G4Media.ro

Cât câștigă un profesor din România, de la începutul carierei până la…

Foto: Freepik.com

Cât câștigă un profesor din România, de la începutul carierei până la salariul maxim atins după 40 de ani, la nivel de grădiniță, școală primară, gimnaziu și liceu – ultimele date Eurydice

Sub 45.000 de lei pe an este salariul brut pentru un profesor român aflat la începutul carierei, iar după 40 de ani de vechime cadrele didactice se pot aștepta la un salariu brut anual de aproape 77.000 de lei, potrivit celor mai noi date privind salariile profesorilor și directorilor de școli din Europa, agregate de rețeaua Eurydice și publicate marți. Înaintea unui raport-cadru ce urmează să fie publicat în octombrie a.c., rețeaua prezintă, în premieră, în format de date deschise fișele cu salariile profesorilor pentru fiecare țară europeană în parte – salarii aferente anului școlar 2020-2021.

Potrivit informațiilor centralizate de rețeaua europeană, un profesor câștigă, în România, un salariu brut care evoluează lent, pe parcursul mai multor decenii de carieră, astfel:

  • La începutul carierei, un profesor angajat în învățământul preșcolar sau în școala primară câștigă un salariu brut anual de 39.504 lei (8.027 euro). În gimnaziu și liceu, un profesor aflat la începutul carierei câștigă un salariu brut anual de 43.397 lei (8.818 euro).
  • După 10 ani de activitate, salariul brut anual ajunge la 50.897 lei (10.342) pentru toți profesorii, de la grădiniță până la liceu

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Politizarea sistemului de invatamant + salariile mici = rezultate scazute in rindul elevilor.

  2. nu are nicio relevanta salariul brut, omul primeste in mana salariul net.

    • Numai proștii analfabeți calculează ” dăcât ce ie an mâna” deci are treabă brutul.

    • Mai sunt: spor de vechime pana la 25%, 25% salariu de merit dat pe 5 ani, plata cu ora, plata corecturilor, eventual mai sunt si alte surse (de exemplu 15% pentru doctorat). Un profesor harnic in mod cert isi dubleaza salariul indicat aici. Si da, ceea ce conteaza este cat ii raman in mana, in final profesorului. Celelalte sume nu conteaza la noi, nu au nici o legatura cu realitatea, sunt sume pe care statul nu le da. In capitalismul adevarat, da, conteaza ce dai la asigurari sociale si la pensii, la noi nu au nici o legatura cu realitatea. Asigurarile degeaba la platesti, iar la pensii dai de 5 x mai mult decat o sa iei pana mori (in medie). Pentru ca statul de fura pe fata.

  3. O comparatie la care ar trebui sa va ganditi atunci cand votati hotii din PSD/PNL/UDMR.
    Salariu profesor dupa 10 ani – 50.897 lei brut pe an – dupa taxe ramane net 29.000
    Director la Transgaz – companie de stat romaneasca – functie politica – venit anual 1.600.000 net !!! De 55 de ori mai mare !!!

  4. Aceste este salariul pe care îl primesc ca sa vina la școala sa racoleze clienți pentru meditații. Au mai mult de 3 luni vacanța pe an, mint dacă spun ca lucrează 8 ore/zi, iar majoritatea elevilor sunt analfabeți funcțional (cine n-are bani de meditații). Nu mai plătiți putori degeaba!

    • Ioana putoate esti tu . Stii ca sunt profesori care fac naveta si cate 120km pe zi . Stii ca pentru a ajunge la unele scoli trebuie sa mergi pe jos kilometri , stii ca pentru a pregati lectiile pentru a doua zi trebuie sa te pregatesti cateva ore ? Stii ca sunt elevi din centre de plasament sau din familii dezorganizate care creeaza mari probleme si profesorii nu pot tine orele … stii ca un angajat la supermarket fara studii superioare castiga un salar mai bun ? Cati bani ai plati pentru educatia copilului tau ? Educatia sta la baza unei societati .

    • Ești dusă cu…capu’ dacă tu îi bagi pe toți în aceeași oală. Orice pădure are și uscături. Mai bn te iei de pensiile speciale și salariile judecătorilor!??

    • Profesorii au fost plătiți și sunt plătiți și acum sa scoată analfabeți. Acestea sunt rezultatele, nu ne putem ascunde. Se pot duce sa lucreze la supermarket, dacă e așa de bine acolo, dar uite ca nu se dau duși de la catedra. S-a ajuns la asta pentru ca nimeni, nici părinții, nu a avut pretenții de la ei. Oamenii au plătit meditații pentru cunoștințe de baza, in loc sa se revolte și sa le ceara rezultate acestor martiri. Și va rog, nu-i comparați cu judecătorii, profesorilor le ies bani din analfabetismul pe care îl cultiva.

  5. Interesant că nimeni nu scrie și despre rodul „muncii” acestor „oropsiți”..
    Cam mari salarii pentru rebuturi în proporție de peste 50%, dar asta nu interesează pe nimeni…cum zicea unu mai sus ,”dăcât ce ia în mână”…pe muncă dă-o dracu….ce contează că analfabetismul funcțional e la 60%>>

  6. Pai sa vedem si ce norma are profesorul asta fata de un maghiar care are cam acelasi salariu.
    8 ore pe saptamana e cam un fel de somaj mascat.

  7. Nu s-ar putea face școala online cu cei mai buni profesori, care sa fie plătiți regește? Chiar nu e nevoie de toți! Și de de nu se legiferează și homeschooling-ul? Școala românească scoate analfabeți, n-au ce sa te învețe unii care sunt ei înșiși imbe.cili.

  8. Facultatile de filologie, geografie si istorie sunt mai usor de absolvit comparativ cu cele de matematica, informatica, fizica sau filozofie, iar salariile in educatie sunt mici in toata lumea , pentru ca si responsabilitatile sunt mai mici fata de alte domenii.