
Cardiologii mureșeni anunță un val de pacienți cu miocardită post-covid / ”Vedem în fiecare zi tot mai mulți tineri care vin cu infarct miocardic acut” / La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct
Adresabilitatea extrem de redusă la serviciile medicale din timpul pandemiei de Covid-19 pentru afecțiuni grave, altele decât covid, își arată consecințele în această perioadă, atrag atenția medicii de specialitate, relatează Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.
Incidența bolilor cardiovasculare a crescut recent, mai ales miocardita, precum și infarctul diagnosticat la vârste tot mai tinere.
Doar 40% dintre europeni, inclusiv românii cu infarct miocardic, s-au dus la spital în timpul pandemiei, precizează șefa Clinicii de cardiologie a Spitalului de Urgență Târgu Mureș, prof. dr. Theodora Benedek.
”A fost un eveniment foarte dramatic înregistrat în perioada pandemiei și, bineînțeles, acum ne confruntăm cu consecințele acestui fapt pentru că cei care nu s-au dus atunci la control cardiologic, vin acum cu complicații. Aceste complicații sunt variate, începând de la infarct miocardic până la AVC. Anumite patologii au crescut, cum ar fi cele inflamatorii, deci miocarditele post-covid. Vedem în fiecare zi tot mai mulți tineri care vin cu infarct miocardic acut iar cauzele pentru asta pot fi stilul de viață nesănătos, oboseala, stresul fumatul și alimentația nesănătoasă, sedentarismul, nopțile nedormite… Vedem tot mai mult infarcte și la vârsta sub 30 de ani”, spune medicul.
La această dată, numărul pacienților cu probleme cardiovasculare a crescut mult în județul Mureș, în timp ce numărul medicilor e deficitar, mai spune prof. dr. Theodora Benedek.
”Să știți că la nivelul județului Mureș cardiologia este declarată specialitate deficitară iar acest lucru duce, la rândul lui, dacă sunt mai mulți pacienți, la aglomerație (la cabinetele de cardiologie -n.r.). Ce se poate face? Poate e la nivelul politicii sanitare și ar fi necesar să se acorde acele stimulente pentru cei care vor să meargă spre specialitatea de cardiologie pentru că sunt o serie de probleme administrative pentru cardiologi, legate de sporuri…”
Conform datelor Societății Europene de Cardiologie sunt aproximativ 113 milioane de persoane care trăiesc cu boli cardiovasculare.
În România, raportările medicilor de familie arată că mai mult de 1 din 4 persoane, deci peste 4 milioane de români, se află în evidență cu o boală cardiovasculară.
România ocupă locul întâi în Europa ca mortalitate a populației din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, față de media UE de 44 la 100.000 de locuitori.
Bolile cardiovasculare reprezintă astfel prima cauză de deces în țara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel național.
La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.
După bolile cardiovasculare, a doua cauză a mortalității în România este cancerul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu