G4Media.ro

Casa de licitații Christie’s din Londra scoate la vânzare două portrete de…

Foto: Christie's

Casa de licitații Christie’s din Londra scoate la vânzare două portrete de Rembrandt redescoperite după aproape 200 de ani

Christie’s anunță redescoperirea istorică a ultimei perechi cunoscute de portrete ale pictorului olandez Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606 – 1669) rămase în mâini private, care va fi evidențiată în cadrul vânzării Old Masters Part I din 6 iulie, în timpul Săptămânii Clasice de la Londra (estimare: 5.000.000-8.000.000 de lire sterline).

Excepțional de rare, portretele lui Jan Willemsz. van der Pluym (circa 1565-1644) și Jaapgen Carels (1565-1640), semnate și datate 1635, sunt portrete intime ale unor rude ale artistului și oferă o perspectivă unică asupra activității lui Rembrandt ca pictor în cadrul cercului său intim. Cu o linie de proveniență practic neîntreruptă, aceste tablouri au fost achiziționate de la Christie’s de către un strămoș al actualilor proprietari în urmă cu aproape două secole și au rămas de atunci complet necunoscute cercetătorilor. Ele revin acum la Christie’s după o amplă investigație științifică și o analiză științifică întreprinsă la Rijksmuseum din Amsterdam.

La scară mică și pictate din natură cu virtuozitatea caracteristică lui Rembrandt, aceste tablouri oferă un portret tandru al unui cuplu demn, în vârstă, rude cu artistul. Tablourile vor fi expuse la New York și accesibile publicului între 10 și 14 iunie, și la Amsterdam, între 21 și 24 iunie, înainte de a reveni la Londra pentru expoziția de pre-vânzare a Săptămânii Clasice, care va avea loc la Londra între 1 și 6 iulie.

Henry Pettifer, vicepreședinte internațional adjunct, tablouri de maeștri vechi, Christie’s a comentat: „Aceasta este una dintre cele mai interesante descoperiri pe care le-am făcut în domeniul Maeștrilor Vechi în ultimii ani și suntem încântați să aducem această pereche de portrete de Rembrandt la licitație în această vară, la aproape 200 de ani după ce au fost văzute ultima dată în public.  Pictate cu un profund simț al umanității, acestea se numără printre cele mai mici și mai intime portrete pe care le cunoaștem de Rembrandt, adăugând ceva nou la înțelegerea sa ca portretist de un geniu incontestabil.”

Cei care au stat la fața locului, bogatul instalator din Leiden Jan Willemsz. van der Pluym și soția sa Jaapgen Carels, au avut o legătură intimă cu Rembrandt. Familia Van der Pluyms era o familie proeminentă în Leiden, fiul lor Dominicus van der Pluym căsătorindu-se cu Cornelia van Suytbroeck, fiica unchiului din partea mamei lui Rembrandt, Willem van Suytbroeck. Dominicus și Cornelia au avut un singur copil, artistul Karel van der Pluym, despre care se crede că a fost colegul lui Rembrandt și că l-a inclus în testamentul său pe singurul moștenitor supraviețuitor al artistului, Titus. Unchiul lui Karel, Willem Jansz van der Pluym, a fost, de asemenea, cel mai bine finisat portret desenat de Rembrandt. În 1635, anul în care au fost pictate aceste portrete, Jan Willemsz. van der Pluym și Jaapgen Carels au achiziționat o grădină lângă cea a mamei lui Rembrandt în Leiden.

Portretele au o linie de proveniență remarcabilă, practic neîntreruptă. Ele au rămas în familia celor care le-au pictat până în 1760, când au fost vândute la licitație la Amsterdam după moartea stră-strănepotului lor Marten ten Hove (1683-1759). De acolo au trecut în colecția contelui Vincent Potocki (circa 1740-1825) din Varșovia, înainte de a intra pentru scurt timp în colecția baronului d’Ivry din Paris în 1820 și apoi în colecția lui James Murray, primul baron Glenlyon (1782-1837), care le-a scos la vânzare la Christie’s pe 18 iunie în 1824, lotul 76, listat ca: „Rembrandt – foarte vii și fin colorate”, unde au fost achiziționate. În ultimele două secole, ele au rămas în aceeași colecție privată din Marea Britanie.

Christie’s deține recordul mondial de licitație pentru Rembrandt, stabilit în 2009, când Portretul unui bărbat cu brațele încorsetate s-a vândut cu 20.201.250 de lire sterline. În 2016, Christie’s a înlesnit una dintre cele mai importante vânzări private din istorie, cu două capodopere de Rembrandt Van Rijn achiziționate pentru Luvru și Rijksmuseum.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...