Cât consumă românii din salariu minim pe alimentele de bază. Topul puterii de cumpărare în supermarket cu bani puțini
Cheltuielile pe alimentele de bază reprezintă 25,8% din salariul minim pe economie, ceea ce plasează România pe locul 29 din cele 52 de țări luate în considerare într-un studiu realizat de Picodi. Potrivit studiului, în Marea Britanie de pildă aceste cheltuieli reprezintă doar 7,7% din salariul minim, în Germania 9,8% iar în Franța 12, 7%. Mai mult decât românii cheltuiesc pe alimentele de bază Serbia, cu 26, 9% din salariu minim, Albania și Bulgaria cu 31%.
La începutul fiecărui an, în majoritatea țărilor este actualizată valoarea salariului minim pe economie. Însă, conceptul salariului minim pe economie, nu este prezent în toate țările: nu vom găsi granița de jos în țările scandinave, în Italia, Elveția sau Singapore. România face parte din țările care au ratificat convenția ONZ cu privire la salariul minim pe economie.
Însă, este salariul minim pe economie suficient, pentru a acoperi nevoile alimentare de bază de zi cu zi? Departamentul de analiză Picodi, a decis să ia sub lupă prețurile a opt grupe de articole alimentare de bază, universale, în 52 de țări ale lumii, și să le confrunte cu salariul minim pe economie din acele țări.
Rezultatele studiului au arătat că, în unele țări, valoarea salariului minim pe economie, abia ajunge pentru un mic coș de cumpărături. Dar cum stă România la acest capitol, în comparație cu celelalte țări?
Prețurile articolelor alimentare de bază
Pentru țelurile acestui raport, am creat un coș de cumpărături care conține opt categorii universale de produse alimentare: pâine, lapte, ouă, orez, cașcaval, carne, fructe și legume. Chiar dacă această listă este scurtă și economică, aceste produse asigură acoperirea nevoilor organismului unei persoane adulte cu carbohidrați, proteine, fibre și mineralele necesare, iar prețurile la acestea sunt monitorizate zilnic în toată lumea.
În România, un astfel de coș de cumpărături, ce conține lista alimentelor de bază, va costa, în medie, 299 lei și 70 de bani.
Compoziția coșului de cumpărături împreună cu prețurile medii:
Lapte (10 litri) – 40,42 lei
Pâine (10 bucăți a câte 500 g) – 23,50 lei
Orez (1,5 kg) – 6,74 lei
Ouă (20 de bucăți) – 15,58 lei
Cașcaval (1 kg) – 21,80 lei
Carne de pui și vită (6 kg) – 140,70 lei
Fructe (6 kg) – 26,52 lei
Legume (8 kg) – 22,46 lei
Raportul dintre prețurile alimentelor și salariul minim
De la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie în România este de 1900 lei brut (1162 lei net). Luând în considerare prețurile medii ale alimentelor în România, cheltuielile pe alimentele de bază reprezintă 25,8% din salariul minim pe economie, ceea ce plasează România pe locul 29, printre țările luate în considerare în studiu.
Cele mai bune condiții cu privire la salariul minim pe economie, conform clasamentului, le putem găsi în Mare Britanie, Australia și Irlanda, unde prin luarea în considerare a prețurilor produselor de bază, un lucrător obișnuit cu salariul minim pe economie, va cheltui doar 7% din salariul său pe acest mic coș de cumpărături.
Mai sus de România, s-au plasat, conform clasamentului, țări precum: Ungaria (locul 26), Grecia (locul 18), Slovacia (locul 22) iar ma jos: Ucraina (locul 46) și Bulgaria (locul 33).
Cel mai rău în schimb, se situează filipinezii și nigerienii. Acolo, salariul minim pe economie este atât de mic, că nu ajunge nici pentru un coș de cumpărături cu alimentele cele mai de bază.
Metodologie
În realizarea acestui raport, au fost folosite cele mai actuale date cu privire la salariul minim pe economie, publicate pe paginile de internet ale guvernelor, primăriilor sau ale ministerelor din 52 de țări din Europa, Asia, ambele Americi, Africa și Australia.
O parte din aceste țări, actualizează datele cu privire la plățile minime în alte perioade, decât 1 ianuarie. În Grecia salariul minim pe economie din 2013 a rămas neschimbat.
Coșul de cumpărături folosit în acest raport, a conținut prețurile medii ale alimentelor, strânse de câteva sute de utilizatori ale site-ului numbeo.com. La schimbarea valutei am folosit valorile medii din decembrie 2018. (Sursa: Picodi)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
7 comentarii