Cât de corecte sunt mesajele-cheie despre justiție și protestele din 10 august transmise de Viorica Dăncilă și PSD-ALDE în Parlamentul European
Premierul Viorica Dăncilă, liderii PSD și ALDE, susținuți de unele televiziuni, au inundat în ultimele zile spațiul public cu afirmații false și teorii conspiraționiste pentru a arunca în derizoriu audierea din Parlamentul European. Pe post de argumente, liderii PSD nu au ezitat să recurgă la informații false. Le-au repetat inclusiv miercuri, în timpul audierii premierului Dăncilă la Strasbourg.
G4Media.ro vă prezintă analiza principalelor linii de discurs puse în circulație de reprezentații puterii.
Mesaj PSD-ALDE: Reprezentanții Comisiei și Parlamentului sunt dezinformați, nu cunosc realitățile din România sau nu le înțeleg. Este acuzația preferată de Dragnea, Tăriceanu sau Tudorel Toader, utilizată de fiecare dată când Bruxelles-ul critică acțiunile anti-justiție ale puterii de la București.
Comentariu: Comisia Europeana dispune de informații detaliate: de la reprezentanța Comisiei la București, rapoartele GRECO și opiniile Comisiei de la Veneția (invocate de altfel de Timmermans) și, cel mai important, Comisia are o imagine clară asupra evoluțiilor din justiție prin misiunile de experți trimise în fiecare an la București
Mesaj PSD-ALDE: Audierile din Parlamentul European sunt rodul unor lupte politice între marile grupuri parlamentare, Partidul Popularilor Europeni și Partidul Socialiștilor Europeni.
Comentariu: Total neclar cine se luptă cu cine, din moment ce dezbaterea a fost cerută de grupul verzilor, iar prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, care a criticat dur guvernul de la București din cauză că vrea să încetinească lupta anticorupție și că promovează un referendum împotriva valorilor susținute de stânga european, face parte din același grup ideologic cu PSD.
Mesaj PSD-ALDE: România este atacată de popularii europeni din cauză că are guvern de stânga, iar popularii vor să abată atenția de pe Ungaria și Polonia unde sunt guverne de dreapta. Această acuzație a apărut mai ales după ce Manfred Weber, liderul grupului PPE din Parlamentul European, a declarat după întâlnirea cu premierul Dăncilă că solicită de urgență guvernului român să oprească atacurile împotriva justiției. A fost acuzat de ipocrizie și dublu discurs, din cauză că pe Viktor Orban l-a susținut în campanie.
Comentariu: Nu este exclus ca popularii europeni să exploateze politic acest moment, iar susținerea lui Orban este într-adevăr condamnabilă. Pe de altă parte, criza statului de drept și derapajele democratice din România reprezintă o realitate pe care nici adversarii lor politici nu o pot contesta. Relevantă în acest sens este observația europarlamentarului Siegfried Mureșan (PPE): ”Când și-a încheiat Viorica Dăncilă discursul în Parlamentul European au aplaudat doar pesediștii. Niciun alt socialist european nu a aplaudat. Au rămas singuri.”
Mesaj PSD-ALDE: Acuzațiile sunt lansate din țară, de europarlamentarii Preda și Macovei, care își denigrează țara. România este atacată pe nedrept și tratată ca țară de mâna a doua.
Comentariu: Însuși prim-vicepreședintele Comisiei Europene, socialistul Frans Timmermans, le-a atras atenția liderilor PSD că acest tip de abordare denotă lipsa de argumente: ”De fiecare dată când există critici din partea Comisiei, cei care apără ce se întâmplă se ascund în spatele poporului. Spun că noi criticăm naţiunea. Nu, criticăm propuneri de modificări legislative foarte concrete, despre care noi credem că ar fi un pas înapoi în lupta pentru consolidarea Justiţiei. E o slăbiciune să faceţi asta. Înseamnă că nu aveţi alte argumente.” În plus, așa cum am arătat mai sus, dezbaterea despre România a fost inițiată de grupul Verzilor din PE, condus de Ska Keller (Germania).
Mesaj PSD – ALDE: Atunci când se referă la pretinsele abuzuri din justiție, premierul Dăncilă și alți lideri PSD folosesc cifre menite să impresioneze audiența: peste 3.000 de dosare cu magistrați anchetați de DNA, toți magistrații îndepărtați din funcții din cauza anchetei au fost ulterior achitați, 6 milioane de români ascultați, 98% procent de achitări în ultimii cinci ani.
Comentariu: Aici se amestecă jumătăți de adevăruri cu minciuni și manipulări flagrante. Au existat într-adevăr 3000 de dosare, dar ele n-au fost toate deschise de DNA. Multe au rezultat din sesizări făcute de inculpați, ceea ce echivalează automat cu un dosar penal. A induce ideea că în România s-a desfășurat o vânătoare de magistrați cu scopul de a le influența deciziile este pur și simplu un fals și manipularea grosolană a statisticii. Au existat într-adevăr magistrați achitați dintre cei trimiși în judecată, dar în niciun caz toți. Secția pentru procurori a CSM a taxat afirmațiile premierului, pe motiv că ”reprezintă o afirmaţie gravă, nesusţinută factual şi nepermisă într-un stat de drept.”
Cele 6 milioane de telefoane ascultate sunt altă exagerare reluată la nesfârșit pentru a-i conferi valoare de adevăr, prin simpla repetiție. După ce Claudiu Manda a susținut că în 12 ani au fost emise peste 311.000 de mandate, ceea ce, în opinia sa, înseamnă peste șase milioane de persoane ascultate, SRI a explicat, într-un comunicat că, de fapt, în perioada respectivă au fost solicitate 28.784 de mandate de interceptare. Cel mai flagrant exemplu de manipulare este afirmația europarlamentarului PSD, Dan Nica, care a susținut că rata achitărilor în dosarele DNA este de 98%. În realitate, media achitărilor la DNA este de aproximativ 10% pe an.
Mesaj PSD – ALDE: Proba supremă a abuzului este existența protocoalelor secrete între SRI și instituții din justiție. Mai mult, premierul Dăncilă a declarat miercuri în Parlamentul european că ”MCV și-a ratat menirea” și a cerut numele celor care au întocmit rapoartele fără să acorde atenție protocoalelor secrete.
Comentariu: Nimeni n-a înțeles, nedumerire exprimată inclusiv de prim-vicepreședintele Comisiei Europene, cum au afectat protocoalele lupta anti-corupție. Ele n-au fost denunțate ca fiind ilegale. Mai mult, Forumul Judecătorilor din România a atras atenția că ”verificarea legalității administrării probelor este de competența exclusivă a instanțelor de judecată în materie penală” și că ”o intervenție a legislativului în acest domeniu, generată exclusiv și nediferențiat doar de acest context al „protocoalelor secrete”, ar aduce grave prejudicii urmăririi penale a multor infracțiuni grave”. Totuși, liderul grupului ALDE din PE, Guy Verhofstadt a făcut un pas către subiectul preferat de PSD-ALDE, dar nu s-a referit explicit la protocoale. ”Colegii români au nu o problemă, ci două: corupţia generalizată şi serviciile secrete, un adevărat stat în stat”, a declarat Verhofstadt.
Mesaj PSD – ALDE: În legătură cu protestele din 10 august, liderii puterii susțin că acțiunea jandarmilor a fost corectă și comparabilă cu intervenția forțelor de ordine din alte state europene, inclusiv prin utilizarea de gaze lacrimogene. A fost nevoie de intervenția în forță deoarece manifestanții doreau să ocupe clădirea Guvernului. Premierul Dăncilă și alți europarlamentari PSD-ALDE au acuzat oficialii europeni de dublu standard, reproșându-le lipsa de reacție în situații similare.
Comentariu: Majoritatea intervențiilor pe tema protestelor din 10 august au subliniat un aspect de domeniul evidenței: jandarmii au reprimat violent manifestanți pașnici, care protestau împotriva corupției și împotriva intențiilor puterii de a controla justiția. ”În loc să-i ascultați pe protestatari, ați trimis jandarmii să îi bată și să dea cu gaz lacrimogen”, i-a reproșat co-președinta grupului verzilor din PE, Ska Keller, premierului Dăncilă prezentă în plenul PE de la Strasbourg.
(Sursa Foto: gov.ro)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii