Casa Armatei din Sibiu, gazdă pentru lansarea unei cărți a lui Călin Georgescu, care i-a lăudat public pe Zelea Codreanu și Ion Antonescu. Istorici controversați, anunțați ca vorbitori / UPDATE: MApN ar fi anulat evenimentul, care se mută la casa de cultură
UPDATE 2: Lansarea de carte a lui Călin Georgescu cu participarea lui Corvin Lupu și a lui Cristian Troncotă ar urma să fie găzduită la Centrul Cultural „Ion Besoiu” din Sibiu, aflată în proprietatea Asociației Naționale a Caselor de Cultură a Sindicatelor.
„Dragi prieteni, in 18 februarie, la ora 12, la Centrul Cultural „Ion Besoiu” (fosta Casa de Cultura a Sindicatelor), va avea loc prezentarea cartii domnului Calin Georgescu „Marea Renastere-Iesirea din Matrix”, o carte despre viitorul Romaniei, o carte despre noi si pentru noi. Va asteptam. Corvin Lupu”, a transmis presei Corvin Lupu.
UPDATE: Evenimentul ar fi fost anulat, potrivit unor surse din MApN.
Știrea inițială: Casa Armatei din Sibiu, aflată în subordinea Ministerului Apărării Naționale, va găzdui, în 18 februarie, lansarea unei cărți a lui Călin Georgescu, care i-a lăudat public pe Zelea Codreanu și Ion Antonescu.
La evenimentul anunțat de Asociația „Pământul Strămoșesc” participă și istoricul Codrin Lupu, care la rândul lui i-a lăudat pe Codreanu și Antonescu. Este anunțată și participarea istoricului Cristian Troncotă, la rândul său controversat.
Un dosar penal a fost deschis pe numele lui Călin Georgescu în 8 februarie 2022 pentru promovarea cultului persoanelor vinovate de genocid și crime de război.
Procurorii s-au sesizat din oficiu, după ce Georgescu i-a lăudat la Antena 3 pe liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul nazist Ion Antonescu, vinovat de Holocaustul din România.
Georgescu a declarat, la 1 februarie 2022, la Antena 3, că Zelea Codreanu și Ion Antonescu au făcut ”și fapte bune”, dar și fapte pe care nu le poate comenta, dar ”pe care trebuie să le demonstreze istoricii”.
Tot referitor la Codreanu și Antonescu, Georgescu a spus că ”față de martiri nu poate să aibă păreri” și că ”îngenunchează în fața poporului român”. Georgescu a mai spus că poporul român nu este ”anti nimic” în general, în momentul în care a fost întrebat despre Holocaustul din România.
Anunțat la acea vreme ca premier al partidului extremist AUR, după scandalul generat de aceste afirmații, George Simion s-a dezis de el.
Într-un interviu publicat tot în februarie 2022 de culturaromana.ro, istoricul Corvin Lupu apăra afirmațiile lui Călin Georgescu și declara la rândul lui:
„Sunt foarte mulți români care i-au considerat eroi ai neamului, atât pe generalul Antonescu, cât și pe Corneliu Codreanu. Astăzi cei care cred același lucru nu mai pot să afirme public aceasta din cauza legislației care interzice acest lucru. Nimeni n-are chef să fie târât prin procuraturi și tribunale și să meargă la pușcărie. Aceste pericole i-au făcut pe istorici să ocolească cercetarea și publicarea unor părți foarte importante din istoria României.”
De altfel, Corvin Lupu a depus mărturie în favoarea fostului colonel SRI Vasile Zărnescu, judecat pentru negarea Holocaustului. În martie 2022, Curtea de Apel București a admis în parte apelul depus de Vasile Zărnescu, care fusese condamnat de judecătoria sectorului 3 București pe 4 februarie 2021, la o pedeapsă de 13 luni închisoare cu amânarea executării pentru infracțiunea de negare a Holocaustului. Zărnescu a primit în schimb un avertisment ca pe viitor să nu mai săvârșească alte infracțiuni. Aceasta a fost singura sentință de condamnare pentru negarea Holocaustului în România în 20 de ani de existență a Ordonanței de Urgență 31/2002 prin care această faptă este incriminată.
Cristian Troncotă este istoric, fost decan al Academiei Naționale de Informații și profesor la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu. Anul trecut publica, tot pe culturaromana.ro, articole despre „abuzuri și crime ale evreilor împotriva românilor”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii