G4Media.ro

Castelul Goga de la Ciucea va fi restaurat cu bani europeni: 16…

Sursa foto: Radio Cluj

Castelul Goga de la Ciucea va fi restaurat cu bani europeni: 16 milioane de euro / Clădirea a fost cumpărată de fostul premier antisemit de extremă dreapta Octavian Goga de la văduva poetului Ady Endre, în 1920, după semnarea tratatului de la Trianon

Întreg domeniul muzeal al Palatului Goga de la Ciucea va fi restaurat și modernizat, valoarea lucrărilor depășind 16 milioane de euro, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Cluj.

  • În România, mai multe străzi și edificii poartă numele fostului premier antisemit, de extremă dreapta, Octavian Goga care, în calitate de șef al Guvernului (1937-1938) a oficializat antisemitismul ca politică de stat, cu o virulentă campanie și discurs publice împotriva evreilor, luându-le acestora o serie de drepturi, între care cetățenia română, interdicție care le-a luat evreilor și drepturile politice, de a profesa, și-au pierdut proprietăți sau mijloace de existență. OUG 31/2002 interzice însă ca instituțiile publice, străzile, piețele, școlile sau alte edificii de for public să poarte numele criminalilor de război, a legionarilor ori antisemiților. G4Media a arătat aici și aici eșecul total al autorităților în aplicarea legii în ultimele două decenii, fapt care a contribuit semnificativ la explozia fenomenului extremist și al dicursului urii în ultimii doi ani.

În timpul dictaturii regale (Februarie, 1938 – Septembrie, 1940), legislaţia antisemită adoptată de guvernul Goga a fost menţinută în vigoare, aceasta având ca efect excluderea socială a evreilor. Mai mult, Decretul-lege nr. 2650 din august 1940 a modificat statutul juridic al evreilor şi a făcut posibilă excluderea acestora din departamentele guvernamentale, numeroase profesii, din comitetele de conducere ale unor întreprinderi publice sau private şi deposedarea de proprietăţi în mediul rural. Cedarea Basarabiei şi a nordului Bucovinei în urma ultimatumului impus de URSS în vara anului 1940 a fost urmată de violenţe fizice declanşate de armata română în teritoriile cedate. În Dorohoi şi Galaţi, populaţia civilă şi armată română au iniţiat atacuri de mare amploare împotriva evreilor, iar uciderea a sute de evrei a fost tolerată de către statul român.

Pentru clădirile, parcul si teatrul de vară de aici, în ultimii 20 de ani s-au luptat în instanţă rude mai îndepărtate ale Veturiei Goga, soţia poetului si Consiliul Judeţean Cluj, deţinătorul patrimoniului.
Administratia judeţului a avut în cele din urmă câştig de cauza şi acum poate trece la restaurarea întregii proprietăţi.
Presedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tise, arată ca lucrarile de modernizare vor costa aproximativ 80 de milioane de lei, banii fiind obţinuţi prin două proiecte europene.
Proiectul privind modernizarea domeniului Goga de la Ciucea se află în faza de licitaţie pentru stabilirea firmelor care se vor ocupa de restaurarea lui.
După terminarea lucrărilor, preşedintele Alin Tise promite ca obiectivul va fi inclus în circuitul cultural al judeţului, teatrul în aer liber, dar si parcul palatului permiţând organizarea de festivaluri, spectacole sau proiecţii de film.
Fostul premier antisemit de extremă dreapta Octavian Goga a cumpărat domeniul de la Ciucea de la văduva poetului maghiar Ady Endre, în 1920, dupa semnarea tratatului de la Trianon.
În urmatorii cinci ani, el a extins palatul, l-a etajat și i-a conferit un stil brâncovenesc, cu verande largi, care au vedere spre Criș.
Voinţa lui Octavian Goga a fost ca domeniul să ramână în proprietatea statului, care să înfiinţeze aici un muzeu memorial care să-i poarte numele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.