G4Media.ro

Caragiale trăiește. ”O scrisoare pierdută”, varianta 2023. Ministerul Educației susține că o…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Caragiale trăiește. ”O scrisoare pierdută”, varianta 2023. Ministerul Educației susține că o sentință referitoare la premierul Ciucă, pe care trebuia să o atace cu recurs la Înalta Curte în termen de cinci zile de la primire, ar fi ajuns inițial la persoana anonimă VB, iar plicul cu sentința ”s-a primit” oficial la cabinet fix cinci zile mai târziu

Ministerul Educației Naționale susține, printr-un punct de vedere hilar transmis G4Media.ro de către Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării (UEFISCDI), instituție subordonată MEN, că a respectat termenul de recurs de cinci zile, după ce Înalta Curtea a decis că ministerul a depus recursul în afara termenului legal în procesul în care premierul Nicolae Ciucă obținuse suspendarea analizei tezei sale de doctorat, suspectă de plagiat. Prin depunerea recursului în afara termenului legal, Ministerul Educației l-ar fi ajutat așadar pe premier să mențină sentința Curții de Apel, care a hotărât, în martie 2022, printr-o decizie extrem de controversată, suspendarea analizei tezei sale de doctorat. Anterior, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi conform cărora teza de doctorat a premierului Ciucă era plagiată masiv.

Explicațiile Unității Executive din cadrul Ministerului amintesc de ”scrisoarea pierdută” a lui Caragiale.

Potrivit răspunsului transmis G4Media.ro, comunicarea cu hotărârea Curții de Apel ”a fost primita in 30.06.2022, de către d-na VB la punctul de control al clădirii în care UEFISCDI are sediul”, cu precizarea că anonima VB nu este angajata instituției. Nu se știe cum, comunicarea instanței ajunge totuși la secretariatul UEFISCDI în data de 4.07.2022, adică fix cinci zile mai târziu, cât este termenul legal de recurs. Din acest motiv, Ministerul Educației susține că a formulat recursul în termen, deoarece oficial a înregistrat comunicarea pe data de 4 iulie, nu pe 30 iunie când a primit-o anonima VB, care nu lucrează în minister. Nimeni nu explică totuși cum se face că o persoană anonimă despre care instituția susține că nu era angajata ministerului și nu avea atribuții de primire a corespondenței intră în posesia unei comunicări de la instanță iar plicul ajunge fix cinci zile mai târziu la secretariatul UEFISCDI ”fără informare asupra faptului ca a fost primit la o data anterioară”.

Redăm mai jos integral explicațiile UEFISCDI, instituție subordonată Ministerului Educației Naționale:

”Referitor la Hotărârea privind tardivitatea recursului depus în dosarul 1057/2/2022, publicata pe site-ul Înaltei Curți de Casație și Justiție în data de 20.01.2023, menționăm faptul că UEFISCDI a depus recursul cu respectarea termenului legal prevăzut în art. 2553 din Codul Civil, astfel:

a) În data de 04.07.2022 s-a primit Comunicarea Hotărârii 364/2022, în plic adus de la punctul de control al clădirii din Strada Mendeleev 21-25, clădire care găzduiește și sediul UEFISCDI, la Secretariatul UEFISCDI, camera 321. Adresa a fost înregistrata cu nr. 1855/04.07.2022.

b) In plus, în data de 08.07.2022 a fost primită direct la UEFISCDI Comunicarea Încheiere – Îndreptare Eroare Materială Civilă a Hotărârii 364/2022 și a fost înregistrată cu nr. 1892/08.07.2022.
c) Deși UEFISCDI ar fi putut lua în calcul pentru răspuns comunicarea din 08.07.2022, a formulat recursul in termen de 5 zile, pornind de la data primirii comunicării inițiale, 04.07.2022.
d) Recursul a fost formulat în termen, transmis atât prin e-mail cât și prin poșta, în original.

La termenul din 19.01.2023,

– Magistratul asistent a prezentat referatul cauzei, moment în care a fost invocată, din oficiu de către Instanță, tardivitatea recursului depus în data de 08.07.2022.
– Consilierul juridic a solicitat să fie prezentate detalii despre data primirii Comunicării hotărârii la UEFISCDI, precum și numele persoanei care a primit plicul ce conținea Comunicarea.

Conform datelor prezentate de Instanță, Comunicarea a fost primita in 30.06.2022, de către d-na VB la punctul de control al clădirii în care UEFISCDI are sediul.

Menționăm ca d-na VB nu este angajata UEFISCDI și nu avea atribuții de primire corespondență pentru instituție iar Comunicarea a ajuns la Secretariatul UEFISCDI pe data 04.07.2022, fără nicio informare asupra faptului că a fost primită la o data anterioara.

-Instanță a încuviințat să fie transmise prin e-mail dovezile și probele care să justifice faptul că a fost primită Comunicarea la o alta dată, iar UEFISCDI a trimis următoarele înscrisuri și probe:

a) Comunicarea faptului că UEFISCDI își desfășoară activitatea administrativă în str. Mendeleev, nr. 21-25, București, într-o clădire în care activează mai multe instituții și care are un serviciu de paza la intrare. Persoana al cărei nume apare pe confirmare, nu se regăsește printre angajații UEFISCDI, plicul ajungând la UEFISCDI la data de 04.07.2022, fără informare asupra faptului
ca a fost primit la o data anterioară.

b) Copie a paginii din registrul de intrare/ieșire UEFISCDI din care rezultă clar data intrării/înregistrării la UEFISCDI. Având in vedere aceste aspecte, consideram ca UEFISCDI a depus recursul în dosarul 1507/2/2022, cu respectarea termenului legal, atât prin e-mail cât și prin poșta, așa cum a procedat în toate dosarele în care este parte.

Context

Pe data de 19 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins un recurs al Ministerului într-un dosar intentat, anul trecut, de premierul Nicolae Ciucă. Motivul: contestația a fost depusă în afara termenului legal! Prin urmare, judecătorii nu au mai analizat motivele recursului, ”pe fond”, acțiunea fiind respinsă ”pe excepție”. În acest dosar, Ciucă obținuse, în martie 2022, printr-o decizie extrem de controversată, suspendarea analizei tezei sale de doctorat pentru care, anterior, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi conform cărora era plagiată masiv.

”Respinge recursul declarat de pârâtul Ministerul Educaţiei Naţionale – Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării împotriva sentinţei nr. 364 din 1 martie 2022 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca tardiv. Definitivă. Pronunţată astăzi, 19 ianuarie 2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei.”

Astfel s-a încheiat unul dintre cele două demersuri prin care premierul Ciucă a luptat pentru a împiedica analiza, de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) a tezei sale de doctorat. Prin această acțiune, în primă instanță, la Curtea de Apel București, pe 1 martie 2022, Ciucă obținuse din partea unui complet condus de judecătoarea Ionela Tudor, suspendarea analizei lucrării sale de doctorat pe care o susținuse în 2003 și pentru care, în ianuarie 2022, jurnalista Emilia Șercan prezentase dovezi că este plagiată în proporție de circa o treime.

Motivarea sentinței a făcut valuri în mediul politic și în rândul societății civile, după ce Tudor a invocat drept pretext al admiterii cererii de suspendare a analizei faptul că ”luând în considerare cariera profesională şi, în concret, cea politică a reclamantului, generarea unei astfel de ştiri are un impact major în credibilitatea electoratului şi a partidului, care poate să conducă la retragerea încrederii acordate, mai ales în contextul social şi politic actual, în care este nevoie de o stabilitate în conducerea executivă a statului.

De asemenea, astfel de sesizări neconforme sunt susceptibile şi de a deveni arme ale adversarilor politici, important de menţionat fiind şi faptul că sesizările şi declanşarea verificărilor având loc în scurt timp de la preluarea de către reclamant a funcţiei de prim-ministru al României.”

Ulterior, Centrul de Resurse Juridice și mai multe ONG-uri au depus, la Inspecția Judiciară, o sesizare legată de modul de redactare al deciziei deoarece ar conține ”evaluări ale completului cu privire la stabilitatea conducerii executive a statului, la cariera politică a reclamantului sau la credibilitatea partidului din care face parte în fața electoratului, ceea ce are putea fi o încălcare a Legii privind statutul judecătorilor și procurorilor.” Inspecția Judiciară a clasat sesizarea, Centrul depunând o contestație care se află, în prezent, pe rolul Curții de Apel București.

În condițiile în care au existat aceste controverse care au adus dosarul de suspendare în atenția opiniei publice, este cu atât mai ciudată gafa Ministerului Educației de a depăși termenul legal în care putea depune recursul. Conform deciziei Curții de Apel București, putea face acest lucru în termen de 5 zile de la comunicarea sentinței.

Sursa; Captură Portalul Instanțelor

În plus, una dintre regulile de bază din toate departamentele juridice, de la o primărie din mediul rural la cea a unui minister, este, înainte de redactarea unui apel/recurs/contestație, verificarea termenului legal în care acest lucru poate avea loc și încadrarea în acest termen care este menționat explicit atât în lege, cât și în minuta deciziei, dar și în motivarea acesteia.

Informațiile aferente judecății de la Înalta Curte indică faptul că instituția condusă la acel moment de ministrul Sorin Câmpeanu a depus două recursuri, pe 8 și 11 iulie, ambele, însă, în afara termenului legal. G4Media.ro va publica punctul de vedere al Ministerului Educației legat de motivul pentru care recursul a fost depus cu întârziere de îndată ce acest răspuns ne va parveni.

Pe tema analizei lucrării rămâne, însă, de clarificat al doilea front deschis de Ciucă, un dosar și mai controversat, în care, în iunie 2022, premierul a obținut, tot în primă instanță, anularea celor trei sesizări care fuseseră depuse în vederea verificării tezei sale suspectă de plagiat. Și acest dosar se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, tot în urma unui recurs depus de Ministerul Educației. Primul termen al acestui proces este programat pentru data de 31 octombrie 2023.

G4Media.ro a dezvăluit, în iunie 2022, că sentința pe fond din acest dosar de la Curtea de Apel București a fost luată de judecătorul Marius Iosif care, anterior, fusese numit în înalte funcții guvernamentale de PNL – partidul condus la momentul judecății, de Nicolae Ciucă. Dosarul ar fi ajuns pe masa lui Iosif în urma trucării repartizării aleatorii prin intermediul ”metodei coperta”. Și acest aspect face obiectul sesizării Centrului de Resurse Juridice de la Inspecția Judicară, precum și al unui dosar instrumentat de Secția de Urmărire Penală și Criminalistică din cadrul Parchetului General. La puțin timp după decizia din dosarul lui Ciucă, Marius Iosif s-a pensionat.

De precizat că o decizie a Curții Constituționale de la jumătatea anului 2022 a scos CNATDCU din schema instituțiilor cu atribuții în verificarea suspiciunilor de plagiat din tezele de doctorat, un subiect care a fost în prim plan în spațiul public în ultima perioadă în contextul unor acuzații de acest gen pentru politicieni de vârf. Cu toate acestea, în rândul unor membri ai CNATDCU au existat interpretări ale deciziei Curții Constituționale.

A fost nevoie ca, în noiembrie 2022, la o ședință a Consiliului General al CNATDCU să vină noul ministru al Educației, Ligia Deca și șefii de la Juridic din Minister, aceștia transmițând mesajul conform căruia CNATDCU nu mai poate verifica teze de doctorat mai vechi de un an pentru care există indicii de încălcare a eticii academice.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

50 comentarii

  1. Nu e Caragiale, e mafia in actiune
    Totul pentru albirea lui ciucă. Dragnea a fost mic copil pe langa ăștia.

    • Cu respect va rog sa nu mai folositi numele meu in aceasta poveste rau mirositoare.
      Intimplarile despre care scriam eu in tinerete (O scrisoare pierduta, etc) erau inocente, chiar hazlii in comparatie cu ce se petrece azi.

  2. Și ce? Veți vota PNL 20.8%, popor de inconștienți ce sunteți.

    • Mai rău e ca romanii vor vota din nou majoritar PSDNLUDMRAUR, spre 80 %, deci nu va fi nicio schimbare in bine mulți ani de aici in colo, cu atât mai mult cu cât educația este condusă de personaje atât de caraghioase și incompetente. Mafia lupta pe toate planurile sa nu mai câștige outsideri ca USR, Plus sau Reper.

    • Din pacate, asta e crunta realitate. Uniunea de partide pline de ticalosi primitivi si mincinosi va castiga cu un procent zdrobitor viitoarele alegeri. Cati suntem care intelegem gravitatea unor fapte tipator de evidente in scopul lor meschin dublate de niste minciuni oficiale cu care se incearca o justificare penibila a rea-vointei? Suntem cateva mii, zeci de mii? Poate. Pāi o suta de mii contra milioanelor de votanti orbiți de promisiuni sau care pur si simplu nu pricep ca sunt victime, e exact explicatia procentelor de la alegeri.

  3. Justiția e îngenuncheată și nici nu vrea să se ridice. Rușine! Și silă de acest premier și această coaliție putredă.

    • Din comuniști s au născut….din ei,a apărut simion si sosoaca! ….bode,ciolacu,ala de la munca,ca mi e și sila sa I pronunț numele….cred ca dacă tuna Dumnezeu,nu I aduna asa….deci încă se mai poate! Vine yoyo,flo.cea,Eugen,vreun trotinetist turmentat….! Se poate!

  4. Astia au impresia ca vorbesc cu niste macaci. E chiar amuzant.

    • Se pare ca nu mai conteaza cat de mult bate la ochi, doar sa se indeplineasca obiectivul. Acum mergeti la munca, aveti taxe de platit, speciali de intretinut!

    • Academicienii din mafia peneleu și pesedeu 😂 penibili, nici fetele nu i ajuta din pacate

  5. Operațiune speciala reușită!

  6. Coruptia invinge. Cu hoti in varful guvernului ne așteaptă vremuri bune. Nu este de mirare ca tinerii vor sa emigreze.

    • Ai vre tu. Cu onlifân și horeca și corporațiile statul o duce pe picioare „boala” mult și prost

  7. Malai mare e fericit! Sistemul nu l-a lasat din mana.

  8. E clar ca junta militaro-mafiota-legionara-bolsevica nu are un presedinte de rezerva, asa ca vor merge pina in pinzele albe cu acest ciuca-jong-il&un.

  9. Digitalizarea e opționala, certificarea e opțională… conducerea unei instituții de stat e de forma. In cel mai rau caz îl demite (își da demisia) dar și- facut „treaba”.
    Sunt atatea astfel de exemple… pe care DGA nu vrea sa le anchetze nici când îi reclami!
    Nu e doar despre bani corupția…

  10. mulțumim Corbule…vașnic apărător al mizeriilor…

  11. Trebuie comasate ministerele ineficiente.

  12. Comunicatele ministerului sunt fix niste ba-ini, firesti pentru ce reprezinta educatia in Romania de azi ! Acestea au rostul de a creea si mai multa confuzie acolo unde totul e cat se poate de clar -de fapt : nu vor muschii lor sa constate plagiatul creaturii !!
    Sigur ca impricinatul ar putea efectua o operatiune ”speciala” gen sa emita o OUG care sa spuna ca nu a plagiat .
    Si eu constat ca infractorul de Rahova , comparativ cu astia, era mic copil. Asta nu inseamna ca il reevaluez ci, ca pun absolut tot ce reprezinta alianta la guvernare alaturi de el ! Sigur ca plagiatul poate fi considerat o tema minora dar, daca Ei consuma asa niste energii, mint atat de ordinar, denatureaza realitati , emit asemenea comunicate pe aceasta tema (jignindu-ne grav inteligenta) ne imaginam totusi cum e cu restul temelor, alea cu muuulti bani, resurse, licitatii ?!

  13. Cand pesedeii stateau aliniati in spatele infractorului Dragnea, credeam ca sunt ticalosi. Astazi peneleii stau aliniati in spatele plagiatorului Ciuca, basca pun aparatul de stat in interesul acestuia ca sa … Domnule, peneleii nu numai ca sunt mai ticalosi dar sunt si înfricoșător de proști. Stati linistiti baieti, votam Ciuca, votam antiPSD. DA, DA

  14. @ pro european – sezi bland, ca nu sterge nimeni nimic, se intampla din cand in cand, sunt erori de incarcare. Ca drept dovada, comentariul tau indecent de mai sus s-a postat.

  15. Marele luptator general doctor etc. se fofileaza ca un izmenar, in cardasie cu alte „personalitati”, ca sa se bata dupa aia cu pumnul in piept ca el lupta cu mafia alora care vor sa-l dea jos.

    • GUTA; asa trebuie definit PM Ciuca! un derivat al lui Agamita Dandanache! Si vrea sa sa lanseze nu la deputatie ci la presedentie! Gangav, incoerent, uituc si insolent; ne va reprezenta ?

  16. Da eu nu inteleg, de ce sa mai dam examene, facem scoala, ne chinuim cand ne putem duce la instanta si ne dau astia diplome, se vede ca se pricep sa vada valoarea ‘telectuala.
    Tot ce trebe sa facem e sa ne pricepem la afise. La lipit.

  17. Procesul ar putea continua. Inalta curte a cerut documente (copia de la registratura cu data inregistrarii, etc) care dovedesc motivul recursului intarziat, iar ele au fost trimise instantei.

  18. De ce-ar avea careva din PNL vreo jena pt explicatiile acestea fantasmagorice ?

    PS. Sunt aproape convins ca la urmatoarele alegeri parlamentare un procent anume din votantii PSD vor fi pusi sa voteze prin anumite judete candidatii PNL. Nu de alta dar e pacat sa nu ai alaturi de tine la guvernare un partid care sa iti faca treburile cele mai slinoase pt un oscior cu zgarci si care sa nu se supere cand il mai iei la misto si mai dai vina pe el.

    PPS. Se poate cobori mai mult de atat PNL ? Evident ca da !

    • Nu pricep de ce va luptați cu atâta ardoare pentru mize atât de mici. Va luptați sa demolati. De ce nu luptați că să construiți? Unde te uiți in tara totul este vraiște. Ori unde te uiți sunt foarte multe de făcut. Avem 80 miliarde euro de la UE pentru a reforma și a construi.

    • …și o droaie de muște USL-inoase care abia așteaptă să se înfrupte din miliardele alea.

    • Bre anonimule atâta respect ai pentru matale că nici măcar o amarata de porecla nu ești în stare de a fi capabil să-ți alegi? Se mai mira careva că din Bucureștiul nostru iubit pana și Caragiale a ales sa emigreze și să moară in strainatate?

  19. Hotziiiiiiiiii baaaaaaaaaaaaa!

  20. Din 2019 Caragiale conduce România. Asta au dorit românii.

  21. nu e nicio „gafa”. poate ca voi, ca jurnalisti, nu puteti sa o spuneti. e ok, o spunem noi, cititorii.

    a fost facuta cu intentie si e cusuta cu ata alba.

  22. L-am adaugat dar, ca de obicei, s-a perdut.
    Nu mai fac, tovarasi!
    Pa.

  23. Sa se faca atunci ancheta administrativa si sa se stabileasca modul in care a ajuns plicul primit de persoana anonima VB la secretariatul UEFISCDI,cine este aceasta persoana VB,unde lucreaza si ce a facut cu plicul primit in data de 30,06,2022.

  24. Adica VB este o persoana identificabila sau este un strain care s-a infiltrat la postul de acces control de la adresa din corespondenta special pentru a primi corespondenta in discuție si a o tine la dospit vreo 5 zile(mă refer aici la sensul tremenului de anonima folosit in adresa de raspuns referită în articol)?

  25. *termenului

  26. Da Doamne încă un 10 august sa ne p șăm pe ei.

  27. Dupa toate datele VB este identificabilă(s-a stabilit ca e femeie) si din raspuns se lasă să se înțeleagă că lucrează sau desrvește o alta autoritate cu sediul la adresa de corespondență și aceasta ar putea Ministerul Cercetarii, Inovarii și Digitalizării condus de confratele liberal al dlui.Ciucă-dl.Burduja sau o altă autoritate de digitalizare în educație RoEduNet,păstorită foarte probabil tot de apropiați, caz în care ancheta trebuie mutată acolo,căci cum e posibil să ții pe loc corespondența adresată altuia?

  28. Să nu aibă pretenția cineva să fie crezut și să spuna că in ziua primirii corespondentei sau ziua lucrătoare imediat următoare curgea gârla cu corespondențe,astfel că nu avea timp potrivit atribuțiilor de serviciu și fișei postului să trieze corespondența și să o dirijeze acolo unde trebuie.

  29. Violarea secretului corespondenţei parcă era ilegală, dacă mai există legi în România. Dintre toate corespondenţele, corespondenţa judiciară este cea mai ilegal de a fi ridicată FĂRĂ DREPT de alte persoane, decât destinatarii.

    Constituţia României
    Art. 28 – Secretul corespondenţei
    Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri postale, al convorbirilor telefonice si al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil.

    Codul penal
    Art. 302 – Violarea secretului corespondenţei
    (1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

    ADICĂ CE NE SPUN ACEŞTI GEAMBAŞI BUNI DE GURĂ PARAZIŢI STAT?! – CĂ AU AJUNS LEGALE ÎMPIEDICAREA CURSULUI JUSTIŢIEI ŞI VIOLAREA CORESPONDENŢEI?!

    DACĂ PARCHETUL COMPETENT NU SE SESIZEAZĂ DIN OFICIU, ÎNSEAMNĂ CĂ TRĂIM ÎN DICTATURĂ.

  30. @ pro european – la cat de frumos vorbesti ai merita un ban pe ip. Obositule…

  31. M**e tuturor gunoaielor din guvern. Putem vorbi de aproape 100%

  32. bai ma-ciuca ,daca mai ai uniforma aia de general al Armatei Romane cu grade cu tot arunc-o!ai umplut-o de rahat cu mizeria asta!Stau si ma intreb ce ar spune marii generali ai Armatei romane din trecut?

  33. SINGURUL PROIECT „PENTRU” romania EXECUTAT CU MAXIMA DETERMINARE, PRECIZIE SI UNIUNE ESTE „SCAPAM TOTI, RAMANEM CU TOT CE AM FURAT, NE DAM LEGI SA NU MAI PUTM FI PEDEPSITI SI NE LUAM ‘justitia’ ADICA TOATA PUTEREA”

    CORUPTII PARTIDULUI SI SECURITATII AU AJUNS SA FIE „judecati” (DACA) DE RUDELE LOR FACUTE magistrati SI PROMOVATE LA CURTILE CARE CONTEAZA.

  34. Cand se doreste, mafia securitatii lucreaza.

  35. Foarte bine. Sa fie sterse toate mizeriile rezistilor care ii numesc putinisti/rusnaci pe toti cei ce nu sar cu ei.

  36. Diomede
    Nu ai inteles
    Ăștia suntem noi , ca popor.
    Noi am votat , aceștia ne reprezinta.
    Nu avem cum sa votăm altceva , pt ca așa suntem.

  37. GUTA; asa trebuie definit PM Ciuca! un derivat al lui Agamita Dandanache! Si vrea sa sa lanseze nu la deputatie ci la presedentie! Gangav, incoerent, uituc si insolent; ne va reprezenta ?