Un judecător federal a ordonat marţi ca Associated Press (AP) să revină în grupul de presă al Casei Albe, după ce preşedintele Donald Trump a interzis agenţia de presă pentru că a refuzat să adopte redenumirea Golfului Mexic în „Golful Americii”, relatează publicația POLITICO, citată de News.ro.
Hotărârea judecătorului districtual Trevor McFadden, numit chiar de Trump, obligă Casa Albă să reinstituie accesul AP la Biroul Oval, Air Force One şi alte spaţii limitate, ori de câte ori aceste spaţii sunt puse la dispoziţia altor jurnalişti din grupul de presă al Casei Albe.
„În conformitate cu Primul Amendament (al Constituţiei – n.r.), dacă guvernul îşi deschide porţile pentru unii jurnalişti – fie că este vorba de Biroul Oval, de East Room sau de altă parte – nu poate apoi să închidă aceste uşi altor jurnalişti din cauza punctelor lor de vedere. Constituţia, nici mai mult, nici mai puţin, asta cere”, a arătat judecătorul McFadden în decizia sa.
McFadden a descris discriminarea pe faţă a Casei Albe faţă de AP ca fiind „imprudentă” şi a declarat că, fie şi în spaţii extrem de restricţionate, precum Biroul Oval, o astfel de discriminare este interzisă în cazul altor evenimente de presă cu excepţia interviurilor exclusive.
Casa Albă a început să limiteze accesul AP la mai multe evenimente care îl aveau ca protagonist pe Trump după ce agenţia de ştiri a declarat că va continua să folosească numele Golful Mexic, recunoscând în acelaşi timp ordinul lui Trump de a schimba numele corpului de apă în „Golful Americii”. AP precizează în manualul său de stil că Golful Mexic poartă acest nume de peste 400 de ani şi, în calitate de agenţie internaţională de ştiri, AP se va referi la acesta prin numele său original, recunoscând în acelaşi timp noul nume ales de Trump.
AP a dat în judecată trei consilieri de rang înalt ai lui Trump în februarie, susţinând că restricţiile au fost o încercare de a constrânge presa să folosească limbajul preferat al administraţiei. Procesul a susţinut că restricţiile au încălcat prevederile Constituţiei SUA în ceea ce priveşte libertatea de exprimare şi dreptul la un proces echitabil, deoarece AP nu a putut contesta interdicţia.
Avocaţii administraţiei Trump au susţinut că AP nu are dreptul la ceea ce Casa Albă a numit acces special la preşedinte.
Judecătorul McFadden a subliniat faptul că excluderea AP de la briefingurile din Biroul Oval a adus prejudicii semnificative activităţii agenţiei de presă. Acesta a menţionat mărturiile lui Evan Vucci, principalul fotograf al agenţiei acreditat la Casa Albă, şi a lui Zeke Miller, şeful biroului AP, care au descris incapacitatea lor de a ţine pasul cu concurenţii ca urmare a excluderii.
Aceasta este o potenţială criză existenţială pentru un serviciu de presă care îşi măsoară succesul în a fi primul care relatează, adesea la câteva secunde distanţă, a notat judecătorul, citând afirmaţia lui Vucci de la audiere, potrivit căreia AP este „absolut măcelărită” de concurenţi în ceea ce priveşte acoperirea sa a evenimentelor de la Casa Albă.
Miller şi Vucci sunt cei care au prins imaginea iconică a lui Trump cu pumnul ridicat după tentativa de asasinat din Pennsylvania de anul trecut.
„Pentru a spune ceva evident, dacă reporterii AP nu se află în cameră atunci când se întâmplă ştirea, cu greu pot fi primii care dau ştirea. În schimb, ei sunt obligaţi să aştepte şi să culeagă orice resturi de informaţii verificabile pe care le pot găsi, în timp ce îşi privesc concurenţii dezvăluind primii ştirea”, a arătat McFadden. „Aceste dezavantaje au adus prejudicii modelului de afaceri al AP”, adaugă judecătorul.
El a amânat cu cinci zile intrarea în vigoare a ordinului său pentru a da timp administraţiei Trump să facă apel.
Casa Albă nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii privind hotărârea lui McFadden, în timp ce un purtător de cuvânt al AP a declarat că serviciul de ştiri a salutat decizia judecătorului. „Hotărârea de astăzi afirmă dreptul fundamental al presei şi al publicului de a vorbi liber, fără represalii guvernamentale”, a declarat purtătorul de cuvânt, Lauren Easton. „Aceasta este o libertate garantată pentru toţi americanii în Constituţia Statelor Unite”, a adăugat ea.
Asociaţia Corespondenţilor de la Casa Albă a salutat hotărârea, scrie Reuters. „Consiliul WHCA aplaudă decizia de astăzi, care susţine idealul fundamental al ţării noastre, conform căruia guvernul nu ar trebui să poată controla presa independentă”, se arată într-un comunicat.
Jurnaliştii AP au fost excluşi din grupul de reporteri de la Casa Albă, cunoscut sub numele de „grupul de presă”, care acoperă evenimentele din Biroul Oval şi călătoreşte cu preşedintele. În februarie, Casa Albă a preluat responsabilitatea de a decide ce instituţii media fac parte din grupul de presă. Reuters, care a emis o declaraţie în sprijinul AP, a fost istoric un membru permanent al grupului, iar acum are un loc prin rotaţie pentru serviciile de presă.
AP a fost, de asemenea, împiedicată să participe la evenimente mai mari la Casa Albă, care erau deschise altor reporteri cu acreditări de presă la Casa Albă, conform plângerii agenţiei de presă.
AP, înfiinţată în 1846, afirmă pe site-ul său că operează din aproape 250 de locaţii, în aproape 100 de ţări. Jurnaliştii săi furnizează ştiri clienţilor din întreaga lume sub formă de text, fotografii, grafică şi video.
Restricţiile îi împiedică pe jurnaliştii AP să îl vadă şi să îl audă pe Trump şi pe alţi oficiali de top de la Casa Albă în timp ce aceştia întreprind acţiuni demne de ştiri sau răspund în timp real la evenimente de presă.
Măsura a fost criticată de mai multe grupuri pentru libertatea presei. Majoritatea organizaţiilor de ştiri, inclusiv Reuters, îl numesc Golful Mexic şi, acolo unde este relevant, includ contextul privind ordinul executiv al lui Trump.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
1 comentariu