G4Media.ro

Casa Albă dezbate ridicarea sancțiunilor asupra activelor energetice rusești, inclusiv Nord Stream

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

Casa Albă dezbate ridicarea sancțiunilor asupra activelor energetice rusești, inclusiv Nord Stream

Casa Albă discută dacă să ridice sancțiunile asupra gazoductului rusesc Nord Stream 2 și potențial asupra altor active rusești din Europa, ca parte a discuțiilor privind încetarea războiului dintre Rusia și Ucraina, au declarat pentru POLITICO cinci persoane familiarizate cu discuțiile.

Ridicarea sancțiunilor aplicate în prezent uneia dintre principalele conducte rusești care leagă zăcămintele sale de gaze naturale de Europa de Vest ar reprezenta o inversare bruscă a politicii americane instituite pentru prima dată în timpul primului mandat al președintelui Donald Trump. Președintele Joe Biden a renunțat la aceste sancțiuni la începutul mandatului său, dar le-a reimpus după ce președintele rus Vladimir Putin a lansat invazia Ucrainei în 2022.

Repornirea Nord Stream 2 ar putea reprezenta un câștig financiar pentru Moscova, dar numai dacă UE ar accepta să cumpere din nou gaz rusesc prin intermediul gazoductului – o perspectivă care pare puțin probabilă, având în vedere campania UE de a renunța la importurile de energie din Rusia. Ridicarea sancțiunilor ar reprezenta însă o lovitură diplomatică pentru Rusia și o concesie majoră din partea lui Trump.

Trimisul special al Casei Albe, Steve Witkoff, a fost principalul susținător al ridicării sancțiunilor, au declarat pentru POLITICO persoane familiare cu discuțiile. Witkoff, care a declarat că a dezvoltat o prietenie cu Putin în rolul său de emisar al lui Trump la Moscova, a ordonat echipei sale să întocmească o listă a tuturor sancțiunilor energetice pe care Statele Unite le-au impus Rusiei ca parte a efortului, au declarat două persoane familiare cu subiectul.

Într-o declarație comună emisă de Casa Albă, secretarul de stat Marco Rubio și Witkoff au negat că ar fi avut loc discuții cu privire la relaxarea sancțiunilor.

„Acest lucru este fals. Niciunul dintre noi nu a purtat discuții despre ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei ca parte a unui acord de pace cu Ucraina”, se arată în declarația lor. „Aceasta este doar o raportare total fictivă și iresponsabilă din partea Politico, o publicație de mâna a cincea. Dacă au o fărâmă de integritate jurnalistică, vor retracta complet această ficțiune.”

Una dintre cele două conducte Nord Stream 2 construite pentru a livra gaz prin Marea Baltică către Germania este încă operațională, în ciuda unei explozii din 2022 care a distrus o conductă, precum și perechea de conducte care făceau parte din conducta Nord Stream 1. Explozia din septembrie 2022, care a oprit transporturile de gaze, rămâne în curs de investigare, deși mai multe rapoarte au asociat explozia cu cetățeni ucraineni.

Administrația Biden a impus, de asemenea, sancțiuni asupra proiectului rusesc de gaz natural lichefiat Arctic 2, care ar putea livra până la 13,2 milioane de tone de gaz pe an dacă aceste sancțiuni ar fi ridicate.

Trump a criticat Nord Stream în timpul primului său mandat și pe parcursul campaniei electorale. El l-a atacat pe Biden pentru că a renunțat la sancțiunile privind proiectul în 2021 înainte de a le reimpune ulterior.

Witkoff și Rubio erau așteptați să participe la negocierile de pace programate miercuri la Londra, dar au renunțat în ultimul moment. Planul de soluționare al administrației includea recunoașterea anexării ilegale a Crimeei de către Rusia în 2014 și ridicarea sancțiunilor – două lucruri cu care Ucraina a declarat că nu va fi de acord. Comisia Europeană ar putea sugera o interdicție pentru țările membre de a semna noi contracte cu Rusia pentru petrol și gaze.

O a doua persoană a declarat că, deși Witkoff a evocat ideea ridicării sancțiunilor legate de energie, ideea până acum nu a găsit prea multă tracțiune la Casa Albă și că Rubio a încercat să o deraieze.

Printre persoanele care se opun ideii se numără Rubio și secretarul de interne Doug Burgum, care este, de asemenea, șeful Consiliului pentru energie de la Casa Albă, au declarat persoane familiare cu dezbaterea. Unele persoane din guvernul american cred că Witkoff a fost indus în eroare de Rusia cu privire la amploarea oportunității economice pentru SUA în restabilirea relațiilor de afaceri cu Rusia, potrivit unei alte persoane familiarizate cu această chestiune.

„Există o dezbatere internă la Casa Albă între cei care susțin dominația energetică – Burgum, care dorește piețe pentru GNL-ul american – și Witkoff, care dorește să fie mai aproape de Rusia”, a declarat una dintre persoane pentru POLITICO. Recâștigarea de către Rusia a statutului său de principal furnizor de energie al Europei ar fi „o baie de sânge pentru producătorii americani [de petrol și gaze]”, a continuat această persoană.

Departamentul de Stat nu a răspuns la întrebări. Departamentul de Interne nu a răspuns la un e-mail cu întrebări pentru Burgum.

Permiterea Rusiei să reia livrările de gaze prin Nord Stream 2 sau Arctic 2 LNG ar scădea prețurile globale la gaze și ar pune exportatorii americani de GNL, precum Cheniere Energy și alte companii, în concurență directă cu Rusia, a declarat Laurent Ruseckas, director executiv la firma de analiză a pieței S&P Global Commodity Insights.

„Dacă aduceți gazul rusesc înapoi pe piață, acest lucru ar reduce apetitul potențialilor cumpărători de GNL din SUA”, a declarat Ruseckas într-un interviu.

Industria gazelor naturale din SUA a făcut incursiuni majore în Europa, deoarece Germania și alte țări s-au îndepărtat de Rusia ca furnizor de energie după invazia acesteia în Ucraina. Dar companiile de petrol și gaze sunt acum afectate de războiul comercial al administrației și de tarifele pe oțelul importat. Politica comercială în general opacă a Casei Albe a determinat, de asemenea, companiile să își reducă planurile de investiții.

Mai multe persoane din exterior fac presiuni asupra administrației pentru a ridica sancțiunile, au declarat două dintre persoane. Unul dintre este este Stephen Lynch, un șef din Miami al firmei globale de investiții private Monte Valley Partners.

Lynch și-a făcut o specialitate din cumpărarea de active de infrastructură energetică care au aparținut anterior Rusiei. În 2007, el și partenerii săi au cumpărat părți din compania petrolieră rusă Yukos la un preț extrem de scăzut. Mai recent, a achiziționat filiala din Elveția a firmei financiare ruse SberBank. El a solicitat o licență din partea Departamentului Trezoreriei SUA ca parte a eforturilor sale de a cumpăra conducta.

Un reprezentant al Monte Valle nu a răspuns la întrebări.

Matthias Warnig, fost spion și prieten apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, care se află sub sancțiunile SUA, a lucrat, de asemenea, la un efort de a reporni conducta cu sprijinul investitorilor americani. Acesta a contactat echipa Trump prin intermediul unor reprezentanți ai mediului de afaceri american, iar eforturile sale sunt considerate a fi separate de consorțiul lui Lynch.

Echipa Biden nu a fost interesată de eforturile lui Lynch de a cumpăra conducta anul trecut.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Poate il dau jos pe Trumpsi revenim la normal

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.