G4Media.ro

Carmen Dan spune că sistemul STS a funcționat defectuos la europarlamentare și…

Carmen Dan spune că sistemul STS a funcționat defectuos la europarlamentare și că monitorizarea ar trebui să treacă la AEP / Șeful Autorității Electorale o contrazice 

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut, marți, că sistemul de monitorizare folosit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) la alegerile europarlamentare a funcționat defectuos și că ar trebui ca acesta ar trebui să treacă în sarcina Autorității Electorale Permanent (AEP). Ea a fost contrazisă însă de șeful AEP, Florin Mitulețu-Buică, în conferința de presă susținută după ședința de Guvern, care a spus că sistemul a funcționat fără probleme, începând din 2016 și că ar trebui să rămână în continuare la STS.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost audiată, marți, la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la alegerile europarlamentare şi la referendumul din 26 mai.

Întrebată de jurnaliști, după audieri, dacă softul pentru alegeri ar trebui să fie făcut de o firmă privată, care nu are nicio legătură cu Armata sau cu vreo instituţie de stat, Carmen Dan a spus: „Da, aprecierea mea asta ar fi, că acest sistem n-ar trebui sa fie în competenţa şi responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special. Dacă ne dorim un proces electoral transparent, atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia şi aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina în felul acesta suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”.

Chestionată asupra unei remarci din timpul audierilor, respectiv de ce a fost nevoie de un timp de votare de opt minute, ministrul de Interne a arătat că această întrebare „trebuie pusă STS”.

„Vă rog să puneţi această întrebare STS, pentru că sunt date pe care noi le-am avut puse la dispoziţie de către STS. Ce am sesizat, vizavi de îngreunarea procesului de votare, s-a discutat personal de către mine cu generalul Vasilca (directorul STS – n.r.), mai ales în data de 26 mai. Urmare a fost şi corespondenţa pe care noi am transmis-o tocmai sesizând că operarea acestor tablete este deficitară din punctul nostru de vedere. STS bineînţeles că a făcut propriile verificări (…) Eu gândesc ca cetăţean că manipularea defectuoasă era evidenţiată în aceşti timpi. Eu nu acuz nicio instituţie care s-a aflat în procesul electoral. Tocmai de aceea precizam că MAI a avut un rol proactiv în relaţia cu aceste instituţii. Directorul general al STS nu m-a contrazis, dimpotrivă”, a spus Carmen Dan, citată de Agerpres.

În ceea ce priveşte informaţiile conform cărora se trecea o carte de identitate de mai multe ori prin sistem, ministrul a susţinut că „erau informaţii care ajungeau la MAI din secţiile de votare”.

„Erau informaţii care ajungeau la minister din secţiile de votare sau din ceea ce încercam noi să identificăm ca explicaţie vizavi de numărul mare notificări pe care le-am primit, inclusiv din primele ore de votare. Toate acele semnalări au fost verificate de colegii mei”, a spus ministrul.

În ceea ce priveşte operarea informaţiilor „în mod defectuos”, Carmen Dan a fost întrebată ce dovezi a avut în acest sens. „Este concluzia pe care am tras-o noi după ce am analizat toate aspectele care au generat aceste semnalări. Eu nu am control asupra softului. STS deţine softul, are şi posibilitatea instruirii operatorilor, este şi cel care primeşte informaţia. Deci nu avem acces în funcţionarea acestui sistem, este în competenţa exclusivă a STS şi sunt cei mai îndreptăţiţi să răspundă”, a răspuns Carmen Dan.

În schimb, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, este de părere că sistemul de monitorizare a prezenţei la vot ar trebui să rămână deocamdată la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, să funcţioneze ca până acum, iar în viitor, dacă vor exista posibilităţi tehnice şi legale, să fie preluat de AEP.

„Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot a fost utilizat în anul 2016 la alegerile locale, nu a fost nicio contestaţie cu privire la acest sistem informatic. În anul 2016, la alegerile pentru Parlament, în ţară şi în străinătate a fost folosit acelaşi sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal. La fel, nu a fost sesizată sau trimisă vreo contestaţie cu privire la acest sistem informatic centralizat. În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat. La alegerile pentru Parlamentul European sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest sistem informatic a apărut şi acea opţiune ca alegătorul să voteze şi la referendumul consultativ. Şi la nivelul AEP, cât şi la nivelul BEC nu am avut o informaţie că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul. (…) Eu susţin ca la acest moment să funcţioneze aşa cum a funcţionat, iar în viitor, dacă AEP va avea din punct de vedere legal şi din punct de vedere tehnic posiblitatea să preia acest sistem informatic, fără nicio problemă (îl va prelua – n.r.)”, a declarat preşedintele AEP, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.

El a susţinut că AEP nu are, în acest moment, nicio informaţie cu privire la vicierea sistemului informatic sau al tabletelor astfel încât să poată exista posibilitatea de vot multiplu.

Florin Mituleţu-Buică a mai spus că niciuna dintre instituţiile implicate în organizarea procesului electoral din 26 mai – Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Institutul Naţional de Statistică, Biroul Electoral Central – nu au deţinut date şi informaţii care să ducă la suspiciunea de fraudă electorală.

Foto: Inquam Photos / George Călin

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Bai fraților, va rog eu, nu mai veniti cu articole de genul asta despre Carmen Dan, ca femeia este redusa mintal. Mai multa coerenta in declaratii si mai cinstita este o maimuta de la Baneasa, pe cuvânt.
    Lăsați-o moarta cu toate oligofrenele astea, ca miroase urat.

  2. Pe Carmen Dan , cred ca nu mai are cine s-o ciocaneasca!

  3. Asta e treaba cu facerea de bine , stimabili domni si doamne din STS. Cum va simtiti batjocoriti de o individa monument de incompetenta si inadecvare ajunsa ministru de interne doar pentru ca neintrecuta in materie de slugrnicie?

    • eu nu pricep cum o institutie ca asta nu zice nimic. e acuzata fara nicio dovada si tace din gura. chiar nu le e rusine si lor? sa iasa in pana mea sa dezminta si sa o faca pe asta de kkt. ca datoria lor e fata de cetateni, nu fata de secretara asta redusa mintal.

  4. Mafiotii vor sa scoata sistemul de monitorizare la viitoarele alegeri.

    • Mai exact trecerea din atributiile unei structuri militarizate in subordinea unora pe care nu-i controleaza nici dracu’ si (spera ca) nu vor raspunde veci-pururi pentru matrapazlacuri. Cam asta e miza. 💡

      Cu STS-ul este mai greu sa faci manevre, ca sunt log-uri care se pastreaza, sunt ordine scrise … a convins-o Ciordache pe Duoamna Microfon ca e mai bine asa, ca sa nu fie mai rau.

  5. Degeaba o contrazice seful Autoritatii Electorale pe tzatza Dan, defectuos inseamna ca n-a functionat in favoarea psd, mai rau, a impiedicat psd sa apeleze la arma sa electorala favorita: plimbarea cu autobuzul a votacilor de la o sectie la alta. Pentru psd asta inseamna defectuos.

    • „În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat.”
      Va dati seama in ce rahat e psd-ache daca nici cu votul lor morisca n-au reusit sa-si treaca referendumul? Astia lupta pentru supravietuire, sa nu le-o permitem, cu blindete si hotarire. La rahat cu psd.

  6. Muie PSD. Mafiotii vor sa scoata sistemul de monitorizare la viitoarele alegeri.

  7. Mergem inainte, fratilor, sa mai avem putina rabdare pana la alegeri …. pana o sa dam jos ciuma rosie …. deh, asta e democratia

  8. tocmai despre aceasta s-a mai spus de multe ori ca mafia va umbla la codul electoral, lor le trebue sa fure macar 10% ca psd sa ramina pe linia de plutire, prin metode kgb-iste si cu ajutorul ccr vor sa fraudeze alegerile

  9. Mafia de la putere urmareste in primul rand sa scoata STS-ul la viitoarele alegeri. Neaparat le trebuie ca tabletele, daca raman, sa fie controlate de putere prin omul pus de ei la AEP. De aceea mafiotii au facut comisie parlamentara pentru asa-zise fraudari desi tot ei sunt cei care au organizat alegerile. Acele tablete, dar mai ales faptul ca STS le controleaza, incurca foarte mult planurile ciumei rosii PSD-ALDE-UDMR de fraudare a alegerilor.

  10. PSD vrea să fure alegerile, demonstrând că ei nu înţeleg nimic din lumea în care trăiesc.

  11. de ce oare s-a facut comisia de anchetare a alegerilor, cu volguta in frunte?
    au fost injurati in toate catunele, si ei continua sa se creada iubiti.
    a mai fost unul care traia cu iluzia iubirii de catre popor, a murit impuscat.

  12. Carmenuș, păpușa,
    Sunt curios: ai sunat la Rahova înainte de a da declaratte, pt. că mie ideea cu renunțarea la STS îmi miroase a sală de dușuri de pușcărie, cu săpunuri scăpate pe podea la tot pasul…?

  13. Politia romana tot mafie statala ramane…

  14. Hai să fim serioși cu această slugă a lui dragnea! ăștia din psd vorbesc de fraude, ei care își cărau oamenii cu autocarele prin Oltenia dintr-un sat în altul să voteze de mai multe ori? ăștia, specialiștii în furt electoral? ășia s-au găsit să vorbească despre fraude!… să-i lăsăm naibii în urmă și să încercăm și noi să devenim o țară. Poate tocmai asta îi problema că nu or mai putut fura, și așa au încercat, aduceți-vă aminte cum a fost prinsă mă-sa lui făgădău de la Constanța. când îi auzi pe ăștia din psdeu vorbind despre hoți, este identic cu discuția unui criminal în serie despre moralitate. Aceste pramatii politice nu se pot împăca nicidecum cu ideea că lumea s-a săturat de ei și că nu-i mai crede nici naiba. Niște neica nimeni caută acul în carul cu fân!!!

  15. Circula pareri, e drept, nu prea fondate, ca Dragnea ar mai ceva influenta asupra Vioricai Dancila. Vom vedea dupa testul simplu al remanierii guvernamente. Daca diafana in gumari va fi “remaniata”, atunci da, Viorica are o libertate totala fata de centrul de comanda de la Rahova. Dar daca diafana ramane la interne, e semn ca Viorica paste tot priponita, insa ceva la larga de curm.

    Revenind la Carmen Dan, individa este chiar interesanta din punct de vedere antropologic. Cu o tinuta vestimentara nu doar demodata ci venita de-a dreptul din perioada de emancipare a tarancutelor ajunse de la tara la oras, initiata de Nicu si continuata de Dragnea (deux pieces, dantelute, esarfa din poliacrilonitril si margele de sticla), diafana in gumari ne delecteaza la fiecare aparitie publica pentru asa zisele sale “declaratii”, in fapt, niste scrisorele literar artistice, compuse la nivel de adolescenta de provincie tradata in dragoste, usor patetice, de genul, “sa-mi dai scrisorile inapoi”. Contributia ei personala la compunerea acestor “declaratii” este incontestabila, la fel si ajutorul primit de la aparatul MAI, de la vreo purtatoare ceva mai talentata la scris. Slava Domnului, MAI e doldora de purtatoare de toate felurile, trebuie sa manance si sotiile si fiicele o paine speciala, este? Stilul este absolut inconfundabil, un amestec de demonstrativ, narativ si interogativ, luate in parti egale si aplicate pe un vocabular de scoala medie, de profil tehnologic. In concluzie, o sinistra de ministra, una pe langa care o Alexandrina Gainuse sau o Ana Muresan, la timpul lor, pareau niste Marii Curie intr-o turma de vite.
    Are acest minister o vocatie speciala de a se lasa condus de tot felul de specimene, de la “am fost un dobitoc” (Postelnicu), la Gealu’ Izmana, Stroe triangulatul, Cristian David ras-botezatu’ sau aceasta Carmen Pronume Dan, o culme a imposturii absolute.

    • @Franklin
      Comentariul ăsta îmi aduce aminte de Toma Caragiu in „Mefisto” .
      Chapeau! 🙂

  16. Fadoino, da nu mai bine monitorizeaza Ciordache cu creionul chimic muiat in bale ? Spune-ne si noua de cand o institutie a statului -fie si militarizata-e suspecta ca zici tu care esti mama (acum si tata) infractionalitatii in tara asta ?! Ce credibilitate, expertiza , poti avea mai ales dupa comportamentul criminal din 10 August, fa ?! Sluga a Infractorului , care ai compromis iremediabil, pentru generatii Jandarmeria …..Culcat !

    • Ce nu e clar? E ordin pe unitate sa dispara STS din ecuatie. Altfel psd nu mai controleaza alegerile.
      Vor sa mute sistemul la AEP pentru ca acolo au o sluga. Ca sa ne dam seama ca alegerile astea nu sunt tocmai ce ar trebui sa fie.

  17. Daca ati obsevat , au incercat si varianta cu ”o firma”in locul STS-ului , cam asa : tonomatul din latrina 3 paseaza si secretara prizei preia si marcheaza in poarta goala ! Nu mai suntem in anii ’90 cand inlocuiati cu totul sacii cu voturi-mafiotilor !!

  18. „Preluarea STS pt ca frauda la alegeri” e doar varful aisbergului, care momentan ii doare pe mai multi pe$edei dintr-o data. Sa nu uitam ca fix aceeasi institutie stie cateva detalii interesante despre niste apeluri din 10 august 2018.
    Surpriza sau nu, aceleasi detalii le stie si duamna din poza ….
    🙂

  19. Cine se mai uita in gura la proasta asta? E o proasta vicleana si rea, umbla dupa bani cu limba scoasa.