G4Media.ro

Care este procedura prin care autoritățile din Israel vor putea să închidă…

sursa foto: Unsplash/ Erik Mclean

Care este procedura prin care autoritățile din Israel vor putea să închidă temporar canalele TV străine care “amenință securitatea națională”/ Al Jazeera, prima pe listă

Legislația, adoptată cu 71 la 10 din 120 de deputați în Knesset, acordă prim ministrului și ministrului comunicațiilor puteri temporare pentru a închide rețelele de știri străine considerate amenințătoare pentru securitatea națională pentru perioade de 45 de zile, relatează Times of Israel.

Ministrul comunicațiilor, Shlomo Karhi, care a pilotat proiectul de lege prin Knesset, a promis imediat după votul final că Al Jazeera, canalul de știri finanțat de statul Qatar, va fi închis „în zilele următoare”, afirmând că nu va exista libertate de exprimare pentru porta vocea Hamas în Israel.”

Karhi, un membru al aripii dure a partidului Likud al premierului Benjamin Netanyahu, a continuat: „Am adus la îndeplinire un instrument eficient și rapid împotriva celor care se folosesc de libertatea presei pentru a afecta securitatea Israelului și a soldaților forțelor noastre armate (IDF) și care incită la terorism în timp de război.”

Statele Unite și-au exprimat îngrijorarea cu privire la această legislație, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, declarând „Noi credem în libertatea presei. Este de o importanță critică. Statele Unite sprijină munca extrem de importantă pe care o fac jurnaliștii din întreaga lume, iar aceasta îi include pe cei care relatează despre conflictul din Gaza. Dacă aceste relatări sunt adevărate, este îngrijorător pentru noi.”

Într-o declarație anterioară, Likud a afirmat că premierul va „acționa imediat pentru a închide Al Jazeera”, în conformitate cu termenii noii legi.

Noua lege conferă premierului și ministrului comunicațiilor autoritatea de a ordona închiderea temporară a rețelelor străine care operează în Israel și de a confisca echipamentele acestora dacă se consideră că acestea „aduc un prejudiciu real securității statului”.

Ministrul comunicațiilor este cel care este împuternicit să emită astfel de ordine, dar numai după ce primește aprobarea prim-ministrului și a cabinetului de securitate și după ce serviciile de securitate au prezentat primului ministru și ministrului comunicațiilor un document de poziție profesională care detaliază „bazele factuale” ale acuzațiilor conform cărora canalul respectiv aduce prejudicii securității naționale a Israelului.

Legea îl împuternicește pe ministrul comunicațiilor să ordone „furnizorilor de conținut” să înceteze difuzarea canalului în cauză, să dispună închiderea birourilor israeliene ale canalului, să dispună confiscarea echipamentului canalului și să dispună deconectarea site-ului web al canalului, dacă serverul este situat fizic în Israel, sau să blocheze în alt mod accesul la site. Astfel de ordine sunt valabile timp de 45 de zile, dar pot fi reînnoite pentru alte perioade de 45 de zile.

În conformitate cu prevederile legii, orice ordin de închidere a unui canal de știri străin trebuie să fie prezentat în termen de 24 de ore pentru control judiciar de către președintele unei instanțe districtuale, care trebuie să decidă apoi în termen de trei zile dacă dorește să modifice sau să scurteze perioada de valabilitate a ordinului.

Legea în sine a fost adoptată ca o lege temporară și va expira la 31 iulie sau mai devreme, dacă declarația de situație de urgență este ridicată de către guvern.

Legislația a trecut de o primă lectură în plen în luna februarie și a fost aprobată pentru a doua și a treia lectură în urma unei dezbateri prelungite în Comisia pentru securitate națională a Knesset-ului.

Deși oficialii israelieni se plâng de mult timp de reportajele difuzate de Al Jazeera, despre care spun că sunt puternic influențate de Hamas și pun în pericol trupele IDF din Gaza, în trecut nu au luat măsuri, având în vedere că Qatar finanța proiectele de construcție palestiniene din Fâșia Gaza, care erau considerate de toate părțile ca fiind un mijloc de a evita conflictul.

Foto: Knesset Shlomo Karhi

Biroul ministrului comunicațiilor, Karhi, a declarat în octombrie că demersul de a închide Al Jazeera în Israel s-a bazat pe „dovada că aceasta ajută inamicul, difuzând propagandă în slujba Hamas, în arabă și engleză, către telespectatori din întreaga lume și chiar transmițând informații sensibile inamicului”.

Karhi a acuzat postul de incitare pro-Hamas și de expunere a trupelor israeliene la ambuscade. Al Jazeera și guvernul de la Doha nu au răspuns la aceste acuzații.

Cu toate acestea, în noiembrie, Israelul a părut să menajeze postul din Qatar, ordonând în schimb închiderea transmisiunilor locale ale unui canal libanez pro-iranian mai mic, Al Mayadeen, în temeiul reglementărilor de urgență privind mass-media.

De la izbucnirea războiului la 7 octombrie, odată cu atacul fără precedent al Hamas – în care teroriștii au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și au răpit 253 – Qatarul a mediat negocierile de încetare a focului, în cadrul cărora Israelul a recuperat 105 ostatici în noiembrie.

Negocierile privind o a doua propunere de armistițiu care ar permite eliberarea altor ostatici nu au dat încă roade. În ianuarie, Netanyahu a cerut public Qatarului să exercite mai multă presiune asupra Hamas. Qatar găzduiește biroul politic al organizației teroriste și mai mulți oficiali de top ai Hamas.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...