Care sunt principalele direcții de acțiune ale Președinției portugheze a Consiliului UE / Puncte comune și diferențe între planurile portugheze și cele ale Parlamentului European
Președinția portugheză a Consiliului UE a început prezentarea priorităților sale în comisiile Parlamentului European, o rundă consistentă de audieri având loc între 25 și 28 ianuarie, pe domenii precum afacerile externe, transport și turism, pescuit, agricultură, sănătate sau educație.
O privire de ansamblu asupra acestora arată că există puncte comune în ceea ce privește prioritățile Președinției portugheze și cele ale membrilor Parlamentului European, propunerile și observațiile europarlamentarilor scoțând însă în evidență și diferențe de abordare a obiectivelor prioritare, potrivit informațiilor din prima sinteză a audierilor, pe domenii de acțiune, realizată de PE.
Portugalia deține președinția Consiliului până la sfârșitul lunii iunie 2021.
Afaceri externe
Ministrul Afacerilor Externe, Augusto Santos Silva, a vorbit, în Comisia pentru afaceri externe, despre importanța relansării dialogului transatlantic dintre UE și noua administrație Biden, promovarea unor legături mai strânse cu regiunea Asia-Pacific, în special India, precum și intensificarea cooperării UE cu Africa și Uniunea Africană.
Interesul europarlamentarilor s-a concentrat însă și pe alte teme, cum ar fi strategia Uniunii Europene față de China, abordarea Președinției portugheze față de Rusia și problemele migrației.
Pescuit
Ministrul afacerilor maritime, Ricardo Serrão Santos, a declarat că Președinția portugheză este angajată să avanseze în negocierile privind cotele de pescuit cu Regatul Unit, după Brexit, și să ajungă la un acord cu Norvegia. La audierea din Comisia pentru pescuit, europarlamentarii s-au plâns de incertitudinea legată de condițiile de pescuit care urmează Brexit-ului.
Transporturi și turism
Ministrul infrastructurii și locuințelor, Pedro Nuno Santos, și secretarul de stat pentru turism, Rita Marques, au subliniat că turismul și transporturile sunt două dintre sectoarele cele mai afectate de pandemie. Prin urmare, Președinția portugheză se va strădui să contribuie „la o redresare și transformare rapidă” a sectorului transporturilor, pentru a-l face mai rezistent, mai ecologic și mai inteligent. Atenția se va îndrepta apoi către sectorul feroviar, punând în aplicare o nouă strategie de mobilitate a UE și va continua să lucreze la proiectul privind eurovinietei.
Europarlamentarii din Comisia pentru transporturi au îndemnat Președinția portugheză să aibă în atenție proiectul de facilități pentru conectarea Europei, drepturile pasagerilor care călătoresc cu avionul și combustibilii alternativi pentru aviație.
Cultură și educație
Ministrul Culturii, Graça Fonseca, a declarat că prioritatea o constituie susținerea redresării sectoarelor culturale și creative, precum și consolidarea securității sociale pentru artiști, autori și alți lucrători. Membrii Comisiei pentru cultură și educație au cerut ministrului să aloce cel puțin 2% din fondurile de recuperare pentru sectoarele culturale și creative și să includă obligații pentru statele membre să investească în protecția socială a lucrătorilor din domeniu.
Ministrul educației, Tiago Brandão Rodrigues, și ministrul științei, tehnologiei și învățământului superior, Manuel Heitor, au pus accent pe reducea inegalităților în accesul la educație, precum și pe un proces de recalificare și perfecționare a profesioniștilor de toate vârstele.
Agricultură și dezvoltare rurală
Încheierea discuțiilor cu privire la reforma politicii agricole comune (PAC) este una dintre prioritățile principale ale Președinției, a declarat ministrul agriculturii, silviculturii și dezvoltării rurale, Maria do Céu Antunes, la audirea din Comisia pentru agricultură.
Un acord este așteptat în aprilie, a spus ministrul.
Președinția portugheză se va concentra pe promovarea dezvoltării structurale în cadrul sistemului alimentar, sustenabilității zonelor rurale, creșterii digitalizării și sprijinirii agriculturii ecologice. Alte priorități includ strategia Farm to Fork (de la fermă la consumator) și promovarea unei agriculturi mai durabile.
Europarlamentarii au atras atenția că negocierile privind reforma PAC ar trebui să fie finalizate cât mai repede posibil, dar nu cu orice preț. În opinia lor, reforma PAC trebuie să fie mai ecologică, să asigure condiții de concurență echitabile și un venit echitabil pentru agricultorii din UE și să garanteze securitatea alimentară pentru cetățenii UE.
Drepturile femeilor și egalitatea de gen
Mariana Vieira Da Silva, ministrul de stat, a reamintit că femeile, în special, sunt afectate de criza COVID-19: se află în prima linie în combaterea pandemiei, suferă mai mult de pe urma crizei economice și se confruntă cu o creștere a violenței domestice în perioadele de lockdown.
Planul Președinției portugheze este să organizeze o conferință despre violența împotriva femeilor și să creeze o linie telefonică unică la nivel european pentru a raporta violența în familie.
Membrii Comisiei pentru drepturile femeilor și egalitatea de gen au solicitat deblocarea Directivei anti-discriminare, discuțiile sând pe loc de 12 ani. Unii europarlamentari au solicitat Președinției portugheze să evidențieze legătura puternică dintre mecanismul statului de drept și respectarea egalității de gen.
Mediu, sănătate publică și securitate alimentară
Ministrul mediului și acțiunii climatice, João Pedro Matos Fernandes, a declarat Comisiei pentru mediu, sănătate publică și securitate alimentară că Portugalia va promova Uniunea Europeană ca lider în domeniul acțiunii climatice. Președinția acordă prioritate unei redresări ecologice și obținerii unui acord cu privire la legea privind clima. Eurparlamentarii au vorbit despre necesitatea unei strategii industriale ecologice și a investițiilor ecologice.
Ministrul Agriculturii, Maria do Céu Antunes, a subliniat necesitatea unei redresări ecologice și durabile după criza COVID-19, iar membrii Comisiei au fost interesați de risipa de alimente, bunăstarea animalelor și reducerea pesticidelor.
Afaceri juridice
Comisia pentru afaceri juridice a organizat o dezbatere cu ministrul justiției Francisca Van Dunem, în cadrul căreia digitalizarea în justiție, protecția adulților vulnerabili, infracțiunile de mediu, lupta împotriva discursurilor de ură, inclusiv în mediul online, și drepturile femeilor și ale copiilor au fost în cenrul atenției.
Europarlamentarii au fost interesați de punctul de vedere al Președinției cu privire la legile privind serviciile digitale și piețele digitale, în special în ceea ce privește eliminarea conținutului ilegal sau dăunător, cu respectarea drepturilor fundamentale.
Dezvoltare
Printre obiective principale ale Președinției portugheze se află definirea relației UE cu țările din Africa, Pacific și Caraibe, a spus secretarul de stat pentru afaceri externe, Francisco André.
Membrii Comisiei pentru dezvoltare au salutat concentrarea portughezilor asupra Africii și au solicitat o atenție specială pentru educație și combaterea inegalităților. Câțiva europarlamentari au cerut Portugaliei să organizeze un summit între UE și Uniunea Africană, înainte ca aceasta din urmă să se întâlnească cu China într-un format similar.
Afaceri constituționale
Comisia pentru afaceri constituționale s-a întâlnit cu secretarul de stat pentru afaceri europene, Ana Paula Zacarias, și a subliniat necesitatea finalizării rapide a declarației comune privind Conferința pentru viitorul Europei, cu perspectiva schimbării tratatelor.
Zacarias a reiterat intenția Președinției de a face progrese în ceea ce privește reforma statutului Ombudsmanului, drepturile de anchetă și inițiativă ale Parlamentului și aderarea UE la Convenția europeană a drepturilor omului.
Europarlamentarii au mai cerut și crearea unui organism etic independent al UE și o transparență a activităților Consiliului.
Securitate și apărare
Ministrul apărării naționale, João Gomes Cravinho, a declarat subcomisiei pentru securitate și apărare că Președinția portugheză va continua să promoveze autonomia strategică a UE, o atenție deosebită va fi acordată relațiilor UE cu Africa, securității maritime în domenii cheie, precum Golful Guineei și Atlanticului, relațiilor transatlantice, mobilității militare și apărării cibernetice.
Printre alte priorități se numără activarea Fondului european de apărare (FED), a spus el.
Europarlamentarii l-au întrebat pe ministru de activitățile ostile ale Rusiei și Chinei, situația din estul Mediteranei și problemele cu Turcia, dar și care vor fi relațiile cu Marea Britanie.
Comerț internațional
La audierea ministrului afacerilor externe, Augusto Santos Silva, în Comisia pentru comerț internațional, europarlamentarii au salutat intenția Președinției portugheze de a relansa discuțiile privind un acord de investiții UE-India, dar au subliniat că este vitală includerea unor clauze privind obligații legate de mediu, muncă și în domeniul social.
Majoritatea deputaților europeni a subliniat că este nevoie de un angajament al Chinei prin care să pună capăt muncii forțate în lumina acordului de investiții UE-China.
Piața internă și protecția consumatorilor
La Comisia pentru piața internă și protecția consumatorilor, ministrul economiei și tranziției digitale, Pedro Siza Vieira, a subliniat că Președinția portugheză se va concentra asupra măsurilor de revenire după pandemie, inlusiv prin planuri naționale de redresare.
Deoarece piața unică joacă un rol important, președinția își propune să reducă barierele de reglementare și fragmentarea, în special în ceea ce privește serviciile, și se va concentra pe îmbunătățirea pieței unice pentru IMM-uri.
În ceea ce privește bunurile și serviciile digitale, ministrul a subliniat importanța digitalizării administrației publice (inclusiv a ID-ului electronic), precum și a Legii serviciilor digitale.
Sursa Foto: Parlamentul European
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank