G4Media.ro

Care sunt țările UE cu cel mai mare raport al impozitelor față…

sursa foto: Pexels/ Nataliya Vaitkevich

Care sunt țările UE cu cel mai mare raport al impozitelor față de PIB / Unde se plasează România

Raportul dintre impozite și PIB a înregistrat o ușoară scădere în UE în 2023, însă datele diferă semnificativ de la o țară la alta. Raportul dintre impozite și PIB înseamnă ponderea veniturilor fiscale și a contribuțiilor sociale nete în produsul intern brut al unei țări, potrivit Rador Radio România.

Conform celor mai recente date Eurostat, Franța a avut cel mai mare raport (45,6%), urmată de Belgia (44,8%) și Danemarca (44,1%).

La polul opus, cele mai scăzute ponderi au fost raportate în Irlanda (22,7%), România (27,0%) și Malta (27,1%). Media UE pentru 2023 a fost de 40%, cu doar 0,7% mai mică decât anul precedent.

Raportul impozite/ PIB a crescut în 11 țări din UE între 2022 și 2023, notează Euronews.

Grecia – cea mai mare scădere

Cele mai mari creșteri procentuale au fost în Cipru (+2,9%), Luxemburg (+2,6%), Irlanda (+1,6%) și Danemarca (+1,5%). În schimb, Grecia (-2,1%), Franța (-2%) și Germania (-1,4%) au înregistrat cele mai mari scăderi, în timp ce un total de 12 țări din UE au înregistrat o scădere de cel puțin 0,1%. Privind numai zona euro, raportul impozit/PIB a scăzut și el, la 40,6% în 2023, de la 41,4% în anul precedent.

Impozitele directe și indirecte ca procent din PIB au scăzut în 2023, în timp ce contribuțiile sociale nete au crescut ca procent din PIB.

Trei tipuri de impozite

Veniturile din impozite și contribuții sociale pot fi grupate în trei categorii sau tipuri principale:

– în primul rând, impozitele indirecte definite ca impozite legate de producție și import (cum ar fi taxa pe valoarea adăugată – TVA);

– în al doilea rând, impozitele directe constând în impozite curente pe venit și avere;

– în al treilea rând, contribuțiile sociale nete.

Diferența dintre impozitele directe și indirecte este că, pentru impozitele directe, povara plății acestora nu poate fi transferată cu ușurință către alte părți. Pentru impozitele indirecte, cum ar fi TVA-ul, depinde de elasticitatea prețului cererii și ofertei cine va ajunge să plătească în final impozitele.

Sursa: ECONOMISTAS / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează