G4Media.ro

Cât de multă odihnă este recomandată între antrenamentele fizice

Sursa Foto: Pexels.com

Cât de multă odihnă este recomandată între antrenamentele fizice

Odihna este un factor important atunci când încercăm să lucrăm la propriul corp. Multe studii arată cum timpul de recuperare este esențial, deoarece renunțarea la odihnă poate avea efecte opuse față de cele dorite.

Pentru majoritatea persoanelor care fac activitate fizică moderată, 2-4 sesiuni pe săptămână funcționează bine. Sportivii mai tineri se pot ocupa de mai multe antrenamente, în timp ce sportivii mai în vârstă ar trebui să facă mai puține, scrie Gazzetta Active.

Într-un articol științific publicat în The Conversation, Derek Ball, decanul Facultății de Științe ale Exercițiilor de la Universitatea din Aberdeen (Marea Britanie) a explicat că exercițiile fizice folosesc rezervele de energie ale corpului nostru (în principal carbohidrați) și fluidele (în producția de transpirație), astfel încât odihna și recuperarea servesc pentru a oferi organismului timp pentru a umple aceste rezerve de energie.

„În general, se pare că cel puțin o zi liberă pe săptămână este un sfat bun și este susținut de dovezi științifice”, scrie Derek Ball. „Mai ales când vine vorba de repararea țesuturilor, construirea și adaptarea mușchilor scheletici”.

Cu toate acestea, ceea ce este adevărat pentru sportivii profesioniști nu se aplică tuturor. O meta-analiză a mai multor studii, publicată în National Library of Medicine, a stabilit că „pentru o dezvoltare optimă a forței, una sau două zile de odihnă între sesiuni sunt ideale pentru începătorii care se antrenează trei zile pe săptămână și pentru sportivii mai experimentați care se antrenează două zile pe săptămână”.

Un alt studiu publicat în National Library of Medicine afirmă că, după o sesiune intensă de antrenament de forță, poate dura până la 3 zile pentru ca mușchii să se recupereze complet. Având în vedere cum pauzele de odihnă oscilează pe baza a mai mulți factori, sfatul recomandat este să acordați atenție la cum se simte corpul dumneavoastră. Unele cercetări au descoperit că nivelurile de stres și timpul de recuperare sunt legate, stresul crescut ducând la o recuperare mai lentă, în timp ce mai puțin stres zilnic duce la o recuperare mai rapidă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...