G4Media.ro

Cât a recuperat statul din gaura de 54 de milioane de euro…

Cât a recuperat statul din gaura de 54 de milioane de euro lăsată de magnatul Ioan Niculae la combinatul chimic de la Slobozia

Aproape 82 de milioane de lei, adică aproape 17 milioane de euro, au fost recuperate de stat după vânzarea activelor combinatului chimic de la Slobozia, băgat în faliment de magnatul Ioan Niculae, aflat în pușcărie, arată raportul lichidatorului judiciar Expert Insolvență SPRL, depus la Tribunalul Ialomița și consultat de G4Media.ro.

Astfel, au fost achitate aproape 19 milioane de lei către Finanțele Publice Ialomița, reprezentând creanțe din perioada martie 2020 – mai 2021 și amenzi. De asemenea, au fost distribuite aproape 63 de milioane de lei către Finanțele Publice Ialomița, reprezentând creanțe garantate. În plus, au fost achitate restanțe salariale de peste 1 milion de lei.

Potrivit raportului lichidatorului judiciar, au mai rămas de dat la stat peste 184 de milioane de lei, adică peste 37 de milioane de euro. Creanțele rămase sunt către Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, Administrația Fondului de Mediu, Finanțele Publice Ialomița, comunele Modelu și Dragalina și orașele Slobozia și Călărași. Cea mai mare creanță rămasă este către Administrația Fondului de Mediu: peste 127 de milioane de lei, adică aproape 26 de milioane de euro.

De asemenea, au mai rămas de achitat restanțe salariale către angajați și sindicat în valoare de aproape 7 milioane de lei, adică aproape 1,4 milioane de euro.

Ce active au fost vândute și ce urmează să fie vândut

În aprilie, lichidatorul judiciar a vândut unitatea de producție a combinatului Chemgas Slobozia pentru suma de 124 de milioane de lei fără TVA, adică peste 25 de milioane de euro.

Cumpărătorul a fost societatea comercială Popasul Trebeș, din grupul PAMBAC Bacău, controlat de omul de afaceri Eusebiu Guțu, potrivit profit.ro. Grupul controlat de omul de afaceri are în plan investiţii de 30 milioane euro în următorii cinci ani pentru combinatul chimic de la Slobozia, a declarat Eusebiu Guțu, citat de presa centrală.

Eusebiu Guțu a fost administrator al altui combinat falimentat de Ioan Nicuale, Amurco din Bacău, iar compania sa, Popasul Trebeș, a fost parteneră de afaceri cu compania lui Nicuale, Interagro. Potrivit profit.ro, în 2018, Guțu a cumpărat creanțe în valoare de aproape 155 de milioane lei ale Băncii Transilvania asupra companiei lui Nicuale, Interagro SA.

Popasul Trebeș a preluat inclusiv garanția Băncii Transilvania asupra unui avion cu 9 locuri al lui Ioan Niculae, aflat în patrimoniul Interagro. Aeronava, cumpărată în 2011 cu 14 milioane dolari pentru firma de taxi aerian a fiicei lui Niculae, a fost evaluată la aproape 4 milioane de euro.

Pe 26 februarie 2021, Curtea de Apel București a respins apelul Chemgas Holding Corporation, compania care opera combinatul chimic Slobozia, și a confirmat falimentul societății controlate indirect de magnatul Ioan Niculae, potrivit deciziei instanței.

Pe 23 iunie, lichidatorul judiciar scoate la licitaţie ultimele active ale combinatului de la Slobozia falimentat de magnatul Ioan Niculae, potrivit portalului Expert Insolvență. E vorba de stația de epurare de la Slobozia, platforma Industrială Furfurol, stocuri de materiale și piese, un bloc de nefamiliști și 5 apartamente în Slobozia.

Cine sunt acționarii Chemgas. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Chemgas Holding Corporation este deținută de off-shore-ul Riverside Development Ltd din Belize, cu 99,9999%, reprezentată legal de Soteroulla Michael, în calitate de administrator, şi în şedinţa AGA de Cosmin Sebastian Ionescu, un bucureștean de 44 de ani, care deține 0,0001 din companie.

Chemgas deține 0,5% din IC Tooling SRL, alături de Intergaz-Est din Zimnicea și Viromet SA din Victoria. Intergaz-Est este deținută de companiile Interagro și Bio Fuell Energy. Interagro este reprezentată de Nicoleta Toncea, partenera lui Ioan Niculae, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.

În 2009, Chemgas Holding Corporation a preluat combinatul de la Amonil SA, o altă companie controlată de Ioan Niculae prin off-shore-urile Zalois Ltd și Jovline Ltd din Belize. Potrivit unor documente, Jovline Ltd. era vehiculul financiar prin care Ioan Niculae controla combinatul chimic Amonil.

Ioan Niculae e în închisoare

Pe 18 februarie 2021, magnatul Ioan Niculae a fost condamnat în dosarul Interagro la 5 ani de detenție cu executare.

În 2015, Niculae a fost condamnat la 2 ani și jumătate de detenție efectivă în dosarul ”Mită la PSD”. El și-a ispășit pedeapsa în penitenciarul Găești.

Pe 12 mai 2021, Judecătoria Medgidia a decis eliberarea lui Ioan Niculae după ce i-a contopit pedepsele. Decizia nu este însă definitivă.

Niculae este judecat și la Înalta Curte în dosarul Romgaz cu prejudiciu de 60 de milioane de euro pentru obținerea ilegală de gaze ieftine de la stat pentru combinatele sale de îngrășăminte chimice, printre care și fostul Amonil, actual Chemgas.

Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Profilul de afacerist al acestui domn este de fapt arhetipul marilor distrugatori economici si implicit si sociali care au macinat Romania pana la stadiul de cangrena. Incapabil sa-l pedepseasca serios, sistemul juridic s-a spalat pe maini cu niste condamnari subtiri pentru care domnul respectiv ar trebui sa pupe talpile politicienilor care au facut sau modificat legile in avantajul infractorilor. Impotentul sistem al finantelor publice nu reuseste nici el mare lucru in a recupera prejudiciul, parand chiar dezinteresat de a face acest lucru. De ce toate astea? Pentru ca ambele sisteme oricat de mult ar gresi sau oricat de putin ar performa, ele sunt remunerate la acelasi nivel la care ar trebui sa fie doar in cazul unor performante superioare si de durata. Solutia ideala ar fi reformarea din temelii si in intreaga structura a acestor sisteme, lucru imposibil insa in universul balcanic.

  2. Fiscul se ocupa de gainari mici….cei mari tip Felix Voiculescu si Niculae stau linistiti in palatele lor de milioane

  3. este evident, dovedid, de notorietate că acesta este rezultatul Justiției și politicenilor corupți.
    Dar despre combinatul din Roznov, familitat de 3 ori și recumpărat tot de nicolaie prin firme off-shore,?????
    Fără răspunderea magistratilor și confiscarea extinsă nu poate fi stăvilită corupția generalizată

  4. Nu statu recupereaza banii de la el, ci magistratii , prin atatea ani de procese , blaturi si alte combinatii .
    Justitiei romane normal ca ii convine ca procesele sa se intinda pe ani de zile pana la prescriere , in acest timp ei ( magistratii ) il jecmanesc la randul lor pe acest excrement de om de milioanele furate la randul sau de la popupatie .
    in concluzie justitia e la fel de partasa la furtul banului public ca orice excroc afacerist .

    • Maaaaare adevăr! Dar cui îi pasă?! Nimănui,din păcate pt noi toți!

  5. Statul roman este cel mai mare dușman al omului de rand , prin instituția numita anaf care ia la vizor pe amărâtul contribuabil , sub guvernarea pnel usr + este măcel curat ce se întâmplă, au dat acel ajutor cică de stat pe timpul stării de urgenta, iar după ce sau văzut votați au dat legea care le ia înapoi jumate din ce, au primit, in timp crcexcroci ca acel mafiot Niculaie, este ferit sub aripa lui câtu

    • Felicitari! Aveti ce v-ati dorit la vot. Placute suedeze v-a dat statul? Urmeaza sa va dea.

    • Cum este ferit ăla dacă activele îi sunt vândute la sfert din prețul de achiziție, dacă face pușcărie, etc?
      Am tot văzut comentaci care o ard cu condamnări pe mii de ani. Niciunde în UE nu se dau zeci de ani de închisoare pentru evaziune fiscală și corupție. Până la urmă astea nu sunt crime, sunt infracțiuni financiare.
      Statul recuperează cât poate și actuala guvernare încearcă să îmbunătățească justiția cât poate. Pesedeul (și prietenii) au pus justiția pe butuci și acum nu se poate face mare lucru în câteva zile

  6. Cât va recupera statul din imprumutul de 30 miliarde euro facut de Cîţu în numele României în 2020?

  7. Si astea se intampla in acelasi timp in care imbecilul de la Justitie vrea sa desfiinteze SIIJ! De ce oare?

  8. Chiar nimeni din această țară nu și-a dat seama ce afăcut acest individ cu aceasta așa zisă falimentare a Chemgazului?
    Dacă așa stau lucrurile ne merităm soarta

  9. De ce nu i se confisca extins averea?Schimbati legislatia facuta pentru infractori si recuperati integral prejudiciile.