G4Media.ro

Casă eficientă energetic – De ce să ții cont în momentul construcției

Casă eficientă energetic – De ce să ții cont în momentul construcției

O casă eficientă energetic este locuința care consumă cât mai puțină energie pentru iluminare, încălzire și răcire. Construirea unei case eficiente din punct de vedere energetic îi ajută pe proprietari să facă economii substanțiale la facturile lunare de utilități.

În ultimii ani, construcția locuințelor verzi sau caselor nZEB a devenit o preocupare importantă pentru constructori și dezvoltatori atât din perspective ecologice, cât și economice și legale. Datorită materialelor de construcție moderne și performante, construirea unei case cu performanță energetică ridicată este posibilă și dorită de foarte mulți viitori proprietari.

Ce este o casă eficientă energetic?

O casă eficientă energetic este proiectată și construită pentru a minimiza consumul de energie, maximizând în același timp utilizarea resurselor energetice. Se bazează pe tehnologii și materiale inteligente, de ultimă generație, pentru a reduce pierderile de căldură, pentru a optimiza eficiența sistemelor de încălzire, răcire și iluminat. De asemenea, promovează utilizarea energiei regenerabile și are un nivel scăzut de emisii de gaze cu efect de seră.

Dacă te pregătești pentru construcția casei și ai nevoie de un punct de plecare pentru a înțelege mai bine ce înseamnă casă eficientă energetic, îți prezentăm caracteristicile esențiale pe care orice casă eficientă din punct de vedere energetic sau net zero trebuie să le dețină:

1. Izolația termică

Cel mai bun sfat pentru a reduce consumul de energie este reducerea cantității de energie risipită. Casele pot reduce risipa de căldură în primul rând prin instalarea unei izolații adecvate. Izolația termică este esențială pentru a menține o temperatură constantă și plăcută în casă, indiferent de anotimp.

Pereții exteriori construiți cu materiale izolatoare eficiente energetic precum soluțiile de zidărie Ytong și izolați cu Multipor au o eficiență energetică ridicată, valori excelente de izolație termică și etanșeitate la aer..

Soluțiile de pereți Ytong sunt 100% naturale și lasă peretele să respire, menținând umiditatea din cameră la valori echilibrate. Combinațiile diferite în care pot fi folosite produsele Ytong oferă multiple posibilități de folosire în construcția de clădiri pasive, care generează un consum de energie aprope de zero.

La construirea unei noi locuințe ar trebui să se ia în considerare și etanșarea oricăror scurgeri. Odată realizat acest pas, efectuează un test de etanșeitate cu ușa suflantă pentru a identifica pierderile de căldură și pentru a măsura cât de bine izolată este casa.

2. Sisteme de încălzire și răcire eficiente energetic

Sistemul de încălzire reprezintă cea mai mare parte a consumului de energie. Prin urmare, la o casă eficientă energetic, maximizarea eficienței va permite sistemului de căldură să funcționeze mai puțin pentru a obține mai mult.

Sistemele de încălzire și răcire eficiente utilizează tehnologii și materiale inovatoare pentru a minimiza pierderile de energie și pentru a maximiza eficiența. Acestea pot reduce semnificativ factura la energie, în timp ce protejează mediul înconjurător prin reducerea emisiilor de carbon și utilizarea resurselor naturale într-un mod mai sustenabil.

Există, în general, o selecție mare atunci când vine vorba de aparate eficiente, inclusiv pompe de căldură cu sursă de aer și pompe de căldură geotermale. Atunci când cauți astfel de sisteme, este bine să ții cont de Coeficientul de Performanță (COP) pentru sistemele de încălzire și Indicele de Eficiență Sezonieră (SEER) pentru sistemele de răcire. Cu cât aceste ratinguri sunt mai mari, cu atât sistemul este mai eficient din punct de vedere energetic.

3. Orientarea ferestrelor spre sud

O altă modalitate de a reduce utilizarea surselor de căldură este să profiți de energia naturală a soarelui pentru a încălzi casa. De exemplu, este dovedit științific că ferestrele orientate spre sud absorb cea mai mare lumină solară într-o casă, captând lumina și încălzind-o în mod natural.

În plus, pentru a menține răcoarea pe timpul verii, poți profita de amenajarea naturală, cum ar fi umbra copacilor sau sisteme de protecție care te va ajuta să păstrezi mai bine răcoarea din timpul nopții. De aceea, este important ca atunci când se stabilește proiectul casei, să lucrezi cu consultanți de mediu la începutul procesului de construcție pentru a profita de aceste resurse naturale.

 Pe platforma Building Companion vei putea găsi mai mulți specialiști din domeniu astfel încât construcția casei tale să fie un proiect de succes.

4. Iluminat inteligent

Iluminarea consumă mai multă energie decât își dau seama oamenii, deoarece majoritatea tind să aprindă luminile pe tot parcursul zilei. Luminile LED oferă o eficiență energetică mai mare și durează de până la 10 ori mai mult. Becuri LED sau fluorescente compacte sunt o opțiune foarte bună pentru o casă eficientă energetic.

În plus, iluminatul inteligent cu comutatoare controlate prin mișcare sau temporizatoare programabile te va ajuta să controlezi eficient luminile.

5. Electronice și electrocasnice din clasă superioară

Eficiența energetică a casei presupune și un consum inteligent de energie. Alegerea unor echipamente din clasa energetică A, te ajută să utilizezi o cantitate minimă de energie, ceea ce duce la o reducere semnificativă a consumului de energie electrică. Utilizarea electrocasnicelor din clasa energetică A aduce beneficii atât pentru mediu, cât și pentru factura lunară la energie electrică.

În sectorul rezidențial, IA se folosește în sistemele de monitorizare și control pentru a optimiza consumul de energie. Așadar, combină electrocasnicele cu dispozitive inteligente, cum ar fi termostate programabile, monitoare de energie și module smart care îți permit să programezi și să reglezi setările chiar și de la distanță.

Locuințele care utilizează inteligența artificială în procesul de alimentare și consum excelează în gestionarea energiei, optimizând consumul pe baza datelor în timp real.

6. Sistem de ventilație naturală

Calitatea aerului a devenit o preocupare tot mai mare pentru proprietarii de case în ultimii ani, deoarece s-a demonstrat că mucegaiul, polenul, compușii organici volatili și alți contaminanți ai aerului cauzează numeroase probleme de sănătate. Și datorită sistemelor inovatoare, cum ar fi ventilatoarele cu recuperare de căldură (HRV), poți purifica aerul exterior în timp ce îl încălzești pe măsură ce intră în casa ta.

7. Utilizarea energiei verzi

Producerea energiei în propria casă, în special prin surse regenerabile cum ar fi energia solară, reduce dependența de combustibilii fosili și contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Panourile solare fotovoltaice sunt cele mai utilizate sisteme în zona rezidențială și au rolul de a converti energia soarelui în energie electrică. Aceasta poate fi utilizată pentru alimentarea consumatorilor din casă.

Eficiența înseamnă consum inteligent de energie. Pentru a avea o casă eficientă energetic care să îndeplinească criteriile menționate mai sus, este necesar să ții cont de anumite reguli în momentul construirii și amenajării. Pentru a realiza acest lucru ai nevoie de cei mai buni specialiști din domeniu, pe care îi poți găsi pe platforma Building Companion.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Așa casă mi-ar trebui mie!