G4Media.ro

Care este cauza principală a obezității? Noua teorie a unor cercetători americani

Sursa foto: Pexels / Ketut Subiyanto

Care este cauza principală a obezității? Noua teorie a unor cercetători americani

De ani de zile, experţii în nutriţie se luptă cu puzzle-ul complex al obezităţii, dezbaterile fiind centrate pe principalul vinovat: aportul excesiv de calorii, anumite alimente precum carbohidraţii, grăsimile sau poate rolul zahărului. O echipă de cercetători americani propune acum o teorie unificatoare care reuneşte aceste idei aparent contradictorii sub un singur motor comun, transmite News.ro.

Oamenii de ştiinţă cred că au aflat potenţialul vinovat pentru epidemia de obezitate: fructoza.

Potrivit echipei conduse de dr. Richard Johnson, cercetător la facultatea de medicină Anschutz, a Universităţii Colorado, fructoza, care se găseşte în zahărul de masă şi în siropul de porumb cu conţinut ridicat de fructoză, se află în centrul problemei obezităţii.

Fructoza poate fi, de asemenea, produsă în organism din carbohidraţi, în special din glucoză.

Atunci când organismul metabolizează fructoza, acesta reduce energia activă, cunoscută sub numele de ATP (adenozin trifosfat), ceea ce declanşează ulterior foamea şi creşterea consumului de alimente.

Acest concept, pe care cercetătorii îl numesc „ipoteza supravieţuirii fructozei”, integrează diverse teorii alimentare legate de obezitate, inclusiv două care au fost în contradicţie una cu cealaltă: teoria echilibrului energetic, care presupune că aportul excesiv de alimente, în special de grăsimi, determină obezitatea, şi modelul carbohidraţilor-insulină, care subliniază rolul carbohidraţilor în creşterea în greutate.

Aceste teorii, care anterior păreau incompatibile, pot fi privite acum ca piese ale unui puzzle mai mare, unite de o componentă crucială: fructoza.

„În esenţă, aceste teorii, care pun în centrul epidemiei de obezitate o serie de factori metabolici şi ai stilului alimentar, sunt toate piesele unui puzzle unificat de o ultimă piesă: fructoza”, scrie dr. Johnson într-un comunicat al universităţii.

Fructoza este cea care declanşează metabolismul să treacă în modul de putere scăzută şi să ne pierdem controlul apetitului, dar alimentele grase devin principala sursă de calorii care determină creşterea în greutate, scrie el

Pentru a ilustra această teorie unificatoare, cercetătorii indică animalele care hibernează.

Atunci când oamenilor le este foame şi nu mai au suficientă energie activă, corpul intră în modul de supravieţuire, la fel ca animalele care se pregătesc pentru iarnă căutând hrană.

Fructele, cunoscute pentru că sunt bogate în fructoză, pot diminua semnificativ energia activă. Între timp, grăsimile servesc drept energie stocată.

Consumul de alimente bogate în fructoză împiedică refacerea energiei active din stocarea grăsimilor, lăsând energia activă la un nivel scăzut, la fel ca în cazul ursului care se pregăteşte pentru o hibernare îndelungată pe timp de iarnă.

„Această teorie vede obezitatea ca pe o stare de energie scăzută”, notează dr. Johnson.

Identificarea fructozei ca fiind conducta care redirecţionează înlocuirea energiei active către stocarea grăsimilor arată că fructoza este cea care conduce la dezechilibrul energetic, unind teoriile existente asupra obezităţii, concluzionează el.

Studiul a fost publicat marţi, pe 17 octombrie, în revista Obesity.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. hai să facem un milion de studii, OARE CARE O FI CAUZA OBEZITĂȚII, în nici un caz mai multe calorii ingerate decât consumate

    • Ce-i ciudat este ca daca merg si isi fac operatie de micsorare de stomac si implicit ingereaza o cantitate mai scazuta de mancare, aceste persoane obeze slabesc.
      Eu cred ca cauzele obezitatii sunt in general de natura emotionala: stres, nesiguranta, etc si ar trebui o abordare psihologica nu doar nutritionala.

    • Cauzele obezității sunt strict de natură fizică, matematica arderii caloriilor.

      Factorii de natură emoțională pot la fel de bine să te facă să iei în greutate (dacă răspunsul tău la stres e mâncatul) sau să te facă să pierzi greutate (dacă răspunsul tău e să mănânci mai puțin, să folosești dr0guri, etc). Prin urmare stresul emoțional nu e decât un factor de dezechilibru care să pună în evidență și să exacerbeze mecanismul tău de adaptare, oricare ar fi el.

      La sfârșitul zilei e tot ridicol de simplu, bagi mai multe calorii decât arzi – vei lua în greutate, bagi mai puține calorii decât arzi – vei pierde kilograme.

    • Și da, trebuie și o abordare psihologică dar asta începe cu asumarea faptului că nu putem da vina pe asta pentru matematica simplă a arderii caloriilor.

      Partea emoțională e doar un catalizator, nu cauza în sine

  2. Si hipopotamul este un obez, nu mananca proteine, carbohidrati, fructoza dar paste hectare. Oare care este problema ?? Mancatul compulsiv 😉