G4Media.ro

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie, cu excepția consultațiilor…

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie, cu excepția consultațiilor la medicul de familie și la specialistul din ambulatoriu

Cardul de sănătate redevine obligatoriu de la 1 iulie, cu excepția consultațiilor la medicul de familie și la specialistul din ambulatoriul clinic de specialitate, care pot fi accesate fără utilizarea cardului până la data de 30 septembrie 2020, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate, într-un comunicat.

Astfel, la 1 iulie va fi reluată obligativitatea utilizării cardului național de sănătate pentru serviciile medicale acordate în unitățile sanitare cu paturi și de către furnizorii de investigații paraclinice, furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu / îngrijiri paliative la domiciliu, furnizorii de servicii stomatologice, furnizorii de dispozitive medicale și furnizorii de medicamente.

„Reintroducem validarea serviciilor medicale cu cardul național de sănătate pentru că este necesar să avem o evidență mai clară a serviciilor acordate, astfel încât să putem gestiona cât mai eficient fondurile din sistemul de sănătate. De asemenea, pentru că s-a dovedit că serviciile medicale la distanță au avut un rol important în limitarea răspândirii infectărilor cu COVID-19 și că acest tip de servicii a fost apreciat atât de medici, cât și de pacienți, căutăm soluții pentru a introduce cu caracter permanent consultațiile la distanță în sistemul de sănătate, mai ales pentru pacienții cu boli cronice stabilizate”, a declarat Adela Cojan, președinta CNAS, citată în comunicat.

Celelalte măsuri aplicabile până la data de 30 septembrie, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, sunt:

– consultațiile medicale acordate în asistența medicală primară și ambulatoriul de specialitate clinic, inclusiv serviciile conexe actului medical furnizate de psiholog și logoped, pot fi acordate și la distanță, utilizând orice mijloace de comunicare. Consultațiile medicale la distanță se acordă cu încadrarea în numărul maxim de 8 consultații pe oră;

– consultațiile la medicul specialist din ambulatoriu se acordă fără a fi necesar biletul de trimitere;

– în urma consultațiilor acordate la distanță medicul de familie / medicul specialist va emite toate documentele necesare pacientului ca urmare a actului medical, inclusiv prescripțiile medicale; documentele sunt transmise pacientului prin mijloace de comunicare electronică;

– medicii din spital pot elibera, dacă situația o impune, la externarea asiguratului, prescripție medicală pentru medicamente cu și fără contribuție personală în ambulatoriu pentru maximum 90 de zile;

– pentru situațiile care necesită prezentarea de documente casei de asigurări de sănătate de către asigurat, documentele pot fi transmise casei de asigurări de sănătate prin mijloace electronice de comunicare; mijloacele electronice de comunicare se pot folosi și pentru transmiterea de către casele de asigurări de sănătate a documentelor eliberate, necesare asiguraților;

De asemenea, a fost prelungit până la data de 30 septembrie 2020 termenul de valabilitate pentru  următoarele documente a căror valabilitate expiră până la această dată:

  • biletele de trimitere pentru specialități clinice, inclusiv pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare;
  • biletele de trimitere pentru specialități paraclinice;
  • recomandările medicale pentru dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive – ce se depun / se transmit la casa de asigurări de sănătate;
  • deciziile de aprobare pentru procurarea dispozitivului medical, tehnologiilor și dispozitivelor asistive;
  • deciziile de aprobare emise de către comisia de specialitate de la nivelul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru efectuarea investigației PET-CT.

Medicii de familie pot prescrie în continuare pentru pacienții cronici inclusiv medicamentele restricționate din Lista de medicamente compensate și gratuite care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate, cu mențiunea că pentru medicamentele care se eliberează în baza unor protocoale terapeutice și a unor formulare specifice (medicamente notate cu (*)1, ()1Ω și (*)β în Lista de medicamente compensate și gratuite) este necesară evaluarea periodică a medicului de specialitate pentru a confirma sau modifica schema de tratament, la termenele prevăzute în protocoalele terapeutice sau în scrisorile medicale.

De asemenea, persoanele asigurate pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate pentru care a fost instituită măsura de carantină ca urmare a unei suspiciuni de infectare cu COVID-19 beneficiază de concedii și indemnizații pentru carantină, indiferent de locul în care aceasta se instituie. Certificatele de concediu medical se eliberează de către medicii de familie după ultima zi a perioadei de carantină, dar nu mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data încetării perioadei de carantină. Certificatele de concediu medical eliberate se pot transmite de către medicii curanți către persoanele asigurate, respectiv de către persoana asigurată către angajatori/case de asigurări de sănătate și prin mijloace electronice de transmitere la distanță.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Nu va mai întoarceți la cozi si alte scheme idioate!
    Sa se dezvolte D igitalizarea pana la desființarea Caselor de Sanatate Inutile!
    Nu e destul ca o reteta compensată eliberată la Titu in judet Db nu se piate elibera din Bucuresti, Pitesti etc?
    Sa se continua online si cu solutii digitale cat mai multe pana la desfiintareaCadei de Sanatate Birocrate!

    • Păi dacă bolnavul este din DB (OLT, PH, Haules-Bucales….) să-și ia medicamentele de unde i s-a dat rețeta. Mie mi se pare firesc.

    • Si daca medicamentul e doar in Bucuresti? Casele judetene sunt o sursa de spagari si posturi caldute fara responsabilitati. Va invit sa vizitati una :)) Un sistem informatic de complexitate medie ar “rezolva” definitiv cateva mii/zeci de mii de posturi in toata tara de la casele astea semifantoma :))

    • Casele de Sanatate de judet au scăpat cov 19 de sub control.
      Posturile sunt date pe cumetrii.
      Dar forul lor suprem e buba .
      Si catastrofa!

      Cum e posibil ca aceasta Casa Nationala de Sanatate sa nu poata informatiza sistemul rețetelor?
      E posibil in 2020 sa nu poți lua o reteta compensată la orice farmacie din tara?

      Ministru Nelu Tătaru nu crede ca e necesara demiterea armatei de directori de la Casa de Sanatate?
      Întreb pentru un prieten.

  2. Casele astea de Sanatate ar trebui doar pe regiuni si apoi desfiintate.
    La nivel de țară sunt peste 150 de posturi de Directori plătiți cu salarii babane de peste 20000 Lei / luna.
    Plus secretare &soferi.
    Nici nu -si inteleg rostul din moment ce in Romania nu poți luain anul de gratie 2020 O Reteta compensată la orice farmacie din tara!
    Despre digitalizare nici nu au auzit.
    Se întorc la vechile practici!

  3. Cred ca in sanatate e cea mai mare coruptie din romanica. Si aici ma refer la casă decontari si achizitii, la privatii cu analize, birocratie si pile, tovarasii ratati cu uniforma sub piele, plus ca un doctoras cat de cat ia 30’000 de coco in medie pe luna numai din „atentii”de la pacienti. Sunt si exceptii dar asta era media pe medic primar in 2017.
    Sănătate!

  4. Sistemul informatic nu merge pentru ca nu se sterg fisierele tip .log ; au dat afara firma respectiva si asa se sterg manual si asa se da sanatate cu taraita. Plafonul de la farmacii sa mutat la cabinete si spitale prin cardul de la casa.