G4Media.ro

Cât de dezvoltată este imaginația unui șobolan? Oamenii de știință au folosit…

sursa foto: Unsplash

Cât de dezvoltată este imaginația unui șobolan? Oamenii de știință au folosit realitatea virtuală pentru a testa memoria și capacitatea de orientare în spațiu a rozătoarelor.

Oamenii își pot imagina situații și locuri îndepărtate. Acum, un grup de experți a plasat șobolani într-o simulare virutală a realității și au demonstrat că și rozătoarele sunt capabile de imaginație, trasnmite Der Spiegel.

Oamenii își pot imagina locuri atunci când nu sunt acolo. Biroul când ești acasă sau plaja când ești în vacanță. Se pare că șobolanii sunt capabili de lucruri similare, sau cel puțin așa sugerează noul studiu realizat de un grup de cercetători de la Institutul de Cercetare Medicală Howard Hughes.

Capacitatea de a ne imagina locuri îndepărtate de locația noastră actuală este crucială pentru a ne putea aminti evenimente trecute și pentru a ne imagina posibile scenarii viitoare.

„Șobolanul poate de fapt să-și imagineze locuri din mediul înconjurător fără a merge acolo”, a declarat Chongxi Lai, autorul principal al studiului, potrivit unui comunicat. „Chiar și atunci când corpul este fix, gândurile pot merge într-un loc foarte îndepărtat”. Ca și în cazul oamenilor, atunci când rozătoarele experimentează locuri și evenimente în mintea lor, anumite modele de activitate neuronală sunt activate la nivelul hipocampului, o componentă majoră a creierului prezentă în toate vertebratele, scrie echipa. Această zonă a creierului este responsabilă pentru memoria spațială.

Lai a început să cerceteze gândurile animalelor în urmă cu câțiva ani, potrivit comunicatului. Împreună cu un coleg, el a dezvoltat un sistem – o așa-numită interfață creier-mașină (BMI) – cu ajutorul căruia activitatea neuronală poate fi măsurată în timp real și semnificația acesteia poate fi tradusă. Sistemul a analizat activitatea electrică din hipocampul șobolanilor și poziția animalelor într-o arenă creată virtual, care a fost proiectată pe un ecran de 360 de grade.

Experții au folosit acest sistem și pentru cercetările actuale: Ei au testat dacă șobolanii pot activa activitatea hipocampului pentru a-și imagina o anumită locație din arenă fără a se deplasa efectiv acolo. Așadar: Dacă șobolanii sunt capabili să viziteze acest loc în mintea lor.

În etapa următoare, cercetătorii au oprit pista și au recompensat animalele atunci când acestea au reprodus modelul de activitate din hipocampus asociat cu o locație țintă.

IMC a tradus activitatea cerebrală a șobolanilor în mișcare pe ecranul realității virtuale. Astfel, animalele își foloseau acum mintea pentru a naviga spre recompensă și se gândeau unde trebuiau să meargă pentru a obține recompensa, spun cercetătorii.

În cele din urmă, șobolanii trebuiau să mute un obiect într-o anumită locație în cadrul simulării, folosindu-se doar de gândurile lor.

Șobolanii au fost fixați într-o locație virtuală, dar – prin controlul activității hipocampului – au mutat un obiect către o țintă din spațiul virtual. Cercetătorii au schimbat apoi locația țintă la care șobolanii trebuiau să răspundă cu modelul lor de activitate.

Concluziile cercetătorilor:

Șobolanii își pot controla activitatea hipocampului cu precizie și flexibilitate, la fel cum probabil o fac și oamenii. Animalele sunt, de asemenea, capabile să mențină această activitate hipocampală și să-și păstreze mintea într-un singur loc timp de mai multe secunde.

Rezultatele sunt „dovezi puternice că șobolanii își pot folosi imaginația pentru a îndeplini sarcini noi, artificiale”, a declarat pentru ScienceNews neurologul Daoyun Ji de la Baylor College of Medicine din Houston, care nu a fost implicat în studiu. Este posibil ca rezultatul să nu se aplice doar șobolanilor. „Este probabil că și noi, oamenii, ne putem imagina ceva prin activarea amintirilor din hipocamp”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...