintă în instanță”, a adăugat el.

„Regele Captagonului”

„Regele captagonului” Hassan Dekko și-a condus imperiul din Tfail, un sat libanez de la granița cu Siria, înainte de a fi arestat în aprilie anul trecut, în urma unor confiscări majore de captagon.

Bărbatul, care are dublă cetățenie libaneză și siriană și are legături politice la nivel înalt în ambele țări, a negat orice legătură cu traficul de droguri, potrivit documentelor judiciare obținute de AFP.

Dar oficialii antidrog din Liban spun că unele dintre afacerile pe care le deține, inclusiv o fabrică de pesticide în Iordania, o reprezentanță auto în Siria și o flotă de camioane cisternă, sunt acoperiri obișnuite pentru traficanții de droguri.

Cu toate acestea, un înalt oficial de securitate a declarat că influența lui Dekko a scăzut.

Mai multe surse de securitate și dezertori din armata siriană au menționat numele deputatului sirian Amer Khiti, care se află sub incidența sancțiunilor americane și despre care se crede că este o figură importantă în trafic.

„Rolul lui Khiti este de a asigura protecția transporturilor de medicamente”, a declarat șeful OSDO.

Adjunctul, pe care AFP a încercat să îl contacteze fără succes, este de asemenea citat în rapoartele CHACR.

Unul dintre angajații săi a declarat pentru AFP că a văzut captagonul fiind livrat într-un depozit din apropierea Damascului.

„Este un om bun. Nu contează ce face, atâta timp cât ajută oamenii”, a spus angajatul.

„Familia Khiti a fost implicată în această afacere încă dinainte de război. Obișnuiau să pună pastilele în pungi de plastic și să le coasă în interiorul oilor” pentru a le introduce ilegal, a adăugat el.

Epicentru global

În contextul în care crizele economice și politice din Siria și Liban nu au fost încă rezolvate, este de temut că traficul de captagon va deveni și mai răspândit.

„Siria a devenit epicentrul global al producției de captagon printr-o alegere deliberată”, spune Ian Larson, analistul șef al Coar pentru Siria.

Cu economia sa paralizată de război și sancțiuni, „Damascul avea puține opțiuni bune”, adaugă el.

În Siria și în Liban, captagonul are o circulație largă, de la oficiali ai regimului la oameni de afaceri milionari din vârful piramidei, până la săteni și refugiați care produc și ascund drogul.

„Nu există încă nicio dovadă care să-l lege direct pe Bashar al-Assad de industria captagonului și nu ar trebui să ne așteptăm neapărat să găsim una”, adaugă Larson, care a scris pe larg despre acest drog.

Atât traficanții, cât și cei care luptă împotriva drogurilor consideră că era captagonului este încă la început.

„Afacerea nu se va opri niciodată”, insistă traficantul libanez. Această opinie este împărtășită de o sursă judiciară de rang înalt: „Nu sunt niciodată condamnați, iar banii implicați sunt uriași”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Cu un dictator narcoman nici nu e de mirare

  2. Articol aparut pe alba… de ceva timp.

  3. ia povestititi-ne cum e cu legile internationale