Cât de periculoasă este prima bere la terasă? Belgia a intrat în faza a treia de relaxare, care permite ieșirea la restaurnate și baruri cu păstrarea distanțării sociale
Belgienii vor putea ieși din nou la o bere cu prietenii începând de luni, după ce guvernul a trecut la următoarea fază de relaxare a restricțiilor impuse în timpul epidemiei de coronavirus, informează Politico. Însă cât de periculos este?
Belgia intră în faza a treia de relaxare, din cele cinci gândite pentru ieșirea din blocaj, mărind de la patru la zece numărul de persoane care pot fi întâlnite pe parcursul unei săptămâni.
Restaurantele, barurile și sălile de fitness pot fi deschise în condiții stricte (în resturante, trebuie menținută distanța de 1,5 metri între mese, în timp ce barurile trebuie închise la ora 13), iar călătorii în țară pot fi efectuate înainte de redeschiderea granițelor Belgiei pe data de 15 Iunie.
Toate acestea grație îmbunătățirii situației sanitare din țară care a luat guvernul prin surprindere, potrivit premierului Sophie Wilmès.
Rata de infectare a scăzut vineri la 0,81 iar în spitalele din Belgia sunt în prezent mai puțin de 700 de cazuri de COVID -19 aflate sub tratament, față de 6000 câte se înregistrau la jumătatea lunii aprilie.
Un nou studiu realizat de universitatea din Antwerp arată că doar 6,9 procente din populația Belgiei a produs anticorpi împotriva virusului ceea ce înseamnă că ”imunitatea de turmă” este la kilometri distanță. Pe de altă parte, aceste cifre indică faptul că restricțiile au ferit populația de la contactul cu noul coronavirus.
Politico notează avertismentul virusologilor care avertizează că acest progres ar putea fi de scurtă durată.
Virusologii susțin că incendiul nu a fost stins și că el poate izbucni oricând din nou. Dat fiind numărul de infectări pe zi, acum este momentul pentru noi măsuri de relaxare, dar virusologii atrag atenția că guvernul nu a făcut încă pașii decisivi în direcția relaxării.
Potrivit acestora, știm deja din țări ca Singapore, China și Coreea de Sud că, odată cu ridicarea restricțiilor, a crescut și numărul de infectări.
Dacă relaxarea va duce însă la creșterea cazurilor de infectare, virusologii susțin că o primă măsură ar trebui să fie reducerea numărul de contacte permise (10 în prezent). La fel, dacă redeschiderea barurilor și restaurantelor va influența cifrele de infectări, guvernul ar trebui să le închidă din nou.
Dar parlamentarii par decisi să împiedice al doilea val de restricții. ”Restricțiile așa cum le știm au fost o stare excepțională. Ele au avut un impact extraordinar asupra libertăților civile”, a declarat un parlamentar din partea verzilor.
El susține că, dacă se ridică un nou val de cazuri, măsura n-ar trebui să fie revenirea la restricții, ci ar trebui efectuate testări, dispuse măsuri de izolare și poate impuse restricții punctuale.
Una din complicațiile care apar însă în efectuarea anchetelor epidemiologice este faptul că belgienii nu doresc să-și declare contactele, susțin virusologii. ”Pur și simplu nu suntem obișnuiți să fim verificați de guvern”, susțin aceștia.
Virusologii mai atrag atenție că un al doilea set de restricții va fi greu de impus cetățenilor, deoarece aceștia nu vor mai fi atat de dispuși la cooperare.
Politicieni, oameni de afaceri și experți medicali s-au pronunțat deja împotriva unor noi restricții. ”Un al doilea val de restricții nu va mai fi posibil. Nu doar că nu este de dorit, dar nici nu va mai fi posibil din punct de vedere organizațional”, a declarat ministrul de interne, Pieter De Crem, precizând că după deschiderea granițelor Belgiei – planificată pentru 15 iunie – nu va mai exista cale de întoarcere.
Sursa: Politico/ Traducerea și adaptarea: G4Media.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii