G4Media.ro

Castorii din Braşov şi Sibiu vor fi relocați în sudul Munţilor Făgăraş,…

Sursa foto: Pixabay

Castorii din Braşov şi Sibiu vor fi relocați în sudul Munţilor Făgăraş, pentru a purifica apa și a preveni inundaţiile / 90 de castori vor fi aduși printr-un proiect finanţat de Comisia Europeană

În următorii trei ani, în sudul Munţilor Făgăraş vor fi introduşi 90 de castori pentru a purifica apele și a preveni inundațiile, anunță Bună Ziua Brașov. Micile mamifere vor fi aduse din județele Sibiu și Brașov, care trăiesc în apropierea Oltului, dar și din Germania și Cehia, din populaţia existentă pe râul Elba.

Este vorba de un proiect al Fundaţiei Conservation Carpathia Braşov, finanţat de Comisia Europeană prin programul LIFE Nature.

Eliberarea animalelor pe râurile de munte se va face după ce în ultimii doi ani au fost realizate mai multe studii ştiinţifice şi socio-economice, plus vizite efectuate în teren.

Aceste acţiuni se vor realiza anual, primăvara şi toamna, atunci când se poate interveni asupra familiilor de castori fără a produce dezechilibre în structura acestora.

Conform specialiştilor fundaţiei, castorii vor contribui la purificarea şi filtrarea apei cu ajutorul barajelor pe care le construiesc, producând sedimente şi substanţe nutritive. De asemenea, aceste rozătoare vor spori bogăţia naturală a zonei prin crearea de zone umede, suprafeţe întregi bogate din punct de vedere natural, ce oferă hrană şi adăpost pentru păsări, peşti, insecte, amfibieni. Un alt beneficiu este încurajarea dezvoltării lăstarilor tineri de specii lemnoase, în special salcia.

În plus, castorii contribuie la extinderea zonelor umede şi creşterea capacităţii terenurilor de a stoca mai multă apă, astfel pot reduce semnificativ viteza debitului şi chiar stabiliza volumul de apă în urma ploilor abundente, atenuând efectul inundaţiilor. Activitatea lor poate ajuta, de asemenea, la susţinerea unui flux optim de apă în perioadele de secetă.

Fundaţia a anunţat că în perioada următoare va amenaja trei centre de informare turistică în Rucăr, Lereşti şi Nucşoara, judeţul Argeş, unde cei interesaţi vor avea ocazia să se delecteze şi documenteze cu privire la această specie si rolul ei în natură.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Frumos. Poate se apuca si de taietorii ilegali. Ne scapa de mai multe griji. Modificati-i putin genetic, sa faca urat cat aud drujba … Sa vedeti distractie.

  2. L-as pune si pe Citu la ridicat baraje..

  3. Sa vedem cum se vor descurca bietii castori printre peturile ce se vor aglomera la barajele create de ei. Cred ca-si baga picioarele si emigreaza.

    • Căsătorii nu emigrează…
      Trebuie sa dea banii înapoi…
      Nu au venit pe gratis…
      Poate le da soluția…celor murdari cu
      Mediul Înconjurător…
      Sa nu mai arunce peturile și rămășițele de la mâncare…
      Unde I #taie capul…
      Nesimțiții…
      Și Castorii sunt mai Inteligenți
      Decât…#aruncător de gunoaie