
Care sunt cele mai puternice pașapoarte din 2025 și ce loc ocupă România în clasament
Irlanda are cel mai puternic pașaport din lume, potrivit Nomad Passport Index 2025, scrie CNBC.
Este pentru prima dată când țara nord-europeană ocupă singură locul nr. 1 în clasamentul anual al Nomad Capitalist, o companie de consultanță în domeniul fiscal și al imigrației. Cu toate acestea, Irlanda a fost aproape în 2020, când a ocupat primul loc la egalitate cu Luxemburg și Suedia.
„Irlanda a zguduit clasamentul, datorită reputației internaționale puternice a țării, politicilor fiscale favorabile afacerilor și flexibilității generale a cetățeniei”, a declarat Javier Correa, cercetător asociat al companiei, pentru CNBC Travel.
Spre deosebire de alte clasamente, care adesea evaluează pașapoartele doar pe baza puterii lor de a călători fără viză, clasamentul Nomad Capitalist analizează cinci criterii:
Călătorii fără viză – 50%
Impozitarea – 20%
Percepția globală – 10%
Capacitatea de a deține dublă cetățenie – 10%
Libertatea personală (libertatea presei, serviciul militar obligatoriu etc.) – 10%
Acești factori permit persoanelor care iau în considerare un pașaport diferit sau suplimentar să înțeleagă mai bine „adevărata valoare” a cetățeniei din întreaga lume și, în cele din urmă, „să meargă acolo unde sunt tratate cel mai bine”, potrivit indexului.
Clasamentul pașapoartelor
Cea de-a noua ediție a listei clasifică 199 de țări și teritorii folosind 20 de surse, cum ar fi autoritățile fiscale ale țării pentru clasamentele fiscale și World Happiness Report și Human Development Index al Organizației Națiunilor Unite pentru clasamentele de percepție, potrivit indexului.
Scorurile variază de la 10 la 50, cu excepția categoriei vizelor, care reprezintă numărul de țări în care deținătorii de pașapoarte pot intra fără a avea nevoie de viză.
Țările europene ocupă nouă din primele 10 locuri, de la Elveția, o putere perene, la micile națiuni Luxemburg și Malta.
Cele mai bine clasate pașapoarte din afara Europei sunt Emiratele Arabe Unite și Noua Zeelandă, ambele la egalitate pe locul 10.
Romania ocupă locul 21, la egalitate cu Franța, Estonia și Croația. Anul trecut, România a fost pe locul 24.
Lista completă poate fi consultată pe site-ul Nomad Capitalist.
Grecia crește, Emiratele Arabe Unite scad
Grecia (la egalitate pe locul 2), Slovenia (la egalitate pe locul 13) și Spania (la egalitate pe locul 32) au crescut în clasamentul 2025, alimentat de modificările aduse scorurilor fiscale ale fiecărei țări.
„Într-un an turbulent, marcat de schimbări geopolitice și convulsii politice, Grecia a urcat spectaculos de pe locul șase pe locul doi, alături de Elveția, reflectând credibilitatea sa crescândă în rândul persoanelor fizice cu averi nete mari, pensionarilor și investitorilor globali”, potrivit unui comunicat de presă care anunță clasamentul.
Cu toate acestea, alte țări – inclusiv Lituania, Țările de Jos, Germania și Ungaria – au coborât în clasament. În special, Emiratele Arabe Unite – care au fost pe locul 1 în 2023 și la egalitate pe locul 6 în 2024 – au trecut pe locul 10 în 2025.
„Taxele introduse recent … au pătat atracția [EAU] pentru antreprenorii globali”, se arată în comunicat.
Țările care ocupă primele locuri pe alte liste – precum Singapore și Japonia – se clasează mai jos în lista Nomad Capitalist. Ambele au un punctaj scăzut pentru dubla cetățenie, care este restricționată în Japonia și nu este recunoscută în Singapore. Japonia este, de asemenea, criticată în categoria impozitării, în timp ce Singapore are scoruri slabe pentru libertățile personale.
Singapore s-a clasat pe locul 126 din 180 de țări în Indexul mondial al libertății presei 2024 realizat de Reporteri fără Frontiere și impune cetățenilor de sex masculin și rezidenților permanenți să servească aproximativ doi ani în armată la împlinirea vârstei de 18 ani. Cu toate acestea, națiunea insulară are scoruri de top pentru „percepție”.
Cele mai slabe pașapoarte de pe listă, clasate de la 195 la 199, sunt Pakistan, Irak, Eritreea, Yemen și Afganistan.
– Bella Stoddart de la CNBC a contribuit la acest raport.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.