G4Media.ro

Carantina impusă în Shanghai amenință să creeze noi probleme pentru economia mondială

sursa foto: Pexels

Carantina impusă în Shanghai amenință să creeze noi probleme pentru economia mondială

Cu un PIB echivalent cu cel al Poloniei și cu cel mai mare port de containere din lume, blocarea Shanghaiului perturbă economia chineză și amenință lanțurile de aprovizionare globale.

Confruntată cu cel mai grav val de Covid-19 din China de la începutul epidemiei, capitala economică a țării a fost închisă total sau parțial timp de două săptămâni, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Deși nu au fost raportate decese în Shanghai, unde majoritatea covârșitoare a cazurilor sunt asimptomatice, autoritățile au ales să carantineze cei 25 de milioane de locuitori ai orașului în casele lor, în ciuda costurilor grele pentru economie.

Mii de camioane sunt blocate la porțile orașului: șoferii care intră în oraș trebuie să respecte ei înșiși o carantină de cel puțin două săptămâni, indiferent unde vor merge în continuare în China.

Acest lucru a dus la un deficit de șoferi, ceea ce a avut un impact asupra activității portului, chiar dacă autoritățile asigură că, pentru moment, „mai puțin de zece” nave pe zi așteaptă să acosteze.

„Dar problema este că, din cauza restricțiilor impuse șoferilor de camioane (portul) nu funcționează cu adevărat”, a declarat pentru AFP Bettina Schön-Behanzin, vicepreședinte al Camerei de Comerț a UE din Shanghai.

„Ceea ce am auzit este că volumele au scăzut cu 40% pe săptămână în portul Shanghai. Este un lucru uriaș”, relatează ea.

Fără muncitori sau materii prime

Efectul începe să fie resimțit în China, unde întârzierile de livrare devin tot mai frecvente pe platformele de comerț online, în special pentru produsele importate. Unele fabrici sunt obligate să găsească noi furnizori.

Dar impactul amenință să provoace probleme și la nivel internațional: numai portul Shanghai reprezintă 17% din tonajul maritim al Chinei. Orice perturbare nu poate decât să încetinească comerțul celui mai mare exportator de bunuri din lume.

Industriașii atrag atenția că blocajele repetate din întreaga țară le afectează grav afacerile.

„Nu toate profesiile pot lucra de acasă”, spune Jason Lee, fondatorul unei companii de scaune rulante, Megalicht Tech, a cărei fabrică din Shanghai este închisă.

„Muncitorii nu pot intra în fabrică”, spune el. „Și pentru că materiile prime provin din alte provincii, nu pot ajunge nici în Shanghai”.

Amenințarea epidemiei riscă să afecteze obiectivul de creștere economică al guvernului de 5,5% în acest an, care este deja cea mai mică țintă din ultimii 30 de ani.

Potrivit Nomura Bank, nu mai puțin de 23 de orașe mari, care reprezintă 22% din PIB-ul Chinei, au impus măsuri de carantină totală sau parțială.

Adaptarea pentru a supraviețui

Antreprenorii se adaptează pentru a supraviețui. „Activitatea noastră principală a scăzut cu 50%”, spune Gao Yongkang, directorul general al Qifeng Technology din Quanzhou (est).

Compania sa nu mai poate aproviziona clienții obișnuiți cu produse textile. Prin urmare, a trecut la fabricarea de costume sanitare pentru corp întreg, un sector în plină expansiune.

Alții au reușit să schimbe furnizorii.

„Este puțin mai scump și mai puțin eficient, dar ne putem satisface nevoile”, spune Shen Shengyuan, director general adjunct al New Yifa Group, un producător de scutece pentru copii.

Pentru a ajuta sectoarele cele mai afectate, guvernul a anunțat săptămâna aceasta că vor fi amânate contribuțiile la asigurările sociale pentru restaurante, turism și transporturi.

Dar unii producători consideră că utilizarea izolării este excesivă, având în vedere mortalitatea scăzută a variantei Omicron.

„Mai funcționează strategia Covid zero în contextul actual?”, se întreabă Eric Zheng, președintele Camerei de Comerț Americane din Shanghai.

„Aceasta este marea întrebare, mai ales dacă o punem în balanță cu costul economic”.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Foarte bine! Poate europenii mai lasa goana dupa profit si se orienteaza dupa furnizori in Europa.