Cât de importantă este supravegherea timpurie a dentiției copiilor și de ce sunt importanți „dinții de lapte”. Medicul rezident Antinia Simion: Pedodonția, ramura stomatologiei care câștigă tot mai mult teren
Problemele de dentiție ale copiilor tind să devină tot mai importante pentru părinți, indiferent că este vorba despre „dinții de lapte” sau despre dantură permanentă.
În Uniunea Europeană, rata medie de incidență a cariilor dentare a dinților temporari, la copiii cu vârste mai mici de 5 ani a fost de 38%, în 2019, potrivit celor mai recente date ale World Health Organisation.
„Multe dintre cele mai elementare funcții umane – vorbirea și comunicarea, mâncatul, respirația și, nu în ultimul rând, zâmbetul, depind de o bună sănătate orală”, a spus Dr. Hans Henri P. Kluge, Director Regional OMS pentru Europa.
Cariile dentare netratate pot afecta calitatea vieții oamenilor la toate vârstele, dar sunt deosebit de dăunătoare în copilărie, deoarece creează probleme care pot dura toată viața, mai precizează studiul.
Pot afecta inclusiv frecvența la școală și performanța școlară. Cariile severe netratate pot interfera cu nutriția și creșterea.
În acest context, apare tot mai nou în discuțiile părinților noțiunea de medic pedodont. Pedodonția este acea ramură a stomatologiei care se ocupă cu profilaxia și tratamentul dinților copiilor, de la prima apariție și până la vârsta adolescenței.
G4Media a discutat pe acest subiect cu Antinia Simion (26 de ani), absolventă a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea, în prezent medic rezident la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca.
Reporter: Cu ce se ocupă pedodonția, un termen pe care îl auzim tot mai des?
Antinia Simion: Pedodonția reprezintă o ramură a stomatologiei dedicată profilaxiei și tratamentului dinților copiilor mici și mari. Practic, acoperă problemele de la apariția primilor dinți, deci vârste mici și până la vârsta adolescenței.
R.: Care a fost motivul principal pentru care ai ales să devii medic pedodont?
A.S.: De mică m-am confruntat cu probleme de natură dentară și am fost nevoită să port aparat ortodontic, un aspect dificil de înțeles în raport cu maturitatea mea psihică de la acel moment.
Propria experiență de viață a stârnit în interiorul meu dorința de a preveni, la momentul oportun, anumite complicații care ar putea avea repercusiuni nefavorabile și chiar marcante în viața unui copil.
R.: Este un domeniu de nișă? Apelează românii la medicul pedodont?
A.S.: Aș putea spune că pedodonția câștigă tot mai mult teren, având în vedere dorința noilor generații de părinți de a oferi copiilor lor cele mai bune variante terapeutice.
R.: Cât de importantă este în opinia ta supravegherea timpurie a dentiției celor mici?
A.S.: Consider că este extrem de important să acordăm o atenție nemijlocită sănătății dentiției celor mici.
Asta pentru că știm că orice modificare survenită în dentiția temporară poate avea repercusiuni, uneori ireversibile, asupra dentiției permanente.
R.: Mulți părinți neglijează dinții ”de lapte” pentru că oricum îi schimbăm…
A.S.: Nu, nu trebuie să neglijăm sănătatea dinților de lapte, considerând că aceștia sunt prezenți pe arcadă doar o anumită perioadă de timp.
Dimpotrivă, trebuie să conștientizăm că un status optim al acestora ne oferă condițiile necesare pentru permutarea dentară, cât și pentru existența unei danturi sănătoase și armonioase la vârsta adultă.
Când mă refer la termenul „armonios”, sugerez faptul că dantura trebuie să permită mestecarea și înghițirea corespunzătoare a alimentelor, precum și pronunția corectă a cuvintelor.
Să nu ignorăm faptul că aspectul estetic are un rol fundamental și poate duce la marginalizarea individului în societate.
R.: Cum poți să ajungi medic pedodont? Ce sfaturi ai pentru tinerii care doresc să urmeze o carieră în pedodonție?
A.S.: Pentru a urma o carieră în specialitatea pedodonție, absolventul trebuie să susțină examenul de rezidențiat și ulterior să ocupe un post în acest domeniu.
Decizia, desigur, este una dificilă și depinde de „Eul” fiecăruia, însă trebuie să aleagă cu inima. Dacă în pieptul său bate încă o inimă de copil, atunci poți să te orientezi liniștit spre această specializare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank