Care sunt opțiunile lui Iohannis și Kovesi după ce CCR l-a transformat pe președinte în spectator
Curtea Constituțională l-a scos astăzi pe președinte din mecanismul revocării șefei DNA, Laura Codruța Kovesi. Jocul politic nu s-a încheiat încă. Cei doi actori principali au câteva opțiuni la îndemână ca să temporizeze sau să oprească iureșul penalilor sprijiniți de CCR. Toate opțiunile au riscuri politice și de imagine, dar pot cumpăra timp pentru o societate pusă în pericol de acțiunile PSD-ALDE-CCR.
Opțiunile lui Iohannis.
1. Să semneze rapid decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi. O conduită normală din punct de vedere formal, care însă îl va costa politic. Semnarea decretului de revocare deschide jocul însă pentru Kovesi, care l-ar putea ataca în contencios administrativ. Dar propaganda PSD va lansa imediat atacul total asupra lui Kovesi, aratând că șefa DNA nu respectă nici măcar decretul lui Iohannis, până mai ieri aliatul ei.
2. Să semneze un decret în care să scrie că ia act de cererea de revocarea a lui Kovesi de către ministrul Justiţiei, confirmată prin decizia CCR, din funcția de procuror șef DNA, și să adauge că decretul poate fi atacat în condițiile legii contenciosului administrativ. Dan Tăpălagă a avansat această soluție, al cărei avantaj politic ar fi că evită aparența de ostilitate dintre Iohannis și Kovesi. Și acest decret poate fi atacat de Kovesi în contencios administrativ.
3. Să anunțe public că nu semnează decretul de revocare, invocând motive precum întoarcerea României în epoca pre-aderare sau tentativa de politizare a justiției. Dacă ar refuza să semneze decretul, Iohannis ar galvaniza instantaneu publicul anti-PSD și pro-justiție. Dar această decizie ar deschide calea spre o suspendare rapidă, pe motiv că președintele sfidează o decizie a CCR. Nici măcar aliații din UE și SUA nu ar putea să-l apere prea apăsat pe un președinte care nesocotește deciziile Curții Constituționale.
Probabil că Iohannis ar câștiga la pas referendumul de demitere. Dar, pe durata suspendării, președintele interimar Călin Popescu Tăriceanu va schimba rapid procurorii-șefi, ba poate chiar și șefii serviciilor secrete. Mai mult: l-ar putea numi pe Liviu Dragnea premier într-o mișcare de forță care ar distruge pur și simplu imaginea României.
4. Să anunțe public că nu semnează decretul de revocare și să anunțe declanșarea referendumului pe justiție pe care l-a anunțat încă de acum un an. Se aplică raționamentul de mai sus, la care se adaugă un element suplimentar de radicalizare a cetățenilor anti-PSD. Dar politic tot alianșa PSD-ALDE are inițiativa.
5. Să nu facă nimic, forțând decizia CCR. În acest caz, riscă o acțiune de suspendare și un nou conflict la Curtea Constituțională.
Opțiunile lui Kovesi.
1. Să demisioneze. Este o opțiune de înțeles, sub asaltul mediatic, dar și legislativ al penalilor care sprijină și finanțează alianța PSD-ALDE. Dacă șefa DNA alege să părăsească lupta rapid, victoria lui Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu va fi totală. Procurorii, oricum demoralizați, vor ceda rapid în fața noilor șefi.
2. Dacă Iohannis semnează decretul de revocare sau un decret în care scrie doar că ia act de decizia CCR, Kovesi poate ataca decretul în contencios administrativ. Ce câștiga? Timp. Odată ajunsă în instanță, Kovesi poate cere suspendarea decretului prezidențial.
De ce e important timpul? În acest timp, procurorii să termine măcar dosarele aflate acum în lucru. De asemenea, în câteva luni se poate produce o reașezare politică de natură să schimbe datele jocului, iar o eventuală numire a unei noi garnituri de procurori-șefi să fie făcută de un personaj cu mai multă credibilitate decât Tudorel Toader, care a trecut ireversibil de partea penalilor.
Ce mai poate câștiga Kovesi prin atacarea în contencios administrativ? O eventuală decizie a Justiției prin care cererea formală a ministrului Tudorel Toader să fie invalidată pe motiv de nelegalitate a motivelor invocate pentru revocare. Sigur că e greu de mizat pe un asemenea deznodământ, dar dacă există și 1% șanse ca penalii să fie măcar întârziați, de ce să nu fie folosită?
Toate aceste scenarii se deschid din momentul în care Curtea Constituțională va publica motivarea deciziei de astăzi. Probabil că va dura câteva săptămâni. E posibil să avem o nouă vară fierbinte, e posibil ca unele dintre opțiuni să declanșeze o criză politică. Un lucru e însă sigur: dacă Iohannis și Kovesi vor ceda instantaneu, fără o minimă împotrivire, misiunea penalilor va fi mult ușurată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
23 comentarii