Câştigătoarea Olimpiadei de limba română din Ucraina vrea să urmeze o facultate în România / „E cam greu cu sunete de alarmă (…) Avem subsol unde ne ducem când sună alarma, dar acolo nu putem face lecţii, pentru că suntem stresaţi şi aşteptăm ştiri”
Evelina Gudan, câştigătoare a premiului I la Olimpiada de limba şi literatura română din Ucraina, elevă în clasa a IX-a la Liceul din Draniţa, regiunea Cernăuţi, afirmă că încă din copilărie avea certitudinea că viitorul său va fi strâns legat de această limbă şi doreşte să urmeze o facultate în România, informează Agerpres.
Evelina Gudan a câştigat premiului I la Olimpiada de limba şi literatura română pentru clasa a IX-a din Ucraina şi locul al II-lea la aceeaşi olimpiadă pentru clasele IX-XII.
Prezentă la Tulcea pentru a participa la un eveniment organizat de colegiul dobrogean „Spiru Haret” cu prilejul împlinirii a 140 de ani de la înfiinţare, eleva a declarat că olimpiada din Ucraina a fost „o încercare grea, însă cu succese neaşteptate”.
„Eseul a fost despre glia străbună, unde trebuia să-mi exprim emoţiile faţă de plaiul meu natal. Nu a fost greu, pentru că poţi transmite oricând iubirea”, a precizat Evelina.
Ea a mai spus că în ultimul procesul educaţional a avut de suferit din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.
„E cam greu cu sunete de alarmă, însă ne dezvoltăm mai departe că nu avem ce face. Învăţătura la noi e principal. Suntem puţini în şcoală. De exemplu, în clasa mea suntem nouă elevi şi avem ore ca de obicei. Avem subsol unde ne ducem când sună alarma, dar acolo nu putem face lecţii, pentru că suntem stresaţi şi aşteptăm ştiri. Când alarma e gata, plecăm înapoi şi facem lecţiile mai departe”, a povestit Evelina Gudan.
Adolescenta îşi doreşte să urmeze cursurile unei facultăţi în România.
„Când eram mică, voiam să transmit iubirea mea tuturor şi să pun zâmbetul pe buzele tuturor. Şi acum cred că voi face acest lucru şi voi transmite iubirea mea faţă de limba mea maternă, limba română. Şi voi face ca toţi oamenii să cunoască cât de puţin din această limbă. Nu ştiu dacă voi fi profesoară de limba română, dar mă gândesc la ceva lingvistică. Mi-aş dori să fac studiile în România, dar să mă despart de ţară e cam greu, pentru că aici am familia, am rude”, a mai spus Evelina Gudan.
Ea a subliniat importanţa familiei în obţinerea rezultatelor la olimpiadă.
„Relaţiile mele cu limba română sunt foarte deosebite. M-am îndrăgostit de ea încă din copilărie, de la primul cântec al mamei, de la primele cuvinte rostite şi de la primele poveşti citite. De la primele litere scrise deja simţeam o căldură specifică. Eram sigură că viitorul meu va fi strâns legat de această limbă. Mai profund am început a descoperi această limbă de la orele de română din satul natul. Aveam o plăcere să aflu din ce în ce mai mult din gramatică, istoria, îndeosebi din literatura limbii române”, a afirmat Evelina Gudan.
Mama adolescentei, Liliana Gudan, profesoară la Complexul Instructiv-Educativ Draniţa (Şendreni), regiunea Cernăuţi, a declarat că refuză să vorbească acasă în limba ucraineană.
„Aşa m-am născut, româncă, aşa sunt şi aşa o să mor. Ştiţi că întotdeauna copiii privesc desene animate, filme în limba ucraineană, rusă, şi mulţi vorbesc în familie automat limba ucraineană. Niciodată nu am vrut să răspund copilului în casă în limba ucraineană. Poate undeva a jucat un rol şi asta, că am astăzi copilul acesta lângă mine, copil cu care mă mândresc”, a afirmat Liliana Gudan.
Aceasta şi-a exprimat regretul că, în ciuda războiului, programa şcolară nu s-a simplificat.
„Copiii, cu încercările acestea, psihologic, sunt distruşi. Ca profesor îţi plănuieşti una, duci câteva minute lecţia şi sună alarma. Eşti nevoit să ieşi. Foarte des se întâmpla asta. Cu părere de rău, încet, încet ne adaptăm la aceste alarme. Şi nu se simplifică absolut nimic la etapa naţională a olimpiadei, şi asta ne doare”, a afirmat Liliana Gudan.
Profesoara şi-a exprimat recunoştinţa faţă de organizatori pentru invitaţia primită în România.
„Prin această călătorie ne-aţi înnoit capacitatea de a visa. Credeţi-mă că nu mai ştim de o vreme să visăm. Ne-aţi dat posibilitatea să respirăm din nou, cu pieptul plin şi să privim cerul în nuanţe de pace”, a mai spus Liliana Gudan.
Colegiul dobrogean „Spiru Haret” a organizat săptămâna trecută mai multe acţiuni pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la înfiinţare, printre care şi masa rotundă „Limba română, blestem şi binecuvântare”, organizată în parteneriat cu asociaţia Casa Mării Negre, Evelina şi Liliana Gudan fiind invitate la aceasta.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii