Carmen Dan spune că sistemul STS a funcționat defectuos la europarlamentare și că monitorizarea ar trebui să treacă la AEP / Șeful Autorității Electorale o contrazice
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a susținut, marți, că sistemul de monitorizare folosit de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) la alegerile europarlamentare a funcționat defectuos și că ar trebui ca acesta ar trebui să treacă în sarcina Autorității Electorale Permanent (AEP). Ea a fost contrazisă însă de șeful AEP, Florin Mitulețu-Buică, în conferința de presă susținută după ședința de Guvern, care a spus că sistemul a funcționat fără probleme, începând din 2016 și că ar trebui să rămână în continuare la STS.
Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a fost audiată, marți, la Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea posibilelor fraude la alegerile europarlamentare şi la referendumul din 26 mai.
Întrebată de jurnaliști, după audieri, dacă softul pentru alegeri ar trebui să fie făcut de o firmă privată, care nu are nicio legătură cu Armata sau cu vreo instituţie de stat, Carmen Dan a spus: „Da, aprecierea mea asta ar fi, că acest sistem n-ar trebui sa fie în competenţa şi responsabilitatea exclusivă a unui serviciu special. Dacă ne dorim un proces electoral transparent, atât timp cât avem o autoritate independentă, cum este AEP, care ar putea să preia şi aceste prerogative. Eu cred că s-ar elimina în felul acesta suspiciuni că în procesul electoral ar putea fi imixtiuni”.
Chestionată asupra unei remarci din timpul audierilor, respectiv de ce a fost nevoie de un timp de votare de opt minute, ministrul de Interne a arătat că această întrebare „trebuie pusă STS”.
„Vă rog să puneţi această întrebare STS, pentru că sunt date pe care noi le-am avut puse la dispoziţie de către STS. Ce am sesizat, vizavi de îngreunarea procesului de votare, s-a discutat personal de către mine cu generalul Vasilca (directorul STS – n.r.), mai ales în data de 26 mai. Urmare a fost şi corespondenţa pe care noi am transmis-o tocmai sesizând că operarea acestor tablete este deficitară din punctul nostru de vedere. STS bineînţeles că a făcut propriile verificări (…) Eu gândesc ca cetăţean că manipularea defectuoasă era evidenţiată în aceşti timpi. Eu nu acuz nicio instituţie care s-a aflat în procesul electoral. Tocmai de aceea precizam că MAI a avut un rol proactiv în relaţia cu aceste instituţii. Directorul general al STS nu m-a contrazis, dimpotrivă”, a spus Carmen Dan, citată de Agerpres.
În ceea ce priveşte informaţiile conform cărora se trecea o carte de identitate de mai multe ori prin sistem, ministrul a susţinut că „erau informaţii care ajungeau la MAI din secţiile de votare”.
„Erau informaţii care ajungeau la minister din secţiile de votare sau din ceea ce încercam noi să identificăm ca explicaţie vizavi de numărul mare notificări pe care le-am primit, inclusiv din primele ore de votare. Toate acele semnalări au fost verificate de colegii mei”, a spus ministrul.
În ceea ce priveşte operarea informaţiilor „în mod defectuos”, Carmen Dan a fost întrebată ce dovezi a avut în acest sens. „Este concluzia pe care am tras-o noi după ce am analizat toate aspectele care au generat aceste semnalări. Eu nu am control asupra softului. STS deţine softul, are şi posibilitatea instruirii operatorilor, este şi cel care primeşte informaţia. Deci nu avem acces în funcţionarea acestui sistem, este în competenţa exclusivă a STS şi sunt cei mai îndreptăţiţi să răspundă”, a răspuns Carmen Dan.
În schimb, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, este de părere că sistemul de monitorizare a prezenţei la vot ar trebui să rămână deocamdată la Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, să funcţioneze ca până acum, iar în viitor, dacă vor exista posibilităţi tehnice şi legale, să fie preluat de AEP.
„Sistemul de monitorizare a prezenţei la vot a fost utilizat în anul 2016 la alegerile locale, nu a fost nicio contestaţie cu privire la acest sistem informatic. În anul 2016, la alegerile pentru Parlament, în ţară şi în străinătate a fost folosit acelaşi sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi prevenirea votului ilegal. La fel, nu a fost sesizată sau trimisă vreo contestaţie cu privire la acest sistem informatic centralizat. În 2018, la referendumul pentru revizuirea Constituţiei, nu a putut fi utilizat pentru că aveam doar 20 de zile în consultare cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, s-a ajuns la concluzia că nu poate fi utilizat. La alegerile pentru Parlamentul European sistemul acesta informatic a fost pregătit din timp. În acest sistem informatic a apărut şi acea opţiune ca alegătorul să voteze şi la referendumul consultativ. Şi la nivelul AEP, cât şi la nivelul BEC nu am avut o informaţie că acest sistem ar fi fost viciat într-un fel sau altul. (…) Eu susţin ca la acest moment să funcţioneze aşa cum a funcţionat, iar în viitor, dacă AEP va avea din punct de vedere legal şi din punct de vedere tehnic posiblitatea să preia acest sistem informatic, fără nicio problemă (îl va prelua – n.r.)”, a declarat preşedintele AEP, într-o conferinţă de presă, relatează Agerpres.
El a susţinut că AEP nu are, în acest moment, nicio informaţie cu privire la vicierea sistemului informatic sau al tabletelor astfel încât să poată exista posibilitatea de vot multiplu.
Florin Mituleţu-Buică a mai spus că niciuna dintre instituţiile implicate în organizarea procesului electoral din 26 mai – Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, Institutul Naţional de Statistică, Biroul Electoral Central – nu au deţinut date şi informaţii care să ducă la suspiciunea de fraudă electorală.
Foto: Inquam Photos / George Călin
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
26 comentarii