G4Media.ro

Cât a câștigat Nicolae Ciucă din sporul de doctorat/ Calculele G4Media pe…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Cât a câștigat Nicolae Ciucă din sporul de doctorat/ Calculele G4Media pe baza declarațiilor de avere

Premierul Nicolae Ciucă a încasat, pe parcusul anilor, potrivit legii, sume importante de bani din sporul de doctorat de 15% acordat inclusiv cadrelor militare, până când legea s-a modificat în 2017 și sporul s-a transformat în indemnizație fixă de 50% din salariul minim brut. Nu e clar dacă premierul a încasat indemnizația după 2017 întrucât, potrivit modificărilor, ea nu se mai acordă persoanelor care ocupă o funcție de demnitate publică. 

G4Media.ro a calculat că Nicolae Ciucă ar fi putut obține în perioada 2008-2016 (pentru care există informații despre venituri în declarațiile sale de avere) minim 85.000 de lei și maxim 170.000 de lei din titlul de doctor  pentru intervalul de opt ani pentru care există date publice. Premierul și-a dat doctoratul în 2003 și a încasat spor inclusiv pentru perioada pentru care nu există informații publice despre veniturile sale.

  • Jurnalista Emilia Șercan susține, într-un text publicat în pressone.ro, că teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, în baza căreia a devenit doctor în Științe militare în 2003, include conținut plagiat în cel puțin 42 de pagini din totalul de 138. În cazul unui verdict oficial de plagiat, s-ar pune problema retunării banilor încasați în mod ilegal.

O lege din 1998 acorda cadrelor militare care dețin titlul de doctor un spor de 15% din solda de funcție sau din salariul de bază.

Ulterior, legea a suferit modificări succesive, pentru unele categorii de persoane sporul fiind inclus în salariu pentru o perioadă de timp, apoi legat de cuantumul salariului minim brut pe economie.

G4Media a calculat între ce marje ar fi putut evolua sumele încasate de premier, în funcție de legislație și de declarațiile de avere ale acestuia, pentru perioada în care acestea sunt disponibile și care coincid cu perioada în care legea era în vigoare.

De menționat că nu este vorba despre sume exacte, iar calculele au fost rotunjite în minus.

Potrivit declarațiilor de avere depuse de Nicolae Ciucă, acesta a avut venituri anuale semnificative în care sunt incluse mai multe sporuri, printre care și cel de doctorat.

Sumele prezentate în declarațiile de avere reprezintă venituri nete, deci trebuie ținut cont de faptul că baza pentru care se aplică sporuri este mult mai mare.

Banii încasați de actualul premier anual, din 2008, ca urmare a pozițiilor deținute: comandant de unitate militară, șef al Marelui Stat Major al Armatei, senator sau ministru:

2008 – 60.029 de lei
2009 – 60.029 de lei
2010 – 82.528 de lei
2011 – 77.701 de lei
2012 – 81.117 de lei
2013 – 81.127 de lei
2014 – 87.466 de lei
2015 – 118.940 de lei
2016 – 138.902 de lei
2017 – 158.767 de lei
2018 – 195.581 de lei
2019 – 180.551 de lei
2020 – 168.613 lei

Sumele de mai sus reprezintă veniturile principale ale acestuia, care includ, pe lânga salarii și indemnizații, și alte sporuri primite de-a lungul anilor, cum este cel de doctorat.

De menționat că Nicolae Ciucă a devenit doctor în 2003, dar nu există informații oficiale cu privire la sumele încasate până în 2008.

Chiar și lăsând pe din afară perioada dintre 2003 și 2008, pentru care nu există date, G4Media.ro a calculat cu aproximație sumele primite pentru doctorat în perioada 2008-2016.

Situația premierului Ciucă

Între anii 2008 și 2016, în care a funcționat acordarea celor 15% și pentru care există depuse declarații de avere, Ciucă a încasat un venit net în valoare de aproximativ 780.000 de lei, corespunzător unui brut de aproximativ 1.300.000 de lei.

De menționat că sporul de 15% s-a aplicat în perioada respectivă veniturilor brute.

Astfel, dacă luăm în considerare doar o jumătate dintre banii (nu toată suma) de care a beneficiat Ciucă vorbim în această perioadă despre 650.000 de lei.

În aceste condiții, sporul doctoral ar reprezenta doar în intervalul menționat o sumă de minim 85.000 de lei.

Dacă însă considerăm că sporul a fost aplicat sumei maxime de 1.300.000 de lei, sporul ar fi de aproape 170.000 de lei.

În concluzie, din estimările noastre, suma încasată între 2008 și 2016, poate fi cuprinsă 85.000 și 170.000 de lei.

Cum a evoluat sporul de doctorat

Din 2009 până în 2010 s-a încercat eliminarea acestui spor însă în 2010, prin Ordonanța de Urgență nr. 1 a Guvernului, această sumă a fost inclusă în salariul de bază, solda/salariul funcției de bază sau indemnizația lunară de încadrare.

Sporul de doctorat a continuat să supraviețuiască și după intrarea în vigoare a Legii-cadru nr. 330/2009 și a Legii-cadru nr. 284/2010 (înainte de modificările aduse prin art. I din Legea nr. 193/2016), schimbându-și însă denumirea și devenind parte a salariului de bază, „ca drept fundamental, recunoscut și apărat de lege”.

Ulterior, în 2017 sporul a devenit fix: 50% din salariul minim pe economie (neimpozitați). Tot în 2017, sporul a fost redenumit indemnizație (Legea 153/2017). Practic, din acest an, posesorii titlurilor de doctor din România au încasat sume fixe: jumătate din salariul minim

  • Articolul 14. Drepturi salariale pentru deținerea titlului științific de doctor(1) Personalul care deține titlul științific de doctor beneficiază de o indemnizație lunară pentru titlul științific de doctor în cuantum de 50% din nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, dacă își desfășoară activitatea în domeniul pentru care deține titlul. Cuantumul salarial al acestei indemnizații nu se ia în calcul la determinarea limitei sporurilor, compensațiilor, primelor, premiilor și indemnizațiilor. 

Astfel, se poate considera că și premierul Ciucă a avut o continuitate în încasarea acestor drepturi, cel puțin până în 2017. După aceeea, ordonanța amintită prevedea că ”persoanele care ocupă funcții de demnitate publică nu beneficiază de sporuri permanente, sporuri temporare și/sau de doctorat”.

În perioada respectivă, Nicolae Ciucă a ocupat funcția de șef al Marelui Stat Major, ceea ce înseamnă că ocupa o funcție publică și teoretic nu a primit sporul respectiv.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

Citește și

Cât mai rezistă premierul – doctor Ciucă după scandalul de plagiat? Efectele politice ale unei afaceri pe care PNL o vrea îngropată prin controlul televiziunilor ca în anii 90

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. In cazul de fata nu exista nici o problema de etica si nici una legislativa . Multi dintre cei care s-au repezit ….. la maritat isi vor cere scuze .Asadar banii sunt luati corect .

    • Cum sa fie mincinosul? 🤥

    • Gica tu esti sefa lui de cabinet travestita? Sa traiti duamna generaleasa!

    • Gica este victima unui h(o)t de buzunare
      Tot Gica: nu este nicio problema, o sa imi cer scuze fata de h(o)t

    • Doar savanta de renume mondial Elena Ceausescu a mai fost recunoscuta international precum tovarusul general.

    • Mă Ciucă, te potrivești la fix cu guvernul tău 😀
      Proști, proști dar hoți !

    • Alina Mungiu-Pippidi: Nu există teză de doctorat validă la o academie militară din România

      „Aţi auzit cumva după acest exerciţiu că a pierdut Academia Naţională de Apărare dreptul de a mai face doctori? Sau oricine altcineva? Halal Românie educată !”
      ACUM LA SECRET

      Citeste mai mult: adev.ro/r5xhae

      E DREPTUL LOR DE A AVEA DOCTORAT SI SPOR DE DOCTORAT !

    • Formal, sunt luati corect. In realitate, sunt luati in urma unei infractiuni (insusirea muncii altuia). Ce face acum Ciuma_Maciuca este insusirea de folose necuvenite. Alta infractiune. In fruntea guvernul avem un infractor care se face vinovat de cel putin doua infractiuni.

  2. sint f fericit ca nu mai platesc taxe si impozite in romania. asadar nu are cum sa ma deranjeze intim subiectul dar ma deranjeaza dpdv etic si de cum e reprezentata romania. sint multi prosti si infractori in posturi care scirbesc tinereul si il fac indiferent fata de aceasta tara. haiduci am fost, nu mai sintem.

    • Daca nu isi da el demisia urgent, plavanul de la palat trebuie urgent sa.l trimita la vatra.

    • Bravo cu taxele, sper si eu in curand sa nu mai platesc nimic in mizeria asta.

  3. Nu mă pricep, dar întreb și eu pentru un prieten :

    există vreo lege în România care să zică faptul că, dacă ai fost prins cu plagiat, să fii obligat printre altele, să plătești înapoi cu dobânda BNR sporurile încasate de la bugetul de stat (pe spinarea contribuabililor) pentru gradatia de dr falsă?

    Plus alte penalități / pedepse?

    Prietenul meu e tare curios din fire.
    😂

    • Nu, se reglementeaza prin codul civil si codul muncii, dupa caz. Dar nu cred ca exista asa ceva; anularea titlului se aplica ex nunc, adica din momentul anularii actului administrativ

    • Va grabiti ca fata mare la maritis . . .
      Ar trebui cel putin o hotarare data de Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU)

  4. Craiova olgutanei centru de hoti

    • Oltenarul tot Oltenar rămâne. Pana nu fura el ceva nu e sănătos. Mai o găina, mai un portofel, mai un doctorat… De la Ceauseasca încoace, toate satele oltenești au devenit doldora de doctori de carton.

    • Mare dreptate avea cine spunea ca oricât de prieten ai fi cu un roman si oricât bine i-ai face, tot nu se lasă pana nu te fura odată.

  5. In sfirsit s-a ajuns sa fie purcat si porcanu’ asta mare, desi a fi foarte greu cu el, pentru ca face parte din nucleul statului paralel, acolo unde nu totul este secretizat.

  6. militaurul asta cabotin si rudimentar incaseaza:
    -pensie speciala de la 45 de ani,
    -salariu de senator,
    -salariu de ministru,
    -bonus: o basculanta de bani pentru o lucrare copiata.
    In concluzie – romania educata & romania normala.
    =))))))))))

  7. Toti au doctorate pe posturi care nu au prevazute asa diplome. O hoteala pe bani publici cu aceste sporuri care nu ar trebui sa existe !

  8. Foamea fără măsură nu e buna.

  9. Eu cred ca un calcul corect ar trebui sa pornească nu doar de la banii încasați ca spor pentru doctorat ci de la funcțiile pe care le-a ocupat folosind doctoratul. Îmi pare ca ar trebui returnati toți banii încasați în funcții în care doctoratul e o cerința, pentru ca funcția a fost obținută ilegal dacă doctoratul e plagiat.

    • Nu, se reglementeaza prin codul civil si codul muncii, dupa caz. Dar nu cred ca exista asa ceva; anularea titlului se aplica ex nunc, adica din momentul anularii actului administrativ

    • Ce zici s-ar aplica doar cadrelor didactice universitare, dar atunci ar trebui anulate si orele tinute, examenele sustinute de studenti, licentele coordonate si toate comisiile in care ar fi fost cineva, fara sa aiba drept

    • Are dreptate Hombre.
      Oameni buni, pai ce ESTE FURAT, nu trebuie dat inapoi? Asa pare normal! Ca sunt nu stiu ce coduri, facute prost pentru a favoriza HOTII, tot de ei, e bine? Ce, trebuie respectate astea ca si o BIBLIE?
      Astia trebuie gasiti si dat cu ei de toti peretii! Nu sa ne rugam de ei sa nu mai faca!

  10. Dar impozit și CAS a plătit vreodată domnul?

  11. Sporurile pentru : studii, titluri științifice , autorizări, etc sunt o aberație. Este normal ca pentru a putea presta o activitate la un anumit nivel să ai o anumită pregătire certificată și în funcție de pregătirea cerută salariul să fie corespunzător. Dar salariul se dă pentru activitatea prestată.

  12. furt calificat si postacii mafiei il plang de mama focului

  13. Cât a câștigat ? Aproximativ 15 ani de pensie a unui amărât ce a muncit și cotizat 30-35 de ani . Adică cam cat speranța de viață a pensionarilor !
    Asta-i USL . Astea sunt partidele demolatoare a societății românești , ce au condus 100% din timp Romania . Nu vait pe nimeni ! 90 % din intențiile viitoare de vot . Curat masochism !

  14. Țara i-a luat iarna izmene și vara cămășuță subțire, ii plătește pensie specială de la 45 de ani, deși ăsta n-a plătit in viața lui un leu impozit sau asigurare de sănătate. Acum aflam ca nu le e de ajuns, ca vor sa fie și doctori, sa mai umfle un spor. Academia militară scoate 300 de doctori pe an. RUSINE! Terminați-o cu pensiile speciale!

  15. sincere felicitări doamnei EMILIA ȘERCAN! încă un doctor zugrăvit în rahat!

  16. Amaratul care muncește e dat afara si trimis in pușcărie dacă fura 100 de lei, banditii fura, talharesc si ucid apoi sunt promovați. Care sunt prinși, sunt judecați si spălați de secții speciale dedicate.

  17. Toate plagiatelele s-ar opri dacă s-ar scoate sporul mizerabil care se acordă pe baza lor.
    De ce trebuie plătită în plus o apendicectomie efectuată de un chirurg cu doctorat în hemoroizi ?

  18. Sumele prezentate nu reflecta cat a castigat direct datorita sporului de doctorat, ci cat a castigat in functiile pe care le-a avut.
    Sporul de doctorat este 50% din valoarea salariului brut pe tara. Punct. Asta e cat a castigat in mod direct. Ce a castigat in calitate de sef al MSM e legat de calitatea sa de general, de functia ocupata si nu de calitatea de doctor in stiinte militare.

  19. Adevarata problema e: daca d-nul Ciuca va pleca diin functia de prim-ministru, atunci urmatorul PM va fi de la PSD, nu-i asa> Asa prevede rotativa

    • Asta a fost schema. L-au pus ca sa-l de-a rapid jos. Ce o fi fost in mintea tembelului de a crezut că trece prin funcții fara sa fie luat la puricat ? Abia a fost condamnat Baranga. L-au aburit de l-au înnebunit pe marele șef de stat major.

  20. Calculul este eronat. Procentul de 15% pentru titlul de doctor nu se aplica la total salariu, ci numai la salariul de functie ceea ce inseamna cu mult mai putin decat prezentati. Sigur, acest lucru nu are legatura cu presupusul plagiat.

    • Nici macar. Acum se da o suma fixa, raporatata la saleriul minim (sau mediu?) pe economie. Desigur, nu are legatura cu continutul tezei si cu drepturile care deriva. Responsabilitatea originalitatii revine autorului, responsabilitatea contributiei si utilitatii tezei revine impartit autorului si indrumatorului. Dar daca teza a trecut … ce sa-i faci, ii dai omului sporul de doctorat.

  21. imi este oarecum mila de acesti oameni cu „doctorate-breloc”, luate, fie pentru a un iluzoriu respect care sa acopere in neputintele incompetenta lor, fie pentru o sinecura, un ban in plus.
    pe de alta parte, constienti sau complet inconstienti, ei au pus umarul la inversarea scarii valorilor.
    am vazut chiar oamenii simpli, cu meserii bune, stabile, parasindu-le pentru o iluzorie „diploma” cumparata la privat in Romania, care le-ar fi deschis anumite porti spre vreo functie acasa.
    vezi si cazul Carciu.
    si-au furat propria caciula.
    asa si Ciuca.
    in anii aceia tanar lent-colonel, misiuni in teren inamic, ambitios, ajuns in apropierea varfului ierarhiei militare.
    putea fi rabdator si urca sigur in mod clasic, fara sa arda etapele. Nu s-a oprit din „pohta ce-a pohtit”. a vrut si recunoastere academica si steaua de general. de ce?
    lacomia omului modern. nerabdarea lui. vrem totul, acum.

  22. Nu inteleg , d-nl Ciuca mai este prim-ministru ? Pana cand ?

  23. partea pozitiva e ca nu ne ataca Rusia si putem emigra in UE