G4Media.ro

ANALIZĂ Cât de puternică este Rusia, în raport cu Ucraina. Topul celor…

ANALIZĂ Cât de puternică este Rusia, în raport cu Ucraina. Topul celor mai puternice armate ale lumii. Unde se regăsește România

Recenta criză de la granița Ucrainei a readus în discuție raportul de forțe între marile puteri ale lumii. Tehnologia, organizarea, dotările și bugetele fac diferența între cele mai puternice armate.

Cât de tari sunt armatele lumii și care este clasamentul lor

Când este vorba despre numărul soldaților, nici o armată din lume nu se apropie de cea a Chinei.

Dacă sunt luate însă în calcul și alte elemente, cum ar fi numărul armelor, diversitatea lor, industriile care deservesc sistemul militar, stabilitatea financiară, organizarea și bugetul, Statele Unite ale Americii conduc detașat.

Între cele două forțe, se strecoară cu ușurință Rusia, considerată în prezent cea de-a doua putere militară a lumii, grație arsenalului ei nuclear .

Potrivit estimărilor Global Firepower, Republica Populară Chineză are 2,19 milioane de militari activi. Statele Unite au semnificativ mai puțini: 1,4 milioane, iar Rusia puțin peste un milion.

Top 10 armate ale lumii

Global Firepower procesează date și informații din domeniul militar și realizează o serie de analize.
Spre exemplu, clasamentul de mai jos utilizează peste 50 de factori individuali pentru a determina scorul PowerIndex al unei națiuni date („PwrIndx”) cu categorii variind de la puterea militară și financiară la capacitatea logistică și la geografie.

Un rating de 0.000 în PwrIndx ar reprezenta scorul perfect, dar acesta este considerat de neatins în mod real.

1. SUA – 0.0718
2. Rusia – 0.0791
3. China – 0.0854
4. India – 0.1207
5. Japonia – 0.1599
6. Corea de Sud – 0.1612
7. Franța – 0.1681
8. Marea Britanie – 0.1997
9. Brazilia – 0.2026
10. Pakistan – 0.2109

În clasament urmează Turcia, Italia, Egipt, Iran și Germania.

Ucraina se regăsește pe locul 25 în ceea ce privește forțele armate, cu un index de 0.4396.

Rusia – 4 tendințe

Schimbările în forțele armate ale Federației Ruse au loc lent, consideră experții de la International Centre for Defence and Security – ICDS.

Într-un articol publicat în ICDS Diplomaatia Magazine, aceștia au identificat patru evoluții principale ale capacității militare rusești.

Creșterea rapidă a bugetului de apărare al Rusiei a încetinit

Bugetul de apărare oficial planificat al Rusiei (plus alte cheltuieli militare, inclusiv articole clasificate) pentru 2021 este de 3,11 trilioane de ruble. Aceasta este aproape aceeași cu cheltuielile efective din 2020 (3,12 trilioane).

De câțiva ani însă, bugetul rus al apărării nu a atins nivelurile record din 2016 (3,7 trilioane de ruble). Este important de reținut și că rubla s-a depreciat de-a lungul anilor. Convertit în euro, bugetul pentru apărare al Rusiei pentru 2021 este cu aproximativ 16% mai mic decât cel de anul trecut, potrivit ICDS.

În 2019 Rusia s-a clasat pe locul patru în lume în ceea ce privește cheltuielile militare, după SUA, China și India.

Armele nucleare rămân o prioritate

Armele nucleare sunt probabil singura capacitate militară în care Rusia poate fi considerată la egalitate cu SUA.
Pe parcursul ultimilor zece ani, patru din 11 submarine nucleare strategice au fost înlocuite cu altele noi și șapte din cele nouă divizii de rachete au fost rearmate cu rachete moderne.

  • „Printre alte măsuri, rachetele balistice sol-sol Iskander au fost plasate strategic de-a lungul întregii frontiere de vest. Acesta este un sistem de arme de neegalat de țările NATO din Europa, dar care teoretic ar putea distruge infrastructura sistemului de apărare antirachetă al SUA, pe lângă alte ținte importante.
  • Rachetele de croazieră Kalibr, cu o rază de acțiune de aproximativ 2.000 km, care au fost desfășurate în Flota Baltică din Rusia începând cu 2016, ar putea fi, de asemenea, adăugate pe listă.
  • Printre altele, aceste sisteme de arme trebuie să asigure un avantaj în timp pentru Rusia în desfășurarea operațiunilor militare în Europa, permițându-i să distrugă concentrațiile de trupe NATO și infrastructura logistică într-un stadiu incipient” – Mikk Marran, ICDS.

Reforma forțelor convenționale a fost continuă și constantă

Forțele armate ruse staționate în vestul țării sunt mult mai capabile decât acum zece ani. Una dintre schimbările mai substanțiale a fost decizia, în urmă cu aproximativ zece ani, de a reveni la structura din era sovietică a forțelor terestre.

Obiectivul Rusiei pentru viitorul apropiat este menținerea dominanței locale și regionale

Desfășurarea de forțe în zona de Vest cuprinde în total peste 150.000 de militari.

Structurile armatei de luptă, adică cele trei armate și corpul de armată din regiunea Kaliningrad, au în total aproximativ 65.000 de soldați. În plus, există trupe aeriene care se pot desfășura rapid.

Unitățile obișnuite pe flancul de Vest includ un total de aproximativ 900 de tancuri, 1.800 de vehicule blindate și vehicule de luptă, 1.000 de sisteme de artilerie autopropulsate, 300 de sisteme de artilerie cu rachete și 48 de lansatoare de rachete Iskander.

Potrivit analizei ICDS, Flota Baltică are în total 35 de vase de luptă și două submarine. În zona Baltică, Rusia mai are aproape permanent 80 de bombardiere și 160 de elicoptere de atac.

În comparație cu trupele NATO din regiunea Mării Baltice și Europa de Est, forțele armate ruse domină la toate categoriile, cu excepția tancurilor și submarinelor.

Într-o confruntare directă cu Ucraina, Rusia ar domina la toate capitolele.

Foto: Militari ucrainieni / Sursa: Armata ucrainiană

O analiză comparativă între cele două țări, asupra fiecărui capitol în parte poate fi vizualizată aici.

Armata Rusiei, la fel ca și populația sa, este mai numeroasă de mai bine de trei ori decât cea a Ucrainei, care are aproximativ 255.000 de oameni și aproximativ 900.000 de rezerviști.

Potrivit Business Insider, Ucraina cheltuiește acum aproximativ 5 miliarde de dolari pe an pentru armată, aproape dublu față de ceea ce făcea înainte de 2014.

Dar Rusia cheltuiește cu mult mai mult și deține o serie de capacități mult mai mari și mai moderne, care ar face rezistența pe termen lung a Ucrainei, aproape imposibilă.

Capacitățile sale variază de la mijloacele aeriene și navale moderne până la rachetele de croazieră supersonice care pot atinge cu exactitate ținte de la o distanță sigură. Cu toate că a beneficiat de suport american în ultimii ani, analiștii cred că Ucrainei îi lipsește capacitatea de a rezista.

  • ”În primele zile ale războiului, Rusia ar putea să țintească cu ușurință infrastructura și facilitățile cheie mult în spatele liniilor ucrainene. Acest lucru ar reduce în cele din urmă capacitatea militarilor de a lupta pe linia frontului, potrivit analiștilor” – Business Insider.

Bugetul Rusiei este enorm doar comparat cu cel al Ucrainei, însă este infim pe lângă cheltuielile americane pentru apărare.

Potrivit informațiilor oficiale ale Departamentului Apărării, SUA are în 2021 un buget de 740,5 miliarde de dolari.

SUA sunt urmate de China cu un buget de 178,2 miliarde și de India cu 73,6 miliarde de dolari (bugete estimate, în lipsa datelor oficiale).

Cel de-al patrulea buget este al Germaniei, țara europeană care cheltuiește în 2021 aproximativ 57 de miliarde de dolari.

România, locul 41 în clasament

România are un Pwer Index de 0.6953 și se află pe locul 41, cu o armată de aproximativ 70.000 de militari activi și cu alți circa 50.000 de rezerviști.

Bugetul estimat pentru 2021 este de 5,9 miliarde de dolari. Detalii despre fiecare capitol, pot fi vizualizate aici.

Citește și:

Rusia își retrage forțele armate de la granița cu Ucraina, a anunțat ministrul apărării de la Moscova

Analiză. Rusia la granițele Ucrainei. Încordare de mușchi sau Putin este pe picior de război cu toată lumea?

Sursa Foto: timpul.md/ Armata Rusă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. clasamentul tine cont de intregul arsenal. daca nu s-ar lua in calcul armele nucleare, turcia ar fi mult mai sus in clasament, undeva dupa marea britanie si inaintea frantei. coreea de sud e prea sus in clasament, nejustificat.

    • La numarul de iatagane, poate. Sau la batut cu pumnii.
      Mai citiți odata clasamentul, v-ați cam încurcat.

  2. rusia cheltuie 3,11 trilioane de ruble, in timp ce ucraina cheltuie 5 miliarde de dolari… mda, ca noi stam sa facem schimb valutar cand citim articole… nu puteati sa faceti deja conversia? cat e rubla?

  3. Stabilitatea financiara e parte din puterea militara, iar SUA are stabilitate financiara…

    Nici in Africa nu sunt atatea milioane de homlesi ca in SUA, dar poate ca nici stabilitatea financiara nu mai e ce a fost.

    • In mujikistan a mai ramas un singur aurolac homeless…acela este oligofrenul care se intituleaza DJS.

  4. Puterea Rusiei nu este in armata. Puterea Rusiei este in nebunia si orgoliul lor. Ei sint gata sa „salveze” lumea. Obiectiv, ei sunt cea mai mare amenintare pentru globalisti. China si Iranul sint mici copii. China cu o super economie sta in spatele rusului sa vada cand acesta scoate sabia. Daia Occidentul se teme de rusi si ii uraste din toți rarunchii. Toti antiglobalistii din lume au speranta numai in Rusia. Si eu.

    • Puterea militară a unui stat nu se calculează în numărul de militari, tehnică de luptă sau cheltuieli militare.
      Forțele terestre se calculează în mari unități de luptă active(brigăzi mecanizate) și la mobilizare, dotate modern și cu militari activi sau în rezervă instruiți: Rusia – 1, China -2, SUA -3(pentru SUA forțele terestre nu sunt băgate în seamă deoarece nici un soldat american nu va putea veni ca la paradă cu nave sau avioane în Europa sau Asia într-un conflict cu Rusia).
      Forțe aeriene:SUA-1,Rusia-2, China -3.
      Forțe navale: SUA-1, Rusia-2, China-3.
      Forțe nucleare:Rusia-1, SUA – 2, China-3.
      Forțe cosmice:Rusia-1, SUA-2, China-3.
      Forțe de comando ale armatei:Rusia-1,SUA-2.
      Toate cele de mai sus trebuie susținute de o industrie militară modernă.

  5. in mediile diplomatice se spune ca Rusia are 4 armate, in ordinea importantei, de la cel mai important la cel mai putin important: diplomatia, spionajul, resursele si fortele militare,

  6. Noi suntem cei mai tari „pe blesteme, acatiste, înjurături și scuipat”
    Dacă se mai apucă și ÎPS-ii noștri de „cetit psaltirea pe ei”, care e un fel de armă atomică, i-am spart pe „fraeri”.

  7. Eu nu sunt de acord cu acest clasament. Nu bugetelr alocate și nici multitudinea de arme vorbesc ci puterea lor de distrugere.
    Pe departe Rusia ar trebui sa fie considerata pe primul loc pt simplu motiv ca ei dețin rachetele supersonice. Un port avion american e mai slab decât o racheta ruseasca supersonica atomica.
    Și în al doilea rand trebuie ținut cont de nebunia/hotărârea de a duce un război. Occidentalii inclusiv americanii sunt niște fătălăi spre deosebire de ruși care ar fi în stare de orice.
    Ca atare Rusia e pe departe cea mai tare armata, ar putea lupta concomitent și împotriva NATO și împotriva Chinei.
    În ce privește războiul din Ucraina acesta se termina înainte sa înceapă. Nu ați văzut cum s_au predat în Crimeea?
    Ucrainienii, oamenii foarte hotărâti de altfel, în vecii vecilor nu ar fi dispuși sa lupte împotriva Rusiei.

    • Armata chineză este dotată cu tehnică rusească de import, licență și mai multe copiate fără voie dar iertați de ruși.
      După ce China își va lua prin forță Taiwanul abia atunci poate fi considerată putere militară, nu superputere. În urmă cu câțiva ani a fost o tentativă dar când un portavion SUA s-a apropiat chinezii au renunțat.
      Armata chineză este antrenată de ruși la nivel operativ(armată) și strategic (regiune militară) fiindcă nu prea se descurcă, sunt cam depășiți. De altfel, în toată istoria lor au luat bătaie de la toți. Arma nucleară au făcut-o cu sprijin sovietic.
      În ce privește Ucraina, 70% sunt vorbitori de limba rusă, iar ucrainean înseamnă,,rus de la marginea imperiului”. După retragerea mongolilor, acest teritoriu a fost ocupat de lituanieni și apoi de polonezi de unde unii ucraineni au preluat naționalismul. După cum s-a anunțat în mass media, Putin a avertizat pe NATO și SUA că în cazul că își bagă nasul în zonele de interes rusesc o vor lua în freză militar de la ruși, și astfel s-a făcut liniște.

  8. Este posibil ca rușii sai beleasca pe globalisti si sa salveze Europa de migranti, lgbt-isti, progresisti si alte gunoaie. Sai dea un nou suflu civilizatiei europene si creștine. Este posibil ca rușii nici sa nu constientizeze asta.

    • Da du te in Rusia….. traditionalistule. Lol

    • Da, e plină Republica Moldova de progres și civilizație sub influență rusească… încă din sec. al XVIII-lea când încep nenumăratele invazii rusești pe teritoriile românești „pentru apărarea ortodoxiei” și care au culminat cu oroarea comunistă, singurul lor scop a fost cucerirea statelor române / României moderne și rusificarea poporului român. Norocul nostru a fost opoziția statelor puternice din vest, iar în ’44 faptul că l-am răsturnat pe Antonescu și l-am pus pe regele Mihai I în fruntea țării. Toate invaziile sovietice au însemnat: furtul din vistieria statului, jefuirea țăranului român de tot ce poftea militarul rus, lovirea și arestarea țăranului român după bunul plac, violarea femeilor, înjosirea oamenilor care erau puși să care 10 mile carele rusești exact ca niște vite, tupeul de a cere despăgubiri după ce ne invadau, arestarea, omorârea sau exilarea intelectualilor și politicienilor care li se opuneau ori alte orori. Scârbiți de ruși, multe familii de români au plecat din Basarabia în Moldova după anexarea acesteia în 1812 pentru că preferau jugul otoman, atât de cumpliți erau rușii. Rușii s-au opus mișcării de unire Principatelor Române de la mijlocul sec. al XIX-lea, rușii ne-au furat iar sudul Basarabiei după ce Carol I i-a ajutat să-i înfrângă pe turci în Războiul de Independență, rușii ne-au furat tezaurul, rușii au realizat cea mai mare barbarie a lumii moderne prin Experimentul Pitești, rușii l-au omorât pe Ceaușescu cu să-l pună pe Iliescu cu gașca lui de nenorociți în fruntea țării. Ca o concluzie visul rusesc a fost, este și va fi cucerirea Constantinopoului și cucerirea +rusificarea statelor care le stau în drum! Acum se naște o întrebare de bun simț: dacă rușii tot timpul s-au purtat atât de josnic cu noi și atât de mult și-au dorit să ne cucerească și rusifice cum puteți dvs. să simpatizați cu ei? Ca România să reușească în destinul ei european ar fi trebuit ca acest popor să facă două lucruri: în primul să lupte până la sânge pentru a îl pune în fruntea țării pe Maiestatea Sa Regele Mihai I și să-i alunge cu pietre pe Iliescu împreună cu toată șleahta lui de nenorociți, iar în al doilea rând să își schimbe această mentalitate de a aștepta salvarea de la machiavelicul Occident sau de la tiranul rus pentru că toți ne privesc doar ca pe o pradă. Acest lucru se poate realiza doar prin dezvoltarea conștiinței noastre naționale și printr-o credință sinceră, ortodoxă în Dumnezeu care a ocrotit acest popor mereu acest popor de-a lungul istoriei.

  9. cred ca aceste statistici si topuri sint relative pentru ca la o adica sint tari vor scoate niste asi din mineca de care acum nu stim