Cardiolog de la Spitalul Judeţean Târgu Jiu, după demisia mai multor colegi: Volumul foarte mare de muncă face ca activitatea noastră să fie superficială / După 30 de ore de gardă, o colegă a început să plângă, era complet depăşită
Dr. Alin Feraru, medic specialist cardiolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu a relatat despre situaţia gravă la care s-a ajuns la această unitate sanitară, transmite News.ro.
În spital au rămas numai câţiva cardiologi după ce doi medici au ieşit la pensie, iar alţi doi şi-au dat demisia, astfel încât din data de 20 mai nu mai pot fi asigurate liniile de gardă. Medicul vorbeşte despre un volum imens de muncă, medicii fiind nevoiţi să efectueze consulturi din toate părţile, multe dintre ele nejustificate, mai spune medicul. Dr. Alin Feraru mai spune şi că tariful de gardă este calculat având la bază salariul din 2016.
„Problema cu demisia medicilor şi cu situaţia de la Târgu Jiu a venit în urma problemelor foarte grave cu care ne confruntăm aici. Şi anume volumul foarte mare de pacienţi, consulturile interclinice nejustificate, urgenţele care se prezintă direct la Spitalul 700 şi nu trec prin UPU, plus urgenţele care sunt trimise din UPU, pacienţii gravi de pe secţie şi interconsulturile din cadrul spitalului 700. Este un volum infernal de muncă.
Acest volum foarte mare de muncă face ca activitatea noastră să fie superficială, să nu putem să ne mai concentrăm pe cazurile care merită foarte mare atenţie, că până la urmă pe cardiologie viaţa omului este în joc, pe toate secţiile dar cu atât mai mult pe cardiologie.
Fiind puşi în imposibilitatea de a ne efectua bine meseria mulţi colegi de ai mei au renunţat, pur şi simplu. După 30 de ore de gardă, vă dau un exemplu, după 30 de ore de gardă, o colegă nouă avea vizita nefăcută, externări nefăcute şi vreo trei pacienţi în camera de gardă, pur şi simplu a început să plângă, era complet depăşită.
În urma acestei situaţii, vă daţi seama, oamenii analizează şi se întreabă dacă pot rezista fizic la un asemenea volum de muncă”, a explicat Dr. Alin Feraru.
Medicul Alin Feraru spune că volumul de muncă s-a mărit de la un an la altul, iar numărul medicilor nu a fost suplimentat astfel încât să poată fi susţinut acest volum. Cardiologul afirmă că va renunţa şi el să lucreze în spital dacă situaţia nu se va remedia. Deja unitatea sanitară a cerut ajutor altor spitale astfel încât să primească medici cu care să-şi poată asigura liniile de gardă. Dr. Feraru spune că ţine legătura şi cu alte spitale neuniversitare din ţară şi că în multe locuri situaţia lipsei medicilor este la fel de acută.
Principala problemă nu ar fi plata gărzilor, despre care spune că este făcută la nivelul salariilor din 2016, ci volumul mult prea mare de muncă, situaţie care îi face pe medici să clacheze şi să nu mai aibă timp de familie. În acelaşi timp, nu sunt atraşi nici rezidenţi din exterior pentru a veni să facă gărzi în spital.
„ Aici este o problemă (legată de salariile medicilor), a apărut în populaţie, tocmai venind de la presă cum medicii au salarii colosale, peste 200 de milioane şi aşa mai departe. Văd comentariile oamenilor obişnuiţi că nu merităm, că avem sute de milioane, să ştiţi că nu este aşa, salariile sunt publice, toată lumea poate să vadă. Eu am 7000 de lei, un şef de tură la Dedeman are 6000 de lei. Eu am 7.000 de lei salariu net, în mână, iar gărzile sunt plătite ca în 2016, salariul din 2016.
Nu este problema, că noi nu facem gărzi pentru acei bani, noi facem gărzi ca să ne completăm fişa postului şi aşa mai departe dar sunt oameni care nu ar putea să vină la Târgu Jiu să facă gărzi din exterior, pentru că numai 200 de lei costă doar drumul, plus ce mănâncă, ei ies în pierdere. Iau 400 de lei pentru o gardă şi cheltuie 500 de lei ca să efectueze acea gardă, deci nici nu-i atragem pe alţi rezidenţi în ultimul an care ar putea să facă gărzi, prin prisma salarizării, că nu este normală. Deci cardiologii nu sunt în aceeaşi oală cu medicii care au spor foarte mare, precum urgentişti, ATI-şti, medici de boli infecţioase şi aşa mai departe. Noi avem ca cei de pe recuperare sau geriatrie, 15%.
Dar vă spun că nu remuneraţia este problema, ci volumul foarte mare de muncă, ne face să clacăm, nu mai putem”, a precizat medicul.
Lipsa rezidenţilor din spitalele neuniversitare duce la situaţii extrem de dificile pentru personalul care lucrează în aceste centre.
„Eu nu am copii dar văd colegii mei care pur şi simplu spun că nu au timp să-şi vadă copiii, acasă, nu au timp să le dea educaţie, amândoi sunt cardiologi, unul iese din gardă, unul intră în gardă. Le este foarte greu şi cu familia, şi cu spitalul, şi cu gărzile.
Toţi cerem, nu doar Spitalul din Tîrgu Jiu, trebuie să înţelegeţi asta, noi ţinem legătura şi cu cei din Slatina şi cu cei din Târgovişte, Ploieşti, toate spitalele care nu sunt universitare, care nu au rezidenţi ca să participe la activitatea medicală.
Aceste spitale au deficit de medici, doar că la noi eu consider că este foarte gravă situaţia.
Nouă ne pare foarte rău de pacienţi şi toţi ne gândim ce se va întâmpla, cum o să fie trataţi pacienţii care vin cu infarct, pacienţii cu stare gravă. Asta este o problemă de sănătate publică naţională, s-a mai întâmplat la Târgovişte, ei au scăpat de situaţia asta prin contract de prestări servicii şi au crescut preţul gărzilor pentru a atrage rezidenţi din altă parte să vină să susţină linia de gardă.
Probabil pacientul care se va prezenta cu stare gravă va fi redirecţionat către Târgu Cărbuneşti sau Craiova, unde există linie de gardă pentru cardiologie. Este aglomerat şi acolo, dar momentan există linie de gardă”, a spus medicul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu