G4Media.ro

Cât de popular e Trump printre americani? Ce indică ultimele sondaje

Sursa foto: Facebook / Donald J. Trump

Cât de popular e Trump printre americani? Ce indică ultimele sondaje

Rata de popularitate a președintelui Donald Trump printre americani continuă să rămână stabilă, ajutată de datele economice foarte bune și de o serie de victorii importante obținute de liderul de la Casa Albă în ultimele săptămâni. Potrivit mai multor sondaje de opinie realizate în ultimele zile, președintele republican se bucură de suportul a aproape jumătate dintre americani, o cifră care se menține constantă de ceva vreme și care pare surprinzătoare în contextul numeroaselor scandaluri care au afectat administrația sa. Analiștii cred că rezultatele anchetelor de opinie reprezintă vești relativ bune pentru Trump și republicani, în contextul în care, peste mai puțin de o lună de zile, alegătorii americanii vor vota în cadrul unui scrutin intermediar crucial pentru soarta Congresului de la Washington și a peisajului politic din Statele Unite.

Scrutinul din 6 noiembrie este considerat unul dintre cele mai disputate și controversate din istoria recentă a SUA. Americanii vor fi chemați la urne să aleagă toți cei 435 de membri ai Camerei Reprezentanților și 35 din cei 100 de senatori. La bătaie vor fi de asemenea 39 de poziții de guvernator, precum și numeroase alte mandate la nivelul statelor și la nivel municipal. Cele mai multe dintre sondaje susțin că Partidul Democrat va recâștiga Camera Reprezentanților, în timp ce republicanii vor continua să mențină controlul Senatului. Democrații trebuie să câștige 23 de fotolii deținute de republicani pentru a controla Camera și două locuri de senatori pentru a prelua majoritatea în Senat. Este însă o situație politică incertă, fiindcă nu toți dintre actualii congresmeni democrați care candidează sunt siguri că își vor păstra scaunele.

În acest context, analiștii cred că alegerile vor reprezenta și un test pentru președintele Trump, la aproape doi ani de la preluarea mandatului. Aflat în fruntea unei administrații afectată săptămânal de scandaluri, de demisii și politici discutabile, Donald Trump continuă să rămână popular printre jumătate dintre americani, iar rata de favorabilitate se menţine stabilă şi dă semne că este chiar în creştere uşoară. Într-o analiză publicată în această vară, încercam să deslușesc motivele acestui fenomen care continuă să surprindă o parte importantă a presei şi a analiştilor de peste Ocean.

Astăzi însă, la mai bine de două luni de la acel moment, președintele Trump are, cu mici variații, o rată de popularitate aproape identică. În perspectiva alegerilor intermediare de la 6 noiembrie, Trump a beneficiat în ultimele săptămâni de o serie de victorii majore, care ar putea nu doar să ajute la creșterea favorabilitătii sale, ci și să îi ajute pe candidații republicani la urne. Judecătorul conservator Brett Kavanaugh, un magistrat în plină ascensiune de la Curtea de Apel din Washington, a primit sâmbătă acceptul Senatului american de a deveni judecător-asociat la Curtea Supremă a Statelor Unite. El a devenit astfel cel de-al doilea judecător de la Curtea Supremă numit de Trump, după Neil Gorsuch, o victorie remarcabilă pentru președintele republican, care își lasă amprenta semnificativă pe sistemul juridic american pentru o lungă perioadă de acum înainte.

Confirmarea lui Kavanaugh a venit în contextul unei alte reușite a lui Trump: starea formidabilă în care se află economia americană, cu cele mai bune cifre privind piața muncii din ultimii 49 de ani și cu o rată mică a șomajului (3.7%). Noul acord cu Mexic și Canada este și el un punct câștigător uriaș pentru Donald Trump, care își îndeplinește astfel o parte dintre promisiunile electorale. În ciuda naturii sale controversate și a scandalurilor care nu mai contenesc, președinția republicanului are astfel multe șanse să devină una cu adevărat substanțială.

Ce spun sondajele
Cum percep însă americanii aceste lucruri și ce părere au ei despre președintele republican? La fel cum se întâmplă în acest moment în America – o țară profund divizată, în special în funcție de părerile politice – sondajele de opinie au și ele rezultate diferite. Un lucru este însă cert: rata de popularitate a lui Donald Trump se situează undeva între 40 și 50 la sută, ceea ce reprezintă o cifra importantă pentru un președinte care, atunci când și-a anunțat candidatura la Casa Albă, nu era creditat cu obținerea unui rezultat satisfăcător nici măcar în alegerile interne din Partidul Republican.

* Așa-numitul Presidential Tracking Poll al celor de la Rasmussen Reports, care urmărește zilnic performanțele președintelui, a indicat marți că 51% dintre alegătorii probabil din SUA aprobă performanțele lui Trump la Casa Albă. Patruzeci și șapte la sută o dezaprobă. Cifrele includ pe cei 38% care aprobă cu fermitate felul în care Trump acționează ca președinte și pe cei 39% dintre alegătorii probabili care dezaprobă performanțele republicanului. Rata indicelui de aprobare prezidențială este astfel de -1.

Analiștii Rasmussen Reports notează că ratingul de aprobare al președintelui a rămas constant la 51% de la sfârșitul săptămânii trecute, cel mai înalt nivel de aprobare de la începutul lunii martie a anului trecut, la scurt timp după ce a preluat funcția de lider la Casă Albă (în timp ce Rasmussen publică în mod consecvent rezultate mai favorabile pentru republicani decât alte sondaje de opinie, merită precizat că această companie a fost, de asemenea, cea mai corectă în prezicerea rezultatului alegerilor prezidențiale din 2016).

* Un sondaj publicat săptămâna trecută de IBD/TIPP, o colaborare între Investor’s Business Daily și TechnoMetrica, arată că Presidential Leadership Index pentru Donald Trump a crescut cu 6.7% până la 43.1% în octombrie, după ce scăzuse cu 11.6% în septembrie, până la 40.4%. Leadership Index cuprinde trei subindexuri care măsoară favorabilitatea președintelui (în urcare cu până la 4.8% în octombrie), aprobarea felului în care se descurcă în funcție (cu 9.3% mai mare, ajungând la 42.5% în octombrie ) și dacă Trump oferă o conducere puternică a țării (în creștere cu 6.1%). Per total, 55% dintre cei chestionați dezaprobă felul în care Trump conduce America, cu un punct mai puțin decât în septembrie.

* Cei de la Morning Consult arată în ultimul sondaj că, la nivel național, 43% dintre americani sunt de acord cu felul în care Trump se achită de obligațiile de președinte, în timp ce 53% dezaprobă acest lucru.

* Real Clear Politics, care prezintă o medie a mai multor sondaje de opinie realizate la nivel național, afirmă că Trump se bucură de o rată de favorabilitate de 41.5%, în timp ce 54.5% dintre alegătorii americani au o părere nefavorabilă despre liderul de la Casa Albă. Un sondaj Economist/YouGov pune favorabilitatea lui Trump la 44% și rata celor care îl dezaprobă la 55%, Harvard-Harris la 42%, respectiv 53%, CNN la 37% și 61%, în timp ce sondajul Fox News indică o rată de popularitate de 41%, față de 57%, cei care i se opun liderului republican (toate aceste sondaje fiind realizate în ultimele două luni).

Un sondaj CNN realizat la sfârșitul săptămânii trecute indica o creștere a popularității lui Trump la 41% în octombrie, față de 36% în luna septembrie. Numărul celor care dezaprobau performantele președintelui de la Casa Albă a scăzut de la 58% în septembrie la 52% în această lună.

* Ultimul sondaj realizat de The Telegraph arată că președintele Donald Trump avea o rată de favorabilitate de 44% la începutul lunii octombrie, înainte însă ca judecătorul Brett Kavanaugh să fie confirmat la Curtea Supremă a Statelor Unite si înainte de publicarea indicatorilor economici.

* Potrivit Quinnipiac University Național Poll, numărul alegătorilor americani care dezaprobă performanțele lui Trump este de 53%, în timp ce 41 la sută le aprobă. În septembrie, aceste procente erau de 54, respectiv 38%.

Surse: Rasmussen Reports, investors.com, morningconsult.com, Real Clear Politics, The Telegraph, CNN, Quinnipiac University

Foto: Casa Albă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Și Germania lui Hitler o ducea bine

  2. Daca americanii aleg sa inghita propaganda si sa ignore realitatea, e decizia lor.

    Recent, EPA a anuntat ca va reduce din limitele impuse nivelului acceptabil de radiatii.

    Deci lucrurile merg din ce in ce mai bine pentru poluatori si ticalosi de tot felul.

  3. Trump, cel mai mare presedinte pe care l-a avut America, va castiga detasat alegerile din 2020, in ciuda eforturilor disperate ale bolnavilor psihic, satanistilor si al lunatecilor liberali sau a gruparilor de teroristi domestici #rezist!

  4. Trump este medicamentul potrivit pt cancerul politic corect. Asa-zisele scandaluri sunt pure inventii ale presei de stânga, gen ‘a conspirat cu Rusii’.

  5. multe din sondajele cu popularitatea lui trump il dau sub 50%, dar sunt facute cu all voters, sau registered voters. pentru alegeri ne intereseaza likely voters (cei care merg la vot), acolo unde trump e la 50% in toate.

  6. Desi controversat, Trump ramane presdintele care in ultimii ani a incercat o detenta cu Rusia, China si Corea de Nord, realitate specifica anilor 70-80 intre cele trei mari puteri. Foarte bine caci daca era dupa Clinton & co. putea fi o confruntare cu Rusia. Este nevoie de PACE in lume !

    Democratii par sa continue jocul lor de a-l inlatura pe Trump sau cel putin de a-l impiedica in orice mod de a realiza propunerile de pe agenda sa. RussiaGate este o „facatura” via DNC-Steele-CIA & co. Trump are dreptate cand acuza CNN, New York Times, Washington Post, etc. de „fake news”. Si e si normal sa contraatace numeroasele factiuni din serviciile secrete, guvern, congres, etc. Practic, o parte dintre entitatile americane vor inlaturarea lui Trump. Sa ne amintim si de Kennedy cum a fost inlaturat el deoarece devenise „incomod”. Si de avertismentele lui Eisenhower cu privire la complexul militar-industrial.

    SUA este de fapt divizata intre Republica America si America Corporatista, ultima vizand suprematia globala, unipolaritate americana mondiala prin orice mijloace indeosebi militar-industriale. Acestei dinamici se opune miscarea emergenta de multipolaritate cu centrul in Asia, mai precis Rusia-China la care se alatura BRICS.

    Deci, la nivel global adevaratul conflict este intre SUA/NATO-UE (unipolaritate mondiala) si Rusia-China-BRICS (multlipolaritate mondiala). Si e normal ! Fiecare tara isi apara interesele nationale, in afara de Romania si altele ca ea. Si astfel, participantele in aceasta competitie folosesc orice mijloace pentru a-si atinge scopurile (militare, economice, informatii, etc.). Din acest p.d.v. Trump are dreptate sa promoveze interesele americane, fie cele corporatiste in lume fie ale republicii americane pe plan national.

    Se intampla la fel in Romania care se lauda ca este un partener de nadejde si „ever-closing” fata de SUA? NU !!!

    Desi presedinte, pare sa exista acest „deep state” care cuprinde o serie de entitati politice si economice care sunt impotriva lui Trump. Numeroasele scandaluri, concedieri, demisii, etc. reprezinta varful icebergului in lupta dintre acest „deep state” (impotriva) si Donald Trump.

    „America first” reprezinta chintesenta politicii trumpiene. Ce le pasa americanilor de UE sau alte asemena blocuri economice sau militare. In plus, Trump a avut dreptate cand a obligat membrii NATO sa majoreze aportul financiar de 2% pentru bugetul NATO. Asta desi, in cercurile restranse, acelasi presedinte intreaba la ce le foloseste americanilor NATO sau trupele americane din Corea de Sud.

    De-a lungul timpului, si mai ales in ultimii 10-15 ani, NATO s-a metamorfozat in bratul militar al intereselor americane in lume. Numeroasele aventuri militare americane servesc doar intereselor corporatiilor americane NU a republicii americane fundamentata de parintii fondatori ai sec. XVIII.

    Iar Romania participa orbeste la protejarea intereselor americane in lume. Dovada este si tacerea lui Basescu, Medar, Pascu, Iliescu si Talpes cu privire la centrele detentie CIA din tara. Un simplu ex.

    Romania nu are oameni de stat. Are numai diletanti in politica, grobieni si pseudo-politicieni. Astfel, politicienii romani ar trebui sa invete de la Trump.

    Oare pe cand „Romania first”?

  7. Este un punct de vedere.
    La polul opus este opinia ca Trump este de fapt un simplu narcisist (vezi Colin Powel care a spus ca odata cu venirea lui Trump la presedentie Constitutia SUA nu mai incepe cu :’ We, the people’, dar acum incepe cu : ‘Me, the President’). Fara strategie de viitor, ci procupat numai de imaginea personala.
    Jean Chretien (fost prim-ministru al Canadei) precum si alti comentatori politici cu experienta, vad in Trump un factor decisiv in procesul de distrugere a Imperiului American.

  8. A devenit plictisitor – in fiecare zi aceleasi comentarii anti-Trump, mereu excesive si nefundamentate, parca sunt scrise de Baba Vanga inc. Tipul pare insa sa reziste foarte bine, ba chiar face ce zice. Pot sa inteleg disperarea adversarilor lui, dar de ce intra presa din RO in jocul asta ? De ce ne f.te la cap pe noi cu propaganda democratilor ?

    • De acord cu „feral”. De ce …?

      Pentru ca „money talks”…”show me the money”…

      Pt. Caragiale 2.0:
      politica trumpiana este haotica, intempestiva, neasteptata, impredictibila, etc. Insa, „America first” pare sa fie sloganul presedintelui. Pe plan intern, se documenteaza faptul ca recent rata somajului este cea mai mica in ultimii ani. Pe plan extern, SUA isi extinde zonele hegemonice. In plus, Trump ramane un nationalist convins, anti-imigratie (desi nevasta-sa este din Serbia). Face si el jocul celor care l-au adus la putere. In plus, aparent doreste pace. Mai mult, este pt SUA.

      Da, probabil imperiul american se va prabusi din interior. Ca orice alt imperiu…

      La noi? Cine este pentru Romania… cu adevarat?

    • Pt. DIX
      Apreciez foarte mult comentariul tau.
      Este bine sa poti sa discuti in termeni de bun simt si civilitate!