G4Media.ro

Cât de mult afectează folosirea în exces a telefoanelor și a rețelelor…

Sursa foto: Unsplash / Julia Coimbra

Cât de mult afectează folosirea în exces a telefoanelor și a rețelelor de socializare sănătatea mintală a copiilor (studiu)

Un studiu realizat de către The Harris Poll pentru Nationwide Children’s Hospital pe 2035 adulți americani a constat că jumătate dintre părinții cu copii cu vârste sub 18 ani consideră că sănătatea mintală a copilului sau a copiilor lor a avut de suferit în ultimul an din cauza utilizării social media.

În ultimii ani, social media a devenit parte atât din viața adulților cât și a copiilor. De la începutul perioadei COVID-19, folosirea telefoanelor inteligente și a internetului au crescut rapid. În timpul izolării, adolescenții au folosit în exces social media, în principal Instagram, TikTok și YouTube. În timpul „lockdown-urilor”, utilizarea internetului a permis comunicarea cu colegii și activitățile de continuitate, cum ar fi predarea la școală, se arată în studiu. Cu toate acestea, utilizarea internetului și a tehnologiei nu a avut numai consecințe pozitive pe perioada pandemiei, rezultatele negative ale folosirii mult mai îndelungate a dispozitivelor inteligente fiind vizibilă în special în cazul celor mai vulnerabile persoane, cum ar fi tinerii.

Utilizarea dispozitivelor media este în creștere de la an la an în Italia, precum și în multe alte țări. Un raport ISTAT a arătat faptul că, în 2019, 85,8% dintre adolescenții italieni cu vârste cuprinse între 11 și 17 ani au folosit în mod constant smartphone-uri, iar peste 72% au accesat internetul prin intermediul smartphone-urilor.

Majoritatea copiilor din 19 țări europene declară că își folosesc smartphone-urile „zilnic” sau „aproape tot timpul„, potrivit raportului EU Kids Online 2020: Rezultatele sondajelor din 19 țări, realizat de London School of Economics. În 11 țări (Croația, Republica Cehă, Germania, Estonia, Italia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Republica Cehă și Serbia), peste 80% dintre copiii cu vârste cuprinse între 9 și 16 ani folosesc un smartphone pentru a accesa internetul cel puțin o dată pe zi. Spre comparație, în 2010, numărul copiilor care au accesat internetul de pe telefonul mobil a variat de la 31% (Norvegia) la doar 2% (România).

Utilizarea rețelelor de socializare în rândul copiilor, în special a adolescenților, a crescut vertiginos în ultimele două decenii. În 2009, doar aproximativ jumătate dintre adolescenți foloseau rețelele sociale în fiecare zi, dar anul trecut, 95% dintre adolescenți au declarat că folosesc constant rețele sociale, potrivit unui sondaj realizat de Pew Research Center.

Se poate observa cum, în ultimii 10 ani, utilizarea telefoanelor și a dispozitivelor mobile cu acces la internet a crescut vertiginos și odată cu acest fapt au apărut o mulțime de consecințe negative ale utilizării excesive a smartphone-urilor. Acestea au fost descrise în mai multe studii și principalele probleme cu care se confruntă tinerii din ziua de astăzi sunt: reducerea concentrării și a performanțelor școlare, tulburări de somn, tulburări oculare, obezitate, dependență, cyberbullying. Puține studii au explorat cum percep adolescenții riscurile și, printre acestea, un studiu european a raportat că tinerii sunt conștienți de faptul că din cauza dispozitivelor mobile și utilizarea excesivă a acestora poate provoca „lipsa somnului, probleme în efectuarea temelor și cu concentrarea la studiu

Social media are capacitatea de a crește anxietatea și depresia la copii atunci când este folosită în mod necorespunzător, precum și de a-i expune potențial la partajări nepotrivite, limbaj jignitor, bullying și multe altele„, a declarat Ariana Hoet, psiholog pediatru la Nationwide Children’s Hospital.

TikTok stabilește o limită de 60 de minute de utilizare a ecranului pentru tinerii sub 18 ani – și un “memento de somn” pentru toți

TikTok a anunțat că va stabili o limită zilnică de 60 de minute de timp petrecut în fața ecranului pentru utilizatorii cu vârsta sub 18 ani, transmite Euronews, citați de Economedia. Dar adolescenții vor putea opta pentru a nu se supune noii setări implicite, despre care TikTok a spus că va fi implementată “în următoarele săptămâni”.

Dacă limita de 60 de minute este atinsă, adolescenților li se va cere să introducă un cod de acces pentru a continua să se uite, ceea ce le va cere să ia o decizie activă pentru a prelungi acest timp”, a declarat Cormac Keenan, șeful departamentului de încredere și siguranță al TikTok, într-o postare pe blog.

Pentru conturile al căror utilizator are sub 13 ani, un părinte sau un tutore va trebui să seteze sau să introducă un cod de acces existent pentru a permite 30 de minute de vizionare suplimentară după ce limita inițială de 60 de minute este atinsă.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. tik toaka va ia mintile! 🙂