G4Media.ro

Cărturești: Decizia Consiliului Concurenței este uluitoare și revoltătoare. Justiția ne va da…

Sursa foto: Facebook Cărturești

Cărturești: Decizia Consiliului Concurenței este uluitoare și revoltătoare. Justiția ne va da dreptate / Și Nemira va contesta amenda în instanță

UPDATE: Nemira Publishing House S.R.L. consideră sancțiunea Consiliului Concurenței netemeinică şi anunță, într-un comunicat de presă, că o va contesta în instanţă.

„În toţi cei 33 de ani de activitate pe care îi sărbătorim, este pentru prima dată când Nemira face obiectul unei sancţiuni contravenţionale aplicate de către Consiliul Concurenţei. Nemira respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei şi va apela la toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia”, a transmis Nemira.

Nemira se declară surprinsă de decizia Consiliului Concurenţei, având în vedere argumentele şi probele pe care Nemira le-a pus la dispoziţia acestei instituţii ca răspuns la toate solicitările de informaţii primite pe parcursul investigaţiei precum şi în faţa Plenului Consiliului Concurenţei. Nemira a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurenţă pe tot parcursul investigaţiei, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate.

„Societatea noastră a colaborat cu Consiliul Concurenţei pe parcursul întregii investigaţii, pe deplin şi fără a avea nimic de ascuns. Considerăm că Nemira este nevinovată în raport de acuzaţiile aduse de Consiliul Concurenţei şi suntem dezamăgiţi că, în ciuda dovezilor şi explicaţiilor pe care le-am prezentat, concluzia Consiliului este de a aplica o astfel de amendă, prima de acest fel de când Nemira îşi desfăşoară activitatea. Mai mult, această decizie vine într-o perioadă extrem de dificilă pentru întreaga industrie datorită inflaţiei şi falimentului unor distribuitori importanţi de pe piaţă, şi ne va îngreuna misiunea asumată de promovare a lecturii pe una dintre cele mai mici pieţe de carte din Europa. În această situaţie, vom fi nevoiţi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăţia”, a declarat Ana Lotts-Nicolau, acţionar al Nemira Publishing House S.R.L.

Potrivit sursei citate, până la momentul publicării acestui comunicat, Consiliul Concurenţei nu a transmis către Nemira decizia de sancţionare, care trebuie să cuprindă motivele şi raţionamentul pentru această sancţiune. Prin urmare, motivele care au determinat autoritatea de concurenţă să aplice sancţiunea nu sunt încă integral cunoscute. Decizia Consiliului Concurenţei nu este definitivă, iar Nemira intenţionează să o conteste în instanţă, urmând ca aceasta să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, legalitatea şi temeinicia acestei decizii în privinţa Nemira, care îşi exprimă convingerea că instanţele competente vor constata nevinovăţia acesteia.

De asemenea, Nemira este implicată în mod activ în asigurarea conformităţii activităţilor sale de afaceri cu normele de concurenţă. În acest sens, Nemira a implementat un program intern de conformare cu normele de concurenţă prin instruirea personalului său în această privinţă şi a întreprins demersuri inclusiv pentru a contribui la diseminarea normelor de concurenţă către partenerii săi comerciali.

Nemira Publishing House este o editură independentă şi o afacere de familie cu capital integral românesc, care are ca misiune să aducă constant cititorilor poveşti puternice şi idei provocatoare. Nemira traduce unii dintre cei mai populari şi îndrăzneţi scriitori din toată lumea şi în acelaşi timp încurajează generaţiile noi şi emergente de scriitori români. De 33 de ani suntem în legătură permanentă cu cititorii noştri şi ne lăsăm călăuziţi de plăcerea lecturii. Nemira este o editură orientată spre inovare. În 2009 a lansat primele ebook-uri pe piaţa din România, iar în 2021 primele cărţi în format audiobook digital. Credem în literatură şi în puterea educaţiei de a salva vieţi. Libertatea de gândire, diversitatea, egalitatea şi empatia sunt aliaţii noştri cei mai de preţ pentru un viitor mai bun. De aceea încurajăm constant noi generaţii să citească şi luptăm pentru a creşte nivelul de educaţie în România prin campanii de social awareness validate de rezultatele obţinute.

Știrea inițială: Cărturești consideră că decizia Consiliului Concurenței privind amenda pentru limitarea vânzărilor către Bookster este „uluitoare și revoltătoare” și va afecta semnificativ și pe termen lung piața de carte din România, oricum fragilă. Cărturești anunță că va contesta amenda în justiție.

„După 24 de ani în care sprijină sectorul cultural și piața de carte, Cărturești este profund revoltat și indignat de decizia prezentată de Consiliul Concurenței.

Cărturești a avut o contribuție esențială în dezvoltarea pieței de carte, conștientizând importanța sprijinirii întregului ecosistem cultural prin acțiuni etice și transparente. S-a implicat activ în promovarea literaturii și a scriitorilor români printr-o serie de inițiative și evenimente precum: burse și rezidențe pentru scriitori, premii pentru industria cărții de copii din România, festivaluri de literatură, lansări de carte, însumând astfel peste 1000 de evenimente anual în toată țara. Mai mult, Cărturești a sprijinit și sprijină zeci de librării independente prin furnizare de carte deoarece concurența și diversitatea generează o piață de carte sănătoasă în beneficiul cititorilor”, se arată în comunicatul Cărturești remis G4Media.

Potrivit sursei citate, Consiliul Concurenței consideră că lanțul de librării Cărturești ar fi folosit practici neconcurențiale și este sancționat.

„O decizie uluitoare și revoltătoare, care nu doar că este în contradicție cu practicile și valorile Cărturești, ci și una care va afecta semnificativ și pe termen lung piața de carte din România, oricum fragilă.

Cărturești respinge fără rezerve concluziile și declarațiile publice fără substanță, temei legal și competență prin care Consiliului Concurenței susține pretinsa încălcare a regulilor în domeniul cultural. Justiția ne va da dreptate, însă, până atunci, efectele intervenției Consiliului Concurenței în spațiul cultural și educațional vor fi distructive”, se arată în comunicat.

Cărturești susține că nu a inițiat nicio acțiune alături de Asociația Editorilor din România (AER), nu a avut cunoștință de natura lor și, în consecință, nici nu le-a susținut și nici nu a participat la nicio întâlnire legată de acțiunile privind un „model de business”. Rolul de membru afiliat în organizația mai sus menționată era fără drept de vot și pur formal.

„În toate deciziile luate de Cărturești de-a lungul timpului, acesta a acționat autonom și independent, fără vreo aliniere cu o terță parte, respectând în permanență legea aplicabilă. În ciuda sentimentului de dezamăgire de astăzi, Cărturești va continua să facă ceea ce știe și iubește să facă: să aducă scriitorii și cărțile aproape de cititori”, se mai arată în comunicat.

Consiliul Concurenţei a amendat editurile Humanitas, Nemira, Curtea Veche, Librăriile Cărtureşti şi Asociaţia Editorilor din România cu 1,2 milioane euro pentru participarea la o înţelegere anticoncurenţială.

Autoritatea de concurenţă a constatat, în urma unei investigaţii, că cele şase companii împreună cu asociaţia de profil din domeniu şi-au coordonat strategiile comerciale şi au limitat comercializarea de carte către entităţile care gestionau biblioteca Bookster, în perioada 2017 – 2020.

Bookster achiziţiona cărţi de la edituri şi librării, care apoi erau puse la dispoziţia abonaţilor în baza unui abonament plătit de companiile angajatoare ale cititorilor. Editurile şi Librăriile, sprijinite în demersurile lor de către AER au considerat că activităţile desfăşurate de Bookster nu se circumscriu unei biblioteci publice şi că aceasta nu respecta regulile de pe piaţa furnizării de carte şi nu plăteşte suficient pentru drepturile de autor, potrivit Consiliului Concurenței.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Pai problema e la Bookster (si evident la CC ce se ocupa de carti in timp ce marile monopoluri din energie se desfata cu noi mariri). E ca si cum primesti amenda ca cineva te concureaza ilegal (modelul Bookster limiteaza vanzarile efective de carte si eludeaza drepturile de autor – ca un tonomat ce plateste o singura auditie dar canta seara de seara)

  2. Nu-i așa ca trebuie desființate bibliotecile, iar cine vrea să citească să cumpere cărțile?

  3. Galceava USLamului cu cel mai mare vrajmas al sau: Cartea…