Casa de pensii a găsit un singur fost magistrat condamnat penal care încasează pensie de servicu / În realitate ar putea fi mult mai mulți / MAI nu știe câți foști polițiști sunt condamnați și iau pensie specială
Casa Națională de Pensii a identificat un singur fost magistrat condamnat penal care încasează pensie de serviciu, potrivit unui răspuns al Casei de pensii către G4media.ro.
FOTO: Fragment din răspunsul Casei Naționale de Pensii Publice către G4media.ro
Casa de Pensii atrage atenția că, potrivit legii, CSM are obligația de a o înștiința cu privire la cazurile de magistrați condamnați penal pentru a le înceta plata pensiei speciale, în baza articolului 83 indice 2 din legea 303/2004 modificată privind statutul magistraților.
Măsura de încetare a acordării pensiei de serviciu pentru magistrații condamnați a fost introdusă în lege abia din 27 iulie 2014 de către fostul ministru PSD al Justiției Robert Cazanciuc.
Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a stabilit însă, într-o decizie privind dezlegarea unor chestiuni de drept, că interdicția de a încasa pensie de serviciu de către magistrații condamnați penal se aplică doar de la intrarea în vigoare a legii 118/2004 pentru completarea legii 303/2004, adică din 27 iulie 2014.
Prin urmare, toți magistrații condamnați penal, care apucaseră să iasă la pensie și să încaseze pensie de serviciu înainte de această dată, primesc pensia de serviciu și astăzi, au explicat mai mulți specialiști în drept consultați de G4media.ro.
Un exemplu ar fi fostul judecător ÎCCJ Florin Costiniu, condamnat la 4 ani cu suspendare pentru corupție în dosarul fostului senator PSD Cătălin Voicu în aprilie 2013. În momentul condamnării, el încasa o pensie de serviciu de 16.063 de lei, iar acum, potrivit surselor G4media.ro, încasează peste 20.000 de lei.
Un alt exemplu este procurorul Sterian Guli, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Urziceni, condamnat definitiv pentru corupţie la o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu executare pe 10 martie 2014. La momentul condamnării, el încasa pensie de serviciu de 9.200 de lei pe lună, potrivit digi24.ro.
În același dosar al fraudării concursului pentru numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi procurorilor din 2007, a fost condamnată la doi ani de închisoare cu executare și Gabriela Ghiţă, fost procuror general adjunct al României. La momentul condamnării, ea lua pensie de serviciu de 6.604 lei pe lună chiar din spatele gratiilor.
MAI nu știe câți polițiști pensionari condamnați penal primesc pensie specială. Ba mai mult, MAI spune că nu are relevanță acest lucru.
”Potrivit art. 1 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, dreptul la pensii şi asigurări sociale pentru poliţişti este garantat de stat şi se exercită, în condiţiile legii, prin sistemul pensiilor militare de stat şi alte drepturi de asigurări sociale din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi securităţii naţionale.
Astfel, beneficiază de oricare dintre categoriile de pensie prevăzute de actul normativ menționat mai sus polițiștii care îndeplinesc condițiile prevăzute, fără a prezenta relevanță, la momentul accesării, faptul că împotriva acestora s-a pronunțat o hotărâre judecătorească de condamnare.
Precizăm, totodată, că la nivelul aparatului central al M.A.I. nu sunt constituite evidențe în sensul celor solicitate la pct. 1-3 ale cererii. De asemenea, Casa Sectorială de Pensii a Ministerului Afacerilor Interne nu deține informații cu privire la condamnarea angajaților sau rezerviștilor, pe timpul activității acestora respectiv după încetarea raporturilor de serviciu cu unitatea”, este răspunsul MAI la o solicitare a G4media.ro, care a întrebat câți polițiști pensionari condamnați penal primesc pensii speciale și care e cuantumul acestora.
Exemple de polițiști pensionari condamnați penal. În aprilie 2016, fostul adjunct al IPJ Bihor, Ioan Brîndaș, a fost condamnat definitiv la 4 ani închisoare cu executare pentru cămătărie în urma unui dosar al DNA Oradea.
”Inculpatul a acordat în mod repetat, prin intermediar, persoanei care controla cele trei firme, suma totală de 45.000 euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare. Această sumă de bani, la rândul său o primise cu titlu de împrumut de la un om de afaceri cercetat pentru diferite infracțiuni economice.
Pentru sumele de bani împrumutate în perioada ianuarie – noiembrie 2011, inculpatul Brîndaș Ioan a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro”, arăta DNA într-un comunicat de presă despre comisarul Brîndaș din decembrie 2013.
Potrivit unor surse judiciare, fostul comisar de poliție condamnat pentru corupție primește pensie specială de peste 9000 de lei pe lună.
Potrivit site-ului DNA, sunt sute de polițiști condamnați pentru corupție. Toți aceștia primesc sau vor primi pensii speciale pentru perioada în care au activat în poliție.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii