G4Media.ro

Cât de optimiști sunt tinerii români față de viitor și cum își…

sursa foto: Elliot Reyna/Unsplash

Cât de optimiști sunt tinerii români față de viitor și cum își petrec timpul liber, în comparație cu cei din Germania și Franța

„Barometrul tinerilor”, realizat de CURS la comanda guvernului, a dezvăluit la mijlocul lunii august că, în ciuda unor probleme serioase, cum ar fi locuințele, piața muncii și sistemul de educație văzut ca ineficient, tinerii se declarau mulțumimi de viața de zi cu zi și, într-o oarecare măsură, chiar optimiști pentru viitor.

Jurnaliștii ENTR din România, Franța și Germania au desfășurat o serie de poll-uri online pentru a testa, în paralel, opiniile tinerilor din cele trei țări pe trei teme principale, măsurate și de barometru: cum le-a evoluat situația financiară în ultimii patru ani, cât de optimiști sunt față de viitor și pe ce își petrec cel mai mult timp liber.

Răspunsurile tinerilor români la sondajul ENTR au fost diferite de cele din barometru, dar și cele ale tinerilor francezi și germani, în câteva puncte esențiale: În primul rând, peste 60% dintre respondenții români au afirmat că situația financiară a familiei lor s-a îmbunătățit în ultimii patru ani, o rată aproape dublă față de cea din Germania (37%) și Franța, (35%).

În speță similară, șase din zece respondenți români se declară optimiști față de viitor, și doar doi din zece cred că lucrurile se vor înrăutăți, în vreme ce în Franța și Germania, respondenții sunt pesimiști în proporție de peste 40%.

În privința timpului liberi, răspunsurile sunt similare cu cele ale sondajului comandat de guvern: tinerii români afirmă că își împart timpul liber, în mare parte, între treburile casnice, jocuri video și alte activități pe internet (scrolling pe TikTok, seriale, etc).

Răspunsuri similare au fost date și de francezi, care au numit jocurile video, filmele și cititul printre activitățile principale.

Tinerii germani, în schimb, au transmis că își împart timpul liber între practicarea de diverse sporturi și timpul petrecut cu prietenii.

  • Mai multe detalii despre „Eurobarometrul tinerilor”, aici.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Să nu ne îmbătăm cu apă rece cum că a crescut foarte mult puterea financiară a familiilor tinerilor din sondaj prin comparație cu țări occidentale. România a pornit în 1989 dintr-o prăpastie economică, e normal să aibă creșteri, deocamdată mari, pentru că și ritmul de dezvoltare a fost foarte încet – să nu uităm dezastrul economic al anilor 1990, un alt recul economic, putem fi departe dacă nu era Iliescu și PSD cu „nu ne vindem țara”. Cum se întreba un antevorbitor, de ce pleacă tinerii din țară? Pentru că aici nu au șanse reale. Nici la un salariu decent, nici la infrastructură, de la educație și sănătate la siguranța dată de poliție. Mori pe șosele pt că nu sunt echipaje de poliție să facă prevenție eficientă, sistemul întreg al țării e corupt de sus până jos, dacă nu dai șpagă, nu prea ai șanse. Dincolo numai din basme auzi de șpagă. România e pe calea sigură a dezastrului cu PSDNL la putere și nu sunt șanse de salvare pe termen scurt și mediu. Foarte mulți români nu vor apuca ziua unei Românii ca afară, pur și simplu a trecut vremea degeaba.

  2. Sondaj realizat de CURS, la care patronul este căsătorit cu o parlamentară PSD…