Carmen Dan, după audierea de 6 ore la DIICOT în dosarul „10 august”: Anchetatorii au vrut să lămurească rolul ministrului de Interne în acea zi. Nu am comunicat cu persoane politice, am trimis informări doar premierului
Fostul ministru de Interne Carmen Dan a declarat, vineri, la ieșirea de la audierea ca martor la DIICOT în dosarul „10 august”, că anchetatorii au vrut să lămurească rolul ministrului de Interne în acea zi. Carmen Dan a susținut că în 10 august 2018 s-a aflat în biroul ei de la Ministerul de Interne, că nu a comunicat cu persoane politice, ci a trimis informări doar premierului Viorica Dăncilă.
„E absolut firesc ca organele de anchetă să cheme la audieri orice persoană. Mă așteptam să fiu chemată încă de anul trecut. Nu s-a pus problema niciun moment să evit să mă prezint”, a spus Carmen Dan.
Ea a precizat că audierea a durat destul de mult „pentru că cei care au pus întrebări, anchetatorii, au fost interesați să lămurească multe aspecte – rolul pe care l-a avut ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, în acea zi”.
Fostul ministru a menționat că „în niciun caz” nu a avut un rol activ, de coordonare.
„M-am aflat la mine în birou, în centrul de comandă. (…) Ministrul, indiferent de culoarea politică, nu conduce misiunile operative”, a adăugat Carmen Dan.
„Nu am vorbit cu Liviu Dragnea. Am făcut precizări și referitor la comunicarea cu anumite persoane politice, mi-au fost indicate, am spus că nu am comunicat, nu am avut întâlniri în acea zi cu nicio persoană politică. Am trimis comunicări premierului, în exercitarea activității guvernamentale”, a mai spus Carmen Dan.
Întrebată dacă consideră că a fost o tentativă de lovitură de stat, aceasta a replicat: „Nu am lămurit eu aspectele de genul acesta, am spus care cred că e părerea mea referitor la modul în care s-a organizat, coordonat, susținut acea activitate”.
Fostul ministru de Interne Carmen Dan a fost citată la DIICOT pentru a fi audiată, în calitate de martor, în dosarul privind intervenţia violentă a jandarmilor la protestul din 10 august 2018 din Piaţa Victoriei. Ea a sosit la ora 10.00 la sediul DIICOT. Atât la sosire, cât și la plecare, Carmen Dan a fost huiduită de protestatari.
Carmen Dan a susținut permanent că nu a ordonat riposta violentă a jandarmilor asupra manifestanților, dar informațiile declasificate au demonstrat că ea a fost la comanda ministerului în acea zi.
Procurorii DIICOT au reluat audierile în dosarul privind intervenţia în forţă a jandarmilor, după ce miercuri a fost citat procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a fost atunci în Piaţa Victoriei şi s-a sesizat în legătură cu acţiunea jandarmilor.
DIICOT are în lucru un dosar preluat de la Secţia Parchetelor Militare, în care sunt cercetaţi şefii din Jandarmerie care au dirijat acţiunea de intervenţie din 10 august 2018. Este vorba de colonelul Ionuţ Cătălin Sindile, şeful Jandarmeriei Române; colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, prim-adjunct al Jandarmeriei Române; maiorul Laurenţiu Cazan, director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, dar şi secretarul de stat Dan Chirică.
Procurorii militari susţineau că „mai multe acţiuni sunt suspectate a se circumscrie unor acte menite să determine şi să justifice necesitatea unei acţiuni de restabilire a ordinii publice şi să ajute la crearea aparenţei unei acţiuni legale de intervenţie în forţă a unităţilor de jandarmi pentru evacuarea protestatarilor aflaţi în Piaţa Victoriei din Bucureşti, cu consecinţa vătămării drepturilor legitime ale majorităţii protestatarilor privind libertatea de exprimare şi libertatea de întrunire prevăzute de Constituţia României, Legea nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice şi Convenţia pentru apărarea drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale, precum şi cu consecinţa exercitării unor acte de violenţă nejustificate de situaţia operativă şi de nevoile reale de imobilizare a persoanelor turbulente – acte îndreptate inclusiv împotriva copiilor, altfel decât în mod gradual şi fără a înceta după realizarea scopului misiunii, producându-se astfel vătămarea unui număr mare de participanţi la protest”.
De asemenea, DIICOT are în lucru o sesizare a Jandarmeriei Române, care a reclamat acţiuni împotriva ordinii constituţionale (art. 397 din Codul penal).
Foto: Inquam Photos / Liviu Florin Albei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii