G4Media.ro

Cât de etică, sigură și legală este refolosirea unor dispozitive medicale luate…

Sursa Foto: racgp.org

Cât de etică, sigură și legală este refolosirea unor dispozitive medicale luate de la pacienți decedați / Este de datoria legislatorului să definească dacă este necesară crearea unui program pentru persoanele nevoiașe

Circulă actualmente în presă cazul unui sau mai multor doctori care sunt acuzați de reimplantarea unor dispozitive medicale (stimulatoare cardiace sau pacemaker și defibrilatoare implantabile) care au fost recuperate de la pacienți decedați. Acest eveniment aduce în atenția publicului nu una, ci mai multe probleme care merită clarificate cartezian:

În primul rând se vehiculează ideea că medicii respectivi ar fi dat medicamente bradicardizante, care scad frecvența cardiacă, cu scopul de a simula necesitatea pentru pacient a implantării unui stimulator cardiac. Ancheta este în curs și va determina dacă aceste acuzații sunt reale. Dacă faptele sunt confirmate, ar fi o încălcare gravă a jurământului lui Hipocrate și un caz penal, bineînțeles.

În al doilea rând, aceste dispozitive ar fi fost decontate de casa de asigurări, deși nu este vorba de dispozitive noi, ci de unele refolosite. Dacă faptele se adeveresc, există o suspiciune de fraudă dar și un deficit eventual de trasabilitate și control în cadrul casei de asigurări. Din nou, este o problemă penală, nu medicală, care va fi tranșată de tribunal.

In al treilea rând vorbim de posibilitatea reimplantării de stimulatoare cardiace si defibrilatoare care sunt recuperate de la pacienți decedați. Această problemă ar trebui deconectată de restul, fiind o problemă etică, financiară si o decizie care ar trebui luată la nivel de sistem sanitar.

În Franța se implantează anual 50 de mii de stimulatoare cardiace fabricate de 5 firme internaționale (MEDTRONIC, ABOTT, BOSTON, SORIN, BIOTRONIK). Aceste dispozitive sunt considerate de unică folosință si au o dată de valabilitate (trei ani in Franța si 5 ani in SUA).

Prin analogie, nevoile in Romania ar fi de 10-13000 de stimulatoare cardiace si defibrilatoare, cu un cost unitar între 3000 și 6000 de euro (până la 15000 de euro pentru un defibrilator implantabil), la care se adaugă costul procedurii.

Sursa Foto: Arhiva Personală/ Radu Lupescu

În Franța costul unui astfel de dispozitiv este acoperit ÎN TOTALITATE de casa de asigurări. În cele mai multe cazuri, casa de asigurări acoperă si 100% din costul procedurii in spitalele de stat, iar in cele private casa de asigurări acoperă o mare parte din cost, doar o mică parte este plătită de asigurarea suplimentară privată sau de pacient dacă nu are o astfel de asigurare.

Întrebarea firească este cea a costului pentru un pacient în Romania și accesul la astfel de dispozitive.

Ce se întâmplă cu aceste dispozitive când pacienții decedează sau când in timpul operației s-a dovedit că dispozitivul nu este cel adecvat? Fără acordul pacientului (este o procedură obligatorie) aceste stimulatoare cardiace sunt retrase fie de pompele funebre în cazul unui deces la domiciliu si trimise într-un circuit special de recuperare a metalelor rare din dispozitive.

În spitale, dispozitivele sunt retrase de medici sau asistente și sunt recuperate de către firmele care le-au fabricat si care analizează astfel uzura pieselor interne înainte de a le trimite in circuitul de reciclare și recuperare de metale.

Refolosirea acestor dispozitive medicale extrase de la pacienți decedați nu este o procedură nouă, ci există de zeci de ani: astfel intr-un articol din 1989 în CMAJ (Canadian Medical Association Journal) autorul Michael Rosengarten trăgea concluzia că “Este rezonabil să credem că dispozitivele resterilizate corespunzător sunt sigure din punct de vedere biologic”și “utilizarea de rutină a stimulatoarelor cardiace recuperate funcționează bine si este o modalitate rațională de a menține standardele de sănătate si de a economisi milioane de dolari pentru sistemul sanitar”. (CMAJ Vol.140 June 1 1989 1274-76)

Într-un alt articol din 2013 în revista medicală Circulation, autorii comparau 300 de stimulatoare cardiace noi cu 300 reutilizate: “Reutilizarea stimulatorului cardiac este fezabilă și sigură și este o opțiune viabilă pentru pacienții cu bradiaritmii. În afară de durata de viață mai scurtă așteptată a bateriei, reutilizarea generatoarelor de stimulatoare cardiace nu este inferioară utilizării de dispozitive noi”. (Circulation. 2013 Mar 19;127(11):1177-83.)

Un alt studiu publicat in 2017 în Heart Asia nu a găsit o rata de infecție mai mare la persoanele cu stimulatoare cardiace reimplantate. (Selvaraj RJ, et al. Heart Asia 2017;9:30–33. doi:10.1136/heartasia-2016-010828)

Chiar in Franța, o asociație (Stimdevellopement) s-a ocupat cu recuperarea de stimulatoare cardiace de la persoane decedate si reimplantarea acestora intre 2014 și 2017 la 114 pacienți din Africa în cadrul unui protocol bine stabilit.

Este etic? In definitiv, de ce nu? Acceptăm organe prelevate de la persoane decedate, in cadrul unor protocoale bine definite. Este un risc suplimentar? Studiile par a spune că nu este un risc suplimentar de infecție dacă sterilizarea s-a făcut in mod corespunzător si au fost excluși donatorii cu risc sporit sau cei bolnavi de hepatită, HIV, etc. Și in orice caz este indispensabilă informarea pacientului.

  • Pe de altă parte ce ne spune Organizația Mondială a Sănătătii despre donațiile de material medical intr-un document din 2012: Există trei tipuri de dispozitive:
    nefolosite
  • implantate si explantate in timpul aceleiași operații (nu era dispozitivul potrivit)
  • explantat de la persoane decedate;
    “Dispozitivele din ultimele două categorii necesită resterilizare și pregătire specială pentru reutilizare, proceduri care pot afecta eficacitatea dispozitivului. Acesta este motivul pentru care aceste dispozitive sunt în general îndoielnice și nu este recomandabil să donezi astfel de dispozitive”.

Și in fine ce spune legea in Romania? In Ordonanța de urgentă Nr 46 din 9 iunie 2021 este scris clar:

“Art. 4 – (1) Este interzisă reprelucrarea în vederea reutilizării în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor şi materialelor de unică folosinţă.
(2) Este interzisă utilizarea în instituţiile sanitare publice şi private a dispozitivelor medicale de unică folosinţă, reprelucrate”

Deci reimplantarea de stimulatoare cardiace după data de 9 iunie 2021 e ilegală în România.

Bineinteles, așa cum am văzut în articole de specialitate, reimplantarea s-a practicat până recent pe scara destul de extinsă pentru a putea permite unor pacienți care nu și-ar permite altfel, să beneficieze de astfel de dispozitive foarte scumpe.

Este de datoria legislatorului să definească dacă este necesară crearea unui program pentru persoanele nevoiașe care ar putea beneficia gratuit de astfel de dispozitive cu proceduri clar definite de resterilizare, cu informarea prealabilă a pacienților. Sau, putem spera ca statul român să decidă că toți pacienții din Romania care au nevoie de stimulatoare cardiace să beneficieze de astfel de dispozitive care ar fi decontate in totalitate de către casa de asigurare, fără vreun cost suplimentar pentru pacienți…

Pentru celelalte aspecte ale evenimentului, să așteptăm finalul anchetei si decizia instanței.

Notă: Medicul Radu Lupescu este președintele comunității medicale din Clinica Rhéna din Strasbourg. A participat la coordonarea regională Covid in Alsacia. Radu Lupescu a primit, în octombrie 2021, la Paris, de la ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran, Ordinul Național al Meritului, care îi fusese conferit de președintele Emmanuel Macron pentru lupta împotriva pandemiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. frate, ati inceput operatiunea de spalat cadavre? doctorul le dadea pastile ca sa-i faca sa aiba nevoie de implant si voi vorbiti despre reutilizarea dispozitivelor? de parca ala era un sfant care-i ajuta pe cei saraci si napastuiti?

    • Unii moldoveni sunt saraci, asta este iarasi ceva real. Si mie mi-a trecut prin cap asa ceva. Voua cum de nu? E asa greu, ce nu stiati?

    • Exact, mi se pare de noaptea mintii, toata presa urla despre reutilizarea dispozitivelor, care este ilegala in Romania, dar legala in alte tari, in schimb nu sufla nici o vorba despre tentativele de omor prin administrarea premeditata a medicatiei menita sa agraveze simptomele.

    • @Vasea, exact. Discutia asta nu trebuie sa aiba loc. Faptul ca se induce ideea ca ar putea fi legal, e boala mintii!

    • Discutia se va axa pe analogia dintre dispozitive medicale prelevate de la persoane decedate cu recoltarea de organe.

  2. Se face confuzie între REPRELUCRAREA dispozitivelor medicale de unică folosință și REUTILIZAREA acestora. În legislația UE reprelucrarea și reutilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință printre care apar și dispozitivele implantabile SUNT INTERZISE. Legislațiile anumitor țări din UE permit reprelucrarea unor dispozitive medicale de unică folosință, evident a celor care nu sunt interzise de legislația UE. Dar cerințele pentru reprelucrare sunt la fel de severe ca și pentru fabricație.
    În România reprelucrările (care poate să însemne și o simplă sterilizare) sunt interzise din cauza lipsei prevederilor legislative și a capabilităților tehnice.

    • Se face confuzie între REPRELUCRAREA dispozitivelor medicale de unică folosință și REUTILIZAREA acestora. În legislația UE reprelucrarea și reutilizarea unor dispozitive medicale de unică folosință printre care apar și dispozitivele implantabile SUNT INTERZISE. Legislațiile anumitor țări din UE permit reprelucrarea unor dispozitive medicale de unică folosință, evident a celor care nu sunt interzise de legislația UE. Dar cerințele pentru reprelucrare sunt la fel de severe ca și pentru fabricație.
      În România reprelucrările (care poate să însemne și o simplă sterilizare) sunt interzise din cauza lipsei prevederilor legislative și a capabilităților tehnice.

  3. Pai si cat le ia sa vada daca acuzatiile sunt reale? Omul ala poate opera cel putin 2 pacienti pe zi, asta este ceva real. Iar inima nu asteapta nici sa ajunga dispozitivele comandate, nici dupa procurori, altceva real.

    • Asa, lingeti-i in @nus ca au salvat niste vieti ca nu erau dispozitive medicale pe stoc. Ba, tu esti normal la cap? Daca citeai acolo vedeai ca scrie negru pe alb ca li s-au prescris medicamente sa le agraveze patologia…functionalule ce esti.

  4. Cum deconta casa de sanatate ? Nu exista un registru al dispozitivelor ? In spital se monta dispozitivul . In fisa aparea faptul ca s-a montat un dispozitiv lui X , acesta semna . Casa de sanatate deconta costul aparatului si costul manoperei .
    1.Cum iesea dispozitivul din gestiunea spitalului (astfel incat sa fie decontat) daca anterior , nu a intrat ?
    2. Cum verifica , aproba, casa de sanatate decontarea unor asemenea sume fara o urmarire, o verificare minima ??!!
    3. Cate solicitari de astfel de dispozitive sunt anual, in Romania cate din ele se aproba si pe ce criterii sunt decontate integral/partial/nedecontate ? Asta sunt informati pacientii , asigurati sau neasigurati ??!! Unde se termina dreptul si apare obligatia de plata ?
    4.La ce naiba folosesc sistemele informatice daca nu si la identificarea acestui tip de frauda care este un tip de atentat la sanatatea publica a tuturor ??!!

  5. În ceea ceea ce privește etica este ceva similar transplantului de organe. În plus, aici mai trebuie adăugat consimțământul informat pentru cel care primește un astfel de dispozitiv la mâna a-2-a precum și acceptul scris, fie antemortem de la posesorul dispozitivului, fie postmortem de la aparținătorul decedatului cu un astfel de dispozitiv ( în lipsa acestui accept se ajunge la profanare de cadavre ). În ceea ce privește legalitate, începând cu 2021 astfel de manopere medicale sunt ilegale în România.

  6. Se vorbea ca monstrii aia in alb ar fi reimplantat inclusiv stenturi? Aia nu e crima?

    • e furt ,inselaciune ,profanare de cadavre omul inteleg ca deconta si de la casa dispozitivele deci furt iar taiatul mortului fara un scop medical e cam profanare de cadavre

  7. Eu va spun ca sgiur SCAPA de puscarie desi a incalcat legea repetat si desi a LUAT SPAGA repetat.

    acum probabil o sa apara niste articole din ceva gazeta canadiana care spune ca e ok sa iei spaga daca e sterilizata

    • In Romania e legal sa ia spaga, sa faca averi nejustificate, sa refoloseasca dispozitive medicale de la morti…Dupa cum au inceput sa rasuceasca problema, sunt ca si scapati. Ce conteaza ca romanul e ingrozit, pt ca e ca si condamnat cand nu mai are incotro si trebuie sa mearga la doctor?

  8. Si muti si boli cronice gen HIV sau hepatita C cu dispozitive cu tot dintr-un pacient in altul?

  9. Eu zic sa nu-l mai trimitem la tribunal si sa-l impuscam direct pe baza celor spuse la televizor. A: sa nu uitam – si pe baza vocii facbookului – voce competenta in orice- de la transplant la gazoducturi, de la prezicerea seismelor la necesarul de arme pentru Ucraina. Oare nu mai bine punem pe liber pe toti judecatorii? Ca tot sunt bugetari cu salarii nesimtite si …nu avem nevoie de ei. Noi. Cei care stim cum este adevarul.

    • Bravo, asa logica de fier rar mai vezi. Inseamna ca noi nu avem voie sa spunem nimic avand in vedere avalansa asta de fapte demonstrabile. Nu zice nimeni de impuscat dar sa-l speli ca a salvat vieti…cand aud asta avand in vedere cata spaga a luat si ce medicatie a prescris sa li se agraveze boala celor care veneau la el pentru tratament…pai asta e de puscarie deja.

  10. Hahaha, eroii sanitari nu v-au ucis cu zile in pandemie 😀 😀 aveau grija enorma de fiecare internat si nu bagau decat atata oxigen cat era nevoie 😀 😀 si nu, nu ei nu au vrut sa existe medicatie disponibila in farmacii 😀 😀 nosocomialele au fugit din spitale de frica pandemiei 😀 😀

  11. @Jon: sintagma „fapte demonstrabile” inseamna ca ele au inca nu fost demonstrate in instnata si instanta le-a acceptat. Altfel vorbeam de „fapte demonstrate”. Procurorul ridica suspiciunea, aduce argumente, argumentele sunt sau nu acceptate. Oricine este nevinovat pana la decizia justitiei. Numai ca noi am cam uitat asta si il declaram vinovat inainte. Adica ne antepronuntam. Desigur, cand un judecator sau chiar ministrul justitiei se antepronunta suntem indignati si le cerem demisia. Asta statornicie se numeste nu?! Sa nu ne amagim: acum , aici si aiurea nu se discuta principii ci se lapideaza persoane. Perfect democratic.

    • Adica omul e nevinovat😆😆😆
      Pai cereti-i scuze eventual si mariti-le salariile eroilor in alb,ca nu se ajung cu banii si uite de-aia taie morti sa le ia ceasurile de la inimi😆😆😆
      Apoi le vand de 2 Ori (cas-ului si bolnavilor)iar pacientilor le prescriu anti-tratamente pentru respectivele afectiuni ca sa aive nevoie de ceasuri la inima😆😆
      Bai ce logica de fier au unii.

    • Care instanta, ma? Aia care i-a scapat de pedeapsa pe o sumedenie de praduitori? Se fura legal, se omoara legal si voi stiti bine asta.

  12. Calificarea juridică a unei fapte poate fi făcută doar în raport cu legile existente;adică se pot preleva organe(care se „iau” de la „donatori” până sunt încă în viață,că așa este),dar nu se pot preleva dispozitive de la decedați?

  13. „persoanele nevoiașe” cum ar fi pensionarii speciali ?

  14. In sfarsit un punct de vedere echilibrat, lipsit de isteriile de rigoare ale gurnalistilor.

  15. @puturosu: orice om este nevinovat pana la pronuntarea justitiei. La fel sunteti si dumneavoastra pana cand Colegiul Medicilor, eventual, va putea demonstra in instanta ca ceea ce afirmati aici se incadreaza la insulte si afecteaza dreptul persoanei private (sau colective) la o imagine corecta.
    @premierul: „ma” este un cuvant care va defineste nivelul de politete. Nu si al meu.