G4Media.ro

Casa din Teleorman în care s-a născut Constantin Noica a devenit o…

Casa din Teleorman în care s-a născut Constantin Noica a devenit o ruină

La marginea Alexandriei, către Vitănești, se poate vedea o mică pădure. Dincolo de ea, se ridică casa copilăriei filosofului Constantin Noica. În drumul către ea, trecătorul curios poate găsi capela în care își doarme nemurirea fostul ministru de externe al României din guvernul Gheorghe Tătărăscu, Victor Antonescu. Din păcate, prea puțini pași se aud în zona cu pricina. Nici măcar câinii nu cutreieră locul. Totuși, zona are un farmec cu totul și cu totul aparte.

“Nu aveți voie să intrați în casă! Nu putem garanta că nu vă cade ceva în cap!”, ne strigă preocupat paznicul ce are în grijă locul în care mai dăinuie încă amintirea lui Constantin Noica. Acum, clădirile din spațiul respectiv aparțin unui celebru om de afaceri din Teleorman, iar pământul de sub ele e parte a unității administrativ-teritoriale cunoscută sub denumirea de Alexandria. Pentru această casă s-a purtat inițial o luptă a ofertelor între Episcopia Alexandriei și Teleormanului cu societatea InterAgro.

De data aceasta, biserica a pierdut, deși în Teleorman ea a tot acaparat obiective culturale pe care le-a lăsat în paragină, așa că nimic nu putea garanta o evoluție diferită a lucrurilor în cazul în care ar fi câștigat și aceste clădiri. În jur, vegetație uscată, iar pereții clădirii în care Constantin Noica s-a născut și și-a petrecut copilăria se descompun sub influența vremii capricioase și a timpului care nu iartă nimic.

Totul e, de fapt, dezolant, chiar dacă amintirea lui Constantin Noica e semnalată printr-o plăcuță memorială montată de o nepoată de-a sa cu mulți ani în urmă. Pe ea abia se mai văd cuvintele: “În această casă s-a născut filosoful Constantin Noica“. Altfel, poate nimeni n-ar mai știut.

Citește tot articolul pe LiberinTeleorman.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Nu e de facut bani nu ne intereseaza

  2. Pamflet
    La ce conducatori si-a ales judetul, ce ati fi vrut sa devina?

  3. Noroc cu candidatul prezidential Paleologu ca acest subiect ajunge in atentie. Desi e un subiect pentru ca care autoritatile din Teleorman aveau o datorie.

  4. Nu ma astept de la Min culturii sa faca ceva, dar macar cei ce primesc sume de bani frumoase pt operele lui, reeditate periodic. Avem sanse cu francezii, care-l pastreaza viu in memorie, cu filozofi si psihologi ce-l referentiaza in lucrarile lor.

  5. Pai, PSD si Cultura prezinta incompatibilitati grave!
    De exemplu, Guvernul Romaniei NU a fost in stare sa Intocmeasca nici pentru Anul 2018 si nici pana AZI un Program NATIONAL pentru Aniversarea Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018, practic au AMANAT pentru Anii 2019 si 2020, uite mai jos!
    Stiati ca in Aprilie 2018 PSD-ALDE au VOTAT in Parlamentul Romaniei LEGEA 91/2018 privind(tineti-va vine!) Centenarul Războiului pentru Întregirea Neamului (1916-1918) şi Centenarul Marii Uniri(Publicata in MO in 23 Aprilie 2018!), care prevede:
    „Art. 5: Pentru perioada 2019-2020, Guvernul României va ELABORA Anual, până la data de 30 noiembrie a anului anterior, Programul Naţional de Aniversare a Centenarului aferent anului următor, care se aprobă prin Hotărâre a Guvernului. ”
    https://www.ziuaconstanta.ro/informatii/legi-utile/a-fost-publicata-in-monitorul-oficial-legea-privind-centenarul-razboiului-pentru-intregirea-neamului-1916-1918-si-centenarul-marii-uniri-657139.html

    Adica, PANA la 30 Noiembrie 2018 Guvernul TREBUIA sa Elaboreze Programul NATIONAL de Aniversare a Centenarului Marii Uniri pentru Anul 2019!
    Urmand ca PANA la 30 Noiembrie 2019 sa Elaboreze Programul NATIONAL de Aniversare a Marii Uniri pentru Anul 2020!

    Nici pana AZI nu exista nici un Program NATIONALde Aniversare a Marii Uniri pentru 2019 sau 2020(cum CERE Legea 91/2018!), pur si simplu s-au lalait, s-au acuzat si AZI Romania NU are Program National de Aniversare a Centenarului Marii Uniri(politicienii care de 3 ANI ne conduc, majoritatea din sudul subdezvoltat, ne arata ca Marea Unire e ceva de NEAniversat!)

    Cum s-a „muncit” la Ministerul PSDist al Culturii pentru a Aniversa Centenarul Marii Uniri:
    http://suplimentuldecultura.ro/21388/coordonatorul-programului-centenar-si-a-ratat-cariera-in-fotbal-acum-rateaza-aniversarea-marii-uniri/

  6. Intreb si eu (si nu o fac la misto!): de ce e asa important sa fie pastrata casele in care s-au nascut sau au trait persoane importante/valoroase?

    Care-i ratiunea?

    • Pentru ca Istoria unui popor inseamna si povestea inaintasilor care au contribuit la faurirea acelei Istorii!
      Cum ar arata viata noastra DACA nu am STI nimic depsre ce a FOST inaintea noastra?
      Chiar nu credeti ca un Spiru Haret, de exemplu, fondatorul Invatamantului modern in Romania, merita sa fie cunoscut de Romani?!
      De ce cand mergem in vacante in strainataturi vizitam tot felul de locuri care amintesc de inaintasii acelor popoare?!
      Am vizitat in aceasta vara Muzeul Teodor Aman din Bucuresti, locatia e in casa in care a locuit marele pictor!
      Minunat, va recomand sincer sa-l viitati si veti avea raspunsul!!!

    • Fara casa respectiva, Noica e mai putin valoros? Va fi mai putin citit? Valoarea ii va fi mai putin recunoscuta?
      Pana la urma, din Noica ideile sunt mult mai importante, nu imobilele in care a locuit.
      Tot nu mi-e clar de ce trebuie pastrate cu sfintenie! 🙁

      Credeti ca v-ar fi placut mai putin casa lui Aman daca ar fi apartinut unui necunoscut pe nume Popescu?
      Sau v-ar fi placut mai putin, chiar a lui Aman fiind, daca toate picturile ar fi fost niste copii bine facute si nu ar fi fost niciun original pe pereti?