G4Media.ro

Care sunt principalele mize ale reuniunii COP28 privind clima de la Dubai?

Sursă foto: Unsplash

Care sunt principalele mize ale reuniunii COP28 privind clima de la Dubai?

După o vară a anului 2023 marcată de recorduri de căldură și secetă, reuniunea anuală a Națiunilor Unite pe tema climei, care urmează să își deschidă porțile la Dubai, va trebui să abordeze o serie de probleme controversate, printre care eliminarea treptată a combustibililor fosili și finanțarea tranziției energetice în țările în curs de dezvoltare.

Agenția Reuters a realizat o listă a principalelor mize ale celor două săptămâni de negocieri din cadrul reuniunii COP28, care va avea loc între 30 noiembrie și 12 decembrie 2023 la Dubai.

PROGRESUL ÎNREGISTRAT

Principala sarcină a COP28 este de a evalua pentru prima dată progresele înregistrate de țări în vederea atingerii obiectivului Acordului de la Paris din 2015, care le cere semnatarilor săi să mențină creșterea temperaturii „cu mult sub” 2,0°C și, de preferință, 1,5°C peste nivelurile preindustriale.

Având în vedere că eforturile la nivel mondial au rămas în urmă, țările vor încerca să convină asupra unui plan pentru a pune lumea pe drumul cel bun în vederea îndeplinirii obiectivelor climatice, care ar putea include măsuri urgente de reducere a emisiilor de CO2 sau de stimulare a investițiilor în tranziția ecologică.

În special, țările sunt în dezacord cu privire la faptul dacă acest exercițiu ar trebui să responsabilizeze toate țările sau doar pe cele mai bogate, care, din punct de vedere istoric, au fost responsabile pentru cel mai mare număr de emisii care contribuie la încălzirea globală.

Acestea trebuie să își actualizeze obiectivele și planurile naționale de reducere a emisiilor până în 2025.

VIITORUL COMBUSTIBILILOR FOSILI

Se așteaptă ca cele mai dificile dezbateri din cadrul COP28 să se concentreze asupra viitorului rol al combustibililor fosili și dacă țările ar trebui să se angajeze să renunțe treptat la utilizarea cărbunelui, petrolului și gazelor, care sunt mari emițători de CO2.

La COP26 de la Glasgow, țările au convenit să elimine treptat utilizarea cărbunelui, dar nu au convenit niciodată să elimine treptat toți combustibilii fosili, care reprezintă principala sursă de emisii responsabile de încălzirea globală.

Statele Unite, Uniunea Europeană și multe țări vulnerabile la schimbările climatice insistă ca acordul final al COP28 să angajeze țările să elimine treptat combustibilii fosili, însă G20, care reunește cele mai mari economii ale lumii, nu a reușit să ajungă la un acord asupra acestui punct, iar unele țări, inclusiv Rusia, au declarat că se vor opune.

Țările așteaptă să vadă dacă Emiratele Arabe Unite, țara gazdă a conferinței, va face presiuni asupra altor producători de petrol pentru a susține această idee.

În timp ce președintele COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, a declarat în iulie că eliminarea treptată a combustibililor fosili este „inevitabilă”, el a fost criticat, de asemenea, pentru dublul său rol de șef al companiei de stat de petrol și gaze din Emiratele Arabe Unite (ADNOC) și viitor lider al negocierilor privind clima.

TEHNOLOGII EMERGENTE

Emiratele Arabe Unite și alte țări ale căror economii depind de combustibilii fosili doresc ca COP28 să se concentreze pe tehnologiile emergente menite să capteze și să stocheze emisiile de CO2 în subteran.

Potrivit Agenției Internaționale a Energiei (AIE), aceste tehnologii sunt esențiale pentru atingerea obiectivelor climatice, dar sunt, de asemenea, costisitoare și nu sunt încă folosite pe scară largă.

UE și alte țări se tem că acestea vor fi folosite pentru a justifica utilizarea în continuare a combustibililor fosili.

CAPACITĂȚI DE ENERGIE CURATĂ

Țările iau în considerare stabilirea unor obiective de triplare a capacității de energie regenerabilă și de dublare a economiilor de energie până în 2030, o propunere înaintată de UE, SUA și președinția EAU a COP 28.

Se așteaptă ca această propunere să se bucure de un sprijin larg, deoarece principalele economii din G20, inclusiv China, susțin deja obiectivul privind energia regenerabilă.

Cu toate acestea, UE și unele țări vulnerabile la schimbările climatice insistă ca acest obiectiv să fie însoțit de o eliminare treptată a combustibililor fosili, ceea ce ar putea duce la conflicte.

CINE VA PLĂTI?

Combaterea schimbărilor climatice și a consecințelor acestora va necesita investiții considerabile, mult mai mari decât a anticipat lumea până în prezent, ceea ce face ca negocierile ONU privind clima să fie tensionate.

Potrivit ONU, țările în curs de dezvoltare vor avea nevoie de cel puțin 200 de miliarde de dolari pe an de acum până în 2030 pentru a se adapta la efectele tot mai grave ale schimbărilor climatice, cum ar fi creșterea nivelului mării și furtunile.

De asemenea, acestea vor avea nevoie de fonduri pentru a înlocui energiile poluante cu surse curate.

La acestea se adaugă costul pagubelor deja provocate de dezastrele legate de climă. În Dubai, țările vor avea sarcina de a crea un fond de „pierderi și daune” pentru a face față acestei situații.

Potrivit țărilor în curs de dezvoltare, acest fond ar trebui să furnizeze cel puțin 100 de miliarde de dolari până în 2030.

Țările vulnerabile doresc mai multe fonduri pentru tranziția lor, iar țările bogate, ale căror emisii de CO2 din trecut sunt în mare parte responsabile de schimbările climatice, să plătească.

Belgia și Statele Unite, care au declarat că vor contribui la fondul „pierderi și daune” la COP28, vorbesc, de asemenea, despre necesitatea de a apela la fonduri private.

Țările bogate vor trebui, de asemenea, să demonstreze că și-au respectat angajamentul de a oferi 100 de miliarde de dolari pe an pentru ca țările în curs de dezvoltare să ia măsuri de combatere a schimbărilor climatice.

ACORDURI PARALELE

În plus față de negocierile oficiale, guvernele și companiile vor face propriile anunțuri privind clima.

Emiratele Arabe Unite, de exemplu, intenționează să lanseze un angajament voluntar al companiilor de petrol și gaze naturale de a-și reduce emisiile, cu scopul de a implica industria combustibililor fosili în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Se așteaptă ca alte inițiative să fie anunțate în marja COP28, inclusiv angajamente de reducere a emisiilor de metan, un gaz cu efect de seră, de limitare a emisiilor provenite din aerul condiționat și de restricționare a finanțării private a centralelor electrice pe bază de cărbune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează