Care sunt noile reguli de intrare în Marea Britanie din data de 1 octombrie? Carte de identitate sau pașaport? – interviu cu consulul României la Manchester, Andreea Berechet
Din data de 1 octombrie cetățenii statelor din Uniunea Europeană care nu sunt rezidenți în Marea Britanie nu mai pot intra în această țară pe bază de carte de identitate, ci numai pe bază de pașaport, spre deosebire de cetățenii UE rezidenți aici, care vor putea să în continuare să intre pe baza cărților de identitate cel puțin până în 2025. Cum face deosebirea poliția de frontieră între rezidenți și nerezidenți?
Andreea Berechet: Poliția de frontieră britanică are acces la datele acelora care au solicitat înscrierea în EU Settlement Scheme – schema de rezidență post-Brexit pentru cetățenii UE din Marea Britanie – deci cei care au obținut Settled Status (rezidență permanentă, cei cu peste cinci ani de ședere în UK), Presettled Status (rezidență temporară, cei care au mai puțin de cinci ani ședere în UK) sau cei care au certificate de depunere a cererii de rezidență.
Ei pot verifica foarte ușor dacă pașaportul sau cartea de identitate a fost asociat de cetățean statutului, dar pot verifica acest lucru și în funcție de datele personale ale celui care călătorește. Pe baza numelui și a datei nașterii persoanei care călătorește ofițerul poliției de frontieră britanice poate stabili statutul persoanei care dorește să intre în Marea Britanie.
De aceea este foarte important pentru toți cei care vor călători în Marea Britanie să cunoască foarte bine condițiile în care pot intra în acest stat. Cei care nu au obținut statut permanent, temporar sau nu au făcut cerere în temeiul Settlement Scheme sau nu beneficiază în alt mod de Acordul de retragere a UK din UE, pentru că acest acord se aplică și lucrătorilor de frontieră sau din alte categorii, toți ceilalți trebuie să dețină un pașaport valabil.
Autoritățile britanice au confirmat că acceptă și pașapoartele temporare și pașapoartele electronice. Există însă condiția ca pașaportul să fie valabil pe durata șederii în Marea Britanie. Deci care doresc să stea pe durata întregii perioade de șase luni permise pentru vizitatori la ora actuală trebuie să prezinte un pașaport valabil pe șase luni.
Aceste condiții, foarte important, se aplică și transportatorilor, șoferilor de TIR, de alte camioane, microbuze, etc.
Reporter: Ați pomenit de cei care au depus cerere de rezidență. Am vorbit în ultimele săptămâni cu mai mulți români care au depus cerere, unii chiar de ceva timp și nu au primit răspuns. Deci ei pot intra în UK cu carte de identitate.
Andreea Berechet: Da, ei pot intra, dar trebuie să aibă un certificat că au depus cererea. Cei care depun cererea online primesc Certificate of application – certificat de depunere a cererii. Există într-adevăr întârzieri în procesarea cererilor, mai ales la cei care au depus-o prin formular de hârtie, care presupune un alt traseu de luare a deciziei.
Nu este recomandabil pentru cei care nu au primit un astfel de certificat să încerce să vină în Marea Britanie fără pașaport.
Reporter: Ce se întâmplă cu cei care vor să intre în Marea Britanie cu carte de identitate dar nu pot dovedi că au statut de rezident sau au făcut cerere pentru un astfel de statut?
Andreea Berechet: Aceste persoane se expun riscului de a li se refuza intrarea în Marea Britanie. Asta înseamnă de exemplu că cei care călătoresc cu mașinile nu se vor putea îmbarca pe bac, iar cei care ajung cu avionul pe un aeroport britanic vor putea fi returnați cu aceeași companie aeriană.
Acest refuz de intrare din cauza lipsei pașaportului nu va afecta situație persoanei respectivă în privința imigrării. Oricine pățește acest lucru se poate întoarce mai târziu în UK cu un pașaport valabil, iar faptul că a avut un refuz de intrare nu-l va afecta în niciun fel, deci nu se va contabiliza ca fiind o nerespectare a legislației imigrării.
Reporter: Extinzând puțin discuția, știu că mulți cetățeni români s-au plâns de ritmul lent de eliberare a documentelor de identitate românești în Marea Britanie. Care mai este situația în această privință?
Andreea Berechet: În acest moment, UK este un stat terț în raport cu UE, ceea ce înseamnă că serviciile locale de confecționare a pașapoartelor pentru cereri trimis e din străinătate respectă un alt termen. Potrivit legislației românești, cei care depun cerere în România pot primi pașaportul în trei săptămâni, cei care depun cererea în statele membre UE îl pot primi în 45 de zile, iar cei care depun într-o țară nemembru UE îl pot obține în 60 de zile.
Constatăm că primim pașapoartele la patru – șase săptămâni după depunerea cererilor, dar ne confruntăm cu un număr foarte mare de solicitanții ceea ce înseamnă că timpul de așteptare pentru programare este mai mare și se adaugă practic la timpul de așteptare la perioada necesară procesării cererilor.
Reporter: După cum știți din statisticile oficiale publicate de Settlement Scheme un număr de aproximativ 883.000 de cetățeni români au obținut rezidență permanentă sau provizorie în UK din cei 1.082.260 care au depus cerere. Știți cam câte cereri mai sunt de procesat?
Andreea Berechet: Nu știu câte cereri din partea cetățenilor români mai sunt de procesat, știu că mai sunt de procesat peste 400.000 de cereri din partea cetățenilor tuturor statelor membre UE.
În continuare vedem că nu există un ritm de procesare uniform pentru toate cererile: cele care sunt considerate mai facile, mai directe sunt procesate foarte rapid, cele care sunt legate de cazuri complexe au termene lungi sau foarte lungi de procesare. Numărul cererilor care sunt încă în așteptare rămâne în continuare foarte mare.
Partea îmbucurătoare est că începând din luna august autoritățile britanice au confirmat în mod oficial faptul că depunerea cererii chiar cu întârziere creează drepturi celui care a făcut aceste demersuri.
Asta înseamnă că toți cei care au făcut cerere de înscriere la Settlement Scheme, indiferent dacă au făcut-o înainte sau după termenul limită de 30 iunie 2021 se bucură de dreptul de a munci, dreptul de a-și închiria o locuință, dreptul la servicii medicale și de educație și de toate celelalte drepturi de care se bucură cei care au primit statutul de rezident.
Cel care primește un Certificate of Application beneficiază de un statut legal în UK, chiar dacă nu a apucat nimeni să se uite pe cererea sa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii