Cât de vulnerabilă este România în fața propagandei externe – studiu GlobalFocus Center
România are un indice total de permeabilitate la propaganda externă aflat la un nivel mediu (1,52/3,00), cele mai mari vulnerabilități fiind în plan social (1,75) și politic (1,69), arată cercetarea „Un studiu asupra României, Bulgariei, Georgiei și Republicii Moldova. Propaganda croită pe măsură: Cum ajută vulnerabilitățile noastre influența rusă”, realizată de think tank-ul GlobalFocus Center și publicată miercuri. România are cel mai mic indice total de permeabilitate la propaganda externă dintre țările analizate, Republica Moldova (2,10), Bulgaria (1,60) și Georgia (1,55).
Cele mai puțin vulnerabile domenii ale țării noastre în fața propagandei externe sunt politica externă, securitatea și apărarea (1,31) și domeniul economic (1,33). Niveluri ridicate de permeabilitate la propaganda externă sunt înregistrate la indicatorii privind capacitatea statului de a asigura o societate echitabilă (2,36), în special în ceea ce privește enunțurile „există regiuni în țară sau segmente ale societății care sunt mult mai sărace decât altele” (2,88) și „mulți oameni cred că instituțiile publice și furnizorii de servicii nu sunt acolo pentru a-i ajuta sau nu fac nimic pentru ei” (2,79). La fel, niveluri ridicate mai sunt observate și în ceea ce privește presa și fake news-ul (2,09), în particular răspunsurile la enunțurile „știrile politice și știrile în general false sau înșelătoare primesc adeseori mai multă vizibilitate decât dezmințirile sau clarificările” și „există regiuni în țară sau segmente ale societății care pot fi mai ușor de manipulat prin media falsă sau înșelătoare”. De remarcat un nivel scăzut de permeabilitate la propaganda externă, sub 1 punct, în ceea ce privește orientarea politicii externe și autonomia energetică.
Republica Moldova, cea mai vulnerabilă
În ceea ce privește Republica Moldova, aceasta este extrem de vulnerabilă la influențe externe și are cel mai ridicat indice total de permeabilitate la propaganda externă în toate cele patru domenii analizate (social, politic, economic și politică externă, securitate și apărare) comparativ cu toate țările care au fost analizate. Cel mai vulnerabilă este Republica Moldova în ceea ce privește politica externă, securitatea și apărarea (2,24) și economia (2,21). Studiul observă că, la 63% din enunțurile folosite pentru indicatori, au fost înregistrate, în medie, valori de vulnerabilitate de peste 2,00 puncte și doar la 15% dintre ele, valori sub nivelul mediu de vulnerabilitate, de 1,5.
Bulgaria și România, vulnerabilități diferite
Bulgaria este mai puțin vulnerabilă decât România în plan social (1,63 față de 1,75) și în plan politic (1,60 față de 1,69), dar mai vulnerabilă în ceea ce privește economia (1,72 față de 1,33) și politica externă, securitatea și apărarea (1,46 față de 1,31). În domeniul social, niveluri ridicate de permeabilitate la propaganda externă sunt înregistrate la indicatorii privind capacitatea statului de a asigura o societate echitabilă (2,25) și, respectiv, chestiunea presei și a fake news-ului (2,04). Un nivel mare de vulnerabilitate este înregistrat și în ceea ce privește enunțul „presa națională din țară este controlată de interese politice și economice ilegitime mai mult decât de profitabilitate” (2,45).
Cine este GlobalFocus Center
GlobalFocus Center este un think tank internațional din România care realizează studii și analize de politică externă, securitate, afaceri europene, bună guvernanță și dezvoltare. Scopul organizației este de a servi ca platformă pentru cooperare și dialog pentru experți individuali, organizații neguvernamentale, think tank-uri și instituții publice din România, dar și parteneri externi.
Cercetarea „Un studiu asupra României, Bulgariei, Georgiei și Republicii Moldova. Propaganda croită pe măsură: Cum ajută vulnerabilitățile noastre influența rusă” („A Study of Romania, Bulgaria, Georgia and the Republic of Moldova. Propaganda made-to-measure: How our vulnerabilities facilitate Russian influence”) a fost finanțată de the Black Sea Trust for Regional Cooperation, un proiect al think tank-ului american The German Marshall Fund of the United States. Cercetarea a fost realizată în 4 țări, România, Republica Moldova, Bulgaria și Georgia.
(Sursa foto: Facebook / Vladimir Putin)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu