G4Media.ro

Care sunt acuzațiile procurorilor moldoveni pentru liderul pro-rus Igor Dodon: corupție pentru…

sursa foto: Facebook

Care sunt acuzațiile procurorilor moldoveni pentru liderul pro-rus Igor Dodon: corupție pentru episodul pungii cu bani de la Plahotniuc și trădare de țară pentru subordonarea față de Kremlin

Ofițerii Serviciului de Informații și Securitate, împreună cu procurorii anticorupție din Republica Moldova, au descins marți la domiciliul fostului președinte de la Chișinău și președintele de onoare al PSRM, Igor Dodon. Procurorii au pornit cercetarea în cazul lui Dodon pe șase dosare penale. Unul dintre cele mai importante este dosarul de corupție cunoscut sub numele „Kuliok” (pungă neagră de plastic – n.red.).

În mai 2020, o înregistrare video prezentare o conversație a lui Igor Dodon împreună cu oligarhul Vlad Plahotniuc, acum fugar, și mâna sa dreapta Serghei Iaralov, în care părțile discută probleme politice.

Într-un moment al conversației, Plahotniuc îi întinde lui Dodon o pungă neagră (kuliok – termen din rusă, n.red.) de plastic în care se presupune că era o sumă de bani recurența care îi era plătită de către Plahotniuc lui Dodon pentru ca Partidul Socialiștilor să nu obstrucționeze guvernarea Partidul Democrat, condus de facto de Plahotniuc.

Pe înregistrare Dodon și Plahotniuc vorbesc de „salarii” și ziua de luni că termen de plată.

Dodon refuză să ia personal punga în care se presupune că erau bani, dar pomenește că asta este treaba lui Cornel, probabil Corneliu Furculiță, deputat PSRM, prieten din copilărie a lui Dodon și artizanul dosarului „Bahamas” prin care PSRM a primim finanțare din Rusia prin intermediul unui offshore din Bahamas pentru finanțarea campaniei prezidențiale din 2016.

În ceea ce privește acuzațiile de trădare de patrie, Dodon se regăsește într-o serie de documente de la Kremlin publicat în comun de Centrul Dossier din Rusia a lui Aleksei Navalnii și RISE Moldova în care Dodon scrie note informative în calitate de președinte al țării, dar și anterior, către Kremlin despre situația din Republica Moldova și cere indicații de la Moscova despre cum ar trebui să acționeze.

Documentele din „Arhiva Cernov” reprezintă o scurgere din cancelaria așa-numitei „subdiviziuni moldovenești” din cadrul Administrației Președintelui Federației Ruse.

RISE Moldova a avut acces la mesajele criptate de pe un telefon Blackberry cu care Dodon comunica cu Moscova până la mijlocului lui 2017, deci și în timpul mandatului prezidențial. Numele său de cod în comunicarea cu Moscova era „Kremlinovici”.

Conform documentelor prezentate atunci de RISE Moldova, Igor Dodon își coordona de ani buni până și discursurile de la forumurile internaționale cu autoritățile de la Kremlin.

Nu în ultimul rând, Dodon este acuzat de îmbogățire ilicită, deoarece nu poate justifica din veniturile sale de funcționar al statului proprietăți scumpe, precum o vilă din sectorul Buiucani al Chișinăului. La momentul finalizării ei, casa era evaluată la circa 2,3 milioane de lei moldovenești [peste 150.000 de euro].

Casa are 162 de metri pătrați și are două etaje. Dodon a negat inițial la acea vreme că vilă îi aparține, după care a recunoscut că este a sa și că la construcția sa și ulterior pentru viața de zi cu zi „îi mai ajută și părinții”. (Foto: Facebook / Igor Dodon)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Ai pus-o Igore, fugi ca si Ianukovici la mama Rusia pana mai poti.

  2. poate invata si MARELE FICUS ceva de la Maia Sandu, desi el se lauda ca a rezolvat cu justitia, cu statul de drept , ca a infrant peeeseeedeee

  3. La multi ani, nea Dodon!

  4. Pe cand si la noi? SRI, DNA, SIE si altii astia?