G4Media.ro

Care a fost rolul Marii Britanii în sprijinirea Israelului în timpul atacului…

Foto: Facebook / Royal Air Force

Care a fost rolul Marii Britanii în sprijinirea Israelului în timpul atacului Iranului? Avioanele de război RAF au zburat din Cipru – dar nu pot doborî rachetele lansate de Teheran

Comandanții militari britanici se pregăteau de săptămâni întregi pentru un atac iranian masiv împotriva Israelului. Ministrul de externe David Lammy îl informase pe omologul său israelian că Marea Britanie va contribui la apărarea Tel Aviv-ului, dar, în ciuda cererilor Israelului, nu se va alătura niciunei lovituri de represalii, scrie The Times.

În timp ce Iranul lansa o salvă de rachete balistice spre Tel Aviv și alte ținte importante marți seara, avioanele britanice Typhoon au plecat de la baza Royal Air Force (RAF) Akrotiri din Cipru pentru a se apăra de un atac. Dar se înțelege că nu au avut în ce să tragă, deoarece nu pot doborî rachete balistice.

Typhoons sunt echipate de obicei cu bombe Paveway și rachete Brimstone pentru atacarea țintelor terestre. Ele pot fi înarmate cu rachete aer-aer Meteor și rachete aer-aer avansate cu rază scurtă de acțiune (Asraam), care pot fi utilizate pentru doborârea dronelor.

Cu toate acestea, Iranul a ales să nu trimită drone pentru a ataca Israelul – așa cum a făcut în aprilie, când Marea Britanie le-a doborât în semn de solidaritate cu Israelul – probabil pentru că acestea sunt mai lente decât rachetele balistice.

La câteva ore după atacul iranian, ministrul apărării, John Healey, a declarat doar că forțele britanice „și-au jucat rolul în încercarea de a preveni o nouă escaladare în Orientul Mijlociu”.

Ministerul apărării a refuzat să dezvăluie ce rol au jucat, ceea ce a condus la speculații pe scară largă.

Pentagonul a anunțat că navele de război USS Bulkeley (DDG-84) și USS Cole (DDG-67) au lansat o duzină de interceptoare ca parte a răspunsului SUA. Sistemele de apărare israeliene precum Iron Dome au intrat în acțiune, doborând multe dintre rachetele iraniene.

Franța, care a participat, de asemenea, la contracararea atacului din aprilie, a declarat fără detalii că a „participat prin mijloacele sale militare în Orientul Mijlociu pentru a contracara amenințarea iraniană”.

Cele șase distrugătoare Type 45 ale Royal Navy (Marina Regală) sunt singurele mijloace din arsenalul britanic care pot distruge rachete balistice.

Unul dintre acestea, HMS Duncan se afla în regiune la momentul atacului, dar se află acolo în principal pentru a evacua cetățenii britanici din Liban. Acesta nu a fost utilizat cu prilejul atacului, probabil pentru că s-a crezut că SUA au acoperit zona.

În cazul în care războiul se transformă într-un conflict regional total, Marea Britanie ar putea alege să ajute la apărarea Israelului folosind HMS Duncan cu rachetele sale Sea Viper, mitralierele Phalanx – capabile să tragă mai mult de 3.000 de gloanțe pe minut – și tunurile de 30 mm.

Marea Britanie are, de asemenea, peste 1.000 de militari staționați în Cipru, în principal Royal Marines, gata să ajute la evacuarea britanicilor. Unități ale forțelor speciale se vor afla probabil în Liban. Typhoons ar putea fi, de asemenea, utilizate pentru a lovi ținte terestre staționare sau în mișcare rapidă.

Escaladarea conflictului a ridicat întrebări cu privire la cât de vulnerabilă este Marea Britanie în ceea ce privește atacurile cu rachete.

Tzipi Hotovely, ambasadoarea Israelului în Regatul Unit, a declarat la BBC că Marea Britanie nu ar fi fost în măsură să „facă față” unui atac similar celui de marți seară dacă acesta ar fi vizat propriile orașe.

„Nu cred că Marea Britanie ar fi făcut față unui atac cu 182 de rachete direct spre Londra, Manchester, Birmingham, spre principalele voastre orașe. Aceasta este ceea ce s-a întâmplat ieri”, a spus ea.

O sursă din domeniul apărării a declarat că Marea Britanie nu avea „nimic” pentru a apăra teritoriul continental britanic împotriva amenințărilor cu rachete balistice. Aceasta a declarat că distrugătoarele Type 45 nu au fost în măsură să acopere întregul teritoriu al Regatului Unit deoarece „nu au fost suficiente”. Un sistem Iron Dome similar cu cel al Israelului a fost considerat anterior ca fiind mult prea scump, au spus aceasta.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...