EXCLUSIV Carieră la Academia de Poliție: Un asistent universitar a fost condamnat definitiv în 2018 pentru că a divulgat unor studenți subiectele înaintea examenului de licență. În 2024, a avansat la gradul de comisar-șef și lector universitar – predă ”Tactică polițienească”
Un polițist-asistent universitar condamnat penal definitiv, în 2018, pentru divulgarea subiectelor la disciplina ”Combaterea Criminalității Organizate” de la examenul de licență din cadrul Academiei de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” a avansat spectaculos din punct de vedere profesional. Rămas angajat al Academiei, Ștefan Gabriel Dascălu a ajuns, în 2024, lector universitar și comisar-șef, predându-le viitor ofițeri un curs-cheie: ”Tactică polițienească”. Dascălu, fiul unui fost profesor și conducător de doctorate din Academie, a fost acuzat de plagiat într-o investigație a Emiliei Șercan. El nu a răspuns întrebărilor G4Media.ro. Biroul de Presă al instituției de învățământ superior a transmis că față de proaspătul lector instanța nu a pronunțat o hotărâre de condamnare, ci de amânare a aplicării pedepsei, ceea ce nu i-a afectat drepturile de a avansa.
Pe 29 noiembrie 2018, printr-o decizie a Tribunalului București devenită definitivă la începutul lui 2019, inculpatul Ștefan Gabriel Dascălu a fost condamnat la o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani. Acuzația: folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, dacă aceste acțiuni au avut drept scop obținerea pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Completul de judecată a stabilit ca, pe parcursul termenului de supraveghere, Dascălu să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 zile în cadrul Fundației pentru Promovarea Sancțiunilor Comunitare sau în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3. El a fost obligat la plata sumei de 2.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat.
Decizia a fost luată în cadrul unui dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție în care Dascălu recunoscuse faptul că ”în calitate de cadru universitar al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și persoană care a participat la elaborarea subiectelor la disciplina Combaterea Criminalității Organizate pentru sesiunea de licență din iulie 2017, la data de 03.07.2017, cu o zi înainte de derularea examenului de licență, a dat la doi studenți subiectele ce urmau să se regăsească în grilele de la materia de specialitate, la examenul din data de 04.07.2017, informații ce aveau caracter nepublic la momentul furnizării și pe care cele două persoane le-au transmis colegilor de grupă. Ca urmare, 30 din cei 32 de studenți care au participat la examenul de licență la specialitatea respectivă au obținut astfel un folos necuvenit constând în obținerea notei 9,70 la examen și promovarea examenului de licență.” La acel moment, Dascălu era ofițer specialist și asistent universitar.
În ciuda acestei sentințe, Dascălu a rămas în continuare angajat al Academiei și, la trei luni distanță de la momentul la care decizia a devenit definitivă, s-a înscris la un concurs în urma căruia țintea să avanseze la gradul de lector universitar. În timpul documentării unei investigații de presă pe marginea acestei intenții, purtătorul de cuvânt al Academiei la acel moment, conferențiarul Petrică Mihai Marcoci a transmis faptul că sentința penală nu îi interzisese lui Dascălu să predea și că Statutul Polițistului nu prevede excluderea din sistem pentru cei care primesc pedepse cu amânare. Marcoci a adăugat, însă, că Dascălu a decis să se retragă din concurs și să rămână în Academie, pe altă poziție. G4Media.ro a aflat că noua poziție a fost de ofițer specialist în cadrul Serviciului Tehnologia Informației și Comunicații, având ca atribuții, printre altele, întreținerea platformelor de e-learning și actualizarea site-ului instituției.
Dascălu a avut acest job până anul trecut, când s-a înscris, ca unic candidat, la alt concurs organizat de Academie pentru postul de lector universitar, prevăzut cu gradul de comisar-șef de poliție la disciplina „Tactică de specialitate aplicativă poliție I (Tactică polițienească)”, „Cooperare polițienească internațională”. Conform tematicii de concurs, examenul a abordat, printre altele, secțiuni precum Organizarea și funcționarea Poliției Române, Statutul polițistului, Codul de etică și deontologie al poliţistului, Cooperarea judiciară internațională în materie penală.
În aprilie 2024, Dascălu a câștigat concursul, salariul minim de încadrare prevăzut în documentația de concurs fiind de 5.969 lei.
Referitor la problema penală din CV-ul candidatului în contextul participării la acest concurs, Biroul de Presă al Academiei a susținut că ”Față de comisarul șef de poliție Dascălu Ștefan Gabriel nu a fost pronunțată o hotărâre de condamnare, ci amânare a aplicării pedepsei, situație în care potrivit art. 2729 din Legea 360/2002 privind Statutul Polițistului se dispune repunerea în funcția deținută și în toate drepturile avute, inclusiv compensarea celor de care a fost privat.”
În 2020, la un an după ce decizia penală a rămas definitivă, jurnalista Emilia Șercan a publicat un articol în care Ștefan Gabriel Dascălu era acuzat de plagiat. În răspunsul pentru G4Media.ro, Academia a afirmat că acesta nu a făcut obiectul vreunei cercetări pentru plagiat.
În alt articol despre această Academie, Șercan a făcut portretul lui Ioan, tatăl lui Ștefan Gabriel Dascălu, precum și un rezumat al carierei acestuia din urmă.
Astfel, Dascălu Junior a absolvit Facultatea de Drept de la Universitatea Bioterra (2001-2005), acolo unde tatăl său, Ioan Dascălu, a fost profesor; apoi ”Intrarea sa în corpul didactic de la Academia de Poliție a fost pregătită pe repede înainte. Imediat ce a susținut doctoratul, și-a publicat teza și a început să publice articole în diverse reviste, pentru a avea punctajul necesar, după cum arată fișa de verificare.”
Despre senior, Șercan a relatat că ”a fost profesor universitar și conducător de doctorate la Academia de Poliție. Cu sau fără voia lui, Dascălu senior va rămâne în istoria studiilor doctorale din România ca fiind cel care, alături de Gabriel Oprea și Costică Voicu, a înființat în 2002 un domeniu doctoral unic în lume: Ordine Publică și Securitate Națională (OPSN).” Printre tezele de doctorat coordonate de Ioan Dascălu s-au aflat unele asupra cărora au existat dezvăluiri de plagiat; aceste scandaluri ar fi provocat demisia sa din cadrul Școlii Doctorale de la Academie în 2017.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii