Cât a recuperat statul din gaura de 54 de milioane de euro lăsată de magnatul Ioan Niculae la combinatul chimic de la Slobozia
Aproape 82 de milioane de lei, adică aproape 17 milioane de euro, au fost recuperate de stat după vânzarea activelor combinatului chimic de la Slobozia, băgat în faliment de magnatul Ioan Niculae, aflat în pușcărie, arată raportul lichidatorului judiciar Expert Insolvență SPRL, depus la Tribunalul Ialomița și consultat de G4Media.ro.
Astfel, au fost achitate aproape 19 milioane de lei către Finanțele Publice Ialomița, reprezentând creanțe din perioada martie 2020 – mai 2021 și amenzi. De asemenea, au fost distribuite aproape 63 de milioane de lei către Finanțele Publice Ialomița, reprezentând creanțe garantate. În plus, au fost achitate restanțe salariale de peste 1 milion de lei.
Potrivit raportului lichidatorului judiciar, au mai rămas de dat la stat peste 184 de milioane de lei, adică peste 37 de milioane de euro. Creanțele rămase sunt către Administrația Bazinală de Apă Buzău-Ialomița, Administrația Fondului de Mediu, Finanțele Publice Ialomița, comunele Modelu și Dragalina și orașele Slobozia și Călărași. Cea mai mare creanță rămasă este către Administrația Fondului de Mediu: peste 127 de milioane de lei, adică aproape 26 de milioane de euro.
De asemenea, au mai rămas de achitat restanțe salariale către angajați și sindicat în valoare de aproape 7 milioane de lei, adică aproape 1,4 milioane de euro.
Ce active au fost vândute și ce urmează să fie vândut
În aprilie, lichidatorul judiciar a vândut unitatea de producție a combinatului Chemgas Slobozia pentru suma de 124 de milioane de lei fără TVA, adică peste 25 de milioane de euro.
Cumpărătorul a fost societatea comercială Popasul Trebeș, din grupul PAMBAC Bacău, controlat de omul de afaceri Eusebiu Guțu, potrivit profit.ro. Grupul controlat de omul de afaceri are în plan investiţii de 30 milioane euro în următorii cinci ani pentru combinatul chimic de la Slobozia, a declarat Eusebiu Guțu, citat de presa centrală.
Eusebiu Guțu a fost administrator al altui combinat falimentat de Ioan Nicuale, Amurco din Bacău, iar compania sa, Popasul Trebeș, a fost parteneră de afaceri cu compania lui Nicuale, Interagro. Potrivit profit.ro, în 2018, Guțu a cumpărat creanțe în valoare de aproape 155 de milioane lei ale Băncii Transilvania asupra companiei lui Nicuale, Interagro SA.
Popasul Trebeș a preluat inclusiv garanția Băncii Transilvania asupra unui avion cu 9 locuri al lui Ioan Niculae, aflat în patrimoniul Interagro. Aeronava, cumpărată în 2011 cu 14 milioane dolari pentru firma de taxi aerian a fiicei lui Niculae, a fost evaluată la aproape 4 milioane de euro.
Pe 26 februarie 2021, Curtea de Apel București a respins apelul Chemgas Holding Corporation, compania care opera combinatul chimic Slobozia, și a confirmat falimentul societății controlate indirect de magnatul Ioan Niculae, potrivit deciziei instanței.
Pe 23 iunie, lichidatorul judiciar scoate la licitaţie ultimele active ale combinatului de la Slobozia falimentat de magnatul Ioan Niculae, potrivit portalului Expert Insolvență. E vorba de stația de epurare de la Slobozia, platforma Industrială Furfurol, stocuri de materiale și piese, un bloc de nefamiliști și 5 apartamente în Slobozia.
Cine sunt acționarii Chemgas. Potrivit datelor de la Registrul Comerțului, Chemgas Holding Corporation este deținută de off-shore-ul Riverside Development Ltd din Belize, cu 99,9999%, reprezentată legal de Soteroulla Michael, în calitate de administrator, şi în şedinţa AGA de Cosmin Sebastian Ionescu, un bucureștean de 44 de ani, care deține 0,0001 din companie.
Chemgas deține 0,5% din IC Tooling SRL, alături de Intergaz-Est din Zimnicea și Viromet SA din Victoria. Intergaz-Est este deținută de companiile Interagro și Bio Fuell Energy. Interagro este reprezentată de Nicoleta Toncea, partenera lui Ioan Niculae, potrivit datelor de la Registrul Comerțului.
În 2009, Chemgas Holding Corporation a preluat combinatul de la Amonil SA, o altă companie controlată de Ioan Niculae prin off-shore-urile Zalois Ltd și Jovline Ltd din Belize. Potrivit unor documente, Jovline Ltd. era vehiculul financiar prin care Ioan Niculae controla combinatul chimic Amonil.
Ioan Niculae e în închisoare
Pe 18 februarie 2021, magnatul Ioan Niculae a fost condamnat în dosarul Interagro la 5 ani de detenție cu executare.
În 2015, Niculae a fost condamnat la 2 ani și jumătate de detenție efectivă în dosarul ”Mită la PSD”. El și-a ispășit pedeapsa în penitenciarul Găești.
Pe 12 mai 2021, Judecătoria Medgidia a decis eliberarea lui Ioan Niculae după ce i-a contopit pedepsele. Decizia nu este însă definitivă.
Niculae este judecat și la Înalta Curte în dosarul Romgaz cu prejudiciu de 60 de milioane de euro pentru obținerea ilegală de gaze ieftine de la stat pentru combinatele sale de îngrășăminte chimice, printre care și fostul Amonil, actual Chemgas.
Sursa foto: Inquam Photos / Mircea Manole
Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
13 comentarii