Care sunt scenariile în care Trump recâștigă Casa Albă?
Șansele președintelui Donald Trump de a recâștiga alegerile pentru Casa Albă de luna viitoare sunt reduse, dar ele nu trebuie în niciun caz eliminate, având în vedere cele întâmplate în urmă cu patru ani, susțin o serie de analiști americani. Liderul republican s-ar putea impune în câteva state-cheie, dezvăluirile despre afacerile lui Hunter Biden vor deveni din ce în ce mai serioase, încât vor compromite iremediabil șansele lui Biden sr. de a ajunge la Casa Albă sau sondajele de opinie care dau ca sigură victoria candidatului democrat sunt, la fel ca în 2016, complet greșite. Ori, așa cum susține cel care a prezis victoria lui Trump în fața lui Hillary Clinton, republicanul va câștiga din nou cu ajutorul „majorității tăcute.” Care sunt scenariile în care Trump reușește să se impună în cursa din 3 noiembrie?
Robert Cahaly, care este realizatorul-șef de sondaje de opinie la Trafalgar Group, a declarat că este probabil că Donald Trump să fie reales în funcția de președinte al Statelor Unite. „Îl văd pe președinte câștigând cu un număr minim de peste 270 de voturi electorale și, eventual, urcând semnificativ mai sus ținând cont de cât de mare este acest subteran,” a afirmat Cahaly în cadrul unui interviu pentru postul conservator de televiziune FoxNews, vorbind de „alegătorii secreți” care îl susțin pe republican. Trafalgar Group, care își are sediul în Georgia, a fost unul dintre puținele institute de sondaje care, înaintea alegerilor din 2016, a indicat că Trump se afla în fruntea democratei Clinton în Pennsylvania, Florida și Michigan. În final, Trump și-a adjudecat toate cele trei state în fața lui Hillary Clinton, câștigând 304 voturi electorale față de doar 227 de voturi pentru rivala sa.
Cu mai puțin de două săptămâni rămase până la Election Day, în condițiile în care 40 de milioane de americani au votat deja, cele mai multe sondaje îl arată pe Joe Biden în fruntea președintelui, iar democratul se bucură de un avantaj net în ceea ce privește fondurile de campanie, Robert Cahaly a spus că „nici măcar nu va încerca” să prezică momentul în care rezultatele finale vor fi anunțate, din cauza numărului uriaș de voturi prin corespondență.
Cu toate acestea, analistul a estimat că Trump va reuși să se impună în Florida, Ohio, Carolina de Nord și Georgia, adică în statele în care cele mai multe sondaje arată o egalitate între republican și democrat sau un ușor avans pentru Biden.
Cahaly își bazează prognoza electorală pe acel segment de susținători ai lui Trump pe care sondajele l-au ignorat complet și în 2016. „Ceea ce am observat este că acestor sondaje le lipsesc în mod predominant așa-numitul vot ascuns al lui Trump. Există un sentiment clar în rândul conservatorilor și al oamenilor care îl susțin pe președinte că nu sunt interesați să își împărtășească opiniile cu ușurință … Acești oameni… sunt cei care ezită cel mai mult să participe la sondaje. Deci, dacă nu compensați acest lucru … nu veți obține răspunsuri sincere,” a declarat expertul de la Trafalgar Group.
Declarațiile lui Robert Cahaly par să fie confirmate de avertismentele transmise în mod repetat de echipa de campanie a lui Joe Biden, care i-a îndemnat pe susținătorii democratului să nu devină prea încrezători în ultimele săptămâni ale cursei prezidențiale, chiar dacă sondajele sugerează că fostul vicepreședinte se află în fața președintelui Trump în mai multe state-cheie. „Adevărul real este că Donald Trump poate câștiga în continuare această cursă și fiecare indiciu pe care îl avem arată că acest lucru (cursa) va fi foarte strânsă,” a scris managerul campaniei lui Biden, Jen O’Malley Dillon, într-un document trimis suporterilor. „Realitatea este că această cursă este cu mult mai apropiată decât ar sugera unele dintre analizele pe care le vedem pe Twitter și la televizor. În statele-cheie în care se vor decide aceste alegeri, rămânem la egalitate cu Donald Trump.” Un avertisment care arată că Team Biden își amintește cu neplăcere de cele întâmplate în urmă cu patru ani și vrea să se asigure că alegătorii democrați nu se vor lăsa pe tânjală și vor vota în număr mare în cursa prezidențială din această toamnă.
În acest context, merită reamintit că analiștii americani cred că rezultatul final al cursei pentru Casa Albă va depinde de ceea ce se va întâmpla în următoarele opt state: Arizona, Carolina de Nord, Florida, Georgia, Michigan, Minnesota, Pennsylvania și Wisconsin (care împreună au 127 de voturi electorale), la care se pot adauga Texas, Iowa, Nevada, Ohio, Virginia și Colorado. În 2016, Trump a câștigat Florida, Carolina de Nord, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin și Arizona.
Dar care sunt factorii care ar putea face ca Donald Trump să recâștige mandatul de președinte, în afară de suportul „majorității tăcute” la care s-a referit Robert Cahaly?
* Scandalul legat de afacerile controversate ale lui Hunter Biden va deveni atât de mare, încât ele vor compromite campania tatălui său. „Dacă președintele folosește acest lucru în mod eficient la dezbatere de joi, atunci când un public mai bipartizan se uită și îl pune pe Biden la respect, cred că Biden ar putea ceda, cam așa cum a făcut-o în alegerile primare (ale democraților),” a spus Cahaly. „Și dacă se întâmplă acest lucru, ei bine, atunci mass-media mainstream va trebui să îl acopere.”
Este o opinie împărtășită de mulți comentatori. Controversa din jurul afacerilor lui Hunter ar putea deveni o „piatră de moară” atârnată de gâtul lui Joe Biden, mai ales în condițiile în care FoxNews, New York Post și alte organizații media de dreapta continuă să vorbească mult despre acest subiect. Noi dezvăluiri apar zilnic, iar impactul acestora ar putea fi semnificativ pe ultima sută de metri a acestei campanii. Președintele Trump a folosit dezbaterea de joi seara pentru a-l chestiona pe Biden în legătură cu Burisma, China și celelalte afaceri în care a fost implicat fiul său, Hunter.
* O altă „surpriză din octombrie.” Cu patru ani în urmă, cu doar 11 zile înainte de alegeri, directorul FBI, James Comey, a dezvăluit că agenția sa urma să redeschidă o anchetă privind utilizarea de către Hillary Clinton a unui server privat pentru transmiterea mesajelor electronice, în perioada în care era șefa diplomației americane. A fost, spun analiștii, momentul de cotitură al unei curse care părea să fie o formalitate pentru democrată. Timp de o săptămână, materialele despre acest subiect au dominat acoperirea media și au oferit o cale nesperată de atac echipei lui Trump.
În următoarele câteva zile rămase pâna ls scrutinul din 3 noiembrie, un cutremur politic similar ar putea fi suficient pentru a-l propulsa pe Trump către victorie. Scandalul despre afacerile lui Hunter Biden ar putea scoate la lumină noi dezvăluiri compromițătoare pentru Joe Biden. Sau un alt scandal, despre care nu știm deocamdată nimic, va izbucni pe neașteptate și va scurcircuita cursa pentru Casa Albă.
* Sondjele de opinie greșesc din nou. Din momentul în care Biden a obținut nominalizarea la președinție din partea Partidului Democrat, sondajele naționale i-au oferit un avantaj constant asupra lui Trump. Chiar și în statele swing, care au arătat o cursă mai strânsă, Biden a avut un avans constant în fața republicanului, în afara marjei de eroare.
După cum a demonstrat 2016, sondajele naționale sunt cumva irelevante, iar sondajele la nivel de stat își pot rata ținta. Alegătorii americani nu aleg președintele în mod direct, ci aleg un grup de electori fac acest lucru pentru ei. De altfel, Hillary Clinton a câștigat votul popular cu peste 3 milioane de sufragii, dar a pierdut lamentabil votul pentru Colegiul Electoral.
În plus, sondajele din 2016 au ignorat, trecut cu vederea sau pur și simplu nu au prezentat în mod intenționat cifrele reale legate de numărul de alegători albi, fără studii care au ieșit masiv la vot și l-au ales pe Trump.
Nu trebuie uitat, de asemenea, că numeroși americani (80 de milioane, după unele estimări) intenționează să voteze prin corespondență în acest an. Republicanii au promis deja să conteste în mod agresiv buletinele de vot pentru a preveni ceea ce ei afirmă că ar fi „fraude electorale pe scară largă” (democrații afirmă că eforturile conservatorilor echivalează cu „suprimarea drepturilor de a vota”). Dacă alegătorii își completează formularele în mod incorect sau nu respectă procedura adecvată sau dacă există întârzieri sau întreruperi în livrarea corespondenței, acest lucru ar putea duce la eliminarea buletinelor de vot valabile. Secțiile de votare cu personal insuficient sau limitat ar putea, de asemenea, face mai dificilă votarea în ziua alegerilor, descurajând astfel americanii care au fost considerați de către sondaje drept „votanți probabili.”
* Trump va câștiga suficiente state-cheie. Chiar dacă sondajele prezintă un avantaj relativ confortabil pentru Biden, există destule state în care Trump este în față sau în marja de eroare pentru ca aritmetica Colegiului Electoral să poată la o adică funcționa perfect pentru el: sunt statele-cheie, cele care vor decide alegerile. Să nu uităm că, chiar dacă Trump a pierdut votul popular național la alegerile din 2016, el a avut un avantaj solid în Colegiul Electoral (unde fiecare stat obține un număr de voturi în funcție de populația sa).
Unele dintre statele swing pe care le-a câștigat în urmă cu patru ani – cum ar fi Michigan și Wisconsin – par greu de câștigat de către republican în 2020. Dar dacă va obține victorii în restul acestor state importante (chiar și victorii strânse, de doar câteva mii de voturi), atrăgând și mai mulți votanți albi, needucați în locuri precum Pennsylvania și Florida, Trump poate atinge cele 270 de voturi necesare pentru a câștiga Casa Albă. În acest context, analiștii au repetat că, pentru a câștiga statele-cheie, președintele Trump trebuie să-și maximizeze performanța cu alegătorii din mediul rural, să-și oprească eroziunea electorală în suburbii și să convingă alegătorii albi care nu au votat în 2016 că merită să fie reales.
Există chiar scenarii în care el și Biden obțin fiecare câte 269 de voturi, creând o egalitate care ar fi decisă de delegațiile statului la Camera Reprezentanților, dintre care majoritatea ar fi probabil de partea lui Trump. Am scris recent despre acest lucru: conform celui de-al 12-lea amendament la Constituția SUA, dacă niciun candidat nu are majoritata voturilor Colegiului Electoral sau cei doi sunt la egalitate, atunci Camera Reprezentanților îl alege pe președinte din primii trei clasați. Democrații controlează acum Camera Reprezentanților și sunt favoriți să-și mențină majoritatea aici și după alegerile din noiembrie. Dar, conform formulării celui de-al 12-lea amendament, nu majoritatea membrilor Camerei îl alege pe președinte, ci majoritatea delegațiilor din state. Aceasta înseamnă că sunt reprezentate SUA ai fiecărui stat se reunesc pentru a da un singur vot. Așadar, de exemplu, cei 53 de reprezentanți ai Californiei, dintre care 45 sunt în prezent democrați, ar avea aceeași pondere în alegerea președintelui ca și votul exprimat de singurul reprezentant republican din Wyoming. În total, în Camera Reprezentanților sunt în prezent 232 de democrați și 197 republicani. Dar, dacă se iau în considerare statistică, republicanii au majoritatea a 26 de delegații de stat, în timp ce democrații controlează 22. Acest scenariu îl avantajează clar pe Trump.
* Gafele lui Biden îi vor face să piardă. Până în acest moment, fostul vicepreședinte american a derulat o campanie foarte disciplinată și organizată. Izolat în cea mai mare parte a timpului în subsolul casei sale din Delaware din cauza pandemiei de coronavirus, democratul a reușit să stea în afara luminii reflectoarelor și să evite situațiile în care gafele lui îl puteau pune în dificultate. În plus, presa americană de stânga pare să fi făcut un scut în jurul lui, evitând să îi pună întrebări dificile și să-l preseze în legătură cu afacerile dubioase ale fiului său.
Ultimele zile de campanie vor fi însă diferite. Cu o expunere mai mare, cu mai multe apariții la televizor și cu câteva mitinguri mai elaborate, există riscul ca democratul să spună sau să facă ceva care îl va costa la vot. Nu este exclus ca mașinăria de gafe numită Joe Biden să fie astfel principalul adversar al lui Joe Biden.
* Diferențele prea mari de opinie din interiorul coaliției care îl susține pe Biden. Alegătorii din spatele democratului nu sunt nici pe departe un grup unitar. Campania lui este un amestec de democrați pur-sânge, moderați din suburbii, republicani dezamăgiți de Trump, liberali tradiționali din clasa muncitoare americană, minorități etnice, progresiști și extremiști de stânga. Sunt o mulțime de interese diferite și contradictorii care au un numitor comun (ura față de Trump) și care ar putea reacționa imprevizibil dacă Biden nu le satisface cererile sau nu răspunde cum se cuvine așteptărilor lor. Nimeni nu garantează că toți acești alegători atât de diferiți vor vota ca un bloc compact în favoarea democratului și nu ar putea da peste cap rezultatul final al unei confruntări care, cel puțin până acum, pare că va fi câștigată de Joe Biden.
Surse: BBC, FoxNews, RealClearPolitics, NPR, New York Post
Foto: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
22 comentarii