Casa Albă pregătește o reforma radicală a sistemului de imigrație din SUA. Printre modificări: renunțarea la Loteria Vizelor
Administrația președintelui Donald Trump pregătește o reforma radicală a sistemului de imigrație din Statele Unite, în contextul situației dificile de la granița de sud a SUA, unde zeci de mii de persoane continuă să sosească și să solicite azil pe teritoriul american. Anunțul a fost făcut luni de către purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, în contextul unor declarații similare făcute cu o zi înainte de către președintele Trump. Deocamdată, nu au fost oferite niciun fel de detalii despre planul de imigrație, despre care se știe doar că va fi bazat pe sistemul de merit, așa cum dorește liderul republican.
Printre posibilele modificări se numără și renunțarea la programul de imigrare „Diversity Visa,” administrat de Departamentul de Stat (așa-numita Loterie a Vizelor), eliminarea dreptului automată la cetățenia americană celor născuți în SUA din părinți care nu dețin cetățenia americană, precum și eliminarea oricărei forme de amnistie pentru cei aflați în mod ilegal în Statele Unite.
Sanders a afirmat pentru emisiunea „Fox and Friends” de la postul de televiziune FoxNews că planurile pentru „un sistem de imigrare bazat pe merit” vor fi probabil lansate în următoarele câteva săptămâni, fără însa să ofere informații suplimentare. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a cerut însa Congresului să ajute la rezolvarea unor probleme mai stringente, în special la frontiera cu Mexicul: „Granița este complet spartă. Vedem asta din ce în ce mai mult în fiecare zi. Există o adevărată criză umanitară la frontieră care trebuie rezolvată. Avem copii care vin în număr record, minori neînsoțiți. Numărul acestora a explodat. Este inuman ceea ce se întâmplă.”
Cât privește detaliile, Sanders nu a oferit informații, mărginându-se să afirme: „Suntem în curs de a găsi toate detaliile cu privire la modul în care sistemul ar funcționa. Prioritățile noastre sunt să ne asigurăm că aceasta se face în siguranță și rapid.”
Ginerele președintelui, Jared Kushner, care este și consilier la Casa Albă, a declarat marțea trecută că va prezenta o propunere de revizuire a sistemului de imigrație în această săptămână, dar nu este clar dacă el s-a referit la același plan de imigrație bazat pe merit despre care a vorbit Sarah Sanders. „Este foarte, foarte complicat, dar este o problemă foarte interesantă și, dacă o putem rezolva, cred că este o componentă critică a avantajului competitiv pe termen lung al Americii,” a afirmat Kushner săptămâna trecută, referindu-se la situația imigrației și la posibilitatea de a găsi o soluție bipartizană acestui subiect.
Declarația lui Sanders a venit la o zi după ce președintele Trump a vorbit despre o revizuire potențială a sistemului de imigrație din Statele Unite, afirmând că administrația sa pregătește „un plan bazat pe merit.” Referindu-se la situația de la granița de sud, liderul american a spus că Statele Unite au „cele mai proaste” legi privind imigrația din lume. „Avem de 10 ori mai mulți oameni care vin cu familiile lor. Este ca la Disneyland acum.”
Președintele Trump nu a oferit nicio informație suplimentară și nici o dată precisă pentru momentul în care ar putea intra în vigoare o revizuire a sistemului de imigrație bazat pe merit. El a declarat că lucrează la pachetul de imigrație cu senatorul republican Lindsey Graham, unul dintre principalii săi aliați în Congres, și că va prioritiza imigranții care sunt aleși pe merit. „Au abilități, au talent. Acum avem oameni care vin încurajați de aceste legi nebune…”
Analiștii cred însă că noul plan ar putea fi similar cu cel descris recent de către Heritage Foundation, una dintre cele mai influențe organizații conservatoare de tip think-tank din Statele Unite. Fundația, care este apropiată de actuala Casă Albă, a afirmat că dezbaterea privind reforma imigrației „nu se referă la faptul dacă ar trebui să permitem imigrația – este vorba despre modul în care facem acest lucru într-un mod care protejează suveranitatea americană, respectă statul de drept și este benefic tuturor americanilor.”
Vorbind de faptul că „imigrația este unul din blocurile fundamentale care face ca America să fie o națiune unică”, experții fundației susțin că „dezbaterea privind securitatea frontierelor și imigrația a devenit toxică, deoarece politicienii au pus politica în fața principiilor,” ceea ce face ca „americanii rezonabili să se găsească prinși între bigoții din ambele tabere.”
După ce precizează că America primește anual un milion de imigranți, cel mai mare număr din întreaga lume, analiștii Heritage Foundation propun patru principii directoare: respectarea voinței poporului (persoanele care nu sunt cetățeni nu au dreptul la cetățenia americană fără consimțământul poporului american), necompromiterea securității naționale și a siguranței publice (fiecare națiune are dreptul, recunoscut de legile interne și internaționale, de a-și asigura frontierele și porturile de intrare și de control, precum și de a verifica pe cei care intră pe teritoriul său), a deveni cetățean înseamnă a deveni un american (acest lucru semnifică păstrarea asimilării patriotice; orice persoană, indiferent de etnie sau rasă, poate deveni american, îmbrățișând însă limba comună, istoria și cultura civică a Statelor Unite), congresmenii americani trebuie să respecte statul de drept, iar imigrația nu este o excepție (politicienii nu trebuie să-i tolereze și să-i răsplătească cu beneficii și cu statut legal pe cei care sunt imigranți ilegali în Statele Unite, deoarece acest lucru îi încurajează și pe alții să încerce să ajungă ilegal în America).
The Heritage Foundation afirmă: „Pe baza acestor principii, reforma imigrației ar trebui să includă trecerea la un sistem bazat pe merite. Ar trebui să punem capăt practicilor precum migrația în lanț (procesul prin care imigranții dintr-un anumit oraș sau regiune îi urmează pe alții din acel oraș sau regiune spre o anumită destinație – n. red.), cetățenia la naștere (acordată tuturor celor născuți pe teritoriul american, indiferent dacă părinții au sau nu statut legal în Statele Unite – n. red.), loteria vizelor (programul administrat de Departamentul de Stat care stabileşte o clasă de imigranți cunoscută ca „diversity immigrants” din ţările cu rate mici de imigrare în Statele Unite de-a lungul istoriei. De exemplu, pentru anul fiscal 2020, au fost disponibile 50.000 de vize DV sau „diversity visas” – n. red.), cote de imigrație arbitrare pentru fiecare țară, precum și orice formă de amnistiere pentru cei care se află aici ilegal. Trebuie să eliminăm lacunele care împiedică aplicarea legilor noastre și care au copleșit tribunalele specializate în imigrație, permițând solicitanților ilegali de azil și altor persoane care au încălcat legea dreptul de a rămâne în SUA pe o perioadă nelimitată.”
Analiștii fundației conservatoare susțin că fiecare dintre aceste chestiuni trebuie abordate pe rând, una câte una, și că este imperios necesară obținerea unui compromis între cele două partide mari americane. „Trebuie să putem aborda această problemă într-o manieră echitabilă, responsabilă, umană și prudentă”, afirmă experții Heritage Foundation.
Un plan criticat
Tema imigrației, și în special a celei ilegale, este una dintre temele favorite ale președintelui Trump și una din tacticile lui de a pregăti terenul pentru campania electorală din 2020. Trump se folosește de criza de la frontiera sudică pentru a-și impulsiona baza electorală, agitând spectrul imigrației ilegale și promițând luarea de măsuri împotriva acesteia.
Așa cum am văzut în perioada scursă de la preluarea mandatului, președintele republican este un expert în a folosi teme dragi electoratului său pentru a modifica discursul public. În declarații publice, mitinguri și mesaje tweet, Trump și-a îndemnat suporterii „să dea vina pe democrații care nu ne acordă voturile pentru a schimba legile noastre patetice legate de imigrație”, sugerând în repetate rânduri că Partidul Democrat a finanțat grupurile de imigranți din America Centrală.
Mass-media conservatoare a preluat cu generozitate această idee, avansând diferite scenarii în care, printre alții, George Soros a fost deconspirat ca fiind cel care a finanțat caravanele de imigranți.
Nu puțini sunt analiștii care afirmă că Trump are un interes mare de a face din imigrație subiectul favorit al taberei republicane. În perspectiva alegerilor de anul viitor, acest lucru este crucial. Una dintre ideile vehiculate este că alegerile pot fi câștigate nu neapărat seducând independenții, ci atrăgând la urne loialiștii propriului partid.
În cazul republicanilor, o campanie anti-imigrație agresivă va fi cel mai probabil primită favorabil în statele considerate „roșii,” care votează constant cu Partidul Republican. Istoric, candidații republicani beneficiază cel mai mult atunci când reușesc – așa cum se întâmplă acum – să lege imigrația ilegală de criminalitate, terorism sau insecuritate economică (teme predilecte de îngrijorare pentru așa-numiții swing voters, în special femeile).
Criticii planului anunțat de Casa Albă atrag atenția însă că proiectul este unul controversat. Cei care sunt familiarizați cu procesul de imigrare subliniază că imigrația bazată pe merit este deja o parte proeminentă a legilor actuale din SUA privind imigrația (așa cum sunt sistemul de imigrare bazat pe o ofertă de muncă și cel bazat pe familie, care permite unui cetățean american să își ducă în America soția sau copilul neamericani). În plus, unele voci și-au declarat îngrijorarea că SUA ar trebui să-și concentreze eforturile pe motivele care îi determină pe solicitanții de azil să meargă spre frontiera americană.
De asemenea, planul are șanse scăzute de reușită deoarece democrații au anunțat că, în ciuda solicitărilor constante ale lui Trump, nu vor colabora cu Casa Albă în această chestiune.
Surse: FoxNews, Newsmax, The Heritage Foundation
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii