G4Media.ro

Care au fost cele mai mari greșeli făcute de Rusia în războiul…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Care au fost cele mai mari greșeli făcute de Rusia în războiul cu Ucraina

Eșecul de a captura capitala ucraineană în primele zile ale războiului, incapacitatea de a preveni atacurile forțelor lui Voilodimir Zelenski pe teritoriul Rusiei și strategiile greșite folosite în confruntările purtate de unitățile de tancuri din cele două tabere sunt câteva dintre cele mai mari și costisitoare greșeli pe care le-a făcut armata lui Vladimir Putin după declanșarea atacului împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022. Experții cred că, deși rușii au început să învețe din pașii greșiți făcuți în primele luni de conflict, așa cum reiese din organizarea mult mai eficientă a apărării lor – si care a pus probleme majore contraofensivei actuale a Ucrainei -, trupele epuizate și slab motivate ale lui Putin continuă să facă erori neforțate.

Erori în masă

În momentul în care forțele guvernului de la Moscova au declanșat atacul împotriva Ucrainei, la începutul anului trecut, experții au prognozat o victorie rapidă a armatei ruse. Beneficiind de un număr mult mai mare de trupe, de o forță aeriană net superioară și de echipamente militare moderne și sofisticate, analiștii apreciau că oamenii lui Putin vor cuceri repede capitala Kiev, vor înlătura guvernul președintelui Zelenski și vor ocupa o mare parte din teritoriul Ucrainei în primele săptămâni ale conflagrației.

Determinarea apărătorilor ucrainieni și o serie de greșeli tactice, strategice și militare ale rușilor au dat însă peste cap planurile Kremlinului. După mai bine de 18 luni de confruntări violente, care au provocat mai mult de o jumătate de milion de victime civile și militare și au dus la distrugeri semnificative, forțele lui Putin sunt blocate pe teritoriile din estul și sudul Ucrainei cucerite în primele momente ale invaziei, fiind nevoite să lupte din greu pentru a opri contraofensiva declanșată de trupele lui Zelenski la începutul lunii iunie.

Aprovizionate cu armament modern de Statele Unite și aliații lor occidentali, forțele ucrainiene încearcă să recupereze teritoriile pierdute și să taie accesul Rusiei la Peninsula Crimeea, invadată și anexată ilegal de Moscova în 2014.

Unele dintre cele mai mari surprize ale conflictului au fost erorile majore realizate de forțele lui Vladimir Putin, cred experții. Considerată, înainte de declanșarea atacului împotriva Ucrainei, drept a 2-a cea mai importantă armată din lume, Rusia a făcut greșeli peste greșeli, care au dus la pierderea a zeci de mii de oameni și a unui număr impresionant de echipamente și tehnică de luptă.

Armata federației nu s-a dovedit a fi adversarul puternic, bine pregătit, organizat, echipat și antrenat, despre care liderii militari și agențiile de informații americane credeau că rivalizează ca forță cu armata Statelor Unite. Dimpotrivă, încă din primele zile ale atcului împotriva Ucrainei, forțele rusești au părut prost echipate, dezorganizate și incapabile să captureze Kievul și alte orașe mari, să mențină zonele cucerite sau să facă față atacurilor unităților ucrainene mai mici, mai mobile și foarte determinate. Business Insider a enumerat câteva dintre erorile fatale ale trupelor lui Putin.

Eșecul de a cuceri Kievul

Experții consideră că Rusia a început războiul cu un eșec masiv imediat. Putin a promis că trupele ruse vor cuceri capitala ucraineană Kiev în câteva zile. Optsprezece luni mai târziu, orașul nu a căzut, luptele se dau la mii de kilometri de Kiev, iar viața în capitală continuă, tulburată doar din când în când de sirenele alarmelor anti-aeriene care anunță un atac al rușilor cu drone și rachete.

Vorbind despre atacul eșuat împotriva capitalei ucrainiene, analiștii au punctat greșelile tactice evidente care au creat un coșmar logistic pentru ruși la Kiev: Moscova nu a reușit să-și folosească resursele aviatice semnificative pentru a obține superioritatea aeriană la începutul conflictului; și-a trimis convoaiele de tancuri și blindate grele spre capitală, însă aceastea au fost decimate de apărătorii ucrainieni; în plus, Rusia nu a reușit să desfășoare cu succes grupurile tactice de luptă, trimițând tancuri în luptă fără a avea sprijinul infanteriei și infanteriștii fără a beneficia de susținerea blindatelor.

Înregistrările video cu zecile de ambuscade în care au căzut coloanele de blindate ale lui Putin au făcut înconjurul lumii și au pus sub semnul întrebării eficiența planurilor liderilor militari ruși. De altfel, experții cred că lipsa unei pregătiri suficiente a trupelor ruse a fost probabil o consecință a ceea ce mulți experți consideră a fi cea mai costisitoare greșeală a Rusiei de până acum – subestimarea Ucrainei.

Michael Kofman, expert în Rusia la Center for Naval Analyses, a remarcat în urmă cu câteva luni că Putin s-a grăbit să-și trimită trupele într-o luptă pentru care nu au fost antrenate și împotriva unei forțe unite care nu avea nimic de pierdut.

În primele zile ale războiului, era de așteptat ca forțele ruse să combine sprijinul aerian cu un asalt la sol și să avanseze cu grupuri mari de artilerie, blindate și trupe. În schimb, în loc să recurgă la o campanie aeriană substanțială și să-și impună superioritatea în fața Ucrainei, comandanții ruși doar și-au instruit trupele să avanseze spre Kiev. Tactica a dat greș: rușii s-au confruntat rapid cu dureri de cap logistice, cu izolarea și ambuscadele repetate.

Calder Walton, bursier la Kennedy School of Government de la Universitatea Harvard, a scris recent că o parte din vină aparține serviciului rus de informații FSB, care nu a reușit să-l informeze în mod adecvat pe Putin despre ceea ce le aștepta pe trupele sale în Ucraina. De asemenea, „geniul strategic” al lui Putin, atât de lăudat pre-conflict, s-a dovedit a fi o iluzie.

La rândul lor, Pentagonul și comunitatea de informații de la Washington au ratat semnele conform cărora Moscova a desfășura de fapt o „forță fără valoare,” adică una inferioară, supraestimând capacitățile militare ruse și subestimând hotărârea ucraineană.

Situația a fost comparată de analiști cu cele întâmplate în vara anului 2021, când spionii americani și agențiile de informații militare nu au reușit să prefigureze ofensiva fulgerătoare a talibanilor în Afganistan și colapsul forțelor de securitate locale în fața militanților islamiști.

Cert este că, în ciuda puterii umane și militare masive aruncate în luptă, rușii nu au reușit să cucerească Kievul, iar atacurile lor au fost oprite în suburbiile capitalei ucrainiene. După zile întregi în care au fost blocate la zeci de kilometri de Kiev, coloanele de blindate ruse au renunțat la misiunea de a cuceri capitala și au făcut cale întoarsă.

„Războaiele tancurilor,” greșeli repetate

În ciuda superiorității evidente de care au dat dovadă, inclusiv în ceea ce privește numărul de blindate cu care au început războiul, trupele ruse au avut probleme să se impună în confruntările directe dintre unitățile de tancuri, repetând aceleași greșeli flagrante în diferite bătălii.

În mai multe ocazii, Rusia a trimis coloane de tancuri, neprotejate de aviație sau infanterie, în mijlocul unor ambuscade ucrainene, lucru care a dus la pierderi semnificative de vehicule, numărând peste 100 în unele incidente. Mai întâi la Kiev, apoi la Bucea și apoi la Vuhledar, coloane întregi de tancuri rusești au fost distruse de apărătorii ucrainieni.

Într-o analiză dedicată acestei probleme, realizată în primăvara trecută, notam de altfel că lipsa adecvată de pregătire a echipajelor, incompetența unora dintre comandanții de unități, greșelile tactice făcute de ruși, drumurile desfundate și pline de noroaie, precum și eficiența cu care ucrainienii utilizau armele antitanc, inclusiv ‘Sfânta Javelin,’ au fost câteva dintre motivele principale pentru care tancurile armatei lui Putin nu au reușit să se impună decisiv pe câmpul de luptă din Ucraina, în ciuda renumelui formidabil pe care-l aveau înainte de invazie.

Referindu-se la numărul de vehicule militare grele ruse pre-invazie, Military Balance 2022 estima numărul de tancuri la 3.417, în timp ce alte 7.272 erau transportoare blindate de trupe.

Un număr similar a oferit și Wall Street Journal: înainte de război, Rusia avea aproximativ 3.000 de tancuri grele, apreciate pentru combinarea unui tun letal cu o protecție grea și capacitatea de a traversa un teren accidentat. (Ucraina a început războiul cu aproximativ 850-930 de tancuri). Deși numerele oscilau în funcție de sursă, forțele blindate ale Rusiei erau considerate remarcabile, iar experții prognozau că ele erau capabile să înfrângă relativ rapid rezistența ucrainienilor.

Dar, în ciuda numărului mare de tancuri și vehicule blindate desfășurate în Ucraina, forțele rusești nu au înregistrat progrese. Mii de blindate au fost distruse, abandonate sau capturate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care invazia – văzută la început că una care se va desfășura rapid și cu succes – a stagnat multă vreme, iar războiul s-a transformat în prezent în unul de uzură.

„Rusia a început războiul în Ucraina cu cea mai mare forță de tancuri din lume, dar pierderile pe care le-a suferit dezvăluie slăbiciunile sale pe câmpul de luptă modern,” a scris Wall Street Journal anul trecut, referindu-se la faptul că Ucraina a devenit „un cimitir” pentru tancurile federației.

Coloanele blindate au rămas deseori fără combustibil, alimente și muniții. Vehiculele s-au stricat și au fost abandonate, fiind ulterior remorcate de tractoare ucrainene, o situație delicată și rușinoasă pentru Moscova.

Experții militari au declarat pentru Insider că Rusia nu a reușit să ofere sprijin tancurilor sale în luptă și le-a lăsat în aer liber, făcându-le vulnerabile la rachetele antitanc Javelin ale Ucrainei. Forțele ruse și-au condus, de asemenea, tancurile direct prin câmpuri minate, făcându-le să explodeze.

Pentru o lungă perioadă, Rusia nu a reușit să-și integreze tancurile cu arme combinate, acesta fiind unul dintre motivele pentru care unitățile de blindate au suferit pierderi masive. De exemplu, estimările din martie 2023 ale oficialilor occidentali din apărare au sugerat că Rusia a pierdut până la jumătate din principalele sale tancuri de luptă în Ucraina, dacă nu mai mult. Aceste pierderi au continuat de-atunci în același ritm.

Experții estimează acum că peste 2.000 de tancuri rusești au fost distruse sau capturate, reprezentând aproximativ două treimi dintre blindatele aflate în serviciu activ înainte de război. Printre acestea se numără zeci de tancuri de luptă principale T-90. Cel mai modern sistem – faimosul T-14 Armata – a fost introdus în număr mic, dar nu a jucat un rol central în conflictul cu Ucraina, iar Rusia a anunțat recent că l-a retras de pe câmpul de luptă.

Aviația rusă, vulnerabilă

Aviația rusă a avut și ea probleme mari în Ucraina. La mai bine de 18 de la declanșarea invaziei împotriva Ucrainei, Rusia nu a reușit să-și impună supremația aeriană asupra țării vecine, în ciuda faptului că forța să aeriană este nu doar a două că mărime din lume, ci și una dintre cele mai avansate tehnologic. (https://www.g4media.ro/de-ce-nu-reuseste-aviatia-rusa-sa-se-impuna-in-ucraina.html)

Mulți experți militari se așteptau că aviația Moscovei să distrugă forțele ucrainiene, inclusiv cele aeriene, în primele zile ale invaziei. Potrivit acestora, armata Ucrainei ar fi urmat să fie lăsată complet vulnerabilă, pe măsură ce avioanele de vânătoare rusești ar fi lovit aeroporturi militare, centre de comandă, noduri de cale ferată, elemente de infrastructură etc.

Estimările specialiștilor se bazau pe cifrele impresionante ale forțelor aeriene ale federației, precum și pe avansul lor tehnologic. De exemplu, la începutul campaniei sale în Ucraina, Rusia se afla pe locul al doilea din lume în ceea ce privește forța aviației sale militare, cu 4.172 de aparate de luptă, adică 8% din numărul total la nivel global.

„Cu aproape 4.000 de avioane de luptă și cu o experiență vastă în bombardarea țintelor în Siria, Georgia și Cecenia, se aștepta ca forțele aeriene ruse să joace un rol vital în invazie, permițând armatei Rusiei să pătrundă adânc în Ucraina, să pună mâna pe Kiev și să distrugă armata ucraineană,” a scris The Atlantic anul trecut, la mai bine de două luni de la începerea invaziei.

Cu toate acestea, și în ciuda previziunilor specialiștilor, supremația aeriană a Rusiei în Ucraina este departe de a fi un lucru cert. Pregătirea deficitară a atacului inițial, eficacitatea neașteptată a apărării anti-aeriene a ucrainienilor și folosirea cu succes de către aceștia a armamentului performant livrat de occidentali sunt câteva dintre motivele pentru care aviația rusă s-a confruntat cu dificultăți majore în Ucraina.

Până în august acest an, Ucraina a susținut că a doborât 315 avioane și 312 elicoptere rusești. Oryx – un site independent open-source care contorizează pierderile rușilor – a identificat 76 de avioane distruse și opt avariate, inclusiv 21 Su-34, 11 Su-30 și patru Su-35. Oryx a confirmat, de asemenea, pierderea sau deteriorarea a 101 elicoptere rusești, printre care 40 de elicoptere de atac Ka-52 Alligator.

Acest lucru pare însă să se schimbe. Puterea aeriană tactică a Rusiei reprezintă o problemă în creștere pentru forțele terestre ale Ucrainei, iar folosirea cu mare succes a elicopterelor de atac Ka-52 face de multe ori diferența pe câmpul de luptă.

Experții cred că Rusia mai are acum aproximativ 900 de avioane de luptă și 120 de bombardiere. Aeronavele rusești operează în mare parte departe de front, lansând muniții cu rază lungă de acțiune împotriva țintelor militare, infrastructurii și civile ucrainene, evitând să intre în zona acoperită de apărarea anti-aeriană ucraineană. Din acest motiv, avioanele și elicopterele Moscovei reprezintă o amenințare puternică pentru Ucraina, care încă încearcă să primească aparate de luptă moderne fabricate de NATO.

De asemenea, în iunie, un oficial de la Kiev a declarat că Rusia are suficiente drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei în fiecare zi, în ceea ce experții considerau a fi o veste proastă pentru guvernul ucrainean în contextul în care se pregătea să lanseze contraofensiva împotriva pozițiilor deținute de trupele lui Putin. De altfel, drone noi si misterioase fabricate de Iran, similare cu aparatele Shahed, au devenit arma secretă folosită de ruși în războiul împotriva Ucrainei, spun comentatorii, referindu-se la dispozitivele fără pilot produse de republica islamică și care în ultimele luni au atacat cu mare eficacitate ținte militare și civile de pe teritoriul ucrainean.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene din Ucraina, Yurii Ihnat, a declarat atunci că forțele ruse sunt aprovizionate cu suficient de multe drone Shahed-136 pentru a menține atacurile împotriva țintelor ucrainiene, potrivit publicației de știri ucraineană NV. (https://english.nv.ua/nation/russia-has-sufficient-iranian-made-shahed-drones-to-attack-ukraine-daily-50328846.html)

Pe lângă eficiența lor, Rusia mai beneficiază de un lucru: numărul dronelor cu care este dotată pare să fie nelimitat. Iar producătorii de armament iranieni nu doar că livrează Rusiei flote de drone de atac low-cost, ci și-au îmbunătățit și calitatea aparatelor realizate.

Atacurile cu HIMARS

În ultimele luni, mai multe atacuri ucrainiene cu High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS) au eliminat sute de soldați ruși, într-o serie de incidente despre care blogerii militari de la Moscova au afirmat că ar fi putut fi prevenite.

În ianuarie, o serie de greșeli ale comandanților militari ruși au lăsat trupele într-o poziție vulnerabilă. Așa cum s-a întâmplat de exemplu într-un atac în Makiivka, un oraș ucrainean ocupat din est, unde pozițiile rusești au fost lovite în timpul sărbătorii de Anul Nou.

Rusia a confirmat că cel puțin 90 de soldați au fost uciși în acel atac, în timp ce Ucraina a estimat că numărul morților a fost de circa 400. Incidentul a stârnit critici la adresa conducerii militare a Moscovei, bloggerii militari acuzând Kremlinul că a cazat trupe în apropierea unor depozite de muniție, permițându-le să folosească telefoane celulare care emit date despre locație și le-au plasat în raza de tragere a armelor ucrainene.

Experții în securitate au declarat că incidentul a arătat incapacitatea Rusiei de a găzdui și de a conduce în siguranță trupele într-o zonă de luptă.

Apoi, în iunie, o unitate rusă care se afla în raza de acțiune a artileriei de 155 mm și a armelor de precizie cu rază mai lungă de acțiune ale Ucrainei, cum ar fi HIMARS și Storm Shadow, a fost lovită în apropierea frontului.

Unele rapoarte estimau că numărul morților a ajuns la 100, cu alți 100 de soldați răniți. Nu era clar de ce atâția soldați au fost adunați într-un singur loc. Unele relatări sugerau că încărcaseră provizii și arme, în timp ce altele spuneau că așteptau discursul unui general înainte de o misiune periculoasă.

Istoria s-a repetat în august, când un atac ucrainean cu HIMARS a lovit cinci unități rusești adunate pe o plajă de antrenament, provocând circa 200 de victime și distrugând mai multe echipamente. Experții militari au declarat pentru Insider că incidentul a fost un exemplu clar în care Rusia a ignorat regulile militare prin adunarea unui număr mare de soldați într-un spațiu mare și deschis.

Pierderile auto-provocate

Pierderile Rusiei nu sunt întotdeauna rezultatul acțiunilor soldaților ucrainieni, a scris Insider. Există mai multe exemple de-a lungul războiului în care soldați și comandanți ruși au fost uciși sau răniți de camarazii lor.

Trei soldați ruși au fost uciși și alți 16 au fost răniți după ce un sergent a detonat accidental o grenadă de mână în dormitorul dintr-o cazarmă. Grenada a explodat în centrul comunitar din satul Tonenkoye, în regiunea Belgorod. Explozia a declanșat un incendiu, care i-a forțat pe alți soldați să se evacueze, a informat presa de stat rusă la acea vreme. (https://www.businessinsider.com/russian-soldier-accidentally-blows-up-grenade-belgorod-multiple-fatalities-injuries-2023-1?utm_medium=referral&utm_source=yahoo.com)

Apoi, în aprilie, un avion de război rus a bombardat din greșeală un oraș de graniță, rănind două femei și distrugând patru apartamente din Belgorod, potrivit guvernatorului local.

Există, de asemenea, rapoarte că soldații ruși au tras asupra propriilor camarazi în mijlocul haosului și confuziei care au afectat deseori trupele lui Putin.

Teritoriul rus, atacat

Rusia a făcut eforturi din ce în ce mai mari să își protejeze echipamentele și infrastructura cheie pe tot parcursul războiului.

O serie de atacuri cu drone asupra bazelor aeriene ruse aflate la sute de kilometri de linia frontului în decembrie 2022 a marcat un nou capitol în atacurile Ucrainei asupra infrastructurii din interiorul teritoriului rus. Serviciile britanice de informații au descris atacurile drept eșecuri de protejare de lovituri a armatei ruse.

De atunci, loviturile ucrainene pe teritoriul Rusiei au devenit constante.

În iulie, o dronă ucraineană a lovit un pod important din Peninsula Crimeea ocupată. Drona experimentală numită Sea Baby a atacat Podul Kerci cu aproape o mie de kilograme de explozibili într-un asalt care a ucis doi civili și a avariat construcția.

Aceasta a fost a doua oară când podul care leagă Crimeea de Rusia a fost atacat, lucru care sugerează că rușii au dificultăți majore să apere structura.

Apoi, în august, Ucraina a lansat un alt atac cu dronă asupra unei nave de război rusești, care a provocat un răspuns redus din partea navei, sugerând că echipajul nu ar fi observat-o. Ambarcațiunea Marinei ruse – identificată ca fiind nava de debarcare Olenegorsky Gornyak, din clasa Ropucha – a fost filmată în timp ce se înclina puternic și era remorcată în apropierea bazei navale din Marea Neagră, în videoclipuri care au contrazis declarația Ministerului rus al Apărării care afirmase inițial că dejucase un atac cu drone marine ucrainene.

Potrivit informațiilor, Olenegorsky Gornyak este o navă mare de debarcare ce aparține Flotei de Nord a Rusiei. Este posibil ca ambarcațiunea să fi fost adusă în Marea Neagră pentru a întări grupurile de asalt și debarcare.

După doar o zi, un petrolier rusesc a fost lovit de ambarcatiuni ucrainene fără pilot în strâmtoarea Kerci. Petrolierul a fost avariat în urma atacului, iar două remorchere au fost trimise la faţa locului pentru a-i acorda asistenţă. Atacul a întrerupt pentru scurt timp traficul pe Podul Kerci, punct strategic care leagă Peninsula Crimeea de Rusia continentală.

Ucraina, care rareori comentează atacurile asupra unor obiective ruseşti, nu a făcut nicio declaraţie oficială cu privire la acest incident, însă experți ucrainieni din domeniul securității au afirmat că atacul – realizat de SBU, serviciul secret de la Kiev – a vizat un petrolier care transportă combustibil pentru trupele ruse.

Publicația Moscow Times a identificat și ea nava ca fiind petrolierul chimic Sig, care se află sub incidenţa sancţiunilor americane pentru că a furnizat combustibil pentru avioane forţelor ruseşti din Siria care îl susţin pe preşedintele Bashar al-Assad.

Vladimir Rogov, un oficial instalat de Rusia în regiunea Zaporojie din sudul Ucrainei, a declarat că mai mulţi membri ai echipajului navei au fost răniţi de cioburi de sticlă în timpul atacului.

Comentând pe marginea acestor atacuri ale dronelor ucrainene, experții au afirmat că ele au scos la iveală slăbiciunile apărării Rusiei, sugerând că forțele lui Vladimir Putin nu sunt pregătite să oprească ambarcațiunile care participă la operatiuni sinucigașe împotriva navelor Marinei ruse. Dar atacurile sugerează, de asemenea, că Rusia nu a acordat prioritate apărării împotriva acestor drone, mai ales că Ucraina și-a intensificat utilizarea dronelor-bărci în ultimele săptămâni. Înainte de loviturile împotriva navelor Olenegorsky Gornyak și Sig, atacurile anterioare cu drone navale ucrainiene au provocat teroare printre navele rusești de la Marea Neagră.

Iar săptămână trecută, patru avioane de transport rusești IL-76 au fost avariate într-un incendiu după ce drone ucrainiene au lovit un aerodrom rusesc la aproape 650 de kilometri de graniță.

Şeful serviciului militar de informaţii din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu pentru site-ul War Zone că două avioane cargo Iliuşin-76 au fost distruse şi două avariate în urma atacului asupra bazei aeriene ruse din Pskov. Rusia a afirmat că patru avioane au fost doar „avariate.”

Avioanele vizate sunt avioane cargo cu rază lungă de acţiune, ideale pentru transportul de trupe şi echipamente pe distanţe lungi şi, prin urmare, mijloace de război valoroase pentru Rusia. Experții afirmă că atacul exemplifică si el dificultățile continue și tot mai mari ale Rusiei în protejarea propriului teritoriu.

Surse: Business Insider, BBC, The Times, Wall Street Journal, The Atlantic, 19fortyfive.com, nv.ua, Twitter

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Octombrie Urmeaza dupa Septembrie . Octombrie Rosu la Kremlin Urmeaza .

  2. Analiza asta nu menționează și corupția generalizata a armatei ruse care a făcut ca echipamente și armate întregi sa existe doar pe hârtie.
    Iar armata romana este și mai decimata de corupție decât a lui Putin. Vezi reportajul Recorder.