G4Media.ro

Care sunt opțiunile lui Iohannis și Kovesi după ce CCR l-a transformat…

Care sunt opțiunile lui Iohannis și Kovesi după ce CCR l-a transformat pe președinte în spectator

Curtea Constituțională l-a scos astăzi pe președinte din mecanismul revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Jocul politic nu s-a încheiat încă. Cei doi actori principali au câteva opțiuni la îndemână ca să temporizeze sau să oprească iureșul penalilor sprijiniți de CCR. Toate opțiunile au riscuri politice și de imagine, dar pot cumpăra timp pentru o societate pusă în pericol de acțiunile PSD-ALDE-CCR.

Opțiunile lui Iohannis.

1. Să semneze rapid decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. O conduită normală din punct de vedere formal, care însă îl va costa politic. Semnarea decretului de revocare deschide jocul însă pentru Kovesi, care l-ar putea ataca în contencios administrativ. Dar propaganda PSD va lansa imediat atacul total asupra lui Kovesi, aratând că șefa DNA nu respectă nici măcar decretul lui Iohannis, până mai ieri aliatul ei.

2. Să semneze un decret în care să scrie că ia act de cererea de revocarea a lui Kovesi de către ministrul Justiţiei, confirmată prin decizia CCR, din funcția de procuror șef DNA, și să adauge că decretul poate fi atacat în condițiile legii contenciosului administrativ. Dan Tăpălagă a avansat această soluție, al cărei avantaj politic ar fi că evită aparența de ostilitate dintre Iohannis și Kovesi. Și acest decret poate fi atacat de Kovesi în contencios administrativ.

3. Să anunțe public că nu semnează decretul de revocare, invocând motive precum întoarcerea României în epoca pre-aderare sau tentativa de politizare a justiției. Dacă ar refuza să semneze decretul, Iohannis ar galvaniza instantaneu publicul anti-PSD și pro-justiție. Dar această decizie ar deschide calea spre o suspendare rapidă, pe motiv că președintele sfidează o decizie a CCR. Nici măcar aliații din UE și SUA nu ar putea să-l apere prea apăsat pe un președinte care nesocotește deciziile Curții Constituționale.

Probabil că Iohannis ar câștiga la pas referendumul de demitere. Dar, pe durata suspendării, președintele interimar Călin Popescu  Tăriceanu va schimba rapid procurorii-șefi, ba poate chiar și șefii serviciilor secrete. Mai mult: l-ar putea numi pe Liviu Dragnea premier într-o mișcare de forță care ar distruge pur și simplu imaginea României.

4. Să anunțe public că nu semnează decretul de revocare și să anunțe declanșarea referendumului pe justiție pe care l-a anunțat încă de acum un an. Se aplică raționamentul de mai sus, la care se adaugă un element suplimentar de radicalizare a cetățenilor anti-PSD. Dar politic tot alianșa PSD-ALDE are inițiativa.

5. Să nu facă nimic, forțând decizia CCR. În acest caz, riscă o acțiune de suspendare și un nou conflict la Curtea Constituțională.

Opțiunile lui Kovesi.

1. Să demisioneze. Este o opțiune de înțeles, sub asaltul mediatic, dar și legislativ al penalilor care sprijină și finanțează alianța PSD-ALDE. Dacă șefa DNA alege să părăsească lupta rapid, victoria lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu va fi totală. Procurorii, oricum demoralizați, vor ceda rapid în fața noilor șefi.

2. Dacă Iohannis semnează decretul de revocare sau un decret în care scrie doar că ia act de decizia CCR, Kovesi poate ataca decretul în contencios administrativ. Ce câștiga? Timp. Odată ajunsă în instanță, Kovesi poate cere suspendarea decretului prezidențial.

De ce e important timpul? În acest timp, procurorii să termine măcar dosarele aflate acum în lucru. De asemenea, în câteva luni se poate produce o reașezare politică de natură să schimbe datele jocului, iar o eventuală numire a unei noi garnituri de procurori-șefi să fie făcută de un personaj cu mai multă credibilitate decât Tudorel Toader, care a trecut ireversibil de partea penalilor.

Ce mai poate câștiga Kovesi prin atacarea în contencios administrativ? O eventuală decizie a Justiției prin care cererea formală a ministrului Tudorel Toader să fie invalidată pe motiv de nelegalitate a motivelor invocate pentru revocare. Sigur că e greu de mizat pe un asemenea deznodământ, dar dacă există și 1% șanse ca penalii să fie măcar întârziați, de ce să nu fie folosită?

Toate aceste scenarii se deschid din momentul în care Curtea Constituțională va publica motivarea deciziei de astăzi. Probabil că va dura câteva săptămâni. E posibil să avem o nouă vară fierbinte, e posibil ca unele dintre opțiuni să declanșeze o criză politică. Un lucru e însă sigur: dacă Iohannis și Kovesi vor ceda instantaneu, fără o minimă împotrivire, misiunea penalilor va fi mult ușurată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. Acum se vede cum ramane KWI in istorie: un presedinte mamaliga, infrant de sistem, gen Constantinescu sau….

    • Cat de ferm esti! Banuiesc ca ai si o solutie. Nu de alta, da’ domnu’ Pantazi n-a gasit vreuna. Poate doar a doua optiune sa fie totusi o solutie.

  2. Slugile numite de PSD la CCR i-au dat in cap presedintelui votat direct de cetateni.

    Poate e vremea sa schimbam componenta CCR, sa fie numai tehnocrati. Dar bineinteles, ar trebui votata legea de serpii din Parlament, iar asta nu se va intampla.

  3. A treia optiune a lui Iohannis este exclusa pt ca, cum necum, Romania este inca un stat de drept in care legile trebuiesc respectate iar o astfel de Hotarare a CCR este general obligatorie, cu alte cuvinte are putere de lege.

    Pesedistilor le-ar conveni de minune o astfel de atitudine a Presedintelui Iohannis.

    Cred ca Iohannis va trage cat poate de timp si va cauta o solutie „minune” !

    PS. Din pacate nu cred ca o va si gasi !

    PPS. Daca in Bucuresti si in tara ar iesi saptamani de-a randul milioane de oameni in strada, milioane, ar fi altceva.

  4. Ostilitate intre Iohannis si Kovesi?!?! De unde a aparut asta?!?

  5. In cat timp e obligat Iohanis sa faca ceva? 🙂

  6. Pai asta e efectul dupa ce iohanis in primii 3 ani jumatate de mandat a fost mai degraba preocupat de concedii in locuri exotice decat de intereselor Romaniei – de a nu desemna un premier incompetent, de a nu spune nimic cand pesede taia pe banda rulanta din aributiile presedintelui si in general de a sta si dormi in papuci in putinele momente cand era la lucru la cotroceni

    • PSD taia pe banda din atributiile presedintelui din 2017 incoace, dupa ce tu si alti asistati profesionisti i-ati votat. Nu te mai camufla in ceea ce nu esti. Sau daca crezi ca esti orienteaza-te mai bine catre pesedei; esti la fel de prost ca ei.

  7. Consecinţele merg de sus până jos! I se ia treptat Societatii Civile mai tot ce a cucerit esenţial din 2004 încoace, în mersul democraţiei spre standardele UE, iar românilor, chiar de Centenar, însăşi unitatea, coeziunea: mulţi tineri (şi nu numai) au exclus dintre prieteni antenist-pesediştii şi nu mai există nici măcar vechiul dialog de la om la om în societate!

    • Si pe buna dreptate: nu poate exista coeziune intre cei care scandeaza „jos hotii” si cei care sustin ca e ok sa fure, daca „ne da si noua ceva”. Nu ai ce sa reconciliezi aici, nu pot exista tratative intre aceate doua tabere. Care sa fie punctul.comun? Sa se fure doar pe jumatate? Sa se fure doar martea si joia? Sa se fure dar maxim un milion de euro? Sper ca nu doar eu vad absurdul aici 🙁

  8. Au trecut cateva ore iar ”rotitele” s-au pus in miscare, asa ca stiu deja ce trebuie facut…!
    Trebuie doar sa…# REZISTAM…! Da, mirati-va, asta e tot ce trebuie sa facem…! Sa explicam:
    – Ne-am ”invatat lectia ”, apropo de prezenta la vot ? Ne-am invatat-o si ne vom prezenta la urne ca la sfintele moaste si nici Dracu’ n-o sa ne stea in cale…!
    -Mai avem doar 2 ani si jumatate pana la alegerile generale…? 2 ani si jumatate mai avem…
    – Avem bine intiparit in minte apropo de cine ne e dusman si cine prieten ? E treaba clara…
    Atunci, ce ne impiedica sa rezistam in tot acest timp, iar la alegeri sa ne luam tarisoara inapoi…???
    Bineinteles ca o sa spuneti: Pai stai asa, ca pana atunci or sa faca totul praf si pulbere, si or sa-si puna oamenii peste tot si tot asa…Asa e, dar intre timp se vor petrece si anumite evenimente …importante…:
    – Bozo n-o sa mai fie ales, nici cu ajutorul mamicutei dracilor sau a lui Cambridge Analytica ori Facebook…! ( trebuie aici sa contribuie si ”muritorul”, in sensul de a ridica privirea de pe dispozitiv);
    – Lui Cracanel la acea data, probabil ca i se va organiza de ”6 saptamani”, conform datinei crestin-ortodoxe. Se stie ca cum ca e macinat pe interior, deh , cand te joci cu Noviciok-ul de la Noviciok ti se trage…
    – Bibi, poreclit si Saruman va pierde sprijinul ultraortodocşilor, care, se stie au un cuvant greu de spus in privinta politicii interne si externe…
    -Nu in ultimul rand, sultanul Erdogan isi va rade mustata, nemaifiind in acest fel un exemplu demn de urmat de catre unii ”discipoli”…

    • Nu pot sa uit cu cita sila se uitau in 2016 la nea Nicusor Dan si al lui USR diversi insi (milioane de ei) si spuneau: „decit sa aleg USR mai bine nu ma duc la vot”. Iaca nu s-au dus la nici un vot si acum inghit in sec ca .. asa e in tenis. Dar mi-e teama („orice om ii este frica”) ca peste doi ani jumatate pe roman il va durea tot in cot.. Prevad PSD si in douazecidouazeci, poate chiar cu o premiera mai proasta decit asta dar chiar si mai obedienta. Viitorul nu e roz.

    • Viitorul e asa cum vrei sa ti-l faci ! Sa…ne…acordam o sansa ! Cei care, asa cum bine spui, ”cracneau” in 2016, si-au invatat lectia… I-am vazut postand in acest sens astazi, pe cei mai vehementi…

      PS. In 2016 i-am avertizat: ” e adevarat cum ca PNL- e aceeasi mizerie, USR-e papa-lapte, dar PSD e cu adevarat ”Ciuma Rosie” ( bineinteles ca exagerez, in 2016 nu aparuse inca lozinca)…!”
      N-au crezut atunci, dar acum ii vad bine ca se caiesc….

  9. Mai este optiunea presedentiei de a face o actiune in contencios administrativ de constatare a indeplinirii atributiilor ce-i reveneau in aceasta procedura de revocare!!!

  10. Cu ocazia asta vedem câte boașe are președintele nostru : unu, doua sau .. mai puține?

  11. ce dosare sa mai termine procurorii ? De luni bune cred ca tuturor le e frica sa mai faca ceva impotriva PSD. Mai devreme sau mai tarziu vor acapara toata puterea, si atunci, ce rost are ca procurorii dna sa-si puna pielea la saramura? Lupta asta pe justitie e castigata de partida anti-UE si pro-est de mult timp, iar demiterea lui Kovesi e doar fluierul de final al unui meci oricum castigat la scor.

  12. Solutia este un REFERENDUM, care sa institue o defineasca clar statutul celor trei puteri in stut.
    Deasemeni, locurile ocupate de membrii CCR sa fie de max 3 pt fiecare putere.

  13. Presedintele a motivat si LEGAL Decizia de respingere a revocarii nu doar de oportunitate,in preambulul deciziei,nemaivorbind de motivarea CCR !

  14. Mi-au placut aprecierile facute si optiunile de urmat. Cred insa ca cea mai importanta, eleganta si foarte simpla optiune a lui Klaus Iohannis ar trebui inclusa. CCR a spus ca KI are prerogative de apreciere a legalitatii revocarii si nu de oportunitate a revocarii. CSM a spus in avizul sau ca masura revocarii nu respecta procedura legala (incalcare a legalitatii). Prin urmare, KI poate sa trimita o scrisoare catre Toader care sa spuna ca masura revocarii lui Kovesi nu respecta prevederile legale si a fost luata in mod ilegal si sa spuna ca nu poate emita decretul de revocare din acest motiv si nu din motive de oportunitate asa cum a apreciat CCR.

  15. In situatia actuala, Johannis ar putea sa-si depuna mandatul, declansand automat alegeri prezidentiale si blocand (pt moment) atacul asupra justitiei.
    Johannis isi depune candidatura pt noile alegeri prezidentiale. Nu exista lege care sa-i interzica acest demers.
    Automat, Tariceanu va deveni presedinte interimar, dar daca ii va demite pe Lazar si Kovesi si va aproba legile lui Ciordache, isi va pierde instantaneu si definitiv sansa de a deveni presedinte ales al Romaniei.
    Daca Johannis va fi proaspat reales, Dragnea si Tariceanu nu vor mai putea pune pe tapet suspendarea presedintelui.
    Dupa realegerea sa, Johannis convoaca un referendum serios pe tema justitiei si a modificarii Constitutiei.

    Voilà!

  16. PS. pt G4madia:
    Astazi suntem in 1 Iunie nicidecum in 1 Mai!
    Vad ca nicicum nu reusiti sa rezolvati problema.
    Jenant!

  17. Presedintele asta sa-si depuna mandatul?! Asta ar fi un gest de curaj si forta de care nu e in stare.