G4Media.ro

Cât costă testarea și tratamentul pentru cei infectați cu COVID-19? Exemple din…

Sursa Foto: Facebook/ Sanador

Cât costă testarea și tratamentul pentru cei infectați cu COVID-19? Exemple din SUA, Canada și Islanda

Costurile pentru testarea contra coronavirusului și tratarea celor infectați cu COVID-19 pot să varieze de la câteva sute la zeci de mii de dolari în Statele Unite, depinzând foarte mult dacă pacientul este asigurat sau nu, în timp ce, în Canada și Islanda, tratamentul pacienților asigurați este acoperit de către stat. De exemplu, o americancă ce a fost tratată pentru infecția cu coronavirus va trebui să plătească peste 34.000 de dolari pentru teste și tratament, în condițiile în care nu era asigurată, iar Congresul de la Washington nu a decis încă cine va trebui să suporte costurile tratamentului pentru cei care nu au asigurare medicală. Problema este cu atât mai delicată cu cât oficialii anticipează că milioane de americani vor fi infectați cu COVID-19, iar o parte dintre ei nu sunt asigurați. Dar care sunt costurile reale ale testării și tratementului împotriva coronavirusului în Statele Unite și ce se întâmplă în alte țări?

Revista TIME a presentat cazul lui Danni Askini, care a fost diagnosticată cu COVID-19 la sfârșitul lunii februarie. Americanca din regiunea Boston, care nu era angajată și nu avea asigurare, se afla deja sub observație medicală deoarece suferea de limfomă. După mai multe testări și un tratament împotriva coronavirusului, Askini a primit o factură medicală pentru 34.927,43 dolari. Ea s-a declarat șocată de sumă, afirmând: “Personal, nu cunosc pe nimeni care să aibă atât de mulți bani.”

Askini, care înainte să fie infectată se pregătea să se mute la Washington DC pentru a începe o nouă slujbă, a aplicat pentru Medicaid (un program federal și statal care ajută cu costurile medicale pentru unele persoane cu venituri și resurse limitate), sperând că acesta îi va plăti factura în mod retroactiv.

Cazul lui Askini nu este singular. Conform datelor prezentate de jurnaliști, 28 de milioane de americani sunt neasigurați, iar situația lor este una delicată în contextul în care oficiali prognozează o creștere dramatică a numărului de pacienți, cu 70.000 de cazuri noi până la sfrșitul săptămânii viitoare, potrivit ABC News.

Problema este cu atât mai stringentă cu cât Congresul american nu a decis încă cine va fi responsabil de costurile medicale pentru tratament, mai ales în situația celor care nu au asigurare.

În urmă cu câteva zile, legiuitorii de la Washington au adoptat Families First Coronavirus Response Actcare acoperă costurile legate de testarea americanilor pentru COVID-19 – incluzând costul pentru o vizită la doctor sau la camera de gardă pentru a fi testat -,  dar nu oferă nicio informație despre costurile tratamentului pentru cei infectați.

Unele state au cerut deja companiilor de asigurări să acopere costurile testului. De asemenea, programe precum Medicare și Medicaid acoperă costurile testului. De exemplu, Medicare plătește între 36 și 51 de dolari pentru test. (Medicare este un program național de asigurări de sănătate care oferă în principal asigurări medicale pentru americanii care au 65 de ani sau mai mult, dar și pentru unii tineri cu dizabilități și alte boli grave).

TIME a scris că, deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a afirmat că majoritatea persoanelor infectate cu COVID-19 nu vor trebui spitalizate și se pot recupera acasă, americanii care vor fi internați vor trebui foarte probabil să se aștepte la facturi mari, indiferent de felul de asigurare de care beneficiază. Un colac de salvare ar putea fi oferit de guvernul Statelor Unite, care lucrează în prezent la un alt pachet de stimulare, ceea ce va mai reduce o parte din costurile mari pentru tratament. Cert este că într-o țară în care concediul medical plătit este o excepție, izolarea la domiciliu este echivalentă pentru mulți cu greutăți economice. În plus, costul ridicat al tratamentului îi face pe mulți americani să nu meargă să fie testați, lucru care, în opinia excepților, contribuie la răspândirea virusului și a intensificat dezbaterea cu privire la asistența medicală în Statele Unite.

Cat costă tratamentul?

În Statele Unite, care are un sistem de îngrijiri de sănătate fragmentat, costurile spitalizării în cazul unui pacient asigurat depind de tipul de asigurare deținut, de beneficiile planului de asigurări și care e suma cu care contribuie cel asigurat (suma deductibilă, care se plătește înainte ca asigurarea să intre în joc).

Jurnaliștii americani au citat o analiză realizată de Kaiser Family Foundation, care estimează că costul mediu al tratamentului cu COVID-19 pentru o persoană care este asigurată de angajator – și fără complicații medicale – ar fi de aproximativ 9.763 dolari. Un pacient cu complicații poate avea un cost al tratamentului de 20.292 dolari. (Cercetătorii au ajuns la aceste numere examinând costurile medii ale internării în spital pentru persoanele cu pneumonie.)

Majoritatea planurilor de asigurări de sănătate private vor acoperi probabil majoritatea serviciilor necesare pentru tratarea complicațiilor coronavirusului, dar acestea nu includ suma deductibilă. – costul pe care îl plătește americanul din buzunar înainte de a începe asigurarea efectivă. Mai mult de 80% dintre americanii care au asigurare de sănătate au sume deductibile, iar anul trecut, media anuală deductibilă pentru o singură persoană din această categorie a fost de 1.655 dolari.

Pentru planurile individuale, costurile sunt adesea mai mari. Media deductibilă pentru un așa-numit bronze plan individual în 2019 a fost de 5.861 dolari, potrivit Health Pocket.

În ambele cazuri, cu și fără complicații mnedicale, pacienții cu asigurare plătită de angajator se pot aștepta la costuri de peste 1.300 de dolari, a indicat studiul Kaiser.

Medicare și Medicaid vor acoperi foarte probabil serviciile necesare pentru tratamentul coronavirusului, dar detaliile cu privire la sumele deductibile (pentru Medicare) și potențialele co-plăți vor depinde din nou de planul pacientului și în care stat se află pacientul acoperit de Medicaid (despre situația costurilor celor acoperiți prin Medicare se poate citi aici.

Kaiser Foundation a indicat că, în 2018, aproximativ 49% dintre americani aveau asigurare plătită de angajator, în timp ce 20% aveau Medicaid, 14% aveau Medicare și 9% erau neasigurați.

Pentru pacienți neasigurați, situația este mai complicată. Dacă costurile pentru testare sunt în general acoperite, alta e discuția în legătură cu tratamentul. Unele spitale oferă programe de îngrijire de caritate, iar unele state ajută rezidenții neasigurați să plătească costurile COVID-19 dincolo de testare. Mai multe state, inclusiv Maryland, Massachusetts, Nevada, New York, Rhode Island și Washington, au creat așa-numitele perioade speciale de înscriere pentru a permite mai multor persoane să se înscrie în programe de asigurare la jumătatea anului.

Alte state solicită acoperirea vaccinurilor viitoare sau schimbarea regulilor privind reaprovizionarea cu medicamente prescripse de doctori pentru a ajuta oamenii să se doteze cu medicamente esențiale. Până în prezent, Maine, Maryland, Massachusetts, Nevada, New Mexico, New York și Oregon au cerut asigurătorilor să renunțe la costurile pentru vaccinul COVID-19 odată ce acesta va fi gata. Alte state (Alaska, Colorado, Delaware, Florida, Maine, Maryland, New Hampshire, Carolina de Nord și Washington) și-au modificat legile pentru a ajuta locuitorii să își cumpere medicamente (The Commonwealth Fund, o organizație de tip think-tank din domeniul medical, ține o evidență cu măsurile luate de fiecare stat american).

Pentru cei neasigurați care nu pot să plătească din propriul buzunar tratamentul COVID-19, problema este și mai serioasă. Experții susțin însă că aceștia își pot reduce costurile făcând mai multe lucruri:

  • de exemplu, cei care cred că sunt infectați ar trebui să sune doctorul de familie sau departamentul de urgență și să afle informații înainte de a merge la spital (acest lucru va reduce semnificatriv costurile. Danni Asini a plătit 1.804 de dolari pentru prima vizită la spital și 3.841.07 pentru servicii spitalicești)
  • pacienți ar trebui să verifice înainte costurile testărilor de laborator. Aceștia sunt sfătuiți chiar să solicite informațiile în scris, pentru a contesta factura dacă costurile sunt prea mari.
  • pacienți nu ar trebui să ignore facturile primite după tratament, dar ar trebui să verifice atent fiecare sumă cu compania de asigurare, cu spitalul unde a fost tratat, cu medicul care s-a ocupat de el, precumn și cu Departamentul de asigurări din statul respectiv (sursa).

În Canada, costurile testării pentru coronavirus și ale tratamentului spitalicesc sunt gratuite pentru cei asigurați. Fiecare provincie și teritoriu are un sistem propriu de asigurări de sănătate, finanțat public și universal.

Testarea persoanelor este gratuită, la fel ca și tratamentul pacienților cu COVID-19, care este acoperit de stat.

Situația este diferită în cazul persoanelor neasigurate, în general necanadieni, care pot plăti circa 1.000 de dolari pentru o vizită la secția de urgență. De asemenea, costurile unei internări ajung la mii de dolari pentru cetățeni străini sau rezidenți canadieni neasigurați.

În Islanda, potrivit celor relatate pentru G4Media.ro de către Ovidiu Banea, un doctor român care activează în domeniul neurofiziologiei clinice în țara nordică, „testarea se face de catre Spitalul National Universitar Islanda (National University Hospital of Iceland) – în acest caz primesti o factura acasa de 4500 coroane (circa 145 RON), la fel ca dupa orice alta vizită la urgenţe; dar si în mod privat, de deCode Genetics, cu cost zero, dar cu specificitate de doar 70%. Se fac in acest fel 1.000 de teste pe zi la cine vrea cu programare, pe langa cele in jur de 400-500 zilnice facute la stat (de catre spitalul public).”

Islanda a demarat de altfel o campanie prin care fiecare din cei 360.000 de cetățeni poate fi testat. Nu este de acee de mirare că mica țara din nordul Europei a reușit să testeze mai mulți oameni decât orice alt stat de pe glob raportat la numărul locuitorilor, iar experții speră că rezultatele de acolo ar putea ajuta în eforturile împotriva coronavirusului.

Surse: TIME, Kaiser Family Foundation, The New York Times, NBC News

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Nimic nu este gratuit intr-o democratie autentica, bazata pe respect intre semeni, contributie personala la sistemul de sanatate, asigurari, etc., unde esti responabilizat sa te gandesti la consecintele ce decurg din neplata contributiilor, lipsa unor asigurari facultative etc…Nu este obligat nimeni sa care in spate trantorii si gunoiele sociale „smecherii,…-hai in Romania ca ne trateaza gratis”

    • Pentru un fundament legal-crestinesc:Apostol Pavel-Epistola a doua către Tesaloniceni a Sfântului Apostol Pavel-cap 3

  2. Ar trebui sa fiți închiși pentru fake News. Danni Askini e un transgender activist, un mincinos nesigur și de ce are in nădragi. Singura “sursa” pentru “factura” de 34k e time magazine. O fotografie a facturii ar fi fost de folos. Așa cum zice și guvernul vostru de cacat, “informați-va din surse sigure”. Nu e așa, bai “jurnaliștilor”?

  3. Si pana la urma cat costa?
    Ma asteptam sa gasesc in acest articol niste informatii mai concrete, de genul:
    – testarea implica niste costuri reale de 20-30-50Euro
    – spitalizarea zilnica inca 50 Euro

    Am citit degeaba articolul 🙁

  4. Sa va dau si o informatie de la sursa:

    Eu locuiesc in America, California, si am una dintre cele mai bune asigurari (din cate stiu).
    Si am suma deductibila de nu mai stiu cate mii de $.

    Am mers cu sotia la urgenta la spital anul trecut, cand s-a simtit rau.
    Stat la coada, analize, alarma falsa.
    Factura = 13000$ – s-a dus toata suma deductibila pe un an din buzunar, si restul a platit asigurarea.

    In concluzie, chiar si fara Coronavirus, o vizita la urgenta in USA te arde f. tare la buzunar.