G4Media.ro

Care sunt armele rușilor de care se tem cel mai mult ucrainenii

Sursa foto: Wikimedia Commons - airliners.net / Dmitriy Pichugin

Care sunt armele rușilor de care se tem cel mai mult ucrainenii

Bateriile de artilerie de mare precizie și elicopterele de atac Ka-52 se numără printre echipamentele militare ale rușilor de care se tem cel mai mult forțele armate ale Ucrainei, consideră un expert militar american. Acesta a vorbit pentru Business Insider despre modul în care trupele lui Vladimir Putin folosesc diferite arme și sisteme de luptă pentru a încetini actuala contraofensivă a ucrainenilor.

Contraofensiva Ucrainei

Ucraina pare să fi făcut progrese importante în contraofensiva sa împotriva Rusiei, anumite relatări indicând că vehiculele blindate ale forțelor guvernului de la Kiev, în particular Stryker și Marder, au străpuns pentru prima dată linia defensivă a Rusiei.

Generalul care conduce contraofensiva ucraineană de-a lungul liniei sudice a frontului a afirmat de altfel că forțele sale au reușit să pătrundă în Verbove – și prezice că va urma un progres și mai mare. “Pe flancul stâng (în apropiere de Verbove) am făcut o breșă și continuăm să avansăm în continuare,” a declarat Oleksandr Tarnavsky, recunoscând însă că trupele sale se mișcă mai încet decât se anticipa.

“Nu atât de repede cum era de așteptat, nu ca în filmele despre cel de-al Doilea Război Mondial,” a spus ofițerul. “Principalul lucru este să nu pierdem această inițiativă (pe care o avem). Și, ei bine, să nu o pierdem în practică, cu acțiuni.”

Afirmația generalului este cel mai recent indiciu al oficialilor ucraineni că se fac progrese pe frontul sudic în războiul cu Rusia.

Forțele ucrainene au afirmat în ultimele săptămâni că au pătruns în “prima linie” a bastioanelor rusești din regiunea Zaporijnia, într-un semn că Kievul se apropie de rețeaua întinsă de tranșee fortificate ale rușilor de-a lungul frontului sudic.

La începutul lunii septembrie, forțele ucrainene au anunțat că au cucerit satul Robotyne și că se îndreaptă spre est, spre satul Novoprokopivka. Soldații au declarat că se așteaptă la lupte pentru controlul terenului înalt la sud și la est de localitate, pe măsură ce se apropie de următorul strat de apărare rusesc. Verbove se află la câțiva kilometri est de Robotyne, care se află pe o rețea de drumuri ce duce la Melitopol, într-un alt progres semnificativ împotriva forțelor ruse.

Pe de altă parte, Tarnavsky a declarat că el crede că marea reușită a contraofensivei ar fi dacă Ucraina ar putea cuceri Tokmak, un centru strategic pentru Rusia, care este prima sa țintă majoră în lupta sa din sud.

CNN a relatat la începutul acestei săptămâni că forțele ucrainene se aflau încă la aproximativ 20 de kilometri de Tokmak, luptând să străpungă multiplele straturi de apărare rusească.

Analiștii susțin că este departe de a fi clar dacă Ucraina va putea exploata breșa făcută, iar bătălia rămâne în balanță, potrivit Business Insider. Experții de la Royal United Services Institute (Rusi) cred de exemplu că, indiferent de progresele înregistrate în timpul contraofensivei Ucrainei, vor fi necesare ofensive ulterioare pentru a se putea îndeplini eliberarea teritoriului ucrainean.

Progresul ucrainenilor vine după săptămâni de lupte istovitoare, forțele ucrainene fiind afectate în principal de straturile elaborate de apărare construite de ruși, parte a așa-numitei Surovikin Line, un sistem complex de fortificații și obstacole defensive rusești. Trupele lui Putin au amplasat câmpuri minate vaste ca primă linie de apărare, au construit baraje și au ridicat bariere de tancuri cunoscute sub denumirea de dinți de dragon pentru a forța trupele ucrainene să ajungă pe un teritoriu pe care îl pot acoperi cu foc de artilerie. (Experții susțin de altfel că fortificațiile rusești din Ucraina sunt unele dintre cele mai extinse din Europa de la al Doilea Război Mondial, întinzându-se peste liniile frontului, de la Herson în sud până la nord).

Arme letale

Gian Gentile, un fost colonel al armatei americane și analist la Rand Corporation, un grup de tip think tank specializat în chestiuni defensive, a identificat unele dintre armele cheie care se dovedesc cruciale pentru Rusia în încercarea de a contracara atacurile Ucrainei.

Expertul a afirmat că dacă breșa făcută de forțele armate ale Ucrainei va avea succes, ea ar putea schimba complet dinamica conflictului. Gentile a spus că, dacă Ucraina este capabilă să penetreze decisiv apărarea rusă, “ne aflăm într-o altă fază a acestei ofensive decât ceea ce am văzut până acum,” deoarece Rusia pare să nu aibă resursele pentru un contraatac semnificativ.

Aceasta deoarece, deși au început să învețe din pașii greșiți făcuți în primele luni de conflict, așa cum reiese din organizarea mult mai eficientă a apărării lor – si care a pus probleme majore contraofensivei actuale a Ucrainei -, trupele epuizate și slab motivate ale lui Putin continuă să facă erori neforțate, așa cum am scris într-o analiză recentă.

În plus, atacurile cu drone și rachete cu rază lungă de acțiune lansate de ucraineni pe teritoriul Rusiei sau în zonele ocupate de forțele lui Putin în Ucraina, așa cum este cazul Peninsulei Crimeea, secătuiesc apărarea rușilor, îi determină să aloce resurse importante în regiunile vulnerabile și complică eforturile acestora de a răspunde ofensivei ucrainene. De exemplu, Ucraina a lovit vineri, cu cel puțin două rachete Storm Shadow, Comandamentul Flotei ruse de la Marea Neagră din Crimeea, o lovitură simbolică semnificativă.

Care sunt însă armele rușilor de care se tem cel mai mult forțele armate ale Ucrainei?

Bateriile de artilerie de mare precizie

Business Insider a scris că folosirea de către Rusia a artileriei a fost în centrul puterii sale militare de secole, bateriile de tunuri cu rază lungă de acțiune folosite în conflicte precum cel de-al Doilea Război Mondial lansând baraje devastatoare împotriva pozițiilor inamice.

Dar războiul din Ucraina a expus limitele acestei strategii, ambele tabere folosind și epuizînd muniție într-un ritm rapid. Fabricile de armament din ambele țări se luptă de altfel să țină pasul cu cererea de obuze.

Dar Rusia, a spus Gentile, s-a adaptat acestor probleme, îmbunătățind acuratețea artileriei prin utilizarea tehnologiei GPS, a dronelor de supraveghere și a rachetelor ghidate cu precizie, deci în prezent este mai puțin dependentă de barajele masive de artilerie.

Artileriștii ruși au jucat de altfel un rol crucial în distrugerea sau oprirea unităților ucrainene care încearcă să avanseze prin apărarea rusă. Ei au apelat la tehnicile moderne, renunțând la fostele tactici ce presupuneau baraje semnificative de artilerie. “Au realizat că pur și simplu nu pot face asta. Și trebuie să încerce să fie mai preciși,” a spus Gentile despre fosta strategie de artilerie utilizată de ruși.

Unitățile de război electronic

Pentru a compensa avantajul pe care rușii îl au de la începutul războiului în ceea ce privesc numărul de trupe și echipamentul militar, Ucraina a excelat în adaptarea echipamentelor ieftine și ușor disponibile pentru uz militar. Printre astfel de echipamente se numără dronele pe care Ucraina le-a folosit pentru a supraveghea pozițiile inamice.

Dar capacitatea Rusiei de a elimina dronele prin bruierea semnalelor acestora s-a îmbunătățit semnificativ în timpul conflictului, a afirmat Gentile. Acest lucru a făcut ca abilitatea Ucrainei de a colecta informații în timp real pe câmpul de luptă despre pozițiile rusești a devenit mult mai limitată.

În ultimii ani, Rusia a dezvoltat diferite tehnologii de bruiaj, potrivit BBC. Acestea  includ: Krasukha-4, care vizează radarele aeriene și de apărare aeriană, Zhitel, care suprimă semnalele sateliților sau Leyer-3, un bruiaj de comunicații celulare și radio.

Chiar în spatele liniei frontului, echipe de operatori ruși specializați în război electronic sunt desfășurați pentru a detecta și intercepta dronele și rachetele lansate de ucraineni. Aceștia lucrează în unități mici, greu de detectat, cu dispozitive speciale care pot bloca semnalele GPS ce ghidează dronele și chiar rachetele americane ghidate de mare precizie, de exemplu cele de tipul Joint Direct Attack Munition sau JDAM, care pot fi lansate din aer pentru a atinge ținte de până la 70 de kilometri distanță. La fel ca multe rachete cu rază lungă de acțiune, ele se bazează pe coordonatele GPS pentru a-și atinge obiectivele, ceea ce le face vulnerabile la dispozitivele anti-interceptare.

Referindu-se la bruierea dronelor, experții spun că atunci când semnalele lor sunt blocate, aparatele deviază de la țintă sau se rătăcesc în mod arbitrar și se prăbușesc.

“(Ucrainenii) pierd o mulțime de aparate, deoarece rușii sunt foarte eficienți în războiul electronic, la tacticile anti-drone,” a spus Matt Dimmick, un fost membru al Consiliului de Securitate Națională al SUA care lucrează cu organizația Spirit of America pentru a asigura provizii cruciale pentru Ucraina.

Orice unitate care nu are drone este complet oarbă. (Soldații) nu pot vedea ce este peste dealul următor, ce este dincolo de copaci. Ei nu pot să găsească acele ținte rusești de mare valoare, cum ar fi mitralierele și pozițiile de artilerie, ceea ce înseamnă că nu îi pot ataca,” a declarat Dimmick.

Războiul electronic este o componentă critică” a tacticii Rusiei și contribuie la pierderile enorme ale dronelor ucrainene, a indicat de altfel un raport publicat de RUSI în luna mai a acestui an.

Cercetătorii RUSI au spus că, după dezastrul înregistrat de forțele ruse la începutul invaziei, acestea s-au adaptat treptat, chiar dacă se confruntă cu moralul scăzut al trupelor și cu lipsa utilizării eficiente a blindatelor grele și a atacurilor forțelor aeriene. Contramăsurile lor anti-drone au evoluat vizibil.

Acesta este unul dintre motivele pentru care dronele Bayraktar TB2, pe care ucrainienii le-au utilizat cu succes în primele luni ale războiului, nu mai sunt folosite pe scară împotriva forțelor lui Putin, după ce rușii au reușit să distrugă cea mai mare parte dintre ele, iar aparatele rămase sunt destinate acum, aproape în exclusivitate, doar misiunilor de recunoaștere. Aparatele fără pilot produse de turci, și care au fost considerate salvatoarele Ucrainei în timpul confruntărilor violente care au urmat invaziei Rusiei din februarie 2022, au dispărut în mare parte de pe câmpul de luptă.

Evaluarea generală a dronelor precum TB2 este că ele funcționează bine fără apărare aeriană și electronică sofisticată desfășurată împotriva lor,” a declarat în  mai Samuel Bendett, analist și expert în sisteme militare fără pilot și robotizate la Center for Naval Analyses. Fiind un UAV (aparat fără pilot) relativ lent și care zboară jos, poate deveni o țintă pentru o serie de sisteme de apărare aeriană care sunt bine organizate – am văzut asta în Libia și în Nagorno-Karabah.”

În timp ce Rusia a fost vulnerabilă la loviturile dronelor ucrainene în primele luni ale războiului, forțele Moscovei s-au adaptat pentru a-și îmbunătăți războiul electronic. Din acel moment, rușii au doborât și blocat cu succes multe dintre dronele folosite de ucrainieni.

 Elicopterele de atac Ka-52

Elicopterele de atac Kamov Ka-52 ale Rusiei continua să cauzeze probleme formidabile Ucrainei.

Supranumite “vulturii lui Putin” de către armata ucraineană, elicopterele Ka-52 Alligator sunt extrem de manevrabile, echipate cu o armură rezistentă și pot trage rachete LMUR împotriva tancurilor de la aproximativ 15 kilometri distanță.

Unul dintre cele mai moderne elicoptere din Rusia, Ka-52 a intrat în serviciu în 2011 și există mai multe variante. Aparatul poate zbura până la o atitudine de 5.000 de metri și atinge o viteză maximă de 300 km/h. Are scaune ejectabile pentru piloții săi – o caracteristică rară pentru elicoptere.

Ka-52 poate fi înarmat cu 4.000 de kilograme de rachete, proiectile și are un tun automat de 30 mm. Unele variante ale elicopterelor au și o cameră cu infraroșu, montată pe vârf, pentru țintire.

Moscova – care avea o forță de aproximatiuv 133 de Ka-52 la sfârșitul anului 2022 – publică în mod regulat imagini ale operațiunilor acestor elicoptere, inclusiv cu alte elicoptere de luptă, precum Mi-28 și Mi-24/35.

“Echipajele Ka-52 s-au grăbit să exploateze oportunitățile de a lansa aceste arme dincolo de raza de apărare aeriană ucraineană,” a declarat Ministerul Apărării britanic, în timp ce RUSI a precizat că elicopterele Ka-52 au fost “utilizate mai intens decât celelalte flote, atât ziua, cât și mai ales noaptea, pe toate fronturile din Ucraina.”

Ka-52 a fost proiectat de Kamov Design Bureau, o divizie de elicoptere rusești (parte a Russian Helicopters), și a costat peste 16 milioane de dolari.

Aparatul cu două locuri este capabil să elimine ținte terestre, cum ar fi vehicule blindate și neblindate, tancuri, ținte aeropurtate cu mișcare lentă și personal de pe linia frontului,” potrivit Airforce Technology.

Aparatul este, de asemenea, utilizat ca platformă de supraveghere și post de comandă aerian pentru un grup de elicoptere de atac.

Primul elicopter Ka-52 a fost lansat în decembrie 1996, primul zbor oficial fiind în iunie 1997. Producția în serie a lui Ka-52 a început în 2008 la fabrica Progress Arsenyev Aviation din regiunea Primorye din Rusia. Progress Arsenyev Aviation face parte din Rostec State Corporation.

Într-o analiză a primelor nouă elicoptere de atac din lume, Military-Today.com a scris: Ka-52 este unul dintre cele mai rapide și mai manevrabile elicoptere de atac datorită celor două rotoare principale coaxiale contra-rotative. Armura acestei nave de luptă rezistă loviturilor de la proiectile de 23 mm… S-a dovedit a fi o mașină care poate avea o rată mare de supreaviețuire. Au existat numeroase cazuri când Ka-52 a fost lovit de o rachetă sol-aer lansată individual de pe umăr de soldați, dar a reușit să facă o aterizare controlată.”

Ținând cont de performanțele aparatușlui, nu este așadar de mirare că elicopterele Ka-52 au contribuit la reducerea amenințării reprezentate de tancurile și vehiculele blindate ale Ucrainei. “Ideea, mai ales în acest tip de luptă, este să creezi sau să pui mai multe dileme inamicului. Iar deținerea (de către ruși) a acestor elicoptere de atac este o dilemă destul de importantă pentru ucraineni,” a spus Gentile.

Surse: Business Insider, BBC, CNN, Foreign Policy, Airforce Technology, Military-Today.com, Rusi, Twitter

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Arcul cu săgeți! 😋
    Astea sunt armele de „mare precizie” dezvoltate de Rusia 😅🤣😅🤣